forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-05-27, 02:35:12



Tytu³: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-05-27, 02:35:12
GULASZ  Z  WĘDLIN  I  PAPRYKI.

Składniki.
400g pomidorów
200g papryki /2 zielone/
150g śmietany słodka 30%
100g  sÅ‚oniny
l00g cebuli
100g wędlin
przyprawy : 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, l/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta cukru, sól

Sposób przygotowania.
Słoninę i obraną cebulę pokroić w kosteczkę Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę o grubości 2cm. Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć zgrubienia i nasiona pokroić w dużą kostkę Pomidory sparzyć wrzącą wodą Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Na silnym ogniu stopić słoninę, tak, aby zrobiły się skwarki. Dodać wędliny oraz cebulę i smażyć stale mieszając. Dodać przy- prawy, cukier i pomidory. Dusić pod przykryciem na słabym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić przez następne 5 minut. Przed podaniem doprawić solą dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z ryżem, lub makaronem.

Ogółem 1050g  B-T-W  /30,5/ - /149,8/ - /35,9/ - /1610 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /2,9/ - /14,3/ - /3,4/ - /150 kalorii/
250g porcja 1 osobowa  B-T-W /7,3/ - /35,7/ - /8,5/ - /380 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 4,9  : 1,2
B+T/250g=42,9g



Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-05-27, 18:36:54
Hej Morgano :)

Po mojemu to jest leczo :), które uwielbiam. Dawno nie jadłem - aleś mi smaka narobił, jutro robimy :)
Tylko że nasza wersja różni się od Twojej tym, że nie dodajemy śmietany do potrawy :) My (tzn. moja kochana rodzinka) śmietanę pijemy osobno, taką prosto z lodówki mmmmm..... pycha. Tak przy okazji to wiele potraw z b. dużą zawartością śmietany jest yhm.. . średnio smaczna ;) przynajmniej dla mnie - natomiast to samo popijane śmietaną jest o niebo lepsze :)
Dzisiaj na przykład będziemy robić sałatkę z tuńczyka w sposób tradycyjny, a tłuszcze uzupełnimy śmietaną schłodzoną prosto z lodówki :)

Acha :) nie twierdzę, że potrawy w ogóle bez śmietany - nie. Śmietana jak najbardziej, ale nie w tak dużych ilościach - do smaku. Reszta w kubeczku :)
Pozdrawiam.


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziutek 2008-12-18, 20:52:43
dobry przepis,
ja dodaję jeszcze ogórki kwaszone pokrojone w drobną kostke,
i nazywam to paprykarz


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecujÄ…cy, ale jak to  podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2009-02-23, 17:50:45
Cytuj z: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecujÄ…cy, ale jak to  podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam

Z plackiem ziemniaczanym
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kriss 2009-02-23, 18:00:52
Cytuj z: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecujący, ale jak to  podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam


Też się nad tym zastanawiam 8) :shock:
Ryż ,a juz makaron JEST NIE JADALNY NA DO!
No chyba że to jest jakieś nowoczesne ŻO :D :D


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-02-23, 18:08:18
Cytuj z: maf 2009-02-23, 17:50:45
Cytuj z: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecuj±cy, ale jak to podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam

Z plackiem ziemniaczanym
Pozdr
maf

Dobry pomysł, z plackami ziemniaczanymi to powinno być pyszne danie :).Muszę wypróbować :)


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2009-02-23, 18:51:53
Cytuj z: renia 2009-02-23, 18:08:18
Cytuj z: maf 2009-02-23, 17:50:45
Cytuj z: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecuj±cy, ale jak to podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam

Z plackiem ziemniaczanym
Pozdr
maf

Dobry pomysł, z plackami ziemniaczanymi to powinno być pyszne danie :).Muszę wypróbować :)

Kazdy gulasz moim zdaniem,  od czasu gdy sprobowalem dania p.n. placek po cygansku, placek sloneczny, najlepszy jest z plackiem ziemniaczanym. Zobacz na mojej stronie /adres lewej strony w ikonce/ przepis na placek sloneczny i fotke w galerii.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2009-02-23, 20:58:08
Nie ma produktów niejadalnych na ŻO są tylko produkty nie wskazane do jedzenia.
Oczywiście , że rż można zjeść tylko nad ilością trzebaię zastanowić. 100 gram ryżu to o0koło 70 węglowodanów
ale paczuszka dla dwóch osób to tylko po 50 gram ryży wystarczająca ilość. Identyczna sprawa wygląda z makaronem.
Jerść możemy wszystko tylko inaczej o tym należy pamiętać.


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-02-23, 22:08:23
Kazdy gulasz moim zdaniem,  od czasu gdy sprobowalem dania p.n. placek po cygansku, placek sloneczny, najlepszy jest z plackiem ziemniaczanym.
Ale narobiłeś mi apetytu ,dzisiaj już za późno na pitraszenie :(, ale jutro na obiad mam placki z gulaszem :D


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-02-23, 22:11:19
Cytuj z: maf 2009-02-23, 17:50:45
Cytuj z: dantar66 2009-02-23, 13:33:46
Przepis jest bardzo obiecuj±cy, ale jak to podawać z ryżem lub makaronem????
Przecież ryzu nie jadamy, a makaron chyba optymalny, pozdrawiam

Z plackiem ziemniaczanym
Pozdr
maf
Z tym cytatem to mi nie wyszło :)


Tytu³: Odp: GULASZ Z WĘDLIN I PAPRYKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-02-24, 17:08:32
Zrobiłam dzisiaj placki ziemniaczane i gulasz, tak jak wczoraj postanowiłam, ale go troszkę przerobiłam, (żeby wykorzystać  te składniki, które miałam w lodówce), zamiast wędliny dałam mięso wieprzowe, dodałam też trochę pieczarek i paprykę czerwoną, w miejsce zielonej, naprawdę pyszne, również dla mojej nieoptymalnej rodzinki. Dzięki za przepis,.. a co pitrasicie jutro?, śledzika w śmietanie?, czy macie lepsze pomysły?
Pozdrawiam - Renia


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.