Tytu³: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-20, 11:22:05 Od 1 marca br. jestem na diecie optymalnej. Od okoÅ‚o tygodnia pojawiÅ‚a siÄ™ nie mijajÄ…ca chrypka. Przypuszczam, że moze to wynikać ze spożycia dużej iloÅ›ci nabiaÅ‚u. W ciÄ…gu dnia wypijam okoÅ‚o 0,5 - 1 szklanki mleka, 200g Å›mietany, ser żółty czasami biaÅ‚y. WczeÅ›niej spożycie mleka zamykaÅ‚o siÄ™ na 1 szklance tygodniowo, a moim głównym pożywieniem byÅ‚y tosty i ryż.
I jeszcze jedno. Nie mogÄ™ siÄ™ jeszcze przekonać do spożycia tÅ‚ustego boczku czy podgardla. Przemycam wiÄ™c tÅ‚uste miÄ™so w goÅ‚Ä…bkach, krokietach, czy kotletach mielonych. Jednakże tÅ‚uszcze uzupeÅ‚niam głównie Å›mietanÄ… czy masÅ‚em. Czy to jest ok? Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-03-20, 12:40:56 ProponujÄ™ nie jeść codziennie produktów mlecznych takich jak Å›mietana, mleko, czy masÅ‚o. TÅ‚uszcz to może być też oliwa, smalec, tÅ‚usty boczek. Chyba najlepiej od poczÄ…tku jeść w sposób jak najbardziej urozmaicony. Mleczne i pieczywo mogÄ… uczulać.
Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-22, 07:43:55 Tak jestem alergikiem, ale nie dotyczyÅ‚o to nigdy alergii pokarmowej tylko wziewnej. OdstawiÄ™ na jakiÅ› czas produkty mleczne, by stwierdzić przyczynÄ™ tej uciążliwej chrypki. Wchodzimy przecież w okres szczególnego pylenia roÅ›lin, wiÄ™c ta chrypka może być wynikiem podrażnienia.
BÄ™dzie mi jednak trudniej uzupeÅ‚niać dobowe zapotrzebowanie na tÅ‚uszcze. ZwÅ‚aszcza w pracy, gdzie pijaÅ‚am kawÄ™ z dużą iloÅ›ciÄ… Å›mietanki czy jadÅ‚am chleb optymalny z masÅ‚em. Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-22, 07:52:58 Cytuj z: betan 2007-03-20, 11:22:05 Od 1 marca br. jestem na diecie optymalnej. Nie, nie jesteÅ› na Diecie Optymalnej, a tylko tak Ci siÄ™ wydaje. I przez to taka dieta "optymalna" może Ci nawet zaszkodzić! :( Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-24, 09:22:41 Toan, masz wyjÄ…tkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum. Przepraszam, jeÅ›li moje skróty myÅ›lowe wprowadzajÄ… kogoÅ› w bÅ‚Ä…d, ale chcÄ™ tym podkreÅ›lić pewien konkretny problem. To, że piszÄ™ o Å›mietanie i maÅ›le to nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku czy tÅ‚ustej golonki. A czyżby produkty mleczne, jw. nie byÅ‚y wpisane w skÅ‚ad dziety optymalnej?
Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-03-24, 10:14:51 na diecie najwazniejsze sa prop.BTW
jezeli sie o nich nie wspomina, czytajacemu trudno jest okreslic czy to dieta,czy zwykle pojadanie. :) Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-24, 11:20:58 Staram siÄ™ zachować proporcje zgodne z zasadamii DO i nie przekraczać 50 g wÄ™glowodanów na dobÄ™ (mam 55 kg). Przyznam jednak że bywajÄ… dni, kiedy proporcje biaÅ‚ka i tÅ‚uszczu wynoszÄ… 1: 2, a sporadycznie ilość wÄ™glowodanów jest wyższa (np obiadek u mamy i nie ma wyjÅ›cia :?)
Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-24, 14:27:48 Cytuj z: betan 2007-03-24, 09:22:41 Toan, masz wyjÄ…tkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum. NIGDY NIKOGO nie oceniam, bo mi to nie jest potrzebne do szczęścia :D. A jeÅ›li mnie, ktoÅ› sobie oceni, na podstawie tego co piszÄ™ - tym bardziej mnie to nie intresuje... "Z urzÄ™du" - muszÄ™ czytać to Forum i czasm siÄ™ odezwÄ™, ale żeby zaraz "oceniać" :shock: i to obce osoby - normalnie peÅ‚en ban, za zÅ‚amanie "regulaminu" tego Forum mi siÄ™ należy :shock:. A najgorsze, że nawet mnie to nie martwi... Chyba siÄ™ zbanujÄ™ :D Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-03-24, 15:02:06 Cytuj z: toan 2007-03-24, 14:27:48 ...i czasm siÄ™ odezwÄ™, ale żeby zaraz "oceniać" :shock: i to obce osoby - normalnie peÅ‚en ban, za zÅ‚amanie "regulaminu" tego Forum mi siÄ™ należy :shock:. A najgorsze, że nawet mnie to nie martwi... Chyba siÄ™ zbanujÄ™ :D No ,Toan faktycznie przegiÄ…Å‚eÅ› :evil: ,tak siÄ™ nie robi :evil: .Jakbym byÅ‚a chociaż przez minutÄ™ Adminem, to zara bym to zrobiÅ‚a :mrgreen: :oops: :evil: :mrgreen: :idea: :!: Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-03-24, 15:29:16 I wÅ‚aÅ›nie dlatego MUSZĘ siÄ™ zajmować tym serwisem osobiÅ›cie. :evil:
Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2007-03-25, 11:01:52 Cytuj z: betan 2007-03-24, 09:22:41 Toan, masz wyjÄ…tkowy dar do pochopnego oceniania ludzi ... i nie pierwszy raz na tym forum. Przepraszam, jeÅ›li moje skróty myÅ›lowe wprowadzajÄ… kogoÅ› w bÅ‚Ä…d, ale chcÄ™ tym podkreÅ›lić pewien konkretny problem. To, że piszÄ™ o Å›mietanie i maÅ›le to nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku czy tÅ‚ustej golonki. A czyżby produkty mleczne, jw. nie byÅ‚y wpisane w skÅ‚ad dziety optymalnej? "I Nie mogÄ™ siÄ™ jeszcze przekonać do spożycia tÅ‚ustego boczku czy podgardla. " "To nie znaczy, że nie jadam jajecznicy na boczku." GolÄ…bki czy krokiety sÄ… optymalne? Chyba nie. To też nie powinnaÅ› siÄ™ denerwować. :) Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-03-25, 13:13:07 Cytuj z: zdrowa 2007-03-25, 11:01:52 GolÄ…bki czy krokiety sÄ… optymalne? Chyba nie. Przecież można zrobić optymalne goÅ‚abki - bez ryżu, sam farsz z cebulkÄ…, marchewkÄ…, pieczarkami, zawiniÄ™ty w liść kapusty. Ja na poczÄ…tku bawiÅ‚am siÄ™ w wyliczanie ile W bÄ™dzie jak dam 25 g ryżu na 2-4 goÅ‚abki. Później caÅ‚kiem z ryżu zrezygnowaÅ‚am. SmakujÄ… jeszcze lepiej :) M Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: betan 2007-03-26, 10:41:05 GoÅ‚Ä…bki bez lub z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… ryżu a za to dużo tÅ‚ustego miÄ™sa sÄ… ak najbardziej optymalne. Podobnie krokiety, jeÅ›li wykorzystasz do ich zrobienia naleÅ›niki optymalne. WykonujÄ…c każdÄ… potrawÄ™ po raz pierwszy trzeba liczyć BTW a przy nastÄ™pnym razie to już z górki. Tak wÅ‚aÅ›nie tworzÄ™ swoje przepisy wg wÅ‚asnych upodobaÅ„ smakowych.
Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-03-26, 13:46:51 Cytuj z: Tomkiewicz 2007-03-25, 13:13:07 Przecież można zrobić optymalne goÅ‚abki - bez ryżu, sam farsz z cebulkÄ…, marchewkÄ…, Normalnie rewelacja! Mielone woÅ‚owo-wieprzowe(250g)+ 4 marchewki+1/5 urartej biaÅ‚ej kapusty+pora+4 cebule. Wszystko podsmażyć na oliwie (?). NaÅ‚ożyÅ‚am wszystko na sito, sok+oliwa odciekÅ‚o (=sos). Do sosu dodaÅ‚am pomidory. Farsz zawinęłam w liÅ›cie kapusty biaÅ‚ej. Itd. Marishka - jesteÅ› geniaaalna! Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-03-26, 13:54:56 W takim razie zdradzÄ™ jeszcze "tajemnicÄ™" moich sÅ‚ynnych goÅ‚Ä…bków, które podbiÅ‚y i AmerykÄ™ i PolskÄ™ :) WymagajÄ… trochÄ™ wiÄ™cej czasu, ale jak wtedy smakujÄ…! Po zawiniÄ™ciu farszu w liść kapusty zawsze porzÄ…dnie smażę takie goÅ‚Ä…bki (na zÅ‚oty kolor) na dobrze rozgrzanym smalcu. Tak obsmażone wstawiam potem do piekarnika i piekÄ™ na maÅ‚ym ogniu conajmniej z godzinÄ™. Sos przyrzÄ…dzam osobno albo podajÄ™ z kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ…. GoÅ‚Ä…bki wychodzÄ… wyjÄ…tkowo tÅ‚uÅ›ciutkie, a kapusta dosÅ‚ownie rozpÅ‚ywa siÄ™ w ustach :)
Chyba już sama sobie narobiÅ‚am smaku :) M Tytu³: Odp: chrypka Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-03-26, 14:04:53 Mniam :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |