forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: kasara1991 2013-01-06, 15:08:28



Tytu³: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-06, 15:08:28
Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-06, 15:17:49
Wystarczy podzielić węglowodany z surowych ziemniaków przez ilość upieczonych i pomnożyć przez 100 żeby wiedzieć ile W jest w 100 g po obróbce. Jeśli informacja ma dotyczyć całej porcji, to będzie ich tyle samo w całej porcji ile było przed pieczeniem.

Przy okazji: smalec lepszy - http://www.stachurska.eu/?p=10986 , a to dopiero wierzchołek góry lodowej. O mankamentach tłuszczów roślinnych na forum jest dużo informacji.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:30:01
Ciekawe skÄ…d ta mania olejowa?
Oleje sÄ… bardzo mizernÄ… formÄ… dostarczania energii, bo majÄ… "puste kalorie", jak mÄ…ka ziemniaczana, cukier buraczany, spirytus i inne rafinaty.
Więc skąd ta MANIA olejowa się pytam po raz drugi?
I nie bez podstawy, bo kiedyś słyszałem, przed Konferencją z okazji 10-ciolecia OSBO, "opty"-malnych jak się chwalili smażeniem na oliwie jajecznicy...  :( :?  :shock: :shock: :shock:
Nawet miałem się odezwać, że robią sobie krzywdę, ale co mi tam wyjaśniać bez potrzeby...  :wink:

PS
JajaecznicÄ™ siÄ™ smaży wyÅ‚Ä…cznie na maÅ›le lub smalcu, lub 50/50 mieszanki tych tÅ‚uszczy. NIGDY na oliwie, bo jest paskudna w smaku i kiepskiej jakoÅ›ci.  :?
Pewnie niektórzy "pierwsze słyszą"?  :wink: :lol:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:38:01
Ciężko się odzwyczaić... przyzwyczajenia biorą góre... tak jak z jajecznicą z żółtek a nie z całych jajek, tak samo z jajkami na miękko, jak można wyjeść samożółtko a resztę wyrzucić???? :)

Z czasem człowiek się przestawi a jeśli chodzi o ziemniaki to ja kroję je w coś w rodzaju frytek i smaże na patelni na 50% smalcu i 50% masła aż sie pieknie zrumienią, przewracając je na boki podczas smażenia. Po dodaniu masła zsmażone "frytki" mają fantastyczny, orzechowy posmak masła a później na tym tłuszczu robie sobie żółtkownice :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:42:55
W życiu nie jadÅ‚em smażonych żółtek z wyjÄ…tkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze Å›ciÄ™ta jajecznica ...  :shock:
No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co!  8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:47:17
Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o tą pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykłąd 6 żółtek i jednego całego jajka :)



Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 15:49:51
Nie wiem czy pisałam o smażonych kartofelkach według przepisu nr 491 z "KK" JK. Są to "Ziemniaki smażone na maśle". Małe ziemniaczki - 5 minut gotowane -  powinny być duszone na maśle, ale ja smażyłam je jak frytki na smalcu. U nas wszystkim one bardzo smakowały i ładnie  prezentowały się na talerzu... :D Muszę w tym tygodniu je znowu zrobić... :roll:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:52:09
Cytuj z: RG 2013-01-06, 15:47:17
Bo caÅ‚a sztuczka polega na zagrzaniu masÅ‚a aż biaÅ‚ko z masÅ‚a siÄ™ wypali (chodzi o t± pianÄ™ z masÅ‚a), wtedy sam smak masÅ‚a jest rewelacyjny, nie wspomnÄ™ tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykÅ‚±d 6 żółtek i jednego caÅ‚ego jajka :)




Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam...  :?
Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść...  :?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 15:53:52
Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:52:09
Cytuj z: RG 2013-01-06, 15:47:17
Bo caÅ‚a sztuczka polega na zagrzaniu masÅ‚a aż biaÅ‚ko z masÅ‚a siÄ™ wypali (chodzi o t± pianÄ™ z masÅ‚a), wtedy sam smak masÅ‚a jest rewelacyjny, nie wspomnÄ™ tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykÅ‚±d 6 żółtek i jednego caÅ‚ego jajka :)




Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam...  :?
Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść...  :?


No właśnie, człowiek się całe życie uczy... miałem na myśli tylko i wyłącznie tą białą piankę :)



Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 15:55:07
Cytuj z: renia 2013-01-06, 15:49:51
to "Ziemniaki smażone na maśle".


Ciekawe czemu nie podałem "Ziemniaki smażone na oleju kokosowym" albo innym tłustym płynie?  :wink:
Tylko to masło, smalec, śmietanka...  :?  :wink:
No przepraszam, że nie ma nic smażonego na oleju...  :shock: :twisted:

OLEJE SĄ NIEJADALNE, ale jak kto lubi, to trudno...  :?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:06:42
Olej jest tylko tym potrzebny, którzy go mają za mało... 8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 16:11:24
Żółtka najsmaczniejsze są tak:
zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%.
Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie...  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:12:24
Cytuj z: kasara1991 2013-01-06, 15:08:28
Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?


Dopiero zauważyłam ten post i nie wiedziałam czemu Admin tak ciągle o tym oleju pisze... :roll:

Ty "kasara" jesteś na Żywieniu Optymalnym? Książki dr Kwaśniewskiego czytałaś?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:14:37
Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24
...jak to się robi pokażę w TV...


:D Wiadomo już kiedy... :roll:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-06, 16:20:08
oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie ;)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-06, 16:28:19
Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24
Żółtka najsmaczniejsze są tak:
zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%.
Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie...  :D


Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... :) W delegacji boczek wędzony bez dodatków :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 16:28:47
Cytuj z: MariuszM 2013-01-06, 16:20:08
oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie ;)


Można sobie też go wstrzykiwać... 8)

http://kobieta.wp.pl/gid,15152425,img,15152479,kat,52556,title,Kobiety-ktore-uzaleznily-sie-od-dbania-o-wyglad-Upiekszanie-na-wlasna-reke,galeriazdjecie.html


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:03:17
Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:12:24
czemu Admin tak ciÄ…gle o tym oleju pisze...


Bo to ważne!  8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:03:53
Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:14:37
Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24
...jak to się robi pokażę w TV...


:D Wiadomo już kiedy... :roll:


Jak mi żona pozwoli!  :wink:  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-06, 18:12:25
Proponuję zabrać ze sobą małżonkę jako wprawną "kucharkę" optymalną ;)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-06, 18:12:48
Cytuj z: admin 2013-01-06, 18:03:53
Cytuj z: renia 2013-01-06, 16:14:37
Cytuj z: admin 2013-01-06, 16:11:24
...jak to się robi pokażę w TV...


:D Wiadomo już kiedy... :roll:


Jak mi żona pozwoli!  :wink:  :D


W takim razie jest to data nie do odgadnięcia... :roll: :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-06, 18:26:02
Cytuj z: RG 2013-01-06, 16:28:19
Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... :) W delegacji boczek wędzony bez dodatków :)


I bardzo dobrze, bo same żółtka na twardo są suche, źle wchodzą i często powodują czkawkę...  :wink:  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-06, 18:32:30
Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu,

:shock: Nigdy? A to na tej fotce z maslem i papryka to nie byly smazone??


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-01-06, 18:37:04
Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...  :shock:
No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co!  8)

He,he ciekawe ile jeszcze takich mitów lata po świecie...


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-01-06, 21:31:35
Jakich mitów?  :shock: Bardzo lubiÄ™ żółtka smażone na maÅ›le z dodatkiem cebuli, choc do pracy biorÄ™ cztery, pięć jajek na twardo i 300ml smietanki 30% bo rano nie jadam. Nawet umiem sobie samodzielnie żółtka wyÅ‚uskać  :lol: :lol: :lol:
W dni wolne z reguły robię jajko na miękko, z którego wyjadam płynne żółtko łyżeczką w połowie lub wiecej (jak mi sie nabierze) wypełnioną masłem. Do tego ogórek albo papryka, albo co tam w lodówce znajdę i żyć nie umierać bez mitów ;)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:09:54
No ale czym sie rozni "dobrze scieta jajecznica" od "smazonych zoltek" czyli zoltkownicy?
Cytuj z: admin 2013-01-06, 15:42:55
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...  :shock:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 08:27:44
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  :wink:
To ostatnie decyduje o smaku jajecznicy, bo dla jednych białawe gluty są nie do przełknięcia, a dla drugich suche wióry przegrzanych jajek...   :lol:
Ale to się zalicza do "gustu smaku", a o tym się ponoć nie dyskutuje. Jak komu smakuje, tak niech je, bo po to się ma między innymi zmysły, by wyczuć co lepiej, a co gorzej smakuje i wybrać najsmaczniejsze.  :D
Instynktownie.
I to jest lepszy wybór od złej wiedzy na temat odżywiania - bo czasem niektórzy się katują dla zdrowia surowymi byczymi jajami ze słoikiem miodu i jeszcze o tym się chwalą publicznie, ku uciesze Internautów!  :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:41:01
Cytuj z: admin 2013-01-07, 08:27:44
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  :wink:

To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle?  :shock: :?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 08:50:53
Nie, nie!
Jajecznica to potrawa, a smażone żółtka to takie naturalne suple sÄ…!  8)
Jak komu smakujÄ… same suplementy, to bronić nie wolno...  :wink:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 08:54:28
Aha, bo juz przestalem na chwile lapac. Czyli wtedy te "adminskie sniadanie" to byla potrawa a nie "'zoltka" z maslem i papryka? :D Sorry, ze pytam, ale mnie chyba jaks pomrocznosc jasna dopadla, bo nie zrozumialem o co biega. Chodzi o to, ze zoltka to pozywienie a nie cudowne suple albo leki?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 09:02:07
Mniej albo wiÄ™cej o to chodzi.  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-07, 10:07:38
Tak, jestem na Zywieniu Optymalnym.

Chodzilo mi o olive z oliwek! A nie o olej, bardzo przepraszam! Nie mam w domu oleju, do sniadania i obiadow uzywam zawsze tylko smalec i maslo (klarowane albo nie), a do salatek 2 razu na miesiac moze jak mnie najdzie, to olive z olivek. Chcialam go dodac do chipsow, zeby smak byl inniejszy.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:17:51
Oliwę stosujemy tylko do namaszczenia na wilgotną skórę po kąpieli, bo sucha skóra nie wchłania dobrze oliwy.
Oliwa się do smażenia nie nadaje, bo obniża wartość smażonych pokarmów, co nie znaczy, że sporadycznie nie można.
Ale "można", nie oznacza "trzeba".
Trzeba zaś smażyć na maśle w niskich temperaturach i na smalcu lub maśle klarowanym w wysokich.
Nawet w radio dziś mówili, że jak jajecznica, to tylko na maśle!  :shock:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-07, 10:21:25
Kasara1991,

oliwa z oliwek to też tÅ‚uszcz roÅ›linny :) 


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 10:22:57
Oliwe to lubie dodac np do surowki z kiszonej kapusty, zeby to natluscic. Wtedy oliwa jest ok :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:24:58
Nie ma też majonezu bez oliwy!  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:27:30
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą z olejkami zapachowymi, ponieważ wierzchnia warstwa skóry należy do tkanek bradytroficznych.   :?
Dlatego Å‚atwo siÄ™ starzeje w niesprzyjajÄ…cych warunkach.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-07, 10:29:03
Można też kapustę kiszoną udusić na patelni na maśle, a nawet usmażyć na smalcu :)  Wczoraj smażyłam (nie przesadzałam z temperaturą) do pieczonego boczku :)  


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 10:34:19
Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 10:36:59
Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą


Oliwa odtwarza natychmiast zmytÄ… mydÅ‚em naturalnÄ… warstwÄ™ bakteriostatycznÄ…, dziÄ™ki czemu nawet przy czÄ™stym myciu - pryszczy siÄ™ nie nabywa.  :wink:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-01-07, 10:52:22
Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:36:59
Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą


Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.  :wink:

a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 11:11:39
Cytuj z: admin 2013-01-07, 09:02:07
Mniej albo więcej o to chodzi.  :D


Kiedys na dd dyskutowalem o tym z miloszem1984 tlumaczac, ze pozywienie to nie suplement. Niestety to milosnik mikstur, blonnik w mozgu skutecznie utrudnia myslenie  :lol:

Ja zamiast wyciagac zoltko z jajka ugotowanego na twardo i rozcierac z maslem wole sobie wziac do pracy usmazone zoltko na masle :D Tyle, ze trzeba w folie zawinac aluminiowa albo woreczek jakis.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:25:30
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :)

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grenis 2013-01-07, 11:37:20
Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:25:30
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :)

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.


I nie czujesz (za)pelny po takiej biesiadzie ?
BTW takiej przekaski = 68:262:19 (2700kcal)
Rosolu i ziemniakow/piwa nie liczylem  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:42:00
Ziemniaki, boczek i sernik wymiennie, nigdy nie razem.

U mnie to wychodzi B44:T162:W30, razem ok. 500g i 1700kcal.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 11:51:54
Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:25:30
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu :)

Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W.

Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.

Ulala, sroga porcja  :shock: Ja rosol lubie z lyzka masla, jest taki wtedy pyszny i pachnacy


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 11:57:32
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem. Zaraz po przyjściu do domu (ok. 17:00) wypijam a właściwie jem łyżką małą szklaneczkę rosołu z 50g smalcu a kolację jem dopiero o 19. Muszę napisać, że po tej porcji rosołu ze smalcem wcale nie jestem głodny o 19 i jem w zasadzie z rozsądku :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 12:00:11
Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:57:32
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem

Kurcze no  :shock: Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol :D Ale pszyne to jest :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 12:06:29
Cytuj z: grenis 2013-01-07, 10:52:22
Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:36:59
Cytuj z: admin 2013-01-07, 10:27:30
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą


Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.  :wink:

a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ?


Olej kokosowy też, jeÅ›li komu pasuje.  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-07, 12:12:38
Ja wolę pachnieć "maślan(i)e" jak mawiała "była"...
Zapewne to od "kokosowego" Masła :twisted:  :lol:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 12:17:11
Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 12:00:11
Cytuj z: RG 2013-01-07, 11:57:32
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem

Kurcze no  :shock: Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol :D Ale pszyne to jest :D


Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-07, 12:23:53
Cytuj z: RG 2013-01-07, 12:17:11
Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec :)

W samym rosole jest chyba dość smalcu?
Bigos 3 dniowy z masÅ‚em pychotka  :)
Kapustę zasmażana najlepsza na smalcu-dla mnie rzecz jasna :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 12:30:50
Ja nie liczę 150-180ml rosołu z tłuszczem w ogóle, liczę tylko te dodatkowe 50g tłuszczu czyli smalcu.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:11:03
Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 10:34:19
Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.


Ja nie lubiÄ™ dusić na maÅ›le (chociaż czasami duszÄ™) bo trzeba przy tym stać i uważać na temperaturÄ™ bo moment nieuwagi i jest brÄ…zowe (nieprawda, że dziewczyny lubiÄ… brÄ…z  :lol:). JajecznicÄ™ robiÄ™ na maÅ›le (lub na boczku) bo to krótko... :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:23:34
Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 08:41:01
Cytuj z: admin 2013-01-07, 08:27:44
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  :wink:

To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle?  :shock: :?


Jajecznica to są rozbełtane całe jajka. Jajecznica optymalna (tzw. żółtkownica) to jest rozbełtane jedno białko z żółtkami (skolko ugodno) no i oczywiście masło, czy boczek albo smalec albo coś tam innego byle nie olej...( z tym trzeba zrobić to co sama nazwa mówi 8))


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 15:32:28
O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką.
Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna.  :wink: :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-01-07, 15:34:18
Sadzone to gotowane na twardo?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 15:39:52
Gotowane na twardo, to gotowane na twardo, a sadzone, to sadzone!  :D
OżeÅ„ siÄ™, to nie bÄ™dziesz siÄ™ musiaÅ‚ martwić o takie ważne rzeczy...  :wink:  :lol:
To nie boli, a nawet jest fajne, bo mówisz rano "jaja na twardo" albo "żółtka sadzone", a już siÄ™ zrobiÄ…...  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-01-07, 15:40:08
Żółtkownica więcej przyjmuje masła, 50g masła już dobrze się zmiesza z jednym jajkiem i 3 żółtkami. Więc przy większej ilości żółtek można namieszać więcej masła :)

Ja też lubie sadzone ale perspektywa dojadania masła jakoś mnie powstrzymuje :)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:48:33
Cytuj z: admin 2013-01-07, 15:32:28
O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką.
Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna.  :wink: :D


Teraz jest jasne jak słońce...i to wcale nie przez te pogrubienia... :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 15:53:13
Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 15:34:18
Sadzone to gotowane na twardo?


Sadzone - to smażone na patelni, na tÅ‚uszczu (caÅ‚e jaja bez skorupek :lol:) , a gotowane to w skorupce w wodzie (na twardo to 7 minut od zagotowania -  jak wkÅ‚adam je do zimnej wody... :D i z takiego bÅ‚ahego powodu siÄ™ żenić? :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-07, 16:00:16
Cytuj z: renia 2013-01-07, 15:53:13
Cytuj z: Zyon 2013-01-07, 15:34:18
Sadzone to gotowane na twardo?


Sadzone - to smażone na patelni, na tłuszczu (całe jaja bez skorupek :lol:) ,


To są sadzone jajka, a nie sadzone żółtka.  :D
Sadzone żółtka jak się robi było tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=53
Tylko nie zwracać uwagi na te dodatki typu boczek, czy co innego. Posadzić na patelni same żółtka i starczy.  8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 16:03:13
Cytuj z: admin 2013-01-07, 16:00:16
To są sadzone jajka, a nie sadzone żółtka.  :D



Zgadza się pisałam o jajkach. To źle?


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-07, 16:06:44
Pisałam ale ich nie jem. Nie lubię białka samego...jem najczęściej żółtkownicę, a żółtka sadzone też - jak mam na nie "sezon"... przez jedne wakacje to z dziećmi tylko żółtka sadzone na śniadanie jedliśmy a potem nam przeszło...potem były omlety a teraz najczęściej te żółtkownice, ścięte - bez białych glutów... 8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: markos 2013-01-07, 16:39:09
Witam.Panie Tomku.Złoty medal za cierpliwość :D.Naprawdę jestem pełen podziwu :P
Pozdrawiam.Mariusz K.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-08, 09:28:49
Chcialam w tej oliwie utaplac z przyprawami i upiec w piekarniku, nie smazyc na patelni.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-01-08, 12:29:58
Taplać można też w maÅ›le/smalcu. Ewentualnie można go roztopić w rondelku :) 


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-08, 13:10:50
Jak się chce chipsów, to lepiej kupić takie gotowe...  :D
Chio chips siÄ™ to chyba nazywa!  8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-09, 10:34:26
Tez zauwazylam, ze po ZO bardziej ironizuje.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-09, 10:53:34
Bo to taka ironia losu... :wink:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-01-09, 10:56:57
:wink:  :D


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2013-01-09, 11:21:18
Mama mowi, ze jestem nie mila, ale to chyba taki wyzszy stopien myslenia inaczej.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-09, 12:21:00
Mamę trzeba zawsze słuchać, Ona ma rację... :evil:


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MariuszM 2013-01-18, 19:50:58
Zrobiłem sobie chipsy na kolację. Ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki wylądowały na patelni. (Z)maltretowałem je na smalcu, ale dałem im trochę odetchnąć, aby opiły się trochę smalca :)
ParafrazujÄ…c :Panie ziemniaku, zadanie wykonane  :lol: :lol: mniam mniam


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-18, 20:12:28
A zdjęcie zrobić i pokazać nam niełaska? :shock: Ja nie wierzę jak nie mam dowodów... 8)


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-01-18, 20:21:09
Cytuj z: renia 2013-01-18, 20:12:28
A zdjęcie zrobić i pokazać nam niełaska? :shock: Ja nie wierzę jak nie mam dowodów... 8)

Zdjęcie nie może być dowodem.


Tytu³: Odp: Chipsy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-01-18, 20:42:27
Samo zdjęcie to mało, ale sądzę, że Mariusz znajdzie twarde dowody, bo rzeczywiście , nie ma ku temu żadnych przesłanek. Czyli to tylko bezmyślny dodatek autora ... 8)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.