forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2010-02-04, 22:38:42



Tytu³: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-04, 22:38:42
Nie pamietam jak te ciastka sie nazywaja po posku, najprawdopodobniej ptysie. Niemniej jednak polecam sa superowe.

Skladniki:
250 ml wody
125 gr masla
125 gr maki
5 jajek

Sposob robienia:

wode i maslo zagotowac a nastepnie dodac cala make. Mieszamy tak dlugo az ciasto bedzie odchodzilo do garnka.
Garnek zdejmujemy z "ognia" i studzimy zawartosc do temperatury "letnie" i dodajemy po jednym jajku caly czas mieszajac aby po kazdym dodanym jajku masa byla rowna.
Lyzka nakladamy rowne porcje na wysmarowana blache i wkladamy do nagrzanego na 200 stopni pieca.
Pieczemy okolo 20 min NIE OTWIERAJAC PIECA W CZASIE PIECZENIA.
Jak ciastka wystygna przecinamy w zdluz, albo tak jak miekkie jajko gore ciastka, do srodka podstawy wkladamy krem albo bita smietane albo jaki kto ma pomysl, przykrywamy gorna czescia, ktora mozna poglazurowac w rozne sposoby, np polac rozpuszczonym w smietanie kakaem, albo czekolada  albo jaki kto ma pomys.

BTW samych ciastek:

1:3,5:2,5


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-05, 20:32:34
Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta?
Za optymalne?
A no tak trzeba bylo mowic od razu.

No to nie polecam. Sa niedobre.
Sam se je zjem.


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 20:40:33
JakbyÅ› tak przysÅ‚aÅ‚ gotowe w paczce, to wszyscy byÅ›my spróbowali.. :roll:  przynajmniej ja na pewno.. 8)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 20:44:54

A tak w ogóle - to sÄ… moje najsmaczniejsze ciastka. RobiÅ‚am je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". LubiÄ™ wszystkie wyroby z bitÄ… Å›mietanÄ… (niestety caÅ‚a rodzinka je lubi..  :wink:)  :D


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 21:27:41
Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka. Robiłam je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". Lubię wszystkie wyroby z bitą śmietaną (niestety cała rodzinka je lubi..  :wink:)  :D
    Najgorzej, jak czÅ‚owiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinÄ™ :? :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-05, 21:29:09
Cytuj z: adampio 2010-02-05, 20:32:34
No to nie polecam. Sa niedobre.

No nie wiadomo...
Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka...

Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeślijcie do mnie próbne partie - zrobi się badania i będzie wszystko jasne, a nie się droczyć będziecie. Ale nie ukrywam że takie badania mogą trochę potrwać (jak to w "poważnych" badaniach) i konieczna będzie wielokrotna weryfikacja uzyskanych wyników - wiecie co to oznacza.  :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 21:40:35
...znowu ktoś się chce podpiąć pod fundusze "unijne"... :x


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:11:54
Cytuj z: adamel 2010-02-05, 21:27:41
Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka. Robiłam je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". Lubię wszystkie wyroby z bitą śmietaną (niestety cała rodzinka je lubi..  :wink:)  :D
    Najgorzej, jak człowiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinę :? :lol:


A jeszcze gorzej - jeÅ›li musi wybrać miÄ™dzy sobÄ…, rodzinÄ… i  :roll: ..ptysiami.. 8)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:15:32
...i tutaj już zupełny pat... :shock: - mimo trzech czynników :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:17:59
Cytuj z: RTS 2010-02-05, 21:29:09
Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeślijcie do mnie próbne partie - zrobi się badania i będzie wszystko jasne, a nie się droczyć będziecie..


Ja się poddaję bez badań.. 8) do "adampia" zdolności kulinarnych nie mam nawet porównania.. :(
Tylko kto teraz na tym najgorzej wyjdzie.. :roll: ..chyba pomysłodawca badań.. 8) :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:20:06
Cytuj z: adamel 2010-02-05, 22:15:32
...i tutaj już zupełny pat... :shock: - mimo trzech czynników :lol:


Właśnie, pat - przed szachem.. :roll: albo padł - z łakomstwa.. 8)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:30:58
Dla jasności mam na myśli łakomstwo własne i powinno pisać "padła", a nie "padł" - ale nie pasowałoby do kontekstu.. 8)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 08:59:10
Cytuj z: adampio 2010-02-05, 20:32:34
Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta?
Za optymalne?
A no tak trzeba bylo mowic od razu.

No to nie polecam. Sa niedobre.
Sam se je zjem.



czytałam kiedyś przepis na ptysie optymalne ale jakos nie miałam werwy żeby je zrobić, ale Twój przepis i SAM TY jesteś bardziej przekonywujący, więc spróbuje. :lol:

Na razie jesteśmy na etapie bułeczek....tak nam zasmakowały, że się najeść nie możemy....zawsze to coś innego ;)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:27:39

No i ciasto mam zrobione (częściowo - jeszcze musi wystygnąć, żebym mogła dodać jajka) , ale jest trochę grudkowate.. :? Chyba mąkę za szybko całą dodałam - zamiast stopniowo.. Ale liczy się efekt końcowy.. :roll: :wink:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 12:32:27
Reniu a próbowalas kiedyÅ› tych buÅ‚eczek???? sÄ… naprawdÄ™ pyszne...wÅ‚aÅ›nie je robiÄ™  :D


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:38:56

Jeszcze nie próbowaÅ‚am, ale skoro tak zachwalasz - to spróbujÄ™  ..i podzielÄ™ siÄ™ wrażeniami.. :D


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:39:13
"akazah" jakie buleczki?


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 13:17:08
mi i mojemu mężowi bardzo smakują.....
Cytuj z: adampio 2010-02-06, 12:39:13
"akazah" jakie buleczki?


daÅ‚am przepis na forum  :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:20:47
Moje ptysie się pieką, ale jakieś płaskie placki wyszły  :? (12 sztuk) Może urosną.. :roll:
Już wcześniej nieraz robiłam ptysie, ale nie osobiście  8) tylko dałam przepis i oceniłam efekt.. :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:23:27

Ale jaja  :shock: wszystkie mi siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y..  :shock: (nie jaja tylko ptysie  :lol:)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-02-06, 13:28:18
Potem pokroisz w kwadraty i dasz nową nazwę. Jeśli po dodaniu bitej śmietany będą smaczne to mogą się nazywać "reniusie". Korzystając z tego wzoru jak się córci uda jakieś danie to jego nazwa może być "patusie".

Dobrze myślę?


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 14:24:35

Bardzo dobrze.. :wink: To moja córcia zrobiła dzisiaj dużego patusia (Kopiec Kreta), jej dzieło prezentuje się lepiej niż moje ptysie.. :roll: Mam takie płaskie kwadraty  :lol: ale liczy się efekt końcowy.. :wink: Dzisiaj w naszej kuchni ruch jak w Paryżu, a na środku leży pies.. 8)
Już wiem jaki zrobiłam błąd z ptysiami - dodałam 5 dużych jajek i ciasto było za rzadkie. Na drugi raz dam 4 jaja, albo trochę mąki więcej dodam, żeby konsystencja nie była taka lejąca.


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 15:43:06

:evil: robiÄ™ nowe ptysie  8) muszÄ… siÄ™ udać. Już ciasto stygnie - daÅ‚am trochÄ™ mniej wody i zapowiada siÄ™ dobrze.  8)


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 16:10:36
Cytuj z: renia 2010-02-06, 15:43:06
:evil: robię nowe ptysie  8) muszą się udać. Już ciasto stygnie - dałam trochę mniej wody i zapowiada się dobrze.  8)


Nie wyszly ptysie?

Pamietaj aby dodawac jajka pojedynczo i po kazdym jajku musisz miec "rowne" ciasto. Nie dodawaj wiecej maki, musza byc optymalne. Mnie wychodza bez problemu, tylko trzeba mieszac, mieszac i mieszac. I bardzo wazne aby min 15 min nie otwierac pieca, albo jak to sie mowi, oooo piekarnika!!! :lol: Piekny jest ten nasz polski jezyk. Tylko jak w ciagu dnia operuje sie czterema to w naszym pieknym polskim jezyku mam dziury jak w serze szwajcarskim. :lol: Nadrabiam rozmawiajac z mama przez telefon. Rachunki chorendalne.....ale firma placi :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 18:12:24

Dałam trochę mniej wody, jajka 4 - bo jedno było podwójne, mąki i masła tyle ile trzeba. Wyszły super. Nastawiłam piekarnik na 250 i podgrzewanie od dołu, bo w pierwszych spody były jasne i mokre. Już jesteśmy po degustacji - nam i gościom (synowi z synową) - bardzo smakowały.  :D
A co do mieszania - to mieszałam, ale mąż wziął mikser i mi pomógł. Obawiałam się, że mikserem niedobrze, ale wyszło OK. :D


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 19:03:11
No widzisz, co Ty bys zrobila bez "chopa"? hahahhaaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:08:01

No już kiedyś pisałam.. :roll:
..bez chÅ‚opa to jeszcze pół biedy  8) ale bez miksera.. :roll: to już sobie życia nie mogÄ™ wyobrazić.. :lol:  :mrgreen:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 21:22:53
Oh Ty....niedobra.



Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 22:50:38

TrochÄ™ zÅ‚a  :roll: to już od razu niedobra.. 8) :wink:


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-13, 13:34:03
Swoją drogą ciekawe, czy w miejsce mąki do ptysiowych spodów nie można dać mielonych migdałów ? Albo mielonego maku? Orzechów?



Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-13, 13:56:34

Chyba by nie pasowało smakowo..


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-04, 14:46:54

Zrobiłam znowu ptysie według tego przepisu, który na początku wątku podał "adampio", tylko zamiast 5 jajek dałam 4. Teraz ciasto nie wyszło za rzadkie i ciastka się nie zlewały w piekarniku. Są super.
Może "adampio" dał małe jajka, że mu z 5-ciu dobre ptysie wychodziły..


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sewero 2010-09-04, 18:27:47
az slinka leci. Chyba tez zrobie dzieciakom. Nie wiem tylko czy z maki bezglutenowej wyjda. Syn ma najprawdopodobniej nietolerancje maki .


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 12:15:25
Cytuj z: sewero 2010-09-04, 18:27:47
az slinka leci. Chyba tez zrobie dzieciakom. Nie wiem tylko czy z maki bezglutenowej wyjda. Syn ma najprawdopodobniej nietolerancje maki .

Jolu,a bezy z mielonymi migdalami pieklas??Czy moge ci takie zaproponowac.?Bialka ubite na sztywno z brazowym cukrem-Rohrzucker(do smaku).Po ubiciu mieszam z mielonymi migdalami.Wykladam na blache duza lyzka i calosc pieke az beziki beda zlotawe.Smaczne,pachnace , bialkowe i szybkie :P



Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: BACA 2010-09-06, 19:58:30
Ja z kolei jem codziennie ciasteczka orkiszowe Hildegardy i to już od kilku lat. Tak naprewdę to piecze je teściowa bo ja zbyt mocny w tym to nie jestm. Kodar - na dyskietce masz chyba przepis. Nie są zbyt smaczne ale da się wytrzymać.


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:09:26
Cytuj z: BACA 2010-09-06, 19:58:30
Ja z kolei jem codziennie ciasteczka orkiszowe Hildegardy i to już od kilku lat. Tak naprewdę to piecze je teściowa bo ja zbyt mocny w tym to nie jestm. Kodar - na dyskietce masz chyba przepis. Nie są zbyt smaczne ale da się wytrzymać.
O,fajnie,ze mozna ciebie zobaczyc. :P
Dziekuje za przypomnienie,Hildegardy ciasteczka juz pieklam.Uwielbiam cynamon,galke muszkatalowa i gozdziki jako przyprawe.Migdaly,to moja ulubiona przegryska.Masz racje,ze do smaku ´ciasteczek trzeba sie przyzwyczaic. :P


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:42:01
Dla chetnych przepis na ciasteczka Hildegardy:

400 g maki orkiszowej
250 g masła
150 g cukru trzcinowego(ja dodaje 70g)
200 g słodkich mielonych migdałów
2 jaja
20 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej
10 g goździków
Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać cukier, migdały, jajka i przyprawy, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.

Wyjąć, rozwałkować na 3 milimetry, wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ciasteczka będą miały złoty kolor.



Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-06, 21:48:55
Kodar, BTW liczyłaś? No i czy orkisz jest glutenowy?


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:59:19
W orkiszu  jest gluten.I nie z kazdego mlyna powstanie wartosciowa maka orkiszowa.Poprosze o policzenie. :P


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-06, 22:38:31
Kodar,

ten język to w jakim celu?


Tytu³: Odp: Ciastka Choux
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 22:54:31
mam cie uczyc do czego sluzy jezyk? :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.