forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-04-02, 00:02:20



Tytu³: WÄ„TRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-04-02, 00:02:20
WĄTRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.

Składniki.
500 g wątróbki wieprzowa
100 g boczku
200 g cebuli
200 g śmietany 30%
100 g białego wina wytrawnego
150 g marchewki
po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, listek laurowy, ząbek czosnku,

Sposób przygotowania.
Filetowaną wątróbkę zalać śmietaną. Boczek pokroić w paski i dołożyć do wątróbki. Posypać solą i pieprzem posiekaną natką i szczypiorkiem. Garnek natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć resztkę boczku, pokrojone cebule, marchew i pietruszkę, listek laurowy i wątróbkę. Zalać winem, dusić pod przykryciem godzinę. Wyjąć wątróbkę, a do garnka dodać śmietanę i zagotować mieszając. Wątróbkę podawać polaną sosem.

Ogółem 1250g B-T-W 123,4 – 130,7 – 46,3  /1850 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 9,9 – 10,5 -3,7 / 150 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W  24,7 – 26,1 – 9,3 / 370 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,1 : 0,4
B+T/250g-50,8g



Tytu³: Odp: WÄ„TRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-04-10, 13:39:07
Cytuj:
Garnek natrzeć zmiażdżonym czosnkiem
Chrzanić ten czosnek i cebulę wreszcie, to jedyna słuszna koncepcja- drodzy mi Państwo. ;) :D
...
Cytuj:
Wątróbkę podawać polaną sosem.
SOS!!! :lol: Porządnie natapirowany moher dźwignie 1600kCal, co się coraz częściej zdarza, a na wiosenne 30km za darmola to "gupi" organizm namówić się nie da. :D Na przykład taka zapłata 1:7,6:1 o gramaturze 280gie dla kapłonia, za aktywny udział w recyclingu powietrza, uważam,
jest olrajt. :D :lol:

  W sosie jest ratunek dla tej potrawy, napiszę specjalnie dla renia, bowiem osobiście- kilometry prywatnych wiadomości temu- mnie  o to prosiła. ;)
...
To jest zbyt łatwe, odczepić się na renia polecenia. :D :lol:
...
Dla Morgano ratunku już nie ma, co jest naturalne i ... do uwierzenia, choć nie na słowo. :D


Tytu³: Odp: WÄ„TRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-04-10, 14:48:25
O!
Oleju nie ma. :D


Tytu³: Odp: WÄ„TRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-04-10, 17:27:20
Widocznie sam czosnek wystarczył za smarowidło dla garnka. :D


Tytu³: Odp: WÄ„TRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-04-10, 17:35:11
Bowiem pojęcia nie ma dla czego jeszcze. :D :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.