forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2013-10-27, 16:31:09



Tytu³: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-27, 16:31:09
http://www.stachurska.eu/?p=14705


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2013-10-29, 22:34:49
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-29, 22:41:59
Cytuj z: friga 2013-10-29, 22:34:49
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna

Czego?
Bo raczej wszystko uzasadnione.


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-10-30, 08:17:07
A na beztluszczowym sprayu do smazenia wolno?


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-30, 08:51:55
Jeśli masło ściemniej przy smażeniu, to jest to szkodliwe? Na pewno jest mniej smaczne i mniej apetyczne, ale czy szkodzi?


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-10-30, 19:36:35
Cytuj z: friga 2013-10-29, 22:34:49
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna



Niską wartością biologiczną. Nie ma powodu by obciążać sobie przewód pokarmowy itd bezwartościowymi produktami. Może być?


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2013-10-30, 23:00:30
:lol:
dopiero pozniej doczytalam ze to napisal Toan  :lol:
Tak , ale ja znajde to wrzuce tu wiecej inf na ten temat, bardzo ciekawcyhz uzadnieme szkodliwosci smazenia na olejach roslinnych, bo o to mi chodzila ze to nie tylko zawartosc biologiczna ale tez temperatura smazenia ma znaczenie no i na czym sie smazy wtedy sie wyjasnia.


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-31, 07:22:21
http://www.wparku.pl/index.php?nazwamenu=hostel&pageheader=Jakich%20t%B3uszcz%F3w%20u%BFywa%E6%20do%20sma%BFenia?&art=naczymsmazyc.txt&kat=artykuly/olej/
:lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 07:32:36
Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  :D
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  :wink:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-10-31, 07:40:22
Lub wędzić. ;) lublub :lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-31, 07:41:31
Cytuj z: admin 2013-10-31, 07:32:36
Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  :D
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  :wink:


Dzięki. Dobrze wiedzieć...


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 07:51:22
Prawidłowa segregacja śmieci to podstawa!  :D


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-31, 08:16:52
:lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-10-31, 08:18:15
Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  8) :lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 08:19:20
Cytuj z: renia 2013-10-31, 08:16:52
:lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:


No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  :shock:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 08:20:10
Cytuj z: :shock:Zyon 2013-10-31, 08:18:15
Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  8) :lol:


No jak nie ma?
A żywy bÅ‚onnik w kolektorze Å›ciekowym?  :lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-10-31, 08:21:33
:shock: faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-10-31, 08:21:55
Cytuj z: admin 2013-10-31, 08:19:20
Cytuj z: renia 2013-10-31, 08:16:52
:lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:


No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  :shock:


Albo: pokaż mi swoje śmieci, a powiem ci kim jesteś... :D :lol:


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-31, 08:23:32
Cytuj z: Zyon 2013-10-31, 08:21:33
:shock: faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  :lol: :lol:

:?


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 09:50:42
No, ale i na to jest powiedzienie.
Cyt. dosłownie:
"Jedzcie gówno, miliardy much nie mogÄ… siÄ™ przecież mylić"!  :shock:  8)


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-31, 09:56:07
Cytuj z: admin 2013-10-31, 09:50:42
No, ale i na to jest powiedzienie.
Cyt. dosłownie:
"Jedzcie gówno, miliardy much nie mogą się przecież mylić"!  :shock:  8)

Weź, bo kto jeszcze uwierzy! :lol:
Bo wiadomo, jak Admin czy Toan piszą, to trza tak robić...


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-10-31, 10:07:37
:lol:
Ale w tym przypadku ja tylko cytujÄ™, a nie zachÄ™cam do naÅ›ladowania much!  8)  :?


Tytu³: Odp: Na czym smażyć
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-10-31, 10:08:55
Cytuj z: admin 2013-10-31, 10:07:37
:lol:
Ale ja tylko cytuję!  8)

Sprytnie :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.