Tytu³: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-29, 13:58:10 A co sadzicie na temat Xylitolu zamiast cukru?
Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 13:10:29 Nie rozumiem tego... :shock: Przy w miarÄ™ prawidÅ‚owym stosowaniu DO nie mam absolutnie ochoty na sÅ‚odki smak. A nawet pojawiÅ‚a siÄ™ u mnie pewna awersja. W jakim celu "oszukiwać" swoje kubki smakowe? 'Xylitol' jest chyba szerzej stosowany nie do sÅ‚odzenia, tylko prewencyjnie w stomatologii - czego to ludzie sobie jeszcze nie wymyÅ›lÄ…?... :lol:
Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 14:17:49 Dziekuje za pierwsza opinie.
Chce po prostu wiedziec, czy w poczatkowej fazie jest to dobre wyjscie. W przepisach z DO tez jest uzywany cukier, wiec skoro Xylitol jest (niby) zdrowszy, moze lepiej uzywac go jako zamiennika nawet tych minimalnych ilosci cukru. Z praktyki wiem, ze smakuje ok-nie jak wszystkie inne paskudne slodziki i nadaje sie do pieczenia, bo nie traci smaku i nie zmienia go na gorzki. A skoro jeszcze sluzy zebom, to czemu nie...? Szukam po prostu informacji. Znalazlam tylko strony producentow-ktorzy wiadomo, ze wychwalaja, strone na Wikipedii; ale do tej pory nic w zwiazku z DO. Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 14:37:03 To, że w przepisach jest cukier sacharoza, wcale nie znaczy, że jest on nam potrzebny. Najlepiej od poczÄ…tku unikać cukru (sacharozy i innych - ze wzglÄ™du na bardzo wysoki indeks glikemiczny - szybki wzrost poziomu cukru we krwi tuż po spożyciu i po jakimÅ› czasie gwaÅ‚towny jego spadek, powodujÄ…cy, że czujesz siÄ™ znowu gÅ‚odna na sÅ‚odycze) podobnie jak sztucznych sÅ‚odzików. Gdy zaczynajÄ… dominować nowe szlaki metaboliczne, smak na potrawy również siÄ™ zmienia (sprzężenie zwrotne). JeÅ›li na co dzieÅ„ dominujÄ… u nas wÄ™glowodany (energia pozyskiwana jest ze spalania wÄ™gla), organizm domaga siÄ™ sÅ‚odkiego. Gdy dominujÄ… tÅ‚uszcze (energia ze spalania wodoru) - wtedy o niebo Å‚atwiej jest pożegnać sÅ‚odki nawyk...
Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 14:45:24 To juz zauwazylam po jakims czasie diety, ze rzeczywiscie dzikie napady na slodkie juz mi nie doskwieraja-ale tylko wtedy, jak zjem sporo T. W ogole jem mniej-objetosciowo, a coraz czesciej czuje, ze nie mam ochoty na miesko. Niezmiennie jednak smakuje mi smietana ok.40% i maslo. A ponoc nie mozna jesc tego codziennie. Tylko kogo mam sluchac. Zalecen, czy wlasnego organizmu? Oto jest pytanie!
Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-05-30, 14:47:32 Cytuj z: Tymon 2007-05-30, 13:10:29 Nie rozumiem tego... :shock: ... Szczerze mówiÄ…c ,też tego nie rozumiÄ™ :shock: . W ogóle nie mam ochoty już parÄ™ lat , na coÅ› sÅ‚odkiego. Po za tym co pisaÅ‚eÅ› Tymon , ja napiszÄ™ krótko;cukier to przecież najlepsza pożywka dla wszelkich patogenów ,wiÄ™c dla wÅ‚asnego zdrowia bym z niego zrezygnowaÅ‚a i ze wszelkich sÅ‚odkich nowalijek.Da siÄ™ żyć bez niego. :wink: .... Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-05-30, 14:56:50 Cytuj z: innersmile 2007-05-30, 14:45:24 . Tylko kogo mam sluchac. Zalecen, czy wlasnego organizmu? Oto jest pytanie! To chyba zależy jak siÄ™ czujesz :wink: JeÅ›li czujesz siÄ™ zdrowa ,nie masz żadnych dolegliwoÅ›ci,to chyba lepiej sÅ‚uchać wÅ‚asnego organizmu :wink: No, a jesli siÄ™ cierpi na jakieÅ› schorzenia ,to chyba lepiej sÅ‚uchać obiektywnych zaleceÅ„,bo nie wiem czy wtedy można ufać do koÅ„ca wÅ‚asnemu organizmowi :? . Czasem organizm domaga siÄ™ sÅ‚odyczy czy innych używek (niekorzystnych ) i trzeba sie wtedy zastanowić czy sÅ‚uchać wÅ‚asnego organizmu . :idea: Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tymon 2007-05-30, 15:17:57 DokÅ‚adnie jak napisaÅ‚a Elmo. Jeżeli cokolwiek jest nie tak, to już powinno stanowić wystarczajÄ…cy powód, żeby być bardziej dokÅ‚adnym w przestrzeganiu zaleceÅ„. OsobiÅ›cie proponujÄ™ wyrzucić mleczne i zboża. (A także dokÅ‚adniej liczyć i ważyć BTW.) Zwróć uwagÄ™, że w przyrodzie po okresie mÅ‚odocianym tylko ludzie spożywajÄ… mleko (w tym jego przetwory), nie ma takiego drugiego dziwowiska w przyrodzie. W dodatku wmawiajÄ… sobie, że to dla nich b. korzystne.
Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2007-05-30, 16:39:15 Cytuj z: innersmile 2007-05-30, 14:17:49 Chce po prostu wiedziec, czy w poczatkowej fazie jest to dobre wyjscie. W przepisach z DO tez jest uzywany cukier, wiec skoro Xylitol jest (niby) zdrowszy, moze lepiej uzywac go jako zamiennika nawet tych minimalnych ilosci cukru. Z praktyki wiem, ze smakuje ok-nie jak wszystkie inne paskudne slodziki i nadaje sie do pieczenia, bo nie traci smaku i nie zmienia go na gorzki. A skoro jeszcze sluzy zebom, to czemu nie...? Szukam po prostu informacji. Znalazlam tylko strony producentow-ktorzy wiadomo, ze wychwalaja, strone na Wikipedii; ale do tej pory nic w zwiazku z DO. Generalnie jakiekolwiek sÅ‚odziki sÄ… gorsze od zwykÅ‚ego cukru ;) nie dość ze sa substancjami z którymi nasz organizm normalnie siÄ™ nie styka to jeszcze uruchamiajÄ… szereg reakcji które wywoÅ‚ujÄ… wiÄ™ksze Å‚aknienie na sÅ‚odkie , pobudzajÄ… np. wydzielanie insuliny i spadek cukru w krwii i napÄ™dzajÄ… apetyt, np. w chowie przemysÅ‚owym do paszy dodawany jest aspartam przez co tuczniki majÄ… lepsze przyrosty 8) ale o tym to już toan może dokÅ‚adnie napisac :lol: Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-05-30, 16:59:02 Marto, do czego używasz cukru? JeÅ›li np. do sÅ‚odzenia kawy/herbaty to możesz zastÄ…pić go czÄ…stkÄ… gorzkiej czekolady. Ja przed przejÅ›ciem na Å»O używaÅ‚am cukru jedynie do sÅ‚odzenia kawy i nie wyobrażaÅ‚am sobie wypicia kawy bez cukru. Na Å»O zastÄ…piÅ‚am cukier gorzkÄ… czekoladÄ… i/lub Å›mietankÄ… i jest dobrze. Szczególnie na poczÄ…tku stosowania Å»O uzupeÅ‚niaÅ‚am swoje zapotrzebowanie na sÅ‚odycze wÅ‚aÅ›nie gorzkÄ… czekoladÄ… (jakieÅ› 4-5 czÄ…stek Wedlowskiej dziennie), później ta "potrzeba" sama znikÅ‚a. ZauważyÅ‚am też, że kiedy jem posiÅ‚ek zawierajÄ…cy dużo różnych warzyw (smażone na patelni, w saÅ‚atce, w zupie, etc.) i odpowiedniÄ… ilość tÅ‚uszczu, to nie mam ochoty na żadne inne "sÅ‚odycze".
Marishka Tytu³: Odp: Xylitol Wiadomo¶æ wys³ana przez: innersmile 2007-05-30, 18:58:48 Kawy i herbaty prawie nie pijÄ™. Tzn. w porównaniu do wczeÅ›niej przyjmowanych iloÅ›ci. W ogóle pragnienie minęło. JeÅ›li jednak chodzi o kawÄ™, to nigdy jej nie sÅ‚odziÅ‚am, a herbaty mogÄ™ nie pić wcale. Czasem pijÄ™ miÄ™tÄ™-4-5 razy w tygodniu.
O xylitol pytałam głównie, żeby poznać jego wpływ na organizm, tych którzy go stosują. Wiem, że w Polsce nie jest tani, ale tu gdzie mieszkam można go kupić w każdym sklepie ze zdrową(?) żywnością za stosunkowo niewielkie pieniądze. Używałam go przez ten czas jak jestem na diecie do przepisów ZO, tak gdzie w oryginale występuje cukier biały. Zadanie spełniał znakomicie.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |