forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: MORGANO 2006-12-04, 08:52:32



Tytuł: MIELONE KOTLETY Z RYBY.
Wiadomo¶ć wysłana przez: MORGANO 2006-12-04, 08:52:32
MIELONE KOTLETY Z RYBY.
Składniki.
350 g filetĂłw rybnych
100 g słoniny
100 g  cebuli /2 cebule /
50 g masła do pieczenia /lub olej /
50 g jajka /1 szt. /
60 g  otrÄ™by 
50 g pietruszki /1 pęczek /
sól 1/2 łyżeczki, pieprz, gałka muszkatołowa.

SposĂłb przygotowania.
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach odcisnąć. Rybę pokroić w pasy, usunąć ości. Słoninę pokroić w kostkę, obraną cebulę na ćwiartki, pietruszkę opłukać. Wszystkie składniki oraz rybę zemleć w maszynce do mięsa, przy czym odciśniętą bułkę na samym końcu. Masę wymieszać z jajkiem i solą doprawić do smaku pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Uformować 4 kotlety. Na patelnię wylać taką ilość tłuszczu, by całe jej dno było zakryte. Tłuszcz rozgrzać. Kotlety usmażyć na średnim ogniu najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.

Ogółem 760 g B-T-W  92,5 – 141,6 – 50,3 /1840 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  1,2 – 18,6 – 6,6 / 240 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  30,4 – 46,6 – 16,6 /610 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,5 : 0,5
B+T /250 g = 77,0 g



forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.