Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (135) Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-06-01, 04:12:19 DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (135)
ODPOWIADA NA LISTY CZYTELNIKÓW KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano Siemianowice Śląskie 18.11.1997r. Przeczytałem wszystkie trzy Pana książki i wciąż mi mało. Wiem, że ma Pan jeszcze sporo wiedzy do przekazania. Cieszę się, że wkrótce ukaże się książka kucharska i kwartalnik „Życie optymalne”. Na diecie jestem od 11 miesięcy. Namówiłem na nią brata z żoną, dwie córki, syna, mamę. Mam 45 lat i przy wzroście 155 cm ważę około 49kg. Nigdy przedtem nie byłam taka szczupła. Pozbyłam się choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, bólu krzyża, wątroby, wzdęć brzucha, chorób kobiecych, oraz ogólnego zmęczenia, a zwłaszcza bólu nóg. Przestałam się wreszcie pocić, mam lekki głęboki oddech (mimo palenia, którego jeszcze nie rzuciłam). Żałuję, że nie słyszałam o Panu wcześniej, może miałabym jeszcze swoje zęby, które próchnica mi zjadła. Dziękuję Bogu, że Pan jest i to w naszym kraju. Wdzięczna Krystyna z Siemianowic Po 11 miesiącach żywienia optymalnego jest Pani osobą zdrową, szczupłą, o zdrowej czynności umysłu, który chce wiedzieć więcej i której wciąż wiedzy mało. Książek zawierających wiedzę napisano dotychczas bardzo mało. Często wiedza ta jest głęboko ukryta i trudno ją odszukać. Książka kucharska powinna ukazać się w pierwszych miesiącach przyszłego roku i będzie dostępna tylko na Śląsku. Ułatwi ona znacznie życie „optymalnym”. Będzie zawierała dużo przepisów dostosowanych do potrzeb żywienia optymalnego, w tym 6 głównych gatunków „Chlebów” o zawartości węglowodanów od 3 do 10g na 100g chleba. Zwykły chleb ma około 50% węglowodanów, a chleb suchy do 80%. W zależności od dodatków różnych wartościowych produktów ilość rodzajów chleba wzrasta do 72. Są bardzo smaczne i wartościowe. Niektóre są kompletnym, najlepszym pożywieniem dla człowieka. Przy żywieniu optymalnym próchnicy zębów nie może być. Mam informacje od stomatologów, że u dzieci stosujących żywienie optymalne w okresie 6 i więcej miesięcy, nowych ubytków nie ma, podczas gdy u stosujących inne modele żywienia nowych ubytków jest dużo. U przyszłych pokoleń próchnicy nie będzie, bo jej u człowieka być nie powinno. JAN KWAŚNIEWSKI Od 7 października stosuję żywienie optymalne. Przez wiele lat, po każdym zdenerwowaniu rzucałam się na jedzenie. Mogłam jeść obojętnie, co, ale jeść musiałam. To mnie uspokajało. Już po 2 tygodniach szukanie jedzenia po zdenerwowaniu ustąpiło i zaczęłam spadać na wadze. Przez 6 tygodni zrzuciłam 5kg. Ustąpił mi ciężar na piersi, uczucie braku powietrza, po schodach wchodzę na 3 piętro bez wysiłku, co było przed dietą nie do pomyślenia, a mam przecież już 67 lat i ze 20kg nadwagi. Od czterech lat miałam silne bóle w krzyżu, które promieniowały do lewej nogi. Dotąd noga jest zimna i słaba. Chodzę jak dziecko, które dopiero zaczyna uczyć się chodzić. Od 2 lat bóle w krzyżu po stronie lewej prawie ustąpiły, natomiast pojawiły się jeszcze silniejsze bóle po stronie prawej, które promieniują do prawej nogi tak, że już i prawa noga jest tak samo zimna jak lewa. Nie boli mnie, gdy jestem w pozycji pochylonej, ale gdy tylko wyprostuję się pojawia się silny ból w krzyżu po prawej stronie, a cała prawa noga drętwieje. Leczyłam się wszędzie, brałam borowinę, różne zabiegi i mnóstwo leków. Na tej diecie bóle są mniejsze, a w spoczynku zupełnie nie mam bólów, które wcześniej spać mi nie dawały, czy spałam na miękkim, czy na desce. Lekarze proponują mi operację, ale ja się boję. Co mam robić? Rozalia Krzyszczak Nowe Miasto Lubawskie Wiele dolegliwości, które miała Pani przed dietą, które mogły i powinny ustąpić, po 9 tygodniach ustąpiły. Żarłoczność pod wpływem stresu, która u ani występowała, ustąpiła po 2 tygodniach i zaczęła Pani ubywać na wadze. Tak dzieje się u znacznej większości tych, którzy po zdenerwowaniu rzucają się na jedzenie. Ich organizm potrafi wznowić wytwarzanie lipazy lipo proteinowej, enzymu, który uwalnia wolne kwasy tłuszczowe z własnych tłuszczowych zapasów. Trafiają one do krwi, są szybko z niej pobierane przez wszystkie tkanki (są pobierane 40 razy szybciej niż glukoza) i spalane. Jeśli enzym wytwarzany jest w mniejszych ilościach, chudnie się wolniej, jeśli w większych- szybciej. Z badań, jakie Pani załączyła wynika, że przyczyna bólów promieniujących do dawniej lewej, a ostatnio prawej nogi, ma charakter mechaniczny. Ucisk na nerwy, jaki w tej chorobie występuje, powoduje skurcze tętnic w nogach i stałe ich niedożywienie. Tu mogą pomóc prądy selektywne, natomiast chorobę z przyczyn mechanicznych, trzeba leczyć przyczynowo, czyli operacyjnie. JAN KWAŚNIEWSKI
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |