Tytu: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-13, 10:40:19 Żółtka 6 szt.= 100g
Mąka krupczatka 50g Śmietana 30% 150g Łyżeczka proszku do pieczenia 10g Czubata łyżeczka cukru 10g Masło stopione 100g Szczypta soli Składniki wymieszać mikserem ,piec w gofrownicy 4-5 minut. Po upieczeniu gofry tracą na wadze około 1/3 co w gotowej potrawie daje 100g= B 9g T 58,5g W 19,5g Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-13, 18:04:00 Sławek :D
Widzę ,że goście przeglądają Twoje gofry. Szkoda ,ze ja nie mam gofrownicy :( ,ale jak mnie coś naleci ,to kupię i dzieciom będę robiła :D W sumie niezły pomysł :!: :idea: naprawdę niezły :D dzięki za "otworzenie oczu" :!: :wink: Dzieci zawsze wołają cos słodkiego ,a tu takie gofry jak znalazł :wink: Może nawet zakład małej gastronomii otworzę na osiedlu :lol: :lol: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: gosia2001 2007-04-15, 10:03:57 Wypróbowalam twój przepis i jest super. Zwlaszcza dzieci sa bardzo zadowolone, bo sa one smaczniejsze niz te na promenadzie. Pozdrawiam.
Gosia :) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-15, 10:49:11 Sławek :D Widzisz jaką furorę robią Twoje Gofry :wink:
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: lekarka 2007-04-15, 10:54:03 Nareszcie coś "normalnego" dla dzieci :D.
A może czasem i nam nie zaszkodzi? Po różnie długim stosowaniu DO okazuje się, że pszenica codziennie - w ilości optymalnej - nie jest w stanie zaszkodzić. Do czasu. Ja "wytrzymuję" na zbożach tydzień (NIE ZALECAM! Chorzy mogą się szybciej jeszcze bardziej rozchorować) (brrr) w ilości "przyzwoitej" (1g/kg/dobę). Po tygodniu obserwuję u siebie większą ilość "błędów-wypadków". Pojawiają się sny, które pamietam. Sny, których sensu nie mogę "namierzyć". U dzieci objawem, że jest coś nie tędy jest najczesciej ...infekcja. Czyli zezwolenie na "wtargnięcie". Słuchajmy Dzieci. Patrzmy co One robią. Są bardzo mądre. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-15, 14:16:59 Myślałam ,o tym ,żeby założyć taki mały obwoźny zakład małej gastronomii. Kupić gofrownice ,jakąś prądnicę i sprzedawać optymalne gofry. Coś w rodzaju... jak sprzedają watę cukrową :roll: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: kodar 2007-04-15, 14:22:16 podobne gofry ale inne:
maka pszenna 60g, maczka migdalowa 60g, calych jajek 3 szt., smietanki cremowki 225g lyzeczka proszku do pieczenia, maslo topione 50g, wszystkie skladniki zmiksowac,i piec w gofrownicy, maja piekny zapach migdalowy, mniej sa jednak wyrosniete jak te wyzej Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: KaRo 2007-04-15, 19:44:16 Czy zamiast krupczatki może byc zwykła mąka??
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-15, 19:56:39 Cytuj z: KaRo 2007-04-15, 19:44:16 Czy zamiast krupczatki może byc zwykła mąka?? Oczywiście że może ;) jak robiłem pierwszy raz to miałem tylko Krupczatke :lol: więc zapisałem co dawałem ;) można zamiast cukru użyć cukru waniliowego lub dodać aromat, wersja hardwerowa to takie gofry z bitą smietaną ;) moje dzieci lubią je posypane cukrem pudrem :( Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: KaRo 2007-04-15, 20:04:37 Bardzo dziękuje za odpowiedz już prubuje zrobic
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-16, 12:33:46 Cytuj z: KaRo 2007-04-15, 20:04:37 Bardzo dziękuje za odpowiedz już prubuje zrobic KaRo zyjesz ?? ;) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-16, 12:38:00 Cytuj z: slawek 2007-04-16, 12:33:46 Cytuj z: KaRo 2007-04-15, 20:04:37 Bardzo dziękuje za odpowiedz już prubuje zrobic KaRo zyjesz ?? ;) :lol: :lol: :lol: może jej zaszkodziła zwykła mąka :? ,trzeba było jednak zalecić tę krupczatkę :idea: :lol: :lol: :lol: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: KaRo 2007-04-16, 13:31:26 nie jestem dziewczyna
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-16, 13:40:03 Cytuj z: KaRo 2007-04-16, 13:31:26 nie jestem dziewczyna :oops: bardzo przepraszam :oops: ale najważniejsze ,że jesteś ,bo Sławek się martwił :? :D Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-16, 20:06:37 Slawek ,dzis maz zakupil gofrownice i jutro wyprobuje te Twoje gofry :D :wink:
Wlasnie mi powiedzial ,ze ma nadzieje ,ze jutro zrobie te gofry :lol: :lol: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-17, 08:37:04 Sławek mam pytanie jeśli jesteś online.
Jaką daje się tą śmietanę 30% -słodką czy kwaśną. Pilne ,bo nie wiem jaką dać :? Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-17, 09:59:03 Cytuj z: elmo 2007-04-17, 08:37:04 Sławek mam pytanie jeśli jesteś online. Jaką daje się tą śmietanę 30% -słodką czy kwaśną. Pilne ,bo nie wiem jaką dać :? Słodką ;) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-17, 10:03:27 Już na wyczucie dałam słodką :wink:
To były moje pierwsze w życiu gofry ,więc pierwszą porcję potraktowałam jako "pierwsze koty za płoty" :lol: -za dużo nalałam i mi dużo wypłynęło i wyrosły wielkie :roll: Druga porcja już wszystkim smakowała :wink: Dzięki za pomysł :wink: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-17, 12:44:06 Cieszę się ze mogłem pomóc ;)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-17, 12:57:53 Cytuj z: slawek 2007-04-17, 12:44:06 Cieszę się ze mogłem pomóc ;) Pomogłeś ,pomogłeś :wink: .Bo co tu dużo mówić..o ileż wartościowe są takie Gofry :wink: od tych "pustych" ciastek ze sklepu :? Edyta. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-18, 20:09:01 Sławek ,nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego co narobiłeś :shock: :?: :idea:
Ja od samego rana robie...... gofry :? :mrgreen: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-04-18, 21:21:23 Mnie też się zdarza ;)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: fewa 2007-05-11, 19:23:18 Mam kiepską gofrownicę strasznie długo się w niej piecze. Wpadłam więc na pomysł, dam to na patelnię teflonową i na piec. Wyszły znakomite placki/gofry/,różnią się tylko kształtem. Szybko można się tym najeśc wystarczy jeden. Świetnu przepis. :D :D
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-06-14, 19:33:24 Kto robił Sławka gofry?
Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-14, 19:45:53 Cytuj z: Halina Ch. 2007-06-14, 19:33:24 Kto robił Sławka gofry? Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają. Ja robiłam ,udają się.Ja tylko nalałam za dużo do gofrownicy ciasta i wylało mi się sporo,bo rosło 8) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-15, 09:05:39 Cytuj z: Halina Ch. 2007-06-14, 19:33:24 Kto robił Sławka gofry? Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają. No wiesz ;) jak mogą się nie udać :( w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników :( no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze 8) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-15, 09:07:10 no a takie mi wychodzą ;)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-15, 09:08:59 .
[załącznik usunięty przez administratora]
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-06-15, 09:41:07 Cytuj z: slawek 2007-06-15, 09:05:39 No wiesz ;) jak mogą się nie udać :( w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników :( no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze 8) Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami. Myślę, że w tym przepisie brakuje białka jaja kurzego (materiał wiążący) i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią. Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje. Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-15, 09:55:14 Cytuj z: Halina Ch. 2007-06-15, 09:41:07 Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami. dziwne mi wychodzą "wiotkie" ;) Cytuj: i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią. trudno dać coś takiego do szkoły ;) Cytuj: Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje. Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło. smietana chyba sprawia że ciasto nie jest kruche ;) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Krystyna77 2007-06-15, 10:31:56 Może mi ktoś powie czy te gofry się upieką w gofrownicy nie powlekanej teflonem, ponieważ tylko taką mam.W zeszłym roku robilam gofry opty. i nie chciały mi się odkleić od gofrownicy i dalam spokój z ich pieczeniem.Nie pamiętam w tej chwili przepisu jak znajdę to napiszę w każdym razie ciasto podobne do placków serowo-jajecznych wg.J.K.Zużylam to wtedy na placki aby się nie zmarnowało.Tradycyjne gofry wysokowęglowodanowe mi się zawsze w tej gofrownicy udawały tzn.dobrze odchodziły od formy. Nie wiem może powinnam wysmarować grubo tłuszczem gofr.? może mi ktoś coś podpowie?Krystyna.
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: grizzly 2007-06-15, 13:39:25 Cytuj z: Halina Ch. 2007-06-15, 09:41:07 ....Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą..... Halino Ch. one po prostu maja "miazdzyce" (2100 mg Cholesterolu) :D Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-15, 13:56:41 A ja dodam ,że są bardzo sycące 8) Robiłam je kilka dni z rzędu ,bo córkom smakowały.Od tamtej pory nie robię ,bo się najadły 8)
To są takie gofry "depo" ,stanowią jakiś zapas na 3-4 mies. 8) .Pewnie kiedyś przyjdzie znów "sezon" i będę je robiła :lol: :P Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Monikaf 2007-06-16, 14:45:43 Zrobilam wczoraj te gofry, z tym ze z podwojnej ilosci skladnikow, aby dla wszystkich wystarczylo, wyszly dosc dobre , ( najbardziej smakowaly najmlodszemu : D )ale cienkie i troche sie lamaly :shock: ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej.
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-06-16, 14:58:55 Cytuj z: slawek 2007-06-15, 09:55:14 trudno dać coś takiego do szkoły ;) Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-06-16, 15:01:50 Cytuj z: Monikaf 2007-06-16, 14:45:43 : D )ale cienkie i troche sie lamaly :shock: ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej. Nie łamią się gdy dasz 3 jajka całe i 3 żółtka. Sprawdzone. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Monikaf 2007-06-16, 15:10:21 Halina dziekuje, a z tych jajek ubic piane?
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Monikaf 2007-06-16, 15:11:56 z bialek mialo byc oczywiscie :shock: przepraszam, moze wtedy bylyby bardziej pulchne, sparwdzalas moze?
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-16, 16:34:43 Cytuj z: Halina Ch. 2007-06-16, 14:58:55 Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia Jak zjedzą w domu ;P Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-06-17, 09:22:10 Cytuj z: Monikaf 2007-06-16, 15:10:21 Halina dziekuje, a z tych jajek ubic piane? Jajka zawsze ubijam tak jak na biszkopt. Wtłaczane powietrze podczas ubijania dodaje ciastu (jak zauważyłaś) pulchność. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: toan 2007-06-20, 14:45:44 Cytuj z: slawek 2007-06-15, 09:07:10 no a takie mi wychodzą ;) Sławku!, a ile lat temu Cię prosiłem, abyś przygotował te "Gofry" na stronę www.dr-k do działu "Kuchnia Optymalna"? :?, bo "ja nie mam gofrownicy" :(. No ile? Co prawda, to Optymalnym jakby lata leciały wolniej, ale ponawiam prośbę! - jeśli znajdziesz trochę czasu..., to na toan@q4.pl :D Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: maf 2007-06-20, 21:10:35 Witam
mysle, ze Slawek to jest Ten Slawek ktorego znam. Pozdro Wracam do tematu. Nigdy, od czasu gdy przeszedlem na DO nie przyszlo mi na mysl, zeby piec jakiekolwiek optymalne ciasta, serniki, gofry. Po prostu, uwolnilem sie od produktow ktore maja w nazwie "ciasto" - "optymalne". Do ktorych dodaje sie make i cukier. Pamietasz Slawku /jezeli jestes tym Slawkiem/ , jak w Arenie kupiles torcik optymalny? Sprobowalem ledwie lyzeczke. ps. Toan, pytales w innym watku, czy sie poznalismy. Nie poznalismy sie, bo nie ma takiej potrzeby. Byla wtedy szansa /w Poznaniu w Arenie/ , ale...Coz moglbym Ci powiedziec, chyba tylko podziekowac /jak tysiace optymalnych/. Pozdro maf ps2. ta fotke/ze slawkiem/ to ja robilem Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-20, 21:52:48 Hej Marku jasne że to ja ;) ja też bardzo rzadko jadam gofry po prostu jak wiesz mam młodsze dzieci a one "potrzebują" takich dziwności ;) no i gofry są najwygodniejsze, szybko się robią można dać do szkoły itp.
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: toan 2007-06-22, 19:09:23 Mam przepis i zdjęcia od Sławka, a więc wkrótce zamieszczę w dziale "Kuchnia optymanla" - dziękuję Sławku.
A co do Areny, szkoda, że nie usiedliśmy wspólnie we trójkę choć na kilka minut przy kawie :(. Może jednak jeszcze kiedyś będzie okazja!. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-22, 21:01:12 No szkoda ;) ale wydawało mi się że Cię trochę zaskoczyłem ;P
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: toan 2007-06-23, 09:31:25 Trzeba było nie zaskakiwać :?, a zaproponować :shock:!. Nadrobimy to kiedyś!
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-23, 21:01:19 Cytuj z: toan 2007-06-23, 09:31:25 Trzeba było nie zaskakiwać :?, a zaproponować :shock:!. Nadrobimy to kiedyś! Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-23, 21:02:26 Cytuj z: toan 2007-06-23, 09:31:25 Trzeba było nie zaskakiwać :?, a zaproponować :shock:!. Nadrobimy to kiedyś! Jasne ;) pod warunkiem że nie będziesz w Kielcach ;););P Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-23, 21:13:12 A co się dzieje w Kielcach? Pytam ,bo to moje przyjazne miejsce :P
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-23, 21:24:00 Nie wiem co się dzieje ;) Tomek moze wie ??;) choć to już tyle lat :( niektórzy ludzie tak długo nie zyją :(
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-23, 21:25:01 te noweotwory :(
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-23, 21:45:24 Tak sobie pytałam ,bo spędziłam tam parę lat :wink:, z resztą pochodzę z kieleckiego :P
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-23, 22:09:46 A wracając do gofrów,to kiedyś robiłam je dla gromadki dzieci(koleżanek córek).Dzieciaki były bardzo zadowolone i wcinały, aż im się uszy trzęsły :lol:
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: toan 2007-06-25, 14:05:36 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=805 - a tu można "popatrzeć" :shock: jak się robi gofry.
Sławku, bardzo dziękuję za przesłany materiał! :D Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-25, 15:49:25 Ale to jest jakaś pomyłka!
Mnie wychodził inny kształt tych gofrów,a na umieszczonym zdjęciu są kwadratowe. To znaczy ,że moje nie są optymalne? Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: fewa 2007-06-26, 21:09:05 Cytuj z: elmo 2007-06-25, 15:49:25 Ale to jest jakaś pomyłka! Mnie wychodził inny kształt tych gofrów,a na umieszczonym zdjęciu są kwadratowe. To znaczy ,że moje nie są optymalne? Czy to ważne jaki kształt. Ważne by smakowały. Moja gofrownica niedopieka, więc piekę/smazę / na patelni teflonowej jak placki pod przykrywką, potem obracam i jeszcze chwilkę aż będą upieczone. Moje są okrągłe :lol: :lol: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-26, 21:37:07 O! Fewa dzięki! to znaczy ,że Twoje okrągłe są optymalne? Moje są w kształcie serduszek-taka gofrownica :roll:
Cieszę się ,że kształt nie decyduje o proporcjach :lol: Pozdrawiam. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-26, 22:06:05 A robiłaś te gofry Fewa? Mnie wychodziły bardzo smaczne :)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: fewa 2007-06-26, 23:12:58 Robiłam w gofrownicy ale niezbyt fajnie wychodziły. Najpierw mi wypłynęły bo dałam za dużo i musiałam przewracac dogurynogami gofrownicą bo góra się nie przypiekała i strasznie długo to trwało. Widocznie ta gofrownica jest dziadowska. Muszę kupic sobie nową. Elmo, a jaką masz gofrownice jakiej firmy. Pytam bo nie chcę kupic drugiej dziadowskiej. :P
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-27, 08:02:28 Fewa! :lol: :lol:
Jak już wspominałam,też mi wypłynęło ciasto na blat.Ile ja miałam przez to kłopotu!Aj,aj,aj.Wyobraż sobie ,że musiałam wziąść potem gąbkę i zcierać blat! :shock: To było okropne :mrgreen: Następnym razem wlałam mniej ciasta i się wszystko ustabilizowało :P Dobrze moja droga ,że wpadłaś na pomysł i przewróciłaś tą swoją gofrownicę do góry nogami.Dzięki temu oszczędziłaś sobie zbędnych problemów,które potem mogłyby się odbić echem na Twoich gofrach. Moja gofrownica jest firmy Tefal i coś jeszcze dopisane jest 'ultrakompakt" .Po co? to nie wiem.W każdym bądź razie piecze te gofry idealnie.Lecz wiadomo kij ma dwa końce i nie może być wszystko idealne.Otóż posiada jedną wadę-robi gofry w kształce serduszek :? Ten wzór jest dla mnie nie do przyjęcia :!: :mrgreen: No,wyobraź sobie ;jak można zjeść serce?! Kto to wymyślił?! Mam do męża ogromny żal ,że kupił te serca :( Nie wiem co nim kierowało :shock: :( Ale na pewno nie dobre intencje :( Serce mi się kroi ,gdy widzę jak jedzą te serca :( Piszesz ,ze masz gofrownicę firmy Dziadostwo.Otóż chciałam Cię pocieszyć i napisać ,że kiedyś byłam w posiadaniu tejże firmy-żelazka.Szybko żeśmy się go pozbyli. No,co to za firma?! Prasować się nie dało :evil: :mrgreen: :P pozdrawiam 8) Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-27, 08:58:15 Cytuj z: fewa 2007-06-26, 23:12:58 Robiłam w gofrownicy ale niezbyt fajnie wychodziły. Najpierw mi wypłynęły bo dałam za dużo i musiałam przewracac dogurynogami gofrownicą bo góra się nie przypiekała i strasznie długo to trwało. Widocznie ta gofrownica jest dziadowska. Muszę kupic sobie nową. Elmo, a jaką masz gofrownice jakiej firmy. Pytam bo nie chcę kupic drugiej dziadowskiej. :P Fewo pierwsze koty za płoty ;) podobno pierwszy naleśnik też nigdy się nie udaje :shock: trzeba wypróbować ile ciasta nalać zeby po upieczeniu wypełniły się wszystkie zakamarki i ciasto nie wypłynęło, jeżleli nie dopieka od góry to spróbuj może po 4 minutach obrócić same gofry ??? i jeszcze przez chwilkę pogofrować :lol: Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: zdrowa 2007-06-27, 14:01:35 Cytuj z: slawek 2007-06-27, 08:58:15 Cytuj z: fewa 2007-06-26, 23:12:58 Robiłam w gofrownicy ale niezbyt fajnie wychodziły. Najpierw mi wypłynęły bo dałam za dużo i musiałam przewracac dogurynogami gofrownicą bo góra się nie przypiekała i strasznie długo to trwało. Widocznie ta gofrownica jest dziadowska. Muszę kupic sobie nową. Elmo, a jaką masz gofrownice jakiej firmy. Pytam bo nie chcę kupic drugiej dziadowskiej. :P Fewo pierwsze koty za płoty ;) podobno pierwszy naleśnik też nigdy się nie udaje :shock: trzeba wypróbować ile ciasta nalać zeby po upieczeniu wypełniły się wszystkie zakamarki i ciasto nie wypłynęło, jeżleli nie dopieka od góry to spróbuj może po 4 minutach obrócić same gofry ??? i jeszcze przez chwilkę pogofrować :lol: To jak się gofry piką zależy od Mocy frytkownicy. Miałam taką z Mocą 1200W To piekła super ale dałam ją dzieciom bo częściej pieką a kupiłam w Realu nowa ładniejszą za 40 zł Moc 700W. No i ta nie piecze tylko gotuje. Teraz juz wiem że trzeba na to zwracać uwagę jak się jakiś sprzęt kupuje. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-27, 14:18:35 Z ciekawości zerknęłam jaką moc ma moja gofrownica.Ma 1000W i piecze akurat! Przede wszystkim równomiernie :)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: fewa 2007-06-27, 14:57:47 No tak, to już wiem. Powodem niedopieczenia jest słaba moc 700W. Też kupiłam ją w realu za 60 zł, wydawała się dobra bo ma wyjmowane części do pieczenia co ułatwia mycie.
Też próbowałam odwracac po 4 min same gofry, ale i tak nie były takie jakie powinny byc. Pieczenie w tej gofrownicy musiało trwac co najmniej 15 min. Dzieciaki nie mogły się doczekac. Teraz już wiem jaką mam kupic gofrownicę. pozdrawiam :P Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: slawek 2007-06-28, 09:43:12 Coś dziwnego z tymi gofrownicami :-( moja też ma 700W i wychodzą jak na zdjęciach ;) po 5 minutach, prawdę mówiac to specjalnie kupiłem taką jak wymyśliłem przepis, kierowałem się tym że w zwykłych gofrach jest dużo mąki, a wtych moich dużo jajek i śmietany, więc nie chciałem tego zbyt mocno przypiekać.
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: elmo 2007-06-28, 09:50:20 W mojej gofrownicy jest jeszcze takie pokrętło,które mówi o nagrzewaniu.Mogę sobie nagrzać na maxa lub na min. lub jak chcę.
Moje się nie przypaliły, ani nie były niedopieczone,jak w sam raz,tylko te pierwsze nie wyszły,ale to normalne :D . Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: fewa 2007-06-28, 15:15:18 Cytuj z: slawek 2007-06-28, 09:43:12 Coś dziwnego z tymi gofrownicami :-( moja też ma 700W i wychodzą jak na zdjęciach ;) po 5 minutach, prawdę mówiac to specjalnie kupiłem taką jak wymyśliłem przepis, kierowałem się tym że w zwykłych gofrach jest dużo mąki, a wtych moich dużo jajek i śmietany, więc nie chciałem tego zbyt mocno przypiekać. No to jestem w kropce. Moze moja była za tania :lol: a wiadomo co tanie to jest drogie, bo trzeba kupic jeszcze raz. Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: kasara1991 2014-01-11, 14:33:22 A czy ktos wie jak sie zmienia proporcje po upieczeniu? Przeciez duzo wody wyparuje, i z totalnie ok 600 gr masy, zostaja waffle o wadze 250 gr.
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: administ 2014-01-11, 14:36:20 A czy możesz z uwagą przeczytać pierwszy post w tym wątku? 8)
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: kasara1991 2014-01-11, 18:39:08 Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej. A gdy gofry traca na wadze, bo wyparuje z nich woda, to jak to przeliczyc?
Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-01-11, 18:41:43 Cytuj z: kasara1991 2014-01-11, 18:39:08 Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej. Nic podobnego! Suszony ma tyle samo, tylko sam jest mniejszy :D Tytu: Odp: Gofry Wiadomo wysana przez: administ 2014-01-11, 18:49:22 Cytuj z: kasara1991 2014-01-11, 18:39:08 Ja nie robilam z tego przepisu, wiec w sumie pytam sie o zasade. Bo swiezy pomidor wazacy 100 gr ma 5 g W, a suszony ma wiecej. A gdy gofry traca na wadze, bo wyparuje z nich woda, to jak to przeliczyc? Porównaj sobie na przykład winogrono i rodzynki, albo śliwkę węgierkę i suszoną, albo mięso i pemikan, albo... 8) Jak coś ma w 100g surowego 20g składnika, to jak odparuje 50% wody, to to będzie miało... :roll: :wink: Tyle samo, tylko w dwukrotnie mniejszej masie, czyli proporcja się zmienia, bo w 100g tego suszonego będzie nie 20, a 40g tego składnika. 8) Czyli na mokro 20%, a na sucho 40%. :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |