forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Dieta Optymalna => W±tek zaczêty przez: innersmile 2007-05-29, 13:58:10



Tytu³: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-29, 13:58:10
A co sadzicie na temat Xylitolu zamiast cukru?


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 13:10:29
Nie rozumiem tego... :shock: Przy w miarÄ™ prawidÅ‚owym stosowaniu DO nie mam absolutnie ochoty na sÅ‚odki smak. A nawet pojawiÅ‚a siÄ™ u mnie pewna awersja. W jakim celu "oszukiwać" swoje kubki smakowe? 'Xylitol' jest chyba szerzej stosowany nie do sÅ‚odzenia, tylko prewencyjnie w stomatologii - czego to ludzie sobie jeszcze nie wymyÅ›lÄ…?...  :lol:


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 14:17:49
Dziekuje za pierwsza opinie.
Chce po prostu wiedziec, czy w poczatkowej fazie jest to dobre wyjscie. W przepisach z DO tez jest uzywany cukier, wiec skoro Xylitol jest (niby) zdrowszy, moze lepiej uzywac go jako zamiennika nawet tych minimalnych ilosci cukru. Z praktyki wiem, ze smakuje ok-nie jak wszystkie inne paskudne slodziki i nadaje sie do pieczenia, bo nie traci smaku i nie zmienia go na gorzki.
A skoro jeszcze sluzy zebom, to czemu nie...?
Szukam po prostu informacji. Znalazlam tylko strony producentow-ktorzy wiadomo, ze wychwalaja, strone na Wikipedii; ale do tej pory nic w zwiazku z DO.


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 14:37:03
To, że w przepisach jest cukier sacharoza, wcale nie znaczy, że jest on nam potrzebny. Najlepiej od początku unikać cukru (sacharozy i innych - ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny - szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po spożyciu i po jakimś czasie gwałtowny jego spadek, powodujący, że czujesz się znowu głodna na słodycze) podobnie jak sztucznych słodzików. Gdy zaczynają dominować nowe szlaki metaboliczne, smak na potrawy również się zmienia (sprzężenie zwrotne). Jeśli na co dzień dominują u nas węglowodany (energia pozyskiwana jest ze spalania węgla), organizm domaga się słodkiego. Gdy dominują tłuszcze (energia ze spalania wodoru) - wtedy o niebo łatwiej jest pożegnać słodki nawyk...


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 14:45:24
To juz zauwazylam po jakims czasie diety, ze rzeczywiscie dzikie napady na slodkie juz mi nie doskwieraja-ale tylko wtedy, jak zjem sporo T. W ogole jem mniej-objetosciowo, a coraz czesciej czuje, ze nie mam ochoty na miesko. Niezmiennie jednak smakuje mi smietana ok.40% i maslo. A ponoc nie mozna jesc tego codziennie. Tylko kogo mam sluchac. Zalecen, czy wlasnego organizmu? Oto jest pytanie!


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-05-30, 14:47:32
Cytuj z: Tymon 2007-05-30, 13:10:29
Nie rozumiem tego... :shock: ...


Szczerze mówiÄ…c ,też tego nie rozumiÄ™  :shock: . W ogóle nie mam ochoty już parÄ™ lat , na coÅ› sÅ‚odkiego.
Po za tym co pisaÅ‚eÅ› Tymon , ja napiszÄ™ krótko;cukier to przecież najlepsza pożywka dla wszelkich patogenów ,wiÄ™c dla wÅ‚asnego zdrowia bym z niego zrezygnowaÅ‚a i ze wszelkich sÅ‚odkich nowalijek.Da siÄ™ żyć bez niego.  :wink: ....


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-05-30, 14:56:50
Cytuj z: innersmile 2007-05-30, 14:45:24
. Tylko kogo mam sluchac. Zalecen, czy wlasnego organizmu? Oto jest pytanie!



To chyba zależy jak siÄ™ czujesz  :wink: JeÅ›li czujesz siÄ™ zdrowa ,nie masz żadnych dolegliwoÅ›ci,to chyba lepiej sÅ‚uchać wÅ‚asnego organizmu  :wink:
No, a jesli siÄ™ cierpi na jakieÅ› schorzenia ,to chyba lepiej sÅ‚uchać obiektywnych zaleceÅ„,bo nie wiem czy wtedy można ufać do koÅ„ca wÅ‚asnemu organizmowi  :? .
Czasem organizm domaga się słodyczy czy innych używek (niekorzystnych ) i trzeba sie wtedy zastanowić czy słuchać własnego organizmu . :idea:


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 15:17:57
Dokładnie jak napisała Elmo. Jeżeli cokolwiek jest nie tak, to już powinno stanowić wystarczający powód, żeby być bardziej dokładnym w przestrzeganiu zaleceń. Osobiście proponuję wyrzucić mleczne i zboża. (A także dokładniej liczyć i ważyć BTW.) Zwróć uwagę, że w przyrodzie po okresie młodocianym tylko ludzie spożywają mleko (w tym jego przetwory), nie ma takiego drugiego dziwowiska w przyrodzie. W dodatku wmawiają sobie, że to dla nich b. korzystne.


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2007-05-30, 16:39:15
Cytuj z: innersmile 2007-05-30, 14:17:49
Chce po prostu wiedziec, czy w poczatkowej fazie jest to dobre wyjscie. W przepisach z DO tez jest uzywany cukier, wiec skoro Xylitol jest (niby) zdrowszy, moze lepiej uzywac go jako zamiennika nawet tych minimalnych ilosci cukru. Z praktyki wiem, ze smakuje ok-nie jak wszystkie inne paskudne slodziki i nadaje sie do pieczenia, bo nie traci smaku i nie zmienia go na gorzki.
A skoro jeszcze sluzy zebom, to czemu nie...?
Szukam po prostu informacji. Znalazlam tylko strony producentow-ktorzy wiadomo, ze wychwalaja, strone na Wikipedii; ale do tej pory nic w zwiazku z DO.

Generalnie jakiekolwiek sÅ‚odziki sÄ… gorsze od zwykÅ‚ego cukru ;) nie dość ze sa substancjami z którymi nasz organizm normalnie siÄ™ nie styka to jeszcze uruchamiajÄ… szereg reakcji które wywoÅ‚ujÄ… wiÄ™ksze Å‚aknienie na sÅ‚odkie , pobudzajÄ… np. wydzielanie insuliny i spadek cukru w krwii i napÄ™dzajÄ… apetyt, np. w chowie przemysÅ‚owym do paszy dodawany jest aspartam przez co tuczniki majÄ… lepsze przyrosty  8) ale o tym to już toan może dokÅ‚adnie napisac  :lol:


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-05-30, 16:59:02
Marto, do czego używasz cukru? Jeśli np. do słodzenia kawy/herbaty to możesz zastąpić go cząstką gorzkiej czekolady. Ja przed przejściem na ŻO używałam cukru jedynie do słodzenia kawy i nie wyobrażałam sobie wypicia kawy bez cukru. Na ŻO zastąpiłam cukier gorzką czekoladą i/lub śmietanką i jest dobrze. Szczególnie na początku stosowania ŻO uzupełniałam swoje zapotrzebowanie na słodycze właśnie gorzką czekoladą (jakieś 4-5 cząstek Wedlowskiej dziennie), później ta "potrzeba" sama znikła. Zauważyłam też, że kiedy jem posiłek zawierający dużo różnych warzyw (smażone na patelni, w sałatce, w zupie, etc.) i odpowiednią ilość tłuszczu, to nie mam ochoty na żadne inne "słodycze".

Marishka


Tytu³: Odp: Xylitol
Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 18:58:48
Kawy i herbaty prawie nie piję. Tzn. w porównaniu do wcześniej przyjmowanych ilości. W ogóle pragnienie minęło. Jeśli jednak chodzi o kawę, to nigdy jej nie słodziłam, a herbaty mogę nie pić wcale. Czasem piję miętę-4-5 razy w tygodniu.
O xylitol pytałam głównie, żeby poznać jego wpływ na organizm, tych którzy go stosują. Wiem, że w Polsce nie jest tani, ale tu gdzie mieszkam można go kupić w każdym sklepie ze zdrową(?) żywnością za stosunkowo niewielkie pieniądze. Używałam go przez ten czas jak jestem na diecie do przepisów ZO, tak gdzie w oryginale występuje cukier biały. Zadanie spełniał znakomicie.



forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.