MORGANO
Go
|
UDKA KURCZAKA Z WARZYWAMI.
Składniki. 600 g udka /4szt./ 200 g cebuli 300 g pieczarek, 100 g słoniny 500 g czerwonego wina 400 g zielonego groszku 150 g pomidory /2szt/ 150 g żółtej papryki /2 strąki/ 50 g oleju sól, pieprz. Sposób przygotowania. Udka posypać solą i pieprzem. Cebule przekroić na pół. Cztery połówki wydrążyć, resztę posiekać. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć. Na oleju podsmażyć cebulę, pieczarki, dodać wino, gotować ok. 2 minut, doprawić solą i pieprzem. Pomidory przekroić na połowy, wydrążyć, napełnić pokrojoną papryką. Do wydrążonych połówek cebuli włożyć groszek. Kurczaka, pieczarki, pomidory i cebule ułożyć w formie do pieczenia. Piec w piekarniku lub prodiżu 40 min.
Ogółem 2150g B-T-W 142,9 – 191,6 – 84,8 / 2630 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 6,6 – 8,9 – 3,9 / 120 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 19,9 – 26,7 11,8 / 370 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,3 : 0,6 B+T/300g – 46,7g
|