forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-10, 01:22:52



Tytu³: KOBALT.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-10, 01:22:52
KOBALT.Kobalt jest pierwiastkiem, którego ilość w organizmie dorosÅ‚ego czÅ‚owieka szacuje siÄ™ na okoÅ‚o 1,1 miligrama. Kobalt wystÄ™puje w wiÄ™kszoÅ›ci tkanek, jednak najwiÄ™ksze jego iloÅ›ci znajdujÄ… siÄ™ w wÄ…trobie, nerkach i koÅ›ciach. Kobalt w organizmie wystÄ™puje głównie pod postaciÄ… witaminy B12. Funkcja witaminy B12, a poÅ›rednio kobaltu, jest Å›ciÅ›le zwiÄ…zana z syntezÄ… kwasów nukleinowych, otoczki mielinowej komórek nerwowych. Jony kobaltu stymulujÄ… ponadto biosyntezÄ™ erytrocytów— glikoproteiny regulujÄ…cej u czÅ‚owieka tworzenie krwinek czerwonych.

Niedobór
Kobalt występuje dość powszechnie, rzadko, więc mamy do czynienia z przypadkami jego niedoboru Niedobór kobaltu ściśle wiąże się z niedoborem witaminy B12, przejawia się głównie w komórkach szybko dzielących się (komórki układu krwionośnego, nabłonkowe przewodu pokarmowego) i objawia się:
Niedokrwistością, dezorientacją, zmiennością nastrojów, pobudzeniem, zaburzeniami widzenia, halucynacją.
Niedobory kobaltu pojawiają się często u wegetarianów.
Wypadki toksycznego oddziaływania kobaltu nieorganicznego (niezwiązanego z witaminą B12)w organizmie są rzadkie.

Nadmiar
Nadmiar kobaltu występuje rzadko. Najczęściej może on nasilić czynność tarczycy i szpiku kostnego, co powoduje nadmierną produkuję czerwonych ciałek krwi. Opisano także uszkodzenia mięśnia sercowego u osob pijących w nadmiarze pewne gatunki piwa, w których obficie występu wal kobalt

Źródła
Największe ilości kobaltu znajdują się w wątróbce, cynaderkach, burakach, mleku, ostrygach i mięczakach Duża ilość kobaltu nieorganicznego może występować w niektórych rodzajach piwa, do których dodaje się kobalt, w celu ograniczenia ich nadmiernego pienienia się.
/ z mojego archiwum Morgano/




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.