forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-12, 08:10:07

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
661351 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Przetwory
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przetwory  (Przeczytany 8543 razy)
samsun
Go


Email
Przetwory
« : 2006-05-30, 19:05:42 »

witam,

Moze i to nie jest dobry  czas na takie pytanie, bo lato dopiero co przychodzi do nas, no ale zastanwoiło mnie to więc pytam,

Jak robicie przetwory na zimę ( badz tez lato) do słoików? np dzemy bez cukru? co najczesciej zamykacie do sloików itp?
proszę o ewentalne przepisy i porady

pozadrawiam serdecznie
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #1 : 2006-05-30, 19:27:55 »

Robie przetwory z owocow (bez cukru), i kisze ogorki w sloikach.
Z owocow sezonowych najlepiej jagodowych przygotowuje pulpy owocowe .
Owoce rozgotowuje "na zupe"i wrzace rozlewam do czystych ( malych) sloiczkow, napelniam je po brzegi .
Pokrywke sloiczka przecieram od srodka spirytusem i mocno zakrecam---GOTOWE.
Tym samym sposobem robie sok pomidorowy -wspanialy i bez chemii.
  Hana
Zapisane
samsun
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #2 : 2006-05-30, 19:29:45 »

A do tych przetworów owocowych dodaje sie coś jeszcze? czy poprostu gotujemy np truskawki , i robimy według Pani przepisu?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #3 : 2006-05-30, 19:44:02 »

Truskawki myjesz, wkladasz do garczka i gotujesz , na dno garczka mozesz wlac troszke wody, -gotowac az woda wyparuje i masa bedzie miala konsystencje dzemu.
Taka goraca masa napelniamy sloiczki.
    Hana
Zapisane
samsun
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #4 : 2006-05-30, 21:11:12 »

I przez całą zime takie cusik wytrzyma?
nie zrobi sie "wino" z tego, nie sfermentuje? ;>
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #5 : 2006-05-30, 21:21:19 »

Chciala bym zeby z tego "cusik" zrobilo sie wino,ale to nawet sfermentowac nie chce!!!
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Marmolada cebulowa (kuchnia francuska)
« Odpowiedz #6 : 2008-08-06, 14:36:37 »

Składniki:

- 100 g masła
- 5 łyżek oleju
- 1 kg pokrojonej w cienkie plasterki cebuli
- 100 g brązowego cukru
- 1 łłyżeczka soli
- 2 lyżki czerwonego octu winnego
- 10 łyżek octu balsamicznego
- 30 ml rumu
- można też dodać przecier pomodorowy i
- musztardę

W  szerokim garnku o grubym dnie na maśle z olejem smażę cebulę przez 5 minut, dodaję cukier, czerwony ocet winny i oraz sól i mieszam, aż cukier się rozpuści.
Następnie wszystko duszę na małym ogniu przez ca godzinę, aż cebula będzie miękka i ciemnobrązowa. Pod koniec dodaję ocet balsamiczny i zagotowuję. Zamykam w małych twistach. Używam do steków, pasztetów i serów oraz do sosów.
Zapisane
adosb
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #7 : 2008-08-07, 08:08:54 »

Chciala bym zeby z tego "cusik" zrobilo sie wino,ale to nawet sfermentowac nie chce!!!

żeby coś ferementowało muszą być żywe drożdże, dzikie lub szalchetne, ale wg opisu przygotowania to w słoiczkach nie mają szans przeżyć
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Adżyka - ostry sos ( przetwory )
« Odpowiedz #8 : 2010-07-31, 19:53:25 »

- 3 kg pomidorów
- 2 główki czosnku
- 2 ostre czerwone papryki
- 10 słodkich czerwonych papryk

- 10 dag cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu 10 %

Pomidory i obie papryki rozdrobnić, dodać pozostałe składniki (czosnek rozgnieść ) i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Przelać do twistów, szczelnie zamknąć, odwrócić.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Przecier pomidorowo - śliwkowy ( przetwory )
« Odpowiedz #9 : 2010-07-31, 20:00:46 »

- 2 kg pomidorów
- 1 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg cebuli
- 1 główka czosnku
- czarny pieprz mielony
- czerwona ostra mielona papryka
- sól
- ew. łyżka cukru

Pomidory (obrać), cebulę, śliwki pokroić w kostkę i poddusić w garnku, aż wszystko zmięknie, zmiksować. Dodać utarty z solą czosnek i pozostałe przyprawy, następnie wszystko odparować o 1/3 objętości. Gorący przecier przelać do słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70680


Odp: Przetwory
« Odpowiedz #10 : 2010-07-31, 20:58:05 »


Taki przecier pomidorowy można stosować zastępczo w miejsce ketchupu?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Przetwory
« Odpowiedz #11 : 2010-07-31, 21:23:44 »


Taki przecier pomidorowy można stosować zastępczo w miejsce ketchupu?


Pewnie Smile 
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Śliwki marynowane
« Odpowiedz #12 : 2010-09-12, 09:51:21 »


Pan Lulek. "... Postanowilem zrobic tym razem sliwki w zalewie. Beda gotowe na Wielkanoc w przyszlym roku.

Sliwki wegierki prosto z drzewa (nie myte) zalac czysta wódka. Uzywam Jegoroff ( 37 % ) w ilosci 1,5 litra na 5 litrowy slój odpestkowanych owoców.
Ocet 10 % czysty dla zakrycia. Troche Aceto Balsamico di Modena droba posmaka italianska.
Na sam wierzch lyzka kremu miodowego jako obciaznik. Na wiosne sliwki sa gotowe. Sos mozna wykorzystac do peklowania mies na przyklad wolowiny."

Źródło - http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1953#comment-241979
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 21 zapytaniami.