forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-10, 01:20:55



Tytu³: FILET Z DORSZA PO MAZURSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-10, 01:20:55
FILET Z DORSZA PO MAZURSKU.

Składniki.
750 g filetów z dorsza
500 g włoszczyzny krojona w paski
150 g śmietany
50 g mÄ…ki
100 g masła
100g cebuli
50 g starte go sera żółtego
sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania.
Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w piastry i udusić w rondlu, dodając masło i szklankę wody. Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, włożyć filety łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietana. Przyprawić do smaku, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka wyjąć potrawę i posypać zieleniną

Ogółem 0000g B-T-W  158,4 – 142,6 – 88,7 /2270 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 9,3 – 8,4 – 5,2 / 130 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  23,3 – 21,0 – 13,0 / 330 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 0,9 : 0,6
B+T/250g – 44,3g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.