forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Wolne tematy => W±tek zaczêty przez: mr_smok 2008-10-03, 10:45:28



Tytu³: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mr_smok 2008-10-03, 10:45:28
http://infobot.pl/r/NNO.
pozdrawiam.


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-03, 12:24:15
Cytuj:
Pan Grainger przyniósł z laboratorium tuzin małych szklanych butelek. Po otworzeniu, w każdej z nich zanurzyłem testujący sączek - długi biały pasek papieru, mający wchłaniać aromat chemikaliów bez zniekształcania zapachu. Przed każdym testem zamykałem oczy. Wtedy, głęboko wciągałem powietrze i? przed oczyma mojej wyobraźni pojawiały się jedna po drugiej przeróżne potrawy, wyłaniające się ze szklanych butelek. Wąchałem świeże wiśnie, czarne oliwki, smażoną cebulę i krewetki. Jednak całkowicie zaskoczyła mnie najciekawsza kreacja p.Graingera. Po zamknięciu oczu poczułem zapach smażonego hamburgera. Aromat był nadzwyczajny i tak realistyczny, jakby kto? w pokoju przewracał hamburgery na gorącym grillu. Kiedy jednak otworzyłem oczy, przede mną był cienki pasek białego papieru i uśmiechający się z zadowoleniem chemik.


SMACZNEGO :-(


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mr_smok 2008-10-03, 13:05:34
adam319..........tak spotkalem sie w jednej z przypraw do grilla jakis czas temu ze skladnikiem - aromat dymu z grila ;).oczywiscie pozostawilem to na sklepowej polce i od tego czasu nie przyprawiam gotowcami mieska.zamiast tego nabylem pojemniczek z tluczkiem tzw mozdzierz i w nim wykonuje potrzebne mieszanki z ziolek do mies ;)


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-03, 13:50:30
Cytuj z: mr_smok 2008-10-03, 13:05:34
zamiast tego nabyłem pojemniczek z tłuczkiem tzw moździerz i w nim wykonuje potrzebne mieszanki z ziółek do mięs ;)


Pozostaje pytanie dlaczego chcesz by mięso miało smak i zapach roślin, jeśli jest nieświeże to pewnie warto. :-)

A tak poważniej to czasami lubiÄ™ dodać sporo pieprzu czarnego mielonego do naprawdÄ™ b.tÅ‚ustego miÄ™sa czy ziemniaczków gniecionych ze smalcem. Z tym, że staram siÄ™ nie przyzwyczajać bo jak siÄ™ przepieprzy to potem „zanika” naturalny, piÄ™kny aromat miÄ™sa.


Pozdrawiam serdecznie,
8)


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-04, 02:20:12
Cytuj z: mr_smok 2008-10-03, 10:45:28
http://infobot.pl/r/NNO.
pozdrawiam.


Pierwszy raz otworzyly frytki z McDoni. Za drugim razem otworzyl sie jakis shit, z ktorym nie wiadomo co zrobic. Ja chce o frytkach, a nie o infobot.


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-04, 05:50:32
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-frytki.htm

,a w ostateczności można wpisać mały cytat do google.pl i też się znajdzie.

Jakby naprawdę wcięło to mam kopię na dysku.
:-)


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-04, 09:20:52
Cytuj z: adam319 2008-10-04, 05:50:32
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-frytki.htm

,a w ostateczności można wpisać mały cytat do google.pl i też się znajdzie.

Jakby naprawdę wcięło to mam kopię na dysku.
:-)


Dzieki. Znalazlem przez Google. A oto jest cytat ponizej o co mi chodzilo.
Cytuj:
............. Smak frytki jest w większości wyznaczony rodzajem używanego oleju. Przez dekady McDonald's smażył swoje frytki w mieszance oleju z nasion bawełny i 93% tłuszczu wołowego. Mieszanka dawała frytkom unikalny smak oraz więcej szkodliwego (szkodliwy chyba ten z bawelny - moj komentarz) tłuszczu w każdym gramie produktu..

W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's sugeruje, jak ten problem rozwiązano. Na końcu listy składników jest niepozorne, a mimo to wyglądające tajemniczo określenie: "smak naturalny" (natural flavor). Ten składnik pomaga wytłumaczyć nie tylko to, dlaczego frytki smakują tak dobrze, ale dlaczego większość szybkiej żywności (w rzeczy samej - większość żywności jaką je Ameryka) smakuje tak, jak smakuje. .............


Ja smaze na 100% loju wolowym. I ciesze sie, ze frytki wchlanaja sporo tego loju. Wowczas mniej trzeba dopijac.


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-10-04, 11:56:39
Cytuj z: kangur 2008-10-04, 09:20:52
Cytuj z: adam319 2008-10-04, 05:50:32
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-frytki.htm

,a w ostateczności można wpisać mały cytat do google.pl i też się znajdzie.

Jakby naprawdę wcięło to mam kopię na dysku.
:-)


Dzieki. Znalazlem przez Google. A oto jest cytat ponizej o co mi chodzilo.
Cytuj:
............. Smak frytki jest w większości wyznaczony rodzajem używanego oleju. Przez dekady McDonald's smażył swoje frytki w mieszance oleju z nasion bawełny i 93% tłuszczu wołowego. Mieszanka dawała frytkom unikalny smak oraz więcej szkodliwego (szkodliwy chyba ten z bawelny - moj komentarz) tłuszczu w każdym gramie produktu..

W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's sugeruje, jak ten problem rozwiązano. Na końcu listy składników jest niepozorne, a mimo to wyglądające tajemniczo określenie: "smak naturalny" (natural flavor). Ten składnik pomaga wytłumaczyć nie tylko to, dlaczego frytki smakują tak dobrze, ale dlaczego większość szybkiej żywności (w rzeczy samej - większość żywności jaką je Ameryka) smakuje tak, jak smakuje. .............


Ja smaze na 100% loju wolowym. I ciesze sie, ze frytki wchlanaja sporo tego loju. Wowczas mniej trzeba dopijac.



Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-04, 12:54:34
Cytuj z: jurek46 2008-10-04, 11:56:39
Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.


Tak. Loj. Frytki wciagaja okolo 20g loju. Wiec lyzka dopijam 50-60g. Smalcu nie moge jesc, bo mi sie robia grudki w gardle i wowcza mam kilkugodzinne odkaszliwanie. Grudki smalcu wychodza wowczas nosem. Z lojem nie mam tego problenu jak jest cieply. Jak zaczyna krzepnac, to mam taki sam problem.


Tytu³: Odp: ciekawy artykuÅ‚ do poczytania....
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-10-07, 00:39:01
Cytuj z: kangur 2008-10-04, 12:54:34
Cytuj z: jurek46 2008-10-04, 11:56:39
Kangur jak mam rozumiec "Mniej trzeba dopijac" o jakim dopijaniu Ty piszesz czyzbyś dopijał ten łój.


Tak. Loj. Frytki wciagaja okolo 20g loju. Wiec lyzka dopijam 50-60g. Smalcu nie moge jesc, bo mi sie robia grudki w gardle i wowcza mam kilkugodzinne odkaszliwanie. Grudki smalcu wychodza wowczas nosem. Z lojem nie mam tego problenu jak jest cieply. Jak zaczyna krzepnac, to mam taki sam problem.

Jezeli dobrze rozumie to jezeli frytki smazone na smalcu zjadał byś na gorąco,to wtedy też było by wszystko dobrze,i nic nie wychodzilo by Tobie nosem.?


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.