forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-04-22, 00:08:59



Tytu³: KRUPNIK WIOSENNY.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-04-22, 00:08:59
KRUPNIK WIOSENNY.

Składniki.
1500 g wywar rosołowy
100 g drobnej kaszy jęczmiennej
200 g włoszczyzny / może mrożona/
150 g ziemniaki
50 g śmietany 30%
50 g masła,
łyżka drobno posiekanej - rzeżuchy, pęczek naci pietruszki, sól.

Sposób przygotowania.
Kaszę, zalać częścią zimnego wywaru dodać połową masła i mieszając od czasu do czasu ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paski. W osobnym garnku poddusić z dodatkiem masła pokrajaną drobno włoszczyznę, zalać ją pozostałym bulionem, dodać ziemniaki, i ugotować. Gdy kasza zacznie mięknąć, połączyć zawartość obu naczyń, zagotować razem, przyprawić śmietaną, rzeżuchą i posiekaną natką pietruszki.

Ogółem 2050g B-T-W 30,2 – 85,3 – 111,7  / 1340 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 1,5 – 4,2 – 5,4  /60 kalorii /
450 gram porcja 1 osobowa B-T-W  6,6 – 18,7 – 24,5 /290 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 2,8 : 3,7
B+T/450g-25,3g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.