forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: betan 2007-03-20, 11:22:05



Tytu³: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-20, 11:22:05
Od 1 marca br. jestem na diecie optymalnej. Od około tygodnia pojawiła się nie mijająca chrypka. Przypuszczam, że moze to wynikać ze spożycia dużej ilości nabiału. W ciągu dnia wypijam około 0,5 - 1 szklanki mleka, 200g śmietany, ser żółty czasami biały. Wcześniej spożycie mleka zamykało się na 1 szklance tygodniowo, a moim głównym pożywieniem były tosty i ryż.
I jeszcze jedno. Nie mogę się jeszcze przekonać do spożycia tłustego boczku czy podgardla. Przemycam więc tłuste mięso w gołąbkach, krokietach, czy kotletach mielonych. Jednakże tłuszcze uzupełniam głównie śmietaną czy masłem. Czy to jest ok?


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-03-20, 12:40:56
Proponuję nie jeść codziennie produktów mlecznych takich jak śmietana, mleko, czy masło. Tłuszcz to może być też oliwa, smalec, tłusty boczek. Chyba najlepiej od początku jeść w sposób jak najbardziej urozmaicony. Mleczne i pieczywo mogą uczulać.


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-22, 07:43:55
Tak  jestem alergikiem, ale nie dotyczyÅ‚o to nigdy alergii pokarmowej tylko wziewnej. OdstawiÄ™ na jakiÅ› czas produkty mleczne, by stwierdzić przyczynÄ™ tej uciążliwej chrypki. Wchodzimy przecież w okres szczególnego pylenia roÅ›lin, wiÄ™c ta chrypka może być wynikiem podrażnienia.
BÄ™dzie mi jednak trudniej uzupeÅ‚niać dobowe zapotrzebowanie na tÅ‚uszcze. ZwÅ‚aszcza w pracy, gdzie pijaÅ‚am kawÄ™ z dużą iloÅ›ciÄ… Å›mietanki czy jadÅ‚am chleb optymalny z masÅ‚em. 


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-22, 07:52:58
Cytuj z: betan 2007-03-20, 11:22:05
Od 1 marca br. jestem na diecie optymalnej.


Nie, nie jesteÅ› na Diecie Optymalnej, a tylko tak Ci siÄ™ wydaje. I przez to taka dieta "optymalna" może Ci nawet zaszkodzić!  :(


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-24, 09:22:41
Toan, masz wyjątkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum. Przepraszam, jeśli moje skróty myślowe wprowadzają kogoś w błąd, ale chcę tym podkreślić pewien konkretny problem. To, że piszę o śmietanie i maśle to nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku czy tłustej golonki. A czyżby produkty mleczne, jw. nie były wpisane w skład dziety optymalnej?


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-03-24, 10:14:51
na diecie najwazniejsze sa prop.BTW
jezeli sie o nich nie wspomina,
czytajacemu trudno jest  okreslic czy to dieta,czy zwykle pojadanie. :)


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-24, 11:20:58
Staram się zachować proporcje zgodne z zasadamii DO i nie przekraczać 50 g węglowodanów na dobę (mam 55 kg). Przyznam jednak że bywają dni, kiedy proporcje białka i tłuszczu wynoszą 1: 2, a sporadycznie ilość węglowodanów jest wyższa (np obiadek u mamy i nie ma wyjścia :?)


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-24, 14:27:48
Cytuj z: betan 2007-03-24, 09:22:41
Toan, masz wyjÄ…tkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum.


NIGDY NIKOGO nie oceniam, bo mi to nie jest potrzebne do szczęścia :D. A jeśli mnie, ktoś sobie oceni, na podstawie tego co piszę - tym bardziej mnie to nie intresuje... "Z urzędu" - muszę czytać to Forum i czasm się odezwę, ale żeby zaraz "oceniać"  :shock: i to obce osoby - normalnie pełen ban, za złamanie "regulaminu" tego Forum mi się należy :shock:. A najgorsze, że nawet mnie to nie martwi... Chyba się zbanuję :D


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-03-24, 15:02:06
Cytuj z: toan 2007-03-24, 14:27:48
...i czasm się odezwę, ale żeby zaraz "oceniać"  :shock: i to obce osoby - normalnie pełen ban, za złamanie "regulaminu" tego Forum mi się należy :shock:. A najgorsze, że nawet mnie to nie martwi... Chyba się zbanuję :D


No ,Toan faktycznie przegiÄ…Å‚eÅ›  :evil: ,tak siÄ™ nie robi  :evil: .Jakbym byÅ‚a chociaż przez minutÄ™ Adminem, to zara bym to zrobiÅ‚a  :mrgreen:  :oops: :evil: :mrgreen: :idea: :!:


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-24, 15:29:16
I właśnie dlatego MUSZĘ się zajmować tym serwisem osobiście. :evil:


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2007-03-25, 11:01:52
Cytuj z: betan 2007-03-24, 09:22:41
Toan, masz wyjątkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum. Przepraszam, jeśli moje skróty myślowe wprowadzają kogoś w błąd, ale chcę tym podkreślić pewien konkretny problem. To, że piszę o śmietanie i maśle to nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku czy tłustej golonki. A czyżby produkty mleczne, jw. nie były wpisane w skład dziety optymalnej?

"I Nie mogę się jeszcze przekonać do spożycia tłustego boczku czy podgardla. "
"To nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku."
GolÄ…bki czy krokiety sÄ… optymalne? Chyba nie.
To też nie powinnaÅ› siÄ™ denerwować.  :)


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-03-25, 13:13:07
Cytuj z: zdrowa 2007-03-25, 11:01:52
GolÄ…bki czy krokiety sÄ… optymalne? Chyba nie.


Przecież można zrobić optymalne gołabki - bez ryżu, sam farsz z cebulką, marchewką, pieczarkami, zawinięty w liść kapusty. Ja na początku bawiłam się w wyliczanie ile W będzie jak dam 25 g ryżu na 2-4 gołabki. Później całkiem z ryżu zrezygnowałam. Smakują jeszcze lepiej :)

M


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-26, 10:41:05
Gołąbki bez lub z niewielką ilością ryżu a za to dużo tłustego mięsa są ak najbardziej optymalne. Podobnie krokiety, jeśli wykorzystasz do ich zrobienia naleśniki optymalne. Wykonując każdą potrawę po raz pierwszy trzeba liczyć BTW a przy następnym razie to już z górki. Tak właśnie tworzę swoje przepisy wg własnych upodobań smakowych.


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-03-26, 13:46:51
Cytuj z: Tomkiewicz 2007-03-25, 13:13:07
Przecież można zrobić optymalne gołabki - bez ryżu, sam farsz z cebulką, marchewką,


Normalnie rewelacja! Mielone wołowo-wieprzowe(250g)+ 4 marchewki+1/5 urartej białej kapusty+pora+4 cebule.
Wszystko podsmażyć na oliwie (?). Nałożyłam wszystko na sito, sok+oliwa odciekło (=sos). Do sosu dodałam pomidory.
Farsz zawinęłam w liście kapusty białej. Itd. Marishka - jesteś geniaaalna!


Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-03-26, 13:54:56
W takim razie zdradzÄ™ jeszcze "tajemnicÄ™" moich sÅ‚ynnych goÅ‚Ä…bków, które podbiÅ‚y i AmerykÄ™ i PolskÄ™ :)  WymagajÄ… trochÄ™ wiÄ™cej czasu, ale jak wtedy smakujÄ…! Po zawiniÄ™ciu farszu w liść kapusty zawsze porzÄ…dnie smażę takie goÅ‚Ä…bki (na zÅ‚oty kolor) na dobrze rozgrzanym smalcu. Tak obsmażone wstawiam potem do piekarnika i piekÄ™ na maÅ‚ym ogniu conajmniej z godzinÄ™. Sos przyrzÄ…dzam osobno albo podajÄ™ z kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ…. GoÅ‚Ä…bki wychodzÄ… wyjÄ…tkowo tÅ‚uÅ›ciutkie, a kapusta dosÅ‚ownie rozpÅ‚ywa siÄ™ w ustach :)

Chyba już sama sobie narobiłam smaku :)

M



Tytu³: Odp: chrypka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-03-26, 14:04:53
Mniam  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.