Tytu³: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-11-19, 16:31:00 Tereska rzÄ…dzi ;) kazaÅ‚a wklejać to ja grzeczna jestem i wklejam :)
Przepis zostaÅ‚ wypróbowany i bardzo nam przypadÅ‚ do gustu. Mój ukochany sernik z orzechami ulubionymi przez Arka. Moja kuchenka chyba mimo naprawy jest dalej zepsuta i grzeje chyba mocniej ??? chyba że to nie moja jest zepsuta :). Zawsze wszystko mi siÄ™ robi szybciej niż w przepisach. Tak wiÄ™c temperatura i czas pieczenia różniÄ… siÄ™ od oryginalnie podawanych. Sernikowa kompozycja dla Areczka. Aby pogodzić rodzinne smaki powstaÅ‚a kompozycja deseru z poÅ‚Ä…czenia przepisów z Książki Kucharskiej dr. Jana KwaÅ›niewskiego. Przepisy o których mowa to 540. Sernik luksusowy na kruchym podkÅ‚adzie oraz 531 Biszkopt Orzechowy. Oba nieznacznie zmodyfikowane. tak by poÅ‚Ä…czyć dwie miÅ‚oÅ›ci orzechy i sernik. Czas wykonania caÅ‚oÅ›ci ok 1godziny + stygniÄ™cie Biszkopt Orzechowy: 1. Miksujemy na jednorodnÄ… masÄ™: 125g masÅ‚a min. 82% 15g cukru 2. Dodajemy: 60g żółtek [ok. 3-4 szt.] 125g orzechów wÅ‚oskich startych na grubym oczku [maszynkÄ…! inaczej zmielić] 10g rodzynek [ja nie moczÄ™ ich wczeÅ›niej] 10g suszonych moreli pokrojonych w paski 10g smażonej w cukrze skórki pomaraÅ„czowej 15g buÅ‚ki tartej 3.na koÅ„cu mieszamy delikatnie z 90g biaÅ‚ek ubitych w ostatniej chwili [2-3szt] RozkÅ‚adam tak przygotowanÄ… masÄ™ do formy 21,5x28x6cm [foremka jest wypeÅ‚niona na 5cm] i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Zmniejszam temperaturÄ™ do 175 oC i tak piekÄ™ przez 15min. W czasie tych 15 minut przygotowujÄ™ część sernikowÄ…. 1. Ucieramy: 125g masÅ‚a 50g cukru 2. NastÄ™pnie naprzemiennie dodajemy: 120g żółtek [ok6-7szt.] 250g biaÅ‚ego sera 3. Dodajemy 10g mÄ…ki ziemniaczanej 10g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej pół Å‚yżeczki kwasku cytrynowego 50g pÅ‚atków migdaÅ‚owych 25g rodzynek 25g skórki pomaraÅ„czowej smażonej w cukrze trochÄ™ aromatu rumowego, migdaÅ‚owego lub waniliowego. 4.Delikatnie mieszamy z 125g ubitych biaÅ‚ek Tak przygotowanÄ… masÄ™ kÅ‚adziemy na gorÄ…cy biszkopt i dalej pieczemy jeszcze ok. 20 min w temperaturze 175 oC. Po upieczeniu ukÅ‚adam 80g czekolady gorzkiej [BTW: 7,90/18,41/57,35] na wierzchu gorÄ…cego wypieku i zostawiamy w piekarniku aż wszystko ostygnie. w 100g: B:11,6; T:41,7 W:12,6 co daje nam proporcje: 1:3,6:1 Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-11-19, 17:04:24 ProsiÅ‚am, gwoli Å›cisÅ‚oÅ›ci :) DziÄ™kujÄ™ :)
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-16, 14:56:02 :lol:
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-16, 16:02:59 Czy nie można by byÅ‚o tego kwasku cytrynowego zastÄ…pić sokiem z cytryny? Ja w kuchni w ogóle kwasku nie mam...nie używam go...
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-16, 16:49:44 spokojnie można by go pominąć - jak na moje oko - wÅ‚aÅ›ciwie to nie wiem co ten kwasek daje bo go potem nie czujÄ™, wiÄ™c pewnie można i trochÄ™ soku z cytryny dać w zamian. albo nie dodawać wcale. - kwasek wystÄ™puje w przepisie wÅ‚aÅ›ciwym - żródÅ‚owym
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2014-03-16, 17:58:56 Reniu!
Nie masz kwasku, to chluÅ›nij octem! :wink: Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-16, 18:36:49 Nic nie rozumiesz... :?
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-16, 18:43:01 ...chociaż z biochemii jesteÅ› dobry... 8)
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 16:24:16 no dobrze prawdopodobnie chodzi o to by soda dobrze "pracowaÅ‚a"
soda oczyszczona rozkÅ‚ada siÄ™ wydzielajÄ…c gaz - dwutlenek wÄ™gla pod wpÅ‚ywem zwiÄ™kszonej temperatury (60st.) 2NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2↑ W Å›rodowisku kwaÅ›nym: - też nam siÄ™ wydzieli gaz w postaci dwutlenku wÄ™gla NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑ Można wiÄ™c sÄ…dzić, że jeżeli kwasek nie ma znaczenia smakowego to może siÄ™ przyczyniać do tego by ciasto lepiej wyrosÅ‚o. [dwutlenek wÄ™gla powoduje "roÅ›niÄ™cie ciasta"] Jeżeli skÅ‚adniki ciasta sÄ… zasadowe mogÅ‚yby utrudniać wytwarzanie siÄ™ CO2 a tak może jest lepsze Å›rodowisko. To tylko takie dywagacje bo nie wiem jakie pH ma ciasto z i bez kwasku. A i ostatnia rzecz - proszek do pieczenia to w skrócie wÅ‚aÅ›nie moja ukochana wielofunkcyjna soda oczyszczona - w proszku do pieczenia może być jeszcze np. mÄ…ka po to by Å‚atwiej sodÄ™ [lub innÄ… substancjÄ™ która pod wpÅ‚ywem temperatury wydzieli gaz] równomiernie rozprowadzić po [w ] cieÅ›cie Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 16:29:49 Cytuj z: renia 2014-03-16, 18:36:49 Nic nie rozumiesz... :? Ja też. :( Po co proszek do pieczenia do masy serowej? :( Do ciasta dolewa siÄ™ wody? Może być gazowana? :? W faworkach tak czyniÄ… niektórzy. :( Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 16:49:49 Dlaczego ciasto ma lepiej rosnąć, skoro kwasek dodawany jest do masy serowej. :(
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 16:50:28 Po co proszek do pieczenia? - no aby masa byÅ‚a "lżejsza" wyższa
http://babkawmrowkach.pl/sernik-bez-kruchego-spodu/ Specjalnie dla Was dodaÅ‚am zdjÄ™cie przekroju sernika z sodÄ… oczyszczonÄ… te wszystkie dziurki które sÄ… widoczne sÄ… tam dziÄ™ki sodzie oczyszczonej / proszkowi do pieczenia. Bez nich sernik byÅ‚by niższy - czy gorszy - ja kocham serniki w każdej postaci wiÄ™c by mi to pewnie nie przeszkadzaÅ‚o ale dziÄ™ki temu że jest wyższy - nie jest taki suchy bo wÅ‚aÅ›nie jest wyższy wiÄ™c wolniej paruje :) Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 16:51:36 Cytuj z: Radzio 2014-03-19, 16:49:49 Dlaczego ciasto ma lepiej rosnąć, skoro kwasek dodawany jest do masy serowej. :( bo mianem ciasta okreÅ›lam tu masÄ™ serowÄ… - ciasto w pojÄ™ciu koÅ„cowego produktu sÅ‚odkopodobnego :) jest tak w koÅ„cu ok 30g mÄ…ki Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 17:02:21 To dlatego mój sernik tylko ja i koty jedzÄ…. :( Nie ma wyglÄ…du. :?
Ale ma jaja! 8) Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 17:04:16 Cytuj z: Radzio 2014-03-19, 17:02:21 To dlatego mój sernik tylko ja i koty jedzÄ…. :( Nie ma wyglÄ…du. :? Ale ma jaja! 8) Ja tam bym twój sernik jadÅ‚a nie martw siÄ™ - gdyby nie to że wÅ‚aÅ›nie jem ten któremu zdjÄ™cie zrobiÅ‚am to bym siÄ™ wpraszaÅ‚a na Twój! Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 17:25:55 Ale mój nie byÅ‚ luksusowy. :? Taki wstÄ™pnie gotowany, niby po wiedeÅ„sku, bez podeszwy i na dodatewk zastygÅ‚a, żółta brejka podawana byÅ‚a w miseczkach. :(
Ohyda. :? Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 17:27:12 A wiem też to robiÅ‚am - miaÅ‚am wtedy goÅ›cia - dostaÅ‚ w miseczce !!
Ale mówiÅ‚e że bardzo dobre i dokÅ‚adkÄ™ chciaÅ‚ :D Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 17:28:35 ja ser w każdej postaci wiÄ™c zjadaÅ‚am, nie powiem że mi nie smakowaÅ‚o. Jednak już z tego przepisu nie robiÄ™.
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 17:34:25 Ja ja zrobiÄ™, ale teraz podczas gotowania już nie spanikujÄ™, gdy masa zacznie przywierać do dna garnka. Znaczy, ustojÄ™. :D
Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 17:38:19 :lol:
a może jakiÅ› inny garnek bÄ™dzie lepszy :) Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 17:43:46 OczywiÅ›cie, z prawdziwie pogrubionym dnem. :D
Chociaż lody mi nie przywieraÅ‚y. ;) Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-19, 17:49:48 JA lodów nie gotujÄ™ / podgrzewam
miksujÄ™ skÅ‚adniki i z miejsca mrożę dziÄ™ki temu już po 45 minutach mogÄ™ jeść pysznoÅ›ci Å›mietanowo żółtkowe o smaku akurat dostÄ™pnych skÅ‚adników [ malinowe, czekoladowe , orzechowe ........ ] Tytu³: Odp: 540+351 lekko zmodyfikowane czyli sernik luksusowy na biszkopcie orzechowym Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-19, 17:56:44 O toto. WÅ‚aÅ›nie, przywieraÅ‚o mimo, że jeszcze nie zagotowaÅ‚o siÄ™. ByÅ‚o znacznie bardziej gÄ™ste.
Teraz "dam na zmarnowanie" to, co przy dnie. Podobnie do liścia kapusty w cygańskim/myśliwskim kociołku. :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |