forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-29, 00:32:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
660604 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Mielone po grecku
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Mielone po grecku  (Przeczytany 5559 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70543


Mielone po grecku
« : 2011-05-19, 21:41:25 »

Nazwę tę wymyśliłam z tego względu taką, iż potrawa ta bardzo przypomina "dorsza po grecku" - ale smakowo z pewnoscią nie. Przypuszczam, że w Grecji nie słyszeli o dorszu po grecku, a tym bardziej o mielonych po grecku... Laughing

Składniki:

Mięso mielone 1 kg
Jaja 3 całe + 3 żółtka
Bułka tarta 50g
Cebula 150g
Mrożona "Włoszczyzna krojona w paski" 450g (mogą być warzywa świeże, pokrojone w paski lub starte na tarce na grubych oczkach)
1 puszka pomidorów 400g
Smalec 170g (100g do smażenia kotletów 70g do włoszczyzny)

Bułkę tartą i jaja dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieprz, sól, vegetę lub inne przyprawy wg uznania
Po wymieszaniu mięsa z przyprawami formujemy nieduże kotleciki i smażymy je obustronnie na smalcu (bez obtaczania w bułce tartej).
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na drugiej patelni z pozostałą ilością smalcu, dodajemy do niej włoszczyznę i pomidory z puszki, pół szklanki wody (dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, trochę soli i cukru) i dusimy to ok.15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie warzywami zakrywamy usmażone kotleciki (można na patelni lub w brytfannie w piekarniku) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut. Podajemy z ziemniakami. Very Happy

Gotowa potrawa waży 2200g.  W 100g jest B=7,5g   T=23,2g   W=3,3g
B:T:W  wynosi  1 : 3 : 0,4



[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #1 : 2011-05-19, 21:51:36 »

...co to jest do cholery? Laughing Cool mieso z warzywami? a gdzie  tluszcz wartosciowy? Shocked Laughing Cool...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70543


Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #2 : 2011-05-19, 21:56:24 »

Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #3 : 2011-05-19, 22:17:24 »

Jak Ty się wyrażasz . Łacina kuchenna?
Tłuszczu niemało tam pływa. Widać na dnie półmiska i w BTW...

...a  chyba ze tak Laughing Cool...


Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70543


Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #4 : 2011-05-19, 23:01:44 »

.... a gdzie  tluszcz wartosciowy? Shocked Laughing Cool...

Jednak się przyznam  Cool wypiłam cały, nie mogłam się powstrzymać... Cool Laughing Wink
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #5 : 2011-05-19, 23:22:35 »

No i zazely sie schody Laughing
Mam nadzieje, ze beda tez piora w odpowiednim miejscu Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70543


Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #6 : 2011-05-20, 07:06:25 »

To znaczy... Rolling Eyes
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #7 : 2011-05-20, 16:21:06 »

Wygląda bardzo apetycznie.  Razz
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70543


Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #8 : 2011-05-20, 16:34:23 »

Są podobne do tych z papryką, ale łagodniejsze w smaku...
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Mielone po grecku
« Odpowiedz #9 : 2011-05-20, 20:34:35 »

To znaczy... Rolling Eyes
No wiesz przeciez gdzie. Laughing
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 21 zapytaniami.