forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Prasa => W±tek zaczêty przez: Rajano 2007-08-07, 13:10:59



Tytu³: SÅ‚odycze mogÄ… spowodować groźnÄ… chorobÄ™ oczu
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rajano 2007-08-07, 13:10:59
Dieta bogata w węglowodany, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, jak np. skrobia czy cukier ze słodyczy, ma związek z wyższym ryzykiem poważnej choroby oczu grożącej ślepotą - tzw. starczego zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) - wynika z pracy naukowców amerykańskich, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
Starcze zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) jest najczęstszą przyczyną nieodwracalnej utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Choroba powoduje degenerację plamki żółtej, tj. centralnej części siatkówki odpowiedzialnej za ostre widzenie. Pacjenci z AMD w zasadzie nie tracą wzroku całkowicie, ale pogarsza się on tak, że nie mogą wykonać samodzielnie wielu zwykłych czynności, jak czytanie, oglądanie TV, czy prowadzenie samochodu, nie rozpoznają też twarzy mijanych osób.

Wśród przyczyn rozwoju AMD wymienia się geny, ale również czynniki związane ze stylem życia, takie jak palenie papierosów czy dieta. Naukowcy podejrzewają, że spożywanie tych samych produktów, które podnoszą ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia, może również zwiększać prawdopodobieństwo AMD. Zalicza się tu m.in. węglowodany, które po spożyciu szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, jak cukier (sacharoza) czy skrobia. Są to pokarmy o tzw. wysokim indeksie glikemicznym.

Aby sprawdzić tę hipotezę naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Bostonie przeprowadzili badania w grupie 4099 osób w wieku od 55 do 80 lat. Żaden z pacjentów nie cierpiał na cukrzycę. Wszyscy przeszli badania oczu.

Okazało się, że zaawansowaną postać AMD stwierdzano o 49 proc. częściej u osób, które spożywały dużo węglowodanów szybko podnoszących poziom glukozy we krwi, w porównaniu z osobami, które jadły więcej pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, jak przetwory z pełnego ziarna zbóż, niektóre owoce, mleko i jogurt, rośliny strączkowe.

Jak obliczyli naukowcy, dzięki stosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym można by uniknąć aż 20 proc. przypadków AMD.

źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1584691,16,1,0,120,686,item.html
Pozdrawiam


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.