forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: bartoche 2016-03-07, 14:36:35



Tytu³: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartoche 2016-03-07, 14:36:35
Jakie macie sposoby na gotowanie rzeczy tak żeby starczyło na cały tydzień? Nie mam specjalnie czasu w ciągu tygodnia i najchętniej zajmuje się kuchnią w weekend.
Póki co mam następujące sposoby:

  • Placki serowo-jajeczne (starczÄ… spokojnie na tydzieÅ„ w lodówce)

  • SÅ‚onina z boczkiem i przyprawami smażona nastÄ™pnie Å‚adowana do wyparzonego sÅ‚oika i pasteryzowana

  • Pasztet z wÄ…tróbek w sÅ‚oikach pasteryzowany dwukrotnie w ciÄ…gu doby



Wady tych rozwiÄ…zaÅ„ to jedynie czasochÅ‚onność przygotowania i sporo babrania siÄ™ - sprzÄ…tania kuchni po. Szukam jakichÅ› innych ciekawych rozwiÄ…zaÅ„ albo przepisów  8)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-07, 14:56:16
Jak masz zamrażalnik to nie ma takiego jedzenia,  którego nie można by zrobić na tydzieÅ„. A bez mrozenia nada sie bigos,  gulasz,  pieczeÅ„,  rosół kolagenowy,  sernik i wiele innych.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-07, 14:58:18
...gofry... 8) http://optymalni.hol.es/kuchnia-optymalna/127-gofry-z-orzechami.html


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-07, 16:53:01
gofry to jest to . Mogą tydzień leżeć w lodówce, w zamrażalniku pół roku.  Wersję tę bym wzbogacił biologicznie poprzez dodanie żółtek i odjęcie białek. Masło można zastąpić  smalcem lub łojem, będzie taniej.  Ale najlepsze same na maśle i z dodatkiem masła gratis. Nietoleranciarze na gluten mogą dać mąkę kukur, ryż lub grycz. (munki można dać nieco mniej). Dobry twaróg sprawi, że można jeść bez dodatków. Więcej orzechów robi z nich ciasteczka.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-07, 17:01:01
Jak zupy naważy na wołowych kościach szpikowych Zosia, to starczy na ponad tydzień zwykle. A pożywna, że nie chce się jeść już II dania  ;-)    I  realizować się można codziennie inaczej (inna zupa) .  Żółtko to dodatek stały.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2016-03-07, 17:32:04
Polecam kotlety mielone duszone na maśle - http://www.stachurska.eu/?p=1337


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartoche 2016-03-07, 19:10:18
Ok, dziękuję wszystkim za sugestię. Metodą symulacji oraz prób i błędów wybrałem taki sposób:

  • Do wyparzonych szerokich sÅ‚oików z uszkiem (takich http://morethanjar.pl/pl/p/Sloik-Ball-Drinking-Mug-Regular-Mouth-16-oz-455ml-/214) pakujÄ™ w niedzielÄ™ przygotowane na tydzieÅ„ jedzenie

  • GotujÄ™ sÅ‚oiki przez godzinÄ™, wyjmujÄ™, czekam aż wystygnÄ… i Å‚adujÄ™ do lodówki

  • Å»eby zjeść obiad wyjmujÄ™ taki sÅ‚oik, odkrÄ™cam, wsadzam do mikrofalówki na moment, biorÄ™ Å‚yżkÄ™ i viola.

  • MogÄ™ go też zabrać ze sobÄ… np. do pracy

  • Do umycia mam tylko sÅ‚oik i Å‚yżkÄ™  :P



@Anulka177:

Mam zamrażalnik, jasne, ale tu też trzeba siÄ™ babrać z naczyniami, przelewaniem, odgrzewaniem etc. Metoda ze sÅ‚oikiem bardziej efektywna chyba. Prawie nie zostawiam w ten sposób Å›ladów  :o

@renia i @Diogenes z Synopy:

Zrobiłem te gofry z orzechami laskowymi na patelni, bo nie mam gofrownicy. Fajna sprawa, orzechowy smak i w ogóle ale jakoś bardziej smakują mi te placki serowo jajeczne. Może zrobię drugie podejście niedługo ze zmienionym nieco przepisem właśnie tak jak napisałeś.

Co do wywarów z kości, to super pomysł, chyba po prostu do każdego słoika dodam trochę wywaru tak żeby codziennie go trochę zjeść.
Przy okazji, ktoś wie gdzie można w Poznaniu kupić szpik kostny?

@Teresa Stachurska:

Kotlety pomysł pierwszorzędny! Taki jakby placek ale z mięsem jako podstawą. Będę robił, dziękuję za pomysł i przepis.



Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-07, 19:18:58
A nie prościej się ożenić? :roll: ;)
Odpadnie wiele problemów życia codziennego faceta...  :lol:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-07, 19:24:14
Cytuj z: bartoche 2016-03-07, 19:10:18
@renia i @Diogenes z Synopy:
Zrobiłem te gofry z orzechami laskowymi na patelni, bo nie mam gofrownicy.
Co do wywarów z kości, to super pomysł, chyba po prostu do każdego słoika dodam trochę wywaru tak żeby codziennie go trochę zjeść.

te gofry tylko z gofrownicy. Na patelni to nie to.     Kości wołowe najlepsze, pocięte, żeby szpik wypadał.  70 gr za kilo.  Tani białkowy i tłusty posiłek. Jakieś WiO do tego (kartofel i dzionek z głowy). Rano jajko z masłem i śmietanka.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-07, 19:31:21
Cytuj z: admin 2016-03-07, 19:18:58
A nie prościej się ożenić? :roll: ;)
Odpadnie wiele problemów życia codziennego faceta...  :lol:


ObyÅ› adminie czÅ‚owieka na minÄ™ nie wprowadziÅ‚ tÄ… radÄ…, bo jak coÅ› wyjdzie nie tak (np żona nie bÄ™dzie umiaÅ‚a gotować, albo siÄ™ jakaÅ› leniwa trafi) to na ciebie zgoni  8)  :D


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartoche 2016-03-07, 19:32:04
@admin:

Młody jestem i mi się wcale nie śpieszy. Gotowanie kilku słoików raz na tydzień to mała cena za wolność   8)

A od strony finansowej : za średnią cenę wesela mogę sobie kucharkę zatrudnić..

.. w sumie to pomysł jest genialny!

Zapłacę komuś żeby mi te słoiki przygotował w weekend, dam instrukcje i składniki, sam tylko je odbiorę! Dzięki za inspirację

@Diogenes z Synopy

Tak zrobiÄ™!


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-07, 20:20:41
Rozumiem!  8)
To jaki girlfriend dobrze ułożony na początek, też da radę... :roll: ;)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartoche 2016-03-07, 20:25:32
Też dobra opcja. Z drugiej strony co za czasy żebym to ja musiał dziewczynę uczyć co i jak gotować.. o tempora o mores!


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-07, 20:31:05
A bo teraz ten gender jest w modzie... ;)  :?


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2016-03-07, 20:45:32
Ciesz się, że jeszcze brody nie zapuścila. ;)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2016-03-07, 20:54:59
Polecam też wątróbkę ze śliwką - http://www.stachurska.eu/?p=201


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bartoche 2016-03-07, 20:59:36
@Teresa Stachurska:

Przepis wygląda super, dziękuję z tym że jem w ciągu tygodnia już pasztety z wątróbek, wolałbym nie przedawkować

@Blackend i @admin:

Niestety, trzeba będzie jeszcze kilka lat poczekać zanim rewolucja obyczajowa zje swój ogon. Na plus to że pierwsze jaskółki już widać oraz że Polskę 'postępowość' trochę ominęła.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2016-03-07, 21:12:05
Jeśli pasztet to może podrobowy - http://www.stachurska.eu/?p=18451

i salceson - http://www.stachurska.eu/?p=3022


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-08, 08:15:29
A może słodziutką czterdziestolatę z doświadczeniem po przejściach na girlfriendę - taka to i pewnie opierze... ;)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-08, 08:17:36
...może jeszcze ryczącą... :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-08, 08:20:03
Tego nie wiem, choć młodej osobie czterdziestolatka może się wydać jak babcia bez mała, albo co gorsza - syndrom dyskomfortu "związku kazirodczego" może dorwać, ale to są tylko pozory!  8)
Bo na trenowanie ukÅ‚adów mÄ™sko-damskich bez zobowiÄ…zaÅ„  to idealny ukÅ‚ad dla obojga.  :D


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2016-03-08, 08:25:22
Pani Premier, jak zyc?


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: vvv 2016-03-08, 11:36:40
Cytuj z: admin 2016-03-08, 08:15:29
(...) czterdziestolatę z doświadczeniem po przejściach na girlfriendę (...)


Stopniowanie:

Dobra, lepsza, najlepsza.

Wife, girlfriend, grillfriend.

3 w jednym ciele to rarytas.
:wink:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-08, 17:57:57
Po przejÅ›ciach, to pewnie z dwójkÄ… gratisowych dzieci, czyli siÄ™ można na 500+ zaÅ‚apać  :P


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-08, 18:14:48
:lol: materialistka... 8) :wink:
Teraz samotne panie z dziećmi będą poszukiwane. Im więcej dzieci, tym lepsze wzięcie... 8) :lol:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-08, 18:34:19
Pińcet piechotą nie chodzi... ;)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-08, 18:49:53
Na razie nie chodzi, ale od 1 kwietnia dużo 500-ek bÄ™dzie można na ulicy zobaczyć  :D


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-14, 15:36:31
też proste, a starcza na długo. Np moja siostra gołąbki jada na zimno z lodówki.

Kupiłem dziś 3,5 kg słoniny z śladowym mięsem po 3,6 zł/ kg, dokupiłem 1,8 kg karkówki po 8,90 za kilo. Zmieliła Zosia. Doda do tego  z 200 gr kaszy gryczanej białej nie uprażonej (wstępnie ugotowanej) . Doprawi ( przyprawy, czosnek, cebula, jałowiec itp )  i zawinie w obgotowane liście kapusty. Już prawie zrobiła  :shock: .  Aha - ponad kilo pieczarek usmażonych dodała do masy.  Z dwie godziny gotuje się to w soku pomidorowym . Sos później jeszcze  się udoskonala, jak kto lubi - bazylia, majeranek, smażona cebulka, śmietana, zasmażka itd


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 16:33:04
Ja dzisiaj kupiłam 2 kg chudego świeżego boczku, kilo łopatki i kilo podgardla. Dałam to na miejscu zmielić (po odkrojeniu żeberek z boczku i skór) Piękne mielone wyszło. Już dzisiaj część w lazanii była. :D


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-14, 16:52:12
Przypomnieliście mi, że mam w komórce zasoloną słoninę, dziś ją opłuczę i wysmażę uprzednio pokroiwszy w kosteczkę. Ostatnio mąż sobie upodobał te skwarki z cebulką i czosnkiem, zjada je namiętnie. :)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 17:06:54
Ja lubię smalec ze skwarkami. Ale jak go jeść... :roll: :?


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-14, 17:14:10
Mąż je Å‚yżkÄ… ze sÅ‚oiczka  :D Ja bardziej kulturalnie, smarujÄ™ plaster sera, ew z połówkÄ… papryki. Czasem upiekÄ™ chlebki "oopsie", wtedy to już w ogóle super w komplecie z ogórkiem kiszonym  :)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 17:20:45
Co to sÄ… te chlebki "oopsie"  :roll:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-03-14, 17:26:15
Cytuj z: renia 2016-03-14, 17:06:54
Ja lubię smalec ze skwarkami. Ale jak go jeść... :roll: :?

normalnie. Zosia sobie gofra smaruje i plasterek ogórka kisz na wierzch.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-14, 20:02:26
Cytuj z: renia 2016-03-14, 17:20:45
Co to są te chlebki "oopsie"  :roll:


Takie cuÅ›  :)
http://olalalchf.pl/?p=211


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 20:17:44
Cytuj z: Diogenes z Synopy 2016-03-14, 17:26:15
Cytuj z: renia 2016-03-14, 17:06:54
Ja lubię smalec ze skwarkami. Ale jak go jeść... :roll: :?

normalnie. Zosia sobie gofra smaruje i plasterek ogórka kisz na wierzch.


Próbowałam i mi to nie pasuje... :?


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 20:25:43
Cytuj z: Anulka177 2016-03-14, 20:02:26
Cytuj z: renia 2016-03-14, 17:20:45
Co to są te chlebki "oopsie"  :roll:


Takie cuś  :)
http://olalalchf.pl/?p=211


WyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie. :D

Co mnie zastanowiło, to ta "babka jajowata"... :roll:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-14, 20:51:37
A to smacznego...  8)


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 20:53:18
Nie pisałam, że będę je robiła...


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-14, 20:58:20
Rób, to kooleÅ› siÄ™ ucieszy... ;)  :lol:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 21:14:35
Ja mam gofry zamrożone i nawet one nie pasują mi, kiedy je jeść. Tylko na wyjazdy je biorę i to nie zawsze.
Rano żółtkownica z serem, potem obiad i później ewentualnie mały serniczek, albo kilka kostek czekolady albo kilka moreli suszonych, i dosyć.


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-03-14, 21:23:11
I co jeszcze możesz więcej zdradzić? :roll: ;)
BÄ™dzie kooleÅ› miaÅ‚ zryw na dobrychdzieciach...  :D


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Anulka177 2016-03-14, 21:24:04
Żadnej babki, ani dziadka nie daję tylko trochę zmielonych orzechów i jest ok  :wink:


Tytu³: Odp: Gotowanie na caÅ‚y tydzieÅ„
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-03-14, 21:48:35
Cytuj z: admin 2016-03-14, 21:23:11
I co jeszcze możesz więcej zdradzić? :roll: ;)
Będzie kooleś miał zryw na dobrychdzieciach...  :D


A niech zrywa... 8) Ja już z nim zerwałam... 8) :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.