forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: samsun 2006-05-11, 15:37:27



Tytu: warzywa
Wiadomo wysana przez: samsun 2006-05-11, 15:37:27
Jakie warzywa lubicie i stosujecie jako dodatek w ZO?  Ja np bardzo lubie sałate i ogórki ( swierze jak i konserwowe, kiszone) - czesto salata i ogórek w psotaci mizerii ze smietaną;), ponadto cebula , czasami szpinak, pomidor od czasu do czasu, marchew,-- no i reszta to tak naprawde sporadycznie- na tym sie konczy u mnie z warzywami...
jak to jest u was?


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2006-05-11, 16:36:53
Ja z natury U-WIEL-BIAM warzywa, ale pod warunkiem zdominowania ich albo nawet ZATOPIENIA W tłuszczu. I w towarzystwie wykwintnego - czyt. wysokiej jakości biologicznej - białka.
    Ciekawe, bo na owoce nie mogę patrzyć. Najgorzej jest z cytrusami.


Tomek


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: Hana 2006-05-11, 16:57:32
Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy!
  Hana


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: samsun 2006-05-11, 17:12:51
Tomkowi chodziło chyba o to ze jesli robi jakąs sórówke do posiłku to polewa go duzą iloscą tluszczu- tak jak w przypadku np. ogórków polanych duza iloscia smietany


od taki np "przepis" :

wątróbka we wlasnym sosie smazona na smalcu, i do tego wlasnie taka mizeria jak wyzej...

samsun


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: SzymonNM100 2006-05-11, 17:57:37
A co powiecie na temat papryki> może nie jest najtańsza w okresie zimowym, ale posiada sporo węglowodanów, więc nie trzeba jej dużo jeść, i nie jest zby słodka.
A co do owoców to lubię grejpfruty- niesłodkie, troszkę witaminy C "przemycają"
Przeszło mi z ogórkami- w wydaniu "supermarketowym" to kupowanie wody.


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: Hana 2006-05-11, 17:59:06
Ja bym nie polecala "surowizny".
Warzywa tak, ale podduszone na maselku, lub warzywa z wody polane smietanka--pycha.
 Hana


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2006-05-11, 19:55:50
Cytuj z: Hana 2006-05-11, 16:57:32
Czekamy na przepis!!-warzywno -tluszczowo -bialkowy!


Jak się pozbieram, to walnę ten przepis na sałatkę ze śledzia, która właśnie jest tym "warzywno -tluszczowo -bialkowym" przepisem na który czekasz :)  Nie mówiąc już o tym, że jest ulubiioną sałatką Tomka :)

Marishka


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: samsun 2006-05-31, 21:34:39
Czekamy na ten przepis z niecierpliwością :P


Tytu: Odp: warzywa
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-11-03, 10:09:11
LECZO Z CUKINI
1500g Cukinia
600g Kiełbasa podwawelska
200g Cebula
150g Papryka czerwona
200g Smalec wieprzowy
150g Pomidor
Pieprz, przyprawy
2800g OGÓŁEM  B-T-W 134,1-324,1-83,6
100g PRODUKTU 4,8-11,6-3,0
350g PORCJA 1 OSOBOWA  B-T-W 16,8-40,5-10,5
STOSUNEK B-T-W 1: 2,4 : 0,6

Kiełbasę kroimy w talarki, które potem przekrajamy na pół. Cukinię, cebulę, paprykę i pomidor kroimy w kostkę.
Na patelni roztapiamy smalec i dodajemy pokrojoną kiełbasę, którą przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Całość smażymy około 10 minut.
Przesmażone produkty wkładamy do garnka i dodajemy pokrojoną cukinię. Całość dusimy około 5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.
Wszystko dusimy jeszcze 5 minut.
Można dodać pokrojony szczypiorek i tłuczone ziemniaki.




forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.