Tytu³: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-04, 22:38:42 Nie pamietam jak te ciastka sie nazywaja po posku, najprawdopodobniej ptysie. Niemniej jednak polecam sa superowe.
Skladniki: 250 ml wody 125 gr masla 125 gr maki 5 jajek Sposob robienia: wode i maslo zagotowac a nastepnie dodac cala make. Mieszamy tak dlugo az ciasto bedzie odchodzilo do garnka. Garnek zdejmujemy z "ognia" i studzimy zawartosc do temperatury "letnie" i dodajemy po jednym jajku caly czas mieszajac aby po kazdym dodanym jajku masa byla rowna. Lyzka nakladamy rowne porcje na wysmarowana blache i wkladamy do nagrzanego na 200 stopni pieca. Pieczemy okolo 20 min NIE OTWIERAJAC PIECA W CZASIE PIECZENIA. Jak ciastka wystygna przecinamy w zdluz, albo tak jak miekkie jajko gore ciastka, do srodka podstawy wkladamy krem albo bita smietane albo jaki kto ma pomysl, przykrywamy gorna czescia, ktora mozna poglazurowac w rozne sposoby, np polac rozpuszczonym w smietanie kakaem, albo czekolada albo jaki kto ma pomys. BTW samych ciastek: 1:3,5:2,5 Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-05, 20:32:34 Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta?
Za optymalne? A no tak trzeba bylo mowic od razu. No to nie polecam. Sa niedobre. Sam se je zjem. Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 20:40:33 JakbyÅ› tak przysÅ‚aÅ‚ gotowe w paczce, to wszyscy byÅ›my spróbowali.. :roll: przynajmniej ja na pewno.. 8)
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 20:44:54 A tak w ogóle - to sÄ… moje najsmaczniejsze ciastka. RobiÅ‚am je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". LubiÄ™ wszystkie wyroby z bitÄ… Å›mietanÄ… (niestety caÅ‚a rodzinka je lubi.. :wink:) :D Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 21:27:41 Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54 A tak w ogóle - to sÄ… moje najsmaczniejsze ciastka. RobiÅ‚am je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". LubiÄ™ wszystkie wyroby z bitÄ… Å›mietanÄ… (niestety caÅ‚a rodzinka je lubi.. :wink:) :D Najgorzej, jak czÅ‚owiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinÄ™ :? :lol:Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-05, 21:29:09 Cytuj z: adampio 2010-02-05, 20:32:34 No to nie polecam. Sa niedobre. No nie wiadomo... Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54 A tak w ogóle - to sÄ… moje najsmaczniejsze ciastka... Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeÅ›lijcie do mnie próbne partie - zrobi siÄ™ badania i bÄ™dzie wszystko jasne, a nie siÄ™ droczyć bÄ™dziecie. Ale nie ukrywam że takie badania mogÄ… trochÄ™ potrwać (jak to w "poważnych" badaniach) i konieczna bÄ™dzie wielokrotna weryfikacja uzyskanych wyników - wiecie co to oznacza.  :lol: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 21:40:35 ...znowu ktoÅ› siÄ™ chce podpiąć pod fundusze "unijne"... :x
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:11:54 Cytuj z: adamel 2010-02-05, 21:27:41 Cytuj z: renia 2010-02-05, 20:44:54 A tak w ogóle - to sÄ… moje najsmaczniejsze ciastka. RobiÅ‚am je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". LubiÄ™ wszystkie wyroby z bitÄ… Å›mietanÄ… (niestety caÅ‚a rodzinka je lubi.. :wink:) :D   Najgorzej, jak czÅ‚owiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinÄ™ :? :lol:A jeszcze gorzej - jeÅ›li musi wybrać miÄ™dzy sobÄ…, rodzinÄ… i :roll: ..ptysiami.. 8) Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:15:32 ...i tutaj już zupeÅ‚ny pat... :shock: - mimo trzech czynników :lol:
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:17:59 Cytuj z: RTS 2010-02-05, 21:29:09 Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeÅ›lijcie do mnie próbne partie - zrobi siÄ™ badania i bÄ™dzie wszystko jasne, a nie siÄ™ droczyć bÄ™dziecie.. Ja siÄ™ poddajÄ™ bez badaÅ„.. 8) do "adampia" zdolnoÅ›ci kulinarnych nie mam nawet porównania.. :( Tylko kto teraz na tym najgorzej wyjdzie.. :roll: ..chyba pomysÅ‚odawca badaÅ„.. 8) :lol: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:20:06 Cytuj z: adamel 2010-02-05, 22:15:32 ...i tutaj już zupeÅ‚ny pat... :shock: - mimo trzech czynników :lol: WÅ‚aÅ›nie, pat - przed szachem.. :roll: albo padÅ‚ - z Å‚akomstwa.. 8) Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:30:58 Dla jasnoÅ›ci mam na myÅ›li Å‚akomstwo wÅ‚asne i powinno pisać "padÅ‚a", a nie "padÅ‚" - ale nie pasowaÅ‚oby do kontekstu.. 8)
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 08:59:10 Cytuj z: adampio 2010-02-05, 20:32:34 Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta? Za optymalne? A no tak trzeba bylo mowic od razu. No to nie polecam. Sa niedobre. Sam se je zjem. czytaÅ‚am kiedyÅ› przepis na ptysie optymalne ale jakos nie miaÅ‚am werwy żeby je zrobić, ale Twój przepis i SAM TY jesteÅ› bardziej przekonywujÄ…cy, wiÄ™c spróbuje. :lol: Na razie jesteÅ›my na etapie buÅ‚eczek....tak nam zasmakowaÅ‚y, że siÄ™ najeść nie możemy....zawsze to coÅ› innego ;) Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:27:39 No i ciasto mam zrobione (częściowo - jeszcze musi wystygnąć, żebym mogÅ‚a dodać jajka) , ale jest trochÄ™ grudkowate.. :? Chyba mÄ…kÄ™ za szybko caÅ‚Ä… dodaÅ‚am - zamiast stopniowo.. Ale liczy siÄ™ efekt koÅ„cowy.. :roll: :wink: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 12:32:27 Reniu a próbowalas kiedyÅ› tych buÅ‚eczek???? sÄ… naprawdÄ™ pyszne...wÅ‚aÅ›nie je robiÄ™ :D
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:38:56 Jeszcze nie próbowaÅ‚am, ale skoro tak zachwalasz - to spróbujÄ™ ..i podzielÄ™ siÄ™ wrażeniami.. :D Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:39:13 "akazah" jakie buleczki?
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-06, 13:17:08 mi i mojemu mężowi bardzo smakujÄ….....
Cytuj z: adampio 2010-02-06, 12:39:13 "akazah" jakie buleczki? daÅ‚am przepis na forum :lol: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:20:47 Moje ptysie siÄ™ piekÄ…, ale jakieÅ› pÅ‚askie placki wyszÅ‚y :? (12 sztuk) Może urosnÄ….. :roll:
Już wczeÅ›niej nieraz robiÅ‚am ptysie, ale nie osobiÅ›cie 8) tylko daÅ‚am przepis i oceniÅ‚am efekt.. :lol: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:23:27 Ale jaja :shock: wszystkie mi siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y.. :shock: (nie jaja tylko ptysie :lol:) Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-02-06, 13:28:18 Potem pokroisz w kwadraty i dasz nowÄ… nazwÄ™. JeÅ›li po dodaniu bitej Å›mietany bÄ™dÄ… smaczne to mogÄ… siÄ™ nazywać "reniusie". KorzystajÄ…c z tego wzoru jak siÄ™ córci uda jakieÅ› danie to jego nazwa może być "patusie".
Dobrze myÅ›lÄ™? Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 14:24:35 Bardzo dobrze.. :wink: To moja córcia zrobiÅ‚a dzisiaj dużego patusia (Kopiec Kreta), jej dzieÅ‚o prezentuje siÄ™ lepiej niż moje ptysie.. :roll: Mam takie pÅ‚askie kwadraty :lol: ale liczy siÄ™ efekt koÅ„cowy.. :wink: Dzisiaj w naszej kuchni ruch jak w Paryżu, a na Å›rodku leży pies.. 8) Już wiem jaki zrobiÅ‚am bÅ‚Ä…d z ptysiami - dodaÅ‚am 5 dużych jajek i ciasto byÅ‚o za rzadkie. Na drugi raz dam 4 jaja, albo trochÄ™ mÄ…ki wiÄ™cej dodam, żeby konsystencja nie byÅ‚a taka lejÄ…ca. Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 15:43:06 :evil: robiÄ™ nowe ptysie 8) muszÄ… siÄ™ udać. Już ciasto stygnie - daÅ‚am trochÄ™ mniej wody i zapowiada siÄ™ dobrze. 8) Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 16:10:36 Cytuj z: renia 2010-02-06, 15:43:06 :evil: robiÄ™ nowe ptysie 8) muszÄ… siÄ™ udać. Już ciasto stygnie - daÅ‚am trochÄ™ mniej wody i zapowiada siÄ™ dobrze. 8) Nie wyszly ptysie? Pamietaj aby dodawac jajka pojedynczo i po kazdym jajku musisz miec "rowne" ciasto. Nie dodawaj wiecej maki, musza byc optymalne. Mnie wychodza bez problemu, tylko trzeba mieszac, mieszac i mieszac. I bardzo wazne aby min 15 min nie otwierac pieca, albo jak to sie mowi, oooo piekarnika!!! :lol: Piekny jest ten nasz polski jezyk. Tylko jak w ciagu dnia operuje sie czterema to w naszym pieknym polskim jezyku mam dziury jak w serze szwajcarskim. :lol: Nadrabiam rozmawiajac z mama przez telefon. Rachunki chorendalne.....ale firma placi :lol: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 18:12:24 DaÅ‚am trochÄ™ mniej wody, jajka 4 - bo jedno byÅ‚o podwójne, mÄ…ki i masÅ‚a tyle ile trzeba. WyszÅ‚y super. NastawiÅ‚am piekarnik na 250 i podgrzewanie od doÅ‚u, bo w pierwszych spody byÅ‚y jasne i mokre. Już jesteÅ›my po degustacji - nam i goÅ›ciom (synowi z synowÄ…) - bardzo smakowaÅ‚y. :D A co do mieszania - to mieszaÅ‚am, ale mąż wziÄ…Å‚ mikser i mi pomógÅ‚. ObawiaÅ‚am siÄ™, że mikserem niedobrze, ale wyszÅ‚o OK. :D Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 19:03:11 No widzisz, co Ty bys zrobila bez "chopa"? hahahhaaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:08:01 No już kiedyÅ› pisaÅ‚am.. :roll: ..bez chÅ‚opa to jeszcze pół biedy 8) ale bez miksera.. :roll: to już sobie życia nie mogÄ™ wyobrazić.. :lol: :mrgreen: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 21:22:53 Oh Ty....niedobra.
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 22:50:38 TrochÄ™ zÅ‚a :roll: to już od razu niedobra.. 8) :wink: Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-13, 13:34:03 SwojÄ… drogÄ… ciekawe, czy w miejsce mÄ…ki do ptysiowych spodów nie można dać mielonych migdałów ? Albo mielonego maku? Orzechów?
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-13, 13:56:34 Chyba by nie pasowaÅ‚o smakowo.. Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-04, 14:46:54 ZrobiÅ‚am znowu ptysie wedÅ‚ug tego przepisu, który na poczÄ…tku wÄ…tku podaÅ‚ "adampio", tylko zamiast 5 jajek daÅ‚am 4. Teraz ciasto nie wyszÅ‚o za rzadkie i ciastka siÄ™ nie zlewaÅ‚y w piekarniku. SÄ… super. Może "adampio" daÅ‚ maÅ‚e jajka, że mu z 5-ciu dobre ptysie wychodziÅ‚y.. Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: sewero 2010-09-04, 18:27:47 az slinka leci. Chyba tez zrobie dzieciakom. Nie wiem tylko czy z maki bezglutenowej wyjda. Syn ma najprawdopodobniej nietolerancje maki .
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 12:15:25 Cytuj z: sewero 2010-09-04, 18:27:47 az slinka leci. Chyba tez zrobie dzieciakom. Nie wiem tylko czy z maki bezglutenowej wyjda. Syn ma najprawdopodobniej nietolerancje maki . Jolu,a bezy z mielonymi migdalami pieklas??Czy moge ci takie zaproponowac.?Bialka ubite na sztywno z brazowym cukrem-Rohrzucker(do smaku).Po ubiciu mieszam z mielonymi migdalami.Wykladam na blache duza lyzka i calosc pieke az beziki beda zlotawe.Smaczne,pachnace , bialkowe i szybkie :PTytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: BACA 2010-09-06, 19:58:30 Ja z kolei jem codziennie ciasteczka orkiszowe Hildegardy i to już od kilku lat. Tak naprewdÄ™ to piecze je teÅ›ciowa bo ja zbyt mocny w tym to nie jestm. Kodar - na dyskietce masz chyba przepis. Nie sÄ… zbyt smaczne ale da siÄ™ wytrzymać.
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:09:26 Cytuj z: BACA 2010-09-06, 19:58:30 Ja z kolei jem codziennie ciasteczka orkiszowe Hildegardy i to już od kilku lat. Tak naprewdÄ™ to piecze je teÅ›ciowa bo ja zbyt mocny w tym to nie jestm. Kodar - na dyskietce masz chyba przepis. Nie sÄ… zbyt smaczne ale da siÄ™ wytrzymać. O,fajnie,ze mozna ciebie zobaczyc. :PDziekuje za przypomnienie,Hildegardy ciasteczka juz pieklam.Uwielbiam cynamon,galke muszkatalowa i gozdziki jako przyprawe.Migdaly,to moja ulubiona przegryska.Masz racje,ze do smaku ´ciasteczek trzeba sie przyzwyczaic. :P Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:42:01 Dla chetnych przepis na ciasteczka Hildegardy:
400 g maki orkiszowej 250 g masÅ‚a 150 g cukru trzcinowego(ja dodaje 70g) 200 g sÅ‚odkich mielonych migdałów 2 jaja 20 g cynamonu 2 g gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej 10 g goździków MÄ…kÄ™ posiekać z kawaÅ‚kami masÅ‚a. Dodać cukier, migdaÅ‚y, jajka i przyprawy, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć, rozwaÅ‚kować na 3 milimetry, wykroić ciasteczka. WyÅ‚ożyć na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ciasteczka bÄ™dÄ… miaÅ‚y zÅ‚oty kolor. Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-06, 21:48:55 Kodar, BTW liczyÅ‚aÅ›? No i czy orkisz jest glutenowy?
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 21:59:19 W orkiszu jest gluten.I nie z kazdego mlyna powstanie wartosciowa maka orkiszowa.Poprosze o policzenie. :P
Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-06, 22:38:31 Kodar,
ten jÄ™zyk to w jakim celu? Tytu³: Odp: Ciastka Choux Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2010-09-06, 22:54:31 mam cie uczyc do czego sluzy jezyk? :lol:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |