forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Ĺ»ywienie Optymalne => W±tek zaczęty przez: Aries 2015-10-28, 13:22:28



Tytuł: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-28, 13:22:28
Witam wszystkich,

Jest to moj pierwszy post, wiec zawarlem w nim troche informacji o mnie.
Chcialbym przejsc na ZO, ale gnebi mnie jeden problem. Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu?

Problem wynika z tego, ze mieszkam w Norwegii i dostep do smalcu, sloniny, podrobow jest mocno utrudniony. Boczek surowy jest krojony na plastry i mocno solony. Czasami mozna kupic karczek. Schab tez bywa. Jest chuda wolowina, kurczaki. Jak sie mieszka w Polsce to wydaje sie conajmniej dziwne.
Pozostaja przetwory mleczne, jajka, losos i makrela.
W chwili obecnej zjadam B/W/T - ok 140g/290g/70g przy wadze 70kg. Dosc duza aktywnosc fizyczna: silownia 3 razy w tygodniu, bieganie 2 razy.
Lipidogram z ostatnich 2 lat b. dobry jak na 46 lat. Suplementuje sie wit. D3 (5000UI) i K2, bo wyniki badan byly ponizej normy.
2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada.

Czy przy dobrych wynikach badan i utrudnionym dostepie do kluczowych skladnikow odzywczych warto przechodzic na DO? Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu?

Pozdrawiam,


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 13:37:34
Zbilansowana dieta wysokowęglowodanowa na białku zwierzęcym jest również dobra, tylko trzeba się nie przejadać i na wszelki wypadek, jeśli apetyt zawodzi, pilnować ilości zjadanych węglowodanów w zależności od "spalonych kalorii", bo alternatywne pozyskiwanie energii z białka przy dietach niskotłuszczowych jest nieekonomiczne i obciąża niepotrzebnie nerki.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2015-10-28, 14:08:23
Czyli albo obniż białko i tłuszcze w swojej obecnej diecie, a zwiększ ilość węglowodanów i nie wygłupiaj się z suplementacją, albo skonstruuj sobie dietę wysokotłuszczową z żółtek, masła i śmietanki, uzupełnianej czasem podrobami i innym mięsem. :D
Poczekaj na książki, dużo wyjaśnią.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 15:12:23
A to dziwne w takim kraju jak Norwegia nie ma co jeść ?  :lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Zyon 2015-10-28, 15:38:26
To jeden z najbardziej zdegenerowanych narodow w europie, moze wlasnie to dlatego


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 15:43:20
Jaka karma takie obyczaje :lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Blackend 2015-10-28, 15:55:41
Dopóki złoża ropy się nie wyczerpią można do woli fundować sobie komunię. ;)


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 16:03:14
JuĹĽ by ich na mapie nie byĹ‚o ,fajfusy  :lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 16:22:36
Lubię to Forum, ono tak fajnie zachęca do samodzielnego myślenia...  8) 


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 16:38:56
No jak nie jak tak :lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-28, 16:42:24
:lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-28, 16:48:18
Cytuj z: Aries 2015-10-28, 13:22:28
Witam wszystkich,

hejka.

na ŻO  węglowodany jada się w ilościach śladowych (  ok 50 - 60 g )  i teraz jesz 290
Cytuj:
Czy moge zwiekszyc ilosc weglowodanow w posilku kosztem tluszczu?

nie
Cytuj:
Czy zwiekszenie wegli kosztem tluszczow nie odbije sie na zdrowiu?

odbije,
Cytuj:
2 ksiazki dr Kwasniewskiego juz zamowione, ale odbiore i zaczene je czytac dopiero pod koniec listopada.


najlepiej gdybyś przeczytał je w spokoju powoli, a jeszcze lepiej ze 2 razy ( mówię poważnie)

jestem przekonany, że jajka, śmietankę i masło można w Norwegii kupić,  i jakieś warzywo typu ziemniak , burak , marchew pewnie też. Wątroby, gdy nie ma ze świni można ostatecznie pewnie zjeść z ryby jakiejś .  Dziwne, to oni pasztetu nie jadają?

Dajcie mi stronę jakiegoś markietu w Norwegii. Chyba fantazjujesz, że tam nic nie ma.   ;-)



Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2015-10-28, 17:40:41
Na samych żółtkach z masłem też się spoko da, czasem tylko kawałek padliny, żeby nie zwariować, bo nie każdy jest Balckend. ;)


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-28, 17:44:38
To co wymieniles jest. Buraki czerwone mozna czasem trafic. Watroba? Chyba gdzies widzilem z dorsza. Pasztet? Oczywiscie, ze jest. Slony jak cholera *http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh)
Coop.no
ica.no (czesc sklepow ostatnio wykupiona przez Coopa)
kiwi.no
Nalezy dodac, ze smak produktow jest inny niz w PL. Przyklad? Ogorki w occie na slodko. Sledz w occie i cebulce na slodko.

Reszte komentarzy moze somentuje pozniej.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-28, 17:53:02
no i super

http://www.matoppskrift.no/ingrediens/Stabburet-Leverpostei#axzz3psjCPeFh

zapodasz z żółtkiem ( z 6 szt )  Popijesz kawą ze śmietanką 30 %  i pełnowartościowy posiłek .   Na pół dnia wystarczy. Gdy nie wystarczy - to dodasz masła do woli.



Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-28, 17:53:18
Boże człowieku wracaj!!!!! :shock:A my tu na Jarosława narzekamy  :lol:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Maniek 2015-10-28, 17:56:43
Przeczytaj wpierw książki, potem zacznij dietę. Szkoda czasu na błędy typu 'zwiększanie węgli kosztem tłuszczu'. A na początku, takich i podobnych pomysłów, będzie sporo.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: kasara1991 2015-10-28, 22:29:20
Aries, kochany... ja jestem optymalna od 5u lat i mieszkam w Norwegii... dopiero sie tu przeprowadziles? Wybor w naszych sklepach jest maly, ale swietny! Wszytsko co Ci potrzeba: gårdsegg, kremfløte Q, Tine saltet smør i voilá.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-29, 07:56:46
Fantastycznie "kasara1991", ĹĽe siÄ™ wĹ‚Ä…czyĹ‚aĹ› w temacie.  :D


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-29, 17:03:15
Jestem juz dosc dlugo, ale do tej pory zwracalem uwage na produkty o malej zawartosci tluszczow, bez cukrow prostych i z jak najmniejsza iloscia konserwantow. Ale chetnie poslucham porad osoby, ktora jest w stanie "przetrwac" na DO w NO.
Ale czy jedzenie pasztetu z puszki jest zdrowe? Przeciez nie wiadomo z czego jest zrobiony. W Polsce tez mozna kupic paszet np. z indyka i tego indyka jest moze z 10%, ale za to bedzie duzo innych "ciekawych" dodatkow.
Nie chce wywolycwac wielkiej polemiki przed przeczytaniem ksiazek. Pewnie wiele wyjasnia.

Pozdrawiam,


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-29, 17:13:04
akurat ten indyk to jest do niczego niepotrzebny, bardziej trza zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu, który tam występuje. Najlepiej nasycone. Oleje roślinne palmowe i utwardzone w pasztecie radzę unikać. Białka sojowe również.
Najlepszy by był najprostszy. Podgardle , wątroba , sól. Ale pewnie takich nie ma w sprzedaży  ;-)  Kup słoninę i wątrobę, zmiel i upiec sobie pasztet. Podaj z masłem dla podbicia smaku. W Norwegii jest bardzo dobre.
Cytuj:
Nie chce wywolycwac wielkiej polemiki przed przeczytaniem ksiazek. Pewnie wiele wyjasnia.

Tak, to jest b proste. Ale trzeba wiedzieć.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: kasara1991 2015-10-29, 22:51:46
"Przetrwac"? Optymalne zycie tu jest prawie latwiejsze niz w Polsce, biorac pod uwage jakos i "czystosc" produktow kupowanych w sklepie: masla, smietanki, jajka, miesa - bez domieszek i konserwantow. Ten pasztet bym uciela, sama chemia. Jak chcesz dobre mieso i podobry, to jest Strom Larsen i Mathallen, ja sie zaopatruje w golonke w Meny, a boczek i podroby mam z Polski.


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jarek 2015-10-29, 23:10:31
Cytuj z: kasara1991 2015-10-29, 22:51:46
"Przetrwac"? Optymalne zycie tu jest prawie latwiejsze niz w Polsce, biorac pod uwage jakos i "czystosc" produktow kupowanych w sklepie: masla, smietanki, jajka, miesa - bez domieszek i konserwantow. Ten pasztet bym uciela, sama chemia. Jak chcesz dobre mieso i podobry, to jest Strom Larsen i Mathallen, ja sie zaopatruje w golonke w Meny, a boczek i podroby mam z Polski.

Milo jest czytać kogoś ,kto ŻO dostrzega jako sposobu na życie ,bo właśnie to jest prawidłowość stosowania żywienia i zrozumienie dr Kwaśniewskiego. :lol: :lol: :wink:


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-30, 12:33:49
W Oslo zapewne jest latwiej. Duzo wieksze miasto, wiecej ludzi  co za tym idzie wiekszy wybor.
Co do czystosci jedzienia. Tez myslalem, ze jest super eko. Prawda jest inna. Norwegia przoduje w uzyciu nawozow sztucznych i srodkow ochrony roslin. Pozniej te resliny zjadaja zarowno zwierzetai ludzie. Zboze w polu w pazdzierniku, nie zebrane z powodu pogody? Zdarza sie. A ziemniaki, ktore przed zbiorami, opryskiwane defoliantami? To juz standard.
Predej w Polsce mozna znalezc "czyste" jedzenie.

Pozdrawiam,


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-30, 12:38:58
A w takim przypadku, to tylko bretarianizm, ale to chyba lepiej w Afryce wychodzi! ;)


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: Aries 2015-10-30, 16:29:04
Woda skazona, slonce pewnie tez. Ma jakies plamy :)


Tytuł: Odp: Watpliwosci przy przejsciu na ZO
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2015-10-30, 17:16:20
Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo pod Słońcem... ;)


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.