forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Dieta Optymalna => W±tek zaczêty przez: agata 2010-03-10, 07:27:37



Tytu³: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: agata 2010-03-10, 07:27:37
witam
czy ktoś może wyliczyć BTW dla mojego męża?
wzrost 180, waga 130...


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-10, 07:33:28
A co dadzą twojemu mężowi teoretyczne wyliczanki?
70:150:40 - przecież to tylko cyfry!  :shock:

PS
tłuszczu tyle, ale pod warunkiem, że choć trochę się otyły rusza i chudnie około kilograma na tydzień. Jeśli nie, to zestaw cyferek będzie inny!


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: agata 2010-03-10, 11:02:07
:)witam.
z tym ruszaniem to chyba nie za bardzo. Ot, tak ,żyje jak przeciętny człowiek. Pracę ma nie wymagającą zbytniej aktywności.Więc tłuszczów ma zjadać mniej?


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-10, 11:19:46
A jak z ruszaniem nie bardzo, to wyłącznie można liczyć na przypadek lub skorzystać z pomocy fachowca z renomowanej Arkadii.
Można samodzielnie dostosować teoretyczną ilość BTW korzystając ze wzoru na PPM dla mężczyzn (podany gdziś na tym Forum) lub z "gotowca" obarczonego dużym błędem z uwagi na dostosowanie do mieszanego syndromu metabolicznego (zawyżone PPM):  http://www.nutritiondata.com/tools/calories-burned

PS
Ilość BTW dostosować dokładnie do potrzeb (zamierzonego tempa chudnięcia), pamiętając, że minimum białkowe* na 80kg nmc dla mężczyzny poniżej 50-tego roku życia, wynosi nie więcej jak 18-20g/D.
Przy takiej nadwadze "zdrowe chudnięcie" rogulowane stosownym BTW nie powinno przekraczać 20dag/D!

* - nie mylić z faktycznym zapotrzebowaniem na białko, które dla tego przypadku wynosi około 0,76g/kg nmc/D.


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-10, 11:36:55
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3774.msg65280#msg65280 - wzór na PPM dla diety wysokowęglowodanowej.

PS
wystarczy przeliczyć sobie na proporcję wyrażoną w gramach - dostosowaną do potrzeb na Diecie Optymalnej przyjmując dla białka i węglowodanów nie więcej niż po 0,8g/kg nmc/D.
Biochemicznie zaś - chodzi o to, aby substratowo wymusić na genach i utrzymywać stale wysoką proporcję glukagon/insulina, przy współczynniku RQ nie większym niż 0,73-0,81.


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: agata 2010-03-14, 16:39:51
dziękuję za odpowiedź


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2010-11-25, 17:18:34
Ja również proszę o pomoc w liczeniu.

śniadanie dziś:- 1 jajko, 3 żóltka, 50 gr.masła, 1 łyżeczka pietruszki ziel., 2 łyżki śmietanki 30 % do kawy
   
wg. moich odliczeń korzystajac z tabel dało proporcje: - 1 ;4,9; 0,3

natomiast mam problem z obliczeniem obiadu  :(

zjadłam tak: - bulion na kościach szpikowych około jednej szklanki , w nim 2 zółtka, ząbek czosnku, 1 łyżeczka pietruszki ziel, i pół piertuszki gotowanej,(małej)

kości szpikowe ogryzłam z tego co maja na tych pałkach a szpik wyssysałam i zrobiło mi się cieplutko po takim jedzonku. :D

tylko jak ten obiad teraz obliczyć? - proszę o pomoc - Błagam :roll:


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2010-11-25, 17:44:32
ten bulion dam  rade wyliczyć, ale te biaÅ‚ko  tych koÅ›ci i szpik to już nie  :x

Mam pytanie jak wy liczycie tego typu jadło?
Mam zalecenia od lekarza optymalnego jeść szpik i wywary oraz dużo żółtek.
B - 70-80
T - 170-240
W - 50


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-11-25, 18:32:05
Ja przyjÄ…Å‚em takie proporcje.
                                  B       T          W
szpik wołowy 3.2 89.9 0
kości                0.2 0.3           0


Ogryzam kości, jem szpik wołowy, ale ( z braku pewności co do tych proporcji) traktuje je jako uzupełnienie posiłku, a nie danie główne.
Wtedy spodziewany błąd w obliczeniach jest mniejszy. :)


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-11-25, 20:17:39
Fajny zestaw  :)  na klasówkÄ™. Nie wiedziaÅ‚abym jak policzyć, ale doÅ‚ożyÅ‚abym na deser np twarożek z czarnÄ… porzeczkÄ… lub pomidorem lub truskawkami.

Szkoda, że szpiku tu znikÄ…d, też bym poszalaÅ‚a  :D 


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2010-11-25, 20:19:19
ufff...ale się  namęczyłam z tym obliczaniem i mam ... :D :D :D hura !

już pojęłam jak to się robi.
Dzięki Radzo, że odpisałeś, też tak samo podeszłam do sprawy jak napisałeś.

obliczyłam śniadanie, tam wyżej zapomniałam dopisać, że węgle były w postaci 25 gr. marchewki, które wliczyłam juz ., natomiast obiad, taki dla mnie jest wystarczajacy,  :)
na deser z braku innych dostępnych węglowodanów wypiłam 100 gram soku z marchwi.
Dało w sumie to wszystko takie oto proporcje:
1;4,9;0,6

na kolację zamierzam wsunąć ser gouda posmarowany masełkiem i może ziarenka i dynie jako węgle.
póżniej jeszcze to raz podliczę.

główka pracuje, nie chcę kożystać z kalkulatora optymalnego , moze byc zawodny :)


Tytu³: Odp: proszÄ™ o pomoc w wyliczeniu BTW
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krista 2010-11-26, 21:35:54
Na koniec dnia mam taki bilans"
1 ;2,5 ;0,4

Pytanie, czy tyle wÄ™gli może być? , choć powinno być 0.8, już nic nie dam rady zjeść, a Å›liwki kalifornijskie sa u nas nie dostÄ™pne, wiÄ™c pojadÄ™ jutro gdzieÅ› zakupić, nie chce też jeść glutenu bo juz zaliczyÅ‚am nieco w kluskach serowych.  :)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.