forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Wolne tematy => W±tek zaczêty przez: elmo 2007-07-21, 13:10:56



Tytu³: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-21, 13:10:56
Wczoraj mojemu mężowi i córce zachciało się lodów.
PojechaÅ‚am "na przyczepkÄ™" ,bo nie miaÅ‚am ochoty na lody.ZamówiÅ‚am sobie jednak sernik  :) .
Mąż z córką dostał pyszne lody w pucharku a ja...."sernik" .W życiu takiego niemiłego sernika nie jadłam!
MiaÅ‚ chyba z miesiÄ…c i byÅ‚ podgrzany najprawdopodobniej w mikrofali ,na to pani poÅ‚ożyÅ‚a  gaÅ‚kÄ™ lodów (nie wiadomo po co,bo gdybym chciaÅ‚a loda,to poprosiÅ‚abym o niego ,a nie o sernik) ,a caÅ‚ość byÅ‚a poÅ‚ożona na czymÅ› rozciapcianym truskawkowym .Jak spróbowaÅ‚am to zaniemówiÅ‚am.To byÅ‚o tak sÅ‚odkie,że nie daÅ‚o siÄ™ jeść.Gorzej chyba niż sam cukier. CoÅ› w rodzaju mieszanki cukru,sÅ‚odzika i jeszcze nie wiem czego.
Oczywiście zgodnie z moją naturą ,wszystko to komentowałam przy stoliku.
Na koniec mąż rzekÅ‚ ; "Po co tu przyszÅ‚aÅ›?","MogÅ‚aÅ› iść do jakiegoÅ› baru i poprosić o smażonÄ… kieÅ‚basÄ™ i Å›wiÅ„skie nogi "  :lol:  :P  -Å›mialiÅ›my siÄ™ potem z tego -z tych Å›wiÅ„skich nóg oczywiÅ›cie,bo wyobraziÅ‚am sobie jak idÄ™ ,do restauracji i kelner mi podaje  Å›wiÅ„skie nogi.
NastÄ™pnym razem chyba tak zrobiÄ™  :lol: .



Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna77 2007-07-21, 19:32:06
Mnie się też dzisiaj zachciało czegoś słodkiego ale,że nie miałam ochoty na pieczenie i przesiadywanie w kuchni cały dzień to zrobilam sobie taką małą przyjemnośc: 2 łyżki kakao pomieszalam z 1 łyżką masła i odrobiną śmietany i odrobiną cukru , do tego dodalam trochę orzechów włoskich i wyszla mi z tego czekolada z orzechami na miękko che che... dobre było i zachcianka spełniona. :D


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-21, 19:40:27
No tak  :) .Zawsze samemu można coÅ› wykombinować .
Mnie siÄ™ tez kiedyÅ› chciaÅ‚o gorzkiej czekolady.KupiÅ‚am i byÅ‚a za sÅ‚odka i również wzięłam kakao ,wymieszaÅ‚am ze Å›mietanÄ… i miaÅ‚am "gorzkÄ… czekoladÄ™"  :D .


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna77 2007-07-21, 19:58:39
Właśnie z tymi czekoladami to różnie bywa.Przekonalam się,że najlepiej mi smakuje ta z Goplany.Jest gorzka, a inne np.z Alpen Gold są b.słodkie.Mlecznej to się przełknąć nie da, a kiedyś to głównie takie się jadało. :D
Dawniej przed DO lubiłam bombonierki lub nadziewane różnymi likierkami cukierki czekoladowe i odkryłam,że dostaję po tym migrenę.A teraz jak od czasu do czasu zjem kawałek gorzkiej czekolady to nic się nie dzieje (podobnie mój organizm reaguje po chlebie).Niebywale, że po chlebie można mieć migrenę oprócz mojego męża nikt w rodzinie mi nie wierzy, śmieją się ze mnie, że coś wymyślam.A jednak tak u mnie to dziala :(


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 15:14:55
Dla mnie zwykÅ‚e gorzkie czekolady sÄ… za sÅ‚odkie, jedynie do której siÄ™ przyzwyczaiÅ‚am to 70% gorzka Wawel najlepiej mi smakuje. Prawie zawsze jak pijÄ™ kawÄ™ to biorÄ™ sobie kostkÄ™ gorzkiej czekolady. Wczoraj mówiÄ™ do męża"zobacz wczeÅ›niej takiej czekolady nigdy nie jedliÅ›my, a teraz  :lol: A tak wogule to nigdy nie przepadaÅ‚am za sÅ‚odyczami, czÄ™sto przeterminowaÅ‚y siÄ™ bo nie miaÅ‚ kto zjeÅ›c/mówiÄ™ o tych dawnych czasach/


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-22, 17:14:13
Cytuj z: elmo 2007-07-21, 19:40:27
No tak  :) .Zawsze samemu można coÅ› wykombinować .

Bardzo rzadko miewam zachcianki na cos slodkiego, zdarzaja sie raczej na owoce. Bywa, ze pożeram grejpfruta lub tak jak ostatnio, dopadlem do krzaka czerwonej porzeczki. Wynika to chyba z niedoboru pewnych skladnikow w pozywieniu.
"Slodkie" desery latwo samemu przygotowac. Czesto robimy cos takiego:
http://www.kuchnia-domowa.aktis.alpha.pl/foto/truskawki_w_galaretce_ze_smietana1.jpg
Galaretka Winiary /zawiera kolagen/, owoce - bita smietana bez cukru - gorzka czekolada do posypki.
Zima zawsze mam w zamrazalniku truskawki i czarne porzeczki. Z czarnymi porzeczkami deser jest smaczniejszy.
Drugi sposob na slodkie to rodzynki lub sliwki w czekoladzie, ale nie te ze sklepu, tylko trzeba zrobic samemu z gorzkiej czekolady. Roztapiamy czekolade, zanurzamy rodzynki lub sliwki, wyciagamy, ukladamy na tacy i do zamrazalnika. Po zastygnieciu czekolady moga byc przechowywane w lodowce.
Ale najlepszy sposób to otworzyc lodowke, a tam wedzony boczus sie do nas usmiecha, wystarczy  ukroic plasterek......
Pozdrawiam
maf


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 18:09:01
KiedyÅ› miaÅ‚am ochotÄ™ na takie Å›liwki w czekoladzie. DziÄ™ki maf za Å›wietny pomysÅ‚. KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am żeby zrobic tak z orzechami laskowymi, tylko nie wiedziaÅ‚am zeby dac do zamrazarki na jakiÅ› czas. Albo migdaÅ‚ek w czekoladzie optoczony kokosem i mamy wÅ‚asne Rafaello  :D
Jak damy do zamrazarki owoce /maliny, porzeczki /to czy nie traci siÄ™ witamina C ?


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-22, 20:35:44
Biszkopt wg  K.K str. 325 /przepis nr.528--180g maki zastapilam 100g mielonych migdalow reszta jak w przepisie , polalam roztopiona g. czekolada--pycha!
Mozna kombinowac z owocami, bita smietana, itp. wg. smaku i fantazji--polecam!


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:20:20
Hana, wszystkie ksiązki czytałam oprucz kucharskiej. Czyli mąki wogule nie dajesz? A jak ten biszkopt wygląda tak jak tradycyjny, pulchny?
Kiedyś się zastanawiałam żeby zastąpic mąkę orzechami w biszkopcie.


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-22, 21:28:30
Fewa jest pulchny i wyglada "pieknie"/jak udany biszkopt, i jest zolciutki jak zolteczka .
Jak zamiast migdalow dodasz orzechy to biszkopt bedzie mial "brzydki" kolor i w smaku tez nie to - probowalam, ten z migdalami --rewelacja.


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-22, 21:31:56
Cytuj z: fewa 2007-07-22, 18:09:01
KiedyÅ› miaÅ‚am ochotÄ™ na takie Å›liwki w czekoladzie. DziÄ™ki maf za Å›wietny pomysÅ‚. KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am żeby zrobic tak z orzechami laskowymi, tylko nie wiedziaÅ‚am zeby dac do zamrazarki na jakiÅ› czas. Albo migdaÅ‚ek w czekoladzie optoczony kokosem i mamy wÅ‚asne Rafaello  :D
Jak damy do zamrazarki owoce /maliny, porzeczki /to czy nie traci siÄ™ witamina C ?

Zamrazanie powoduje straty wit c. Sa rozne szkoly , niektorzy mowia, ze do 15% inni - ze nawet do 30% w zaleznosci od produktu.
Najwiecej strat jest przy dlugotrwalym rozmrazaniu. Dlatego np warzywa gotujemy bez rozmrazania, w malej ilosci wody lub na parze.
Ja nie rozmrazam owocow, zamrozone zalewam schlodzona galeretka i do lodowki.
Natomiast przy pasteryzacji tracimy nawet do 75% wit C. Dlatego zamrazanie jest lepsze.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:45:02
Cytuj z: Hana 2007-07-22, 21:28:30
Fewa jest pulchny i wyglada "pieknie"/jak udany biszkopt, i jest zolciutki jak zolteczka .
Jak zamiast migdalow dodasz orzechy to biszkopt bedzie mial "brzydki" kolor i w smaku tez nie to - probowalam, ten z migdalami --rewelacja.

Super. Hana, a możesz napisac po kolei jak to robisz, bo wiesz ja z ciastami to nie bardzo umię.


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-07-22, 21:50:48
Skoro macie dziś przy święcie zachcianki to proszę bardzo na szybko.

TRUSKAWKI   W   CZAPECZKACH


1000 gram truskawki z szypułkami
   200gram polewy czekoladowej
   200 gram polewy orzechowej
   100 gram posypka grysik cukierniczy
   100 gram wiórki kokosowe

Myjemy starannie truskawki i osuszamy je papierowym ręcznikiem
nie odrywając szypułek.
Każdą polewę oddzielnie rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach
Według instrukcji jaka jest na opakowaniu.
Trzymając za szypułki zanurzamy truskawki do połowy w polewie
następnie obtaczamy je w jednej z posypek
/ tj.  w grysiku cukierniczym lub wiórkach kokosowych/.
  Dekorowane truskawki odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
 Najlepiej je zaserwować na płaskim talerzu by każdy mógł wybrać
 sobie tę najładniejszą.
 Kochanej osobie można włożyć truskawkę bezpośrednio prosto
  Do ust.


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:52:03
Cytuj z: maf 2007-07-22, 21:31:56
Zamrazanie powoduje straty wit c. Sa rozne szkoly , niektorzy mowia, ze do 15% inni - ze nawet do 30% w zaleznosci od produktu.
Najwiecej strat jest przy dlugotrwalym rozmrazaniu. Dlatego np warzywa gotujemy bez rozmrazania, w malej ilosci wody lub na parze.
Ja nie rozmrazam owocow, zamrozone zalewam schlodzona galeretka i do lodowki.
Natomiast przy pasteryzacji tracimy nawet do 75% wit C. Dlatego zamrazanie jest lepsze.
Pozdr
maf


Czyli z tego co piszesz najlepiej jest mrozic i nie rozmrazac za długo. Dzięki. Moja koleżanka zasypuje porzeczki cukrem w słoiku, wytranca się taki sok, który potem daje do herbaty, wody. Ciekawe czy zostaje coś tam wit.C. Ale nie pamiętam czy pasteryzuje.


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 22:18:54
Cytuj z: MORGANO 2007-07-22, 21:50:48
Skoro macie dziś przy święcie zachcianki to proszę bardzo na szybko.

TRUSKAWKI   W   CZAPECZKACH


1000 gram truskawki z szypułkami
   200gram polewy czekoladowej
   200 gram polewy orzechowej
   100 gram posypka grysik cukierniczy
   100 gram wiórki kokosowe

Myjemy starannie truskawki i osuszamy je papierowym ręcznikiem
nie odrywając szypułek.
Każdą polewę oddzielnie rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach
Według instrukcji jaka jest na opakowaniu.
Trzymając za szypułki zanurzamy truskawki do połowy w polewie
następnie obtaczamy je w jednej z posypek
/ tj.  w grysiku cukierniczym lub wiórkach kokosowych/.
  Dekorowane truskawki odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
 Najlepiej je zaserwować na płaskim talerzu by każdy mógł wybrać
 sobie tę najładniejszą.
 Kochanej osobie można włożyć truskawkę bezpośrednio prosto
  Do ust.

No i prosze, niech ktoś spróbuje powiedziec, że na ZO/DO nic nie ma co jeśc, a tu same pyszności. :D


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-23, 16:20:31
Cytuj z: maf 2007-07-22, 17:14:13
Bywa, ze pożeram grejpfruta lub tak jak ostatnio, dopadlem do krzaka czerwonej porzeczki.

Ja ostatnio ,podobnie jak Ty, dopadłam do krzaka malin .
Cytuj:
Ale najlepszy sposób to otworzyc lodowke, a tam wedzony boczus sie do nas usmiecha, wystarczy  ukroic plasterek......
Pozdrawiam
maf


A jak ja otworzę lodówkę ,to uśmiecha się do mnie kiełbasa głogowska,którą pożeram już chyba od miesiąca - nic na to nie poradzę,smakuje mi i już .


Tytu³: Odp: Zachcianki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-07-23, 21:15:11
Cytuj z: elmo 2007-07-21, 13:10:56
Oczywiście zgodnie z moją naturą ,wszystko to komentowałam przy stoliku.
Na koniec mąż rzekÅ‚ ; "Po co tu przyszÅ‚aÅ›?","MogÅ‚aÅ› iść do jakiegoÅ› baru i poprosić o smażonÄ… kieÅ‚basÄ™ i Å›wiÅ„skie nogi "  :lol:  :P 


buuachachaaaaaa  :D
pozdro dla męża  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.