forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-12, 03:21:31

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
661351 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.  (Przeczytany 10458 razy)
MORGANO
Go


Email
MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« : 2007-11-03, 06:35:57 »

MEDALIONY  Z  PIECZARKAMI.

Składniki.
600g Cielęcina b/k
200g Pieczarek
150g Śmietana słodka 30 %
  50g Masła
 przyprawy : pęczek natki, sól, biały pieprz.
[
u]Sposób przygotowania.[/u]
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki. Cielęcinę opłukać osuszyć podzielić na 6 plastrów, każdy lekko spłaszczyć dłonią. Masło /najlepiej klarowane/ rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, smażyć z obu stron po 4 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na tę samą patelnię włożyć pieczarki. Mieszając smażyć, aż płyn z pieczarek wyparuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem wlać śmietanę, chwilę pogotować. Natkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać. Medaliony wyłożyć na talerze. Podawać z pieczarkami i sosem, posypane natką.

Ogółem 1000g  B-T-W  /128,5/ - /105,3/ - /10,2/ - /1490 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /12,8/ - /10,5/ - /1,0/ - /150 kalorii/
200g porcja 1 osobowa  B-T-W /25,7/ - /21,1/ - /2,0/ - /300 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 0,8  : 0,1
B+T/200g=46,7g

Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #1 : 2007-11-09, 16:01:41 »

to chyba nie jest potrawa optymalna...
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #2 : 2007-11-09, 16:05:45 »

a dlaczego,czy zbyt duza porcja,czy zbyt malo tluszczu,?
spojrz na proporcje w 100g potrawy,wszystko sie zgadza Smile
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #3 : 2007-11-09, 16:10:42 »

chodziło mi o proporcje BTW w stosunku do 1 g białka...
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #4 : 2007-11-09, 16:24:18 »

w 100g produktu jest 12,8g B,10,5g Ti 1g W Smile
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #5 : 2007-11-09, 17:53:31 »

ale na 1g białka jest tylko 0,8 tłuszczu a powinno być między 2,5 a 3,5... Myślę że danie byłoby kompletne gdyby ktoś obliczył do niego sos podajacy brakujący tłuszcz i zwiększajacy W do 0,3-0,5...
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #6 : 2007-11-09, 18:31:31 »

Medaliony jak i inne potrawy przeze mnie proponowane są jadalne i optymalne.
Jeść możemy wszystko tylko po prostu inaczej.
Żywienie optymalne nie jest żywieniem katorżniczym tylko żywieniem, w którym przestrzegamy proporcji BTW.
Każdy ma prawo i nieprzymuszoną wolę układać sobie taki jadłospis, jaki mu najbardziej odpowiada jeść możemy wszystko, no chyba, że zakazy zdrowotne wprowadzają jakieś ograniczenia, które należy brać pod uwagę.
Mając przygotowaniu na dany dzień Medalion dobieramy sobie odpowiedni zestaw śniadaniowy. Osobiście już 3-5 do przodu planuję jadłospis.
Przygotowania są po prostu rutynowe, do których bardzo łatwo każdy może dojść przygotowując potrawy prawidłowo obliczone.
Żywienie optymalne niestety jest żywieniem matematycznym, o czym pisałem w jednym z artykułów już 2000 roku.
Wiele osób popełnia właśnie w obliczeniach. Jedni gdyż nie potrafią tego obliczyć. Wiele osób potrafi obliczyć prawidłowo BTW, ale niestety nie potrafią gotować. Cała trudność polega na prawidłowym przygotowaniu zgodnie z zasadami BTW. Oczywiście są produkty zalecane w żywieniu optymalnym jak również produkty niewskazane, ale to również są produkty zjadliwe i z nich się nie umiera. Cała świadomość polega tylko i wyłącznie na proporcjach.
Proszę mi wierzyć, że czasami łatwiej jest sporządzić danie niż sporządzić niż przekazać komuś przepis.
Proszę pamiętać, że stosunek BTW obliczony w przykładowym Medalionie jest zawsze taki sam ile byśmy nie spożyli wagowo dany produkt.
Jeżeli będą jakieś rzeczowe pytania to chętnie odpowiem.
Żywienie optymalne to nie jest dieta to jest po prostu inny model żywienia na całe życie z tym się musimy pogodzić zrozumieć i prawidłowo stosować w przeciwnym razie każdy sam odpowiada za swoje błędy a nie jak to często bywa przeciwnicy starają się obwiniać tym doktora Kwaśniewskiego.
Już wspominałem, że postaram się w nowym roku otworzyć optymalną wirtualną kuchnię  gdy zajdzie taka potrzeba wówczas wiele spraw wspólnymi siłami  sobie wyjaśnimy.

Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #7 : 2007-11-09, 20:17:42 »

ja wiem że wszystko można zjeść o ile zje sie coś jeszcze dla równowagi, tylko strasznie mnie meczy główkowanie co tu do tych medalionów dodać. Wyszło mi że cos co ma BTW 1: 4,66 : 0,68... tylko że co, wtedy tej rzeczy też ma być az 1700 gram? o ja biedna... Wink
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #8 : 2007-11-09, 21:46:34 »

Flawia, daj sobie spokuj z matematyka, bo dojdzie do tego, ze bedziesz musiala to przeliczac jeszcze rachunkiem calkowym, prawdopodobienstwa, rozniczkowym, wariacyjnym, zbiorow itd, itp. jedz proste potrawy typu jajka na rozne sposoby /jakecznicca , omlety,/  boczki, salcesony, pasztety, ................../, wtedy liczenie jest proste.
Potrawy proponowane przez MORGANO =duzo czasu w kuchni + lzejszy portfel , bo w tym wypadku kuchnia optymalna wcale nie jest kuchnia najtansza !
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #9 : 2007-11-10, 00:37:51 »

Żywienie optymalne jest bardzo tanie. Najtańsze z możliwych.
Miesięczny koszt dla jednej osoby około 250 złotych.
Każdy sądzi według siebie.
Dlatego u jednych w kuchni pachnie a u drugich śmierdzi. 
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #10 : 2007-11-10, 01:12:55 »

Przykładowe koszty proponowanych ostatnich dań.
Cały tydzień nie jest niedzielą.

ROLADKI  CIELĘCE. /12,- zł / 1 porcja 4,- zł
MEDALIONY Z PIECZARKAMI.  /12,- zł/ 1 porcja 4,- zł
ZAPIEKANE  MEDALIONY  Z  INDYKA. / 12,-zł / 1 porcja 3,- zł
SCHAB Z MORELAMI.  /27,-zł / 1 porcja 4,50 zł
SAŁATKA Z PIECZARKAMI. /5,- zł/  1 porcja 1,25 zł

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #11 : 2007-11-10, 07:18:46 »

Żywienie optymalne jest bardzo tanie. Najtańsze z możliwych.
Miesięczny koszt dla jednej osoby około 250 złotych.
Każdy sądzi według siebie.
Dlatego u jednych w kuchni pachnie a u drugich śmierdzi. 

Ad.1  / Kazdy sadzi wg. siebie !

Ad.2 /Przykładowe koszty proponowanych ostatnich dań.
       
     Bez dokladnej kalkulacji cenowej-- trudno uwierzyc !
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #12 : 2007-11-10, 09:44:18 »

też mi sie spodobała cena sałatki, oby w jakiejś jadłodajni dali mi ją za tyle!  Laughing
a propos i nie na temat: skoro człowiek nie powinien podjadać między posiłkami to czy w takim razie kawa ze smietaną 30% ma sens?
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #13 : 2007-11-10, 12:11:15 »

Flawia, kawa ze smietaną 30% ma sens? --jezeli wypijesz ja ze smakiem .
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #14 : 2007-11-11, 11:18:36 »

no i smietana  jeszcze zawiera bialko,tluszcze i weglowodany,a o tym zapominamy Sad
ale Hana ma racje,pic to dotad,puki  smakuje,
ale,ale co niektorym chorym,przy specyficznych dolegliwosciach,
mleczne produkty
utrudniaja w pozbyciu sie dolegliwosci lub wyleczeniu calkowitym Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: MEDALIONY Z PIECZARKAMI.
« Odpowiedz #15 : 2007-11-11, 11:52:05 »

Cytuj
Przykładowe koszty proponowanych ostatnich dań.
Cały tydzień nie jest niedzielą.

ROLADKI  CIELĘCE. /12,- zł / 1 porcja 4,- zł
MEDALIONY Z PIECZARKAMI.  /12,- zł/ 1 porcja 4,- zł
ZAPIEKANE  MEDALIONY  Z  INDYKA. / 12,-zł / 1 porcja 3,- zł
SCHAB Z MORELAMI.  /27,-zł / 1 porcja 4,50 zł
SAŁATKA Z PIECZARKAMI. /5,- zł/  1 porcja 1,25 zł

ja nie mam takiej pojemnej zamrazarki,aby takie ilosci robic i porcjowane zamrazac,
dlatego moje koszty danego dania znacznie wzrastaja,mysle,ze to odnosi sie do wielu z nas, Confused
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 17 zapytaniami.