samsun
Go
|
witam,
Moze i to nie jest dobry czas na takie pytanie, bo lato dopiero co przychodzi do nas, no ale zastanwoiło mnie to więc pytam,
Jak robicie przetwory na zimę ( badz tez lato) do słoików? np dzemy bez cukru? co najczesciej zamykacie do sloików itp? proszę o ewentalne przepisy i porady
pozadrawiam serdecznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Robie przetwory z owocow (bez cukru), i kisze ogorki w sloikach. Z owocow sezonowych najlepiej jagodowych przygotowuje pulpy owocowe . Owoce rozgotowuje "na zupe"i wrzace rozlewam do czystych ( malych) sloiczkow, napelniam je po brzegi . Pokrywke sloiczka przecieram od srodka spirytusem i mocno zakrecam---GOTOWE. Tym samym sposobem robie sok pomidorowy -wspanialy i bez chemii. Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
A do tych przetworów owocowych dodaje sie coś jeszcze? czy poprostu gotujemy np truskawki , i robimy według Pani przepisu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Truskawki myjesz, wkladasz do garczka i gotujesz , na dno garczka mozesz wlac troszke wody, -gotowac az woda wyparuje i masa bedzie miala konsystencje dzemu. Taka goraca masa napelniamy sloiczki. Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Go
|
I przez całą zime takie cusik wytrzyma? nie zrobi sie "wino" z tego, nie sfermentuje? ;>
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Chciala bym zeby z tego "cusik" zrobilo sie wino,ale to nawet sfermentowac nie chce!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Składniki:
- 100 g masła - 5 łyżek oleju - 1 kg pokrojonej w cienkie plasterki cebuli - 100 g brązowego cukru - 1 łłyżeczka soli - 2 lyżki czerwonego octu winnego - 10 łyżek octu balsamicznego - 30 ml rumu - można też dodać przecier pomodorowy i - musztardę
W szerokim garnku o grubym dnie na maśle z olejem smażę cebulę przez 5 minut, dodaję cukier, czerwony ocet winny i oraz sól i mieszam, aż cukier się rozpuści. Następnie wszystko duszę na małym ogniu przez ca godzinę, aż cebula będzie miękka i ciemnobrązowa. Pod koniec dodaję ocet balsamiczny i zagotowuję. Zamykam w małych twistach. Używam do steków, pasztetów i serów oraz do sosów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adosb
Go
|
Chciala bym zeby z tego "cusik" zrobilo sie wino,ale to nawet sfermentowac nie chce!!!
żeby coś ferementowało muszą być żywe drożdże, dzikie lub szalchetne, ale wg opisu przygotowania to w słoiczkach nie mają szans przeżyć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
- 3 kg pomidorów - 2 główki czosnku - 2 ostre czerwone papryki - 10 słodkich czerwonych papryk
- 10 dag cukru - 1 łyżka soli - 3 łyżki oliwy - 1 łyżka octu 10 %
Pomidory i obie papryki rozdrobnić, dodać pozostałe składniki (czosnek rozgnieść ) i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Przelać do twistów, szczelnie zamknąć, odwrócić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
- 2 kg pomidorów - 1 kg śliwek węgierek - 0,5 kg cebuli - 1 główka czosnku - czarny pieprz mielony - czerwona ostra mielona papryka - sól - ew. łyżka cukru
Pomidory (obrać), cebulę, śliwki pokroić w kostkę i poddusić w garnku, aż wszystko zmięknie, zmiksować. Dodać utarty z solą czosnek i pozostałe przyprawy, następnie wszystko odparować o 1/3 objętości. Gorący przecier przelać do słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Taki przecier pomidorowy można stosować zastępczo w miejsce ketchupu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Taki przecier pomidorowy można stosować zastępczo w miejsce ketchupu?
Pewnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pan Lulek. "... Postanowilem zrobic tym razem sliwki w zalewie. Beda gotowe na Wielkanoc w przyszlym roku. Sliwki wegierki prosto z drzewa (nie myte) zalac czysta wódka. Uzywam Jegoroff ( 37 % ) w ilosci 1,5 litra na 5 litrowy slój odpestkowanych owoców. Ocet 10 % czysty dla zakrycia. Troche Aceto Balsamico di Modena droba posmaka italianska. Na sam wierzch lyzka kremu miodowego jako obciaznik. Na wiosne sliwki sa gotowe. Sos mozna wykorzystac do peklowania mies na przyklad wolowiny." Źródło - http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1953#comment-241979
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|