forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: kriss 2009-02-17, 17:42:28



Tytuł: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-17, 17:42:28
Dzis smarzyłam placuszki serowe z jabłkami oraz bez jabłek.
Sęk w tym że nie wiem jaką mąkę najlepiej używać więc dodałam troche kukurydziannej oraz troche przennej :shock:
Placuszki wyszĹ‚y pycha ,bo jablka dodaĹ‚am  pod nazwÄ… Szara reneta.
Pytam  z uwagi na to ĹĽe choć mlecznych juz nie rotujÄ™, to jednak nadal wystrzegam sie produktĂłw zboĹĽowych.
Probowałam najpierw smażyć bez mąki ale się rozwalają więc muszę jakąś dodać ,tylko jaką :( :( :(
ProszÄ™ o konkretnÄ… podpowiedz tylko bez JAJ proszÄ™ :lol: :lol:


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: adampio 2009-02-17, 22:36:41
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.

A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: vigo 2009-02-17, 22:57:23
placuszki bez maki nie beda sie rozsypywac jesli dasz wiecej jajek (takie polplynne ciasto).
Jesli dodaje maki (np. lubie do jajecznicy :lol:), to tylko ziemniaczana. Pszennej, zytniej tez unikam. Nawet chleb wypiekam z ziemniaczanej. Fajne przepisy sa na stronie celiaki http://forum.celiakia.pl/ (http://forum.celiakia.pl/)


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-18, 10:02:58
Cytuj z: adampio 2009-02-17, 22:36:41
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.

A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).

Dzięki adampio.rozumiem że sam mielisz te ziarna? Bo dostać je w sklepie to pewno ciezka sprawa 8)
Ale popytam w sklepach ze zdrowÄ… ĹĽywnosciÄ…  :P.Moze akurat

Vigo Tobie tez bardzo dziekujÄ™ za linka,poczytam i napewno skorzystam z niektĂłrych rad :P


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: _flo 2009-02-18, 12:26:28
no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-19, 12:42:41
Cytuj z: _flo 2009-02-18, 12:26:28
no, jak juz to ziemniaczana, cala reszta to trucizna, wlaczajac te z nasion i orzechow


No masz CI los... ziemniaczannej to nawet nie bralam pod uwage :lol:
A to jest nawet nie zĹ‚y pomysl.przecierz ona nie posiada glutenu ,jesli sie nie myle  8)


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: _flo 2009-02-19, 17:45:11
droga kriss,
domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia.
sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrĂłw, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu.

z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko :( 


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: kriss 2009-02-19, 20:06:45
Cytuj z: _flo 2009-02-19, 17:45:11
droga kriss,
domyslam sie, ze ziemniaczana niebardzo sie sprawdzi w tym przepisie, zreszta nie wiem, bo bardzo kiepsko sie orientuje w temacie kucharzenia.
sadze jednal, ze jesli ktos jest w 100% zdrĂłw, to maka taka lub inna nie powinna mu zaszkodzic od czasu do czasu.

z drugiej strony jednak, jesli sie flegma leje strumieniami, a grzybnia pochwyci w swe macki - nie dla ciebie placek, ni ciastko :( 



I otóż to droga flo :D
w tym cały problem tkwi..
A JESĆ TRZEBA :!: :roll:
Jesć trzeba optymalnie i do syta ale tak zeby zagłodzic grzyba 8) :wink:


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-22, 21:41:04
ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super.



Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-22, 21:43:46
Cytuj z: adampio 2009-02-17, 22:36:41
Ja robilem i z maka pszenna albo z maka z ziaren dynii zmieszana z maka z ziaren slonecznika.

A jak sie boisz wiekszej ilosci maki pszennej to sprobuj nalesniki optymalne: 4 jaja i 20 gr maki, ktora dodajesz sukcesywnie do jajek non stop ubijajac ( inaczej sa kluchy ).


Czy przed zmieleniem tych nasion je prazysz czy mielisz surowe?
Ziarna z dyni maja taka zielona skorke mielisz to razem z ta skorka (ona chyba gorzkawa jest prawda) albo siedzisz jak Kopciuszek i obierasz te ziarenka z tej skorki?. Mnie osobiscie smakuja ziarenka bez tej skorki ale na maka nie chce mi sie ich obierac.
:lol:


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: lekarka 2009-02-22, 21:55:02
Cytuj z: sewero 2009-02-22, 21:41:04
ja uzywam do placuszkow z jablkami maki bezglutenowej.Nie wiem co to za maka ale pisze Glutenfrei.(Nie mam opakowania bo bym sprawdzila). Wychodza super.


SprĂłbuj Sewero teĹĽ mielonego siemienia lnianego do wypiekĂłw. Astmatycy np. przy wychodzeniu z diety opartej na chlebie, buĹ‚kach dobrze tolerujÄ… chleb lniany, wÄ…tek  w dziale Kuchnia, przepis Hany.
Nie polecam na stałe Glutenfree, ani chleba lnianego, ale jako "przejściówka" do DO... może być. Dr JK poleca bez przejściowek :).


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: kate 2009-02-26, 14:28:00
Myślałam że przy DO kategorycznie nie używamy żadnej mąki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabłkami czy omletach.


Tytuł: Odp: Jaka mÄ…ka do wypiekow?
Wiadomo¶ć wysłana przez: sewero 2009-02-26, 15:00:52
Cytuj z: kate 2009-02-26, 14:28:00
Myślałam że przy DO kategorycznie nie używamy żadnej mąki a tu jeszcze piszecie o placuszkach z jabłkami czy omletach.


w ksiazce kucharskiej Dr. Kwasniewskiego sa przepisy do ktorych uzywa sie maki cukru itd. Oczywiscie wszystko w minimalnych ilosciach i oczywiscie wliczone do bilansu.


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.