forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => ArtykuÅ‚y opublikowane => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-06-27, 22:20:22



Tytu³: SILNE WSPARCIE BADAWCZO-NAUKOWE DIETY NISKO-WĘGLOWODANOWEJ PRZEZ DUKE UNIVESITY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-06-27, 22:20:22
Z mojego Archiwum!
PrzesyÅ‚am ci omówienie tego, czego szukaÅ‚em wÅ‚aÅ›ciwie od samego poczÄ…tku. 
Jest to sprawozdanie z wyników badaÅ„ diety nisko-wÄ™glowodanowej przeprowadzone przez Duke University, należącego do Å›ciÅ›lej czołówki w Stanach Zjednoczonych.  Opublikowany przez nich raport ma podwójnie doniosÅ‚e znaczenie; po pierwsze; wyniki, jakie uzyskali sÄ… bardzo obiecujÄ…ce a po drugie, zostaÅ‚y wykonane przez niekwestionowany autorytet, jakim jest SzkoÅ‚a Medyczna w Duke Univestity.  I chociaż otrzymane przez nich rezultaty ze wzglÄ™du na kilkumiesiÄ™czny okres badaÅ„ nazwano wstÄ™pnymi to odebrano je powszechnie jako przeÅ‚omowe w dziedzinie optymalnego żywienia.  MyÅ›lÄ™, ze
zainteresują one Optymalnych a może...i ich oponentów?
                                                                   
              Wyniki badaÅ„ i dyskusje naukowe


SILNE WSPARCIE BADAWCZO-NAUKOWE DIETY
NISKO-WĘGLOWODANOWEJ  PRZEZ  DUKE  UNIVESITY

           
Zapowiedź przełamania dotychczasowego poglądu na temat zdrowego odżywiania
             
Na corocznej konferencji Southern Society of General Interal Medicine w Orleans, która odbyÅ‚a siÄ™ 18 lutego, 2000 przedstawiono wyniki czteromiesiÄ™cznych badaÅ„ nad dieta  nisko-wÄ™glowodanowa. Celem badaÅ„ byÅ‚o stwierdzenie wpÅ‚ywu diety bardzo nisko-wÄ™glowodanowej, dodatków uzupeÅ‚niajÄ…cych i ćwiczeÅ„ fizycznych na wagÄ™ ciaÅ‚a, serum chemistries i serum lipids.  Zaprezentowane wyniki wskazaÅ‚y na korzystny wpÅ‚yw diety nisko-wÄ™glowodanowej na zmniejszenie wagi ciaÅ‚a i poprawÄ™ ważnych wskaźników zdrowotnych badanych osób.
Badania  przeprowadzone zostaÅ‚y w the Durham VA przez zespól pod kierunkiem dr Erica C. Westmana z wydziaÅ‚u medycyny na Duke University. W badaniach wziÄ™to 41 woluntariuszy w wieku od 18 do 65 lat, ogólnie zdrowych z przeciÄ™tna nadwaga ciaÅ‚a w granicach 12 do 15kg..  Badania trwaÅ‚y 4 miesiÄ…ce i byÅ‚y prowadzone w klinice do której pacjenci dochodzili na badania.  Do programu nie brano kobiet ciężarnych, karmiÄ…cych matek , osób które już byÅ‚y na podobnej diecie krócej niż przez sześć miesiÄ™cy od daty rozpoczÄ™cia niniejszych badaÅ„ oraz osób, które w ciÄ…gu ostatnich dwóch miesiÄ™cy braÅ‚y lekarstwa przepisanych przez lekarzy lub lekarstw odchudzajÄ…cych na przestrzeni ostatnich szeÅ›ciu miesiÄ™cy. W czasie badaÅ„, pacjenci przestrzegali programu obejmujÄ…cego zredukowane spożycie wÄ™glowodanów do poziomu 20 g dziennie z dalszymi zaleceniami wg diety Atkinsa w tym  zalecane w diecie Atkinsa uzupeÅ‚nienia multiwitaminowe i wyciÄ…gi rybne. Partycypanci mieli także zalecone wykonywania trzy razy w tygodniu 20 minutowych ćwiczeÅ„ areobikowych. 
Badania wykazaÅ‚y, ze przeciÄ™tne zmniejszenie wagi ciaÅ‚a wyniosÅ‚o 9.66 kg (21.3 funta), nastÄ…piÅ‚o obniżenie poziomu serum cholesterolu o 6.1%, Zmniejszenie poziomu serum triglicerides o 39.9%, Redukcja stosunku cholesterolu do HDL o 18.9% oraz znaczÄ…ce podwyższenie HDL o 7.2%.  Nie zauważono żadnego poważnego problemu w czasie stosowania tej diety. 
Niezależnie od w/w wyników, zaobserwowano inne bardzo korzystne zmiany pracy organów i ogólnego samopoczucia.  Stwierdzono mianowicie: wzrost energii u 95% badanych, wyeliminowanie zgagi u 87% osób, poprawÄ™ ogólnego samopoczucia u 85% pacjentów, a u 67-71% badanych kobiet dodatkowo nastÄ…piÅ‚o zmniejszenie dolegliwoÅ›ci miesiÄ…czkowych i przed -miesiÄ…czkowych. 
Cześć pacjentów odczuwała w pierwszym okresie skutki adaptacji organizmu do nowej diety jak np. gole głowy, obstrukcje i nieprzyjemny oddech, na co zwraca zresztą sam Atkins.
Dr Westman, komentując wyniki swych badań powiedział miedzy innymi: A Ta dieta jest zaprojektowana dla zmniejszenia otyłości, ale niespodziewanie stwierdzono, że poprawiła także serum lipits i to w tak krótkim okresie, jakim był czteromiesięczny okres badań. Zastrzegł się jednak, ze okres badań był zbyt krotki na zmiany w chemii krwi i dalsze badania są konieczne w celu stwierdzenia długotrwałego efektu zmian metabolistycznych, szczególnie u ludzi cierpiących na inne dolegliwości Reasumują,
WydÅ‚użone badania obejmÄ… zarówno osoby, które partycypowaÅ‚y w dotychczasowych badaniach czteromiesiÄ™cznych jak również dodatkowe osoby z chorobami takimi jak wysoki poziom tÅ‚uszczu we krwi (hiperlipidemia). cukrzyca, zgaga (gastroesophageal reflux disorder (GERD)), poczucie sennoÅ›ci w dzieÅ„ (sleep apnea) i chorobowa otyÅ‚ość (morbid obesity).  Duke University stawia sobie równoczeÅ›nie  niezwykle ambitne zadanie znalezienia teoretycznej odpowiedzi na takie zagadnienia jak wyjaÅ›nienie mechanizmu utraty wagi w czasie diety nisko-wÄ™glowodanowej, konsekwencje tÅ‚uszczowe i wrażliwość insulinowa. Prof. Westman  powiedziaÅ‚, ze pozytywne wyniki dÅ‚ugoterminowych badaÅ„ równoczeÅ›nie z teoretycznym wyjaÅ›nieniem postawionych problemów mogÅ‚yby stanowić.
A punkt zwrotny w pojÄ™ciu roli pożywienia w kontroli cholesterolu.  DodaÅ‚ nastÄ™pnie, ze AW ciÄ…gu czterech krótkich miesiÄ™cy byliÅ›my w stanie stwierdzić na bazie badaÅ„ naukowych to co Atkins zaleca w ciÄ…gu ostatnich dekad.
Dieta redukuje poziom cholesterolu i triglicerides i zwiÄ™ksza poziom HDL, nazywany Dobrym cholesterolem=. Fakt ten może caÅ‚kowicie zmienić podejÅ›cie do zapobieganiu chorobom serca.,      Duke Univesity podobnie jak Harvard University należą do grona kilku najsÅ‚awniejszych uniwesytetow w Stanach Zjednoczonych.  Wybierana przez nie tematyka badawcza, ich wypowiedzi i publikacje sÄ… pilnie Å›ledzona przez pozostaÅ‚e uczelnie i oÅ›rodki badawcze w kraju i na Å›wiecie.   
Uzyskane przez Duke University wyniki badaÅ„ nad dieta nisko-wÄ™glowodanowa sÄ… nastÄ™pnym bardzo istotnym krokiem w stosunku do wczeÅ›niejszej wypowiedzi prof. Willetta z Harvard University na temat tÅ‚uszczu ( listy #3 z dnia 4 kwietnia, br) jak również wniosków zawartych w mega -analizie wykonanej przez zespól pod kierunkiem dr Wandy Howell z University of Arizona wykazujÄ…cych niewielka szkodliwość cholesterolu zawartego w pożywieniu (listy #3 z 22 kwietnia, 2000). 
WystÄ™pujÄ…ca różnice w ocenie wpÅ‚ywu tÅ‚uszczu saturatorowego na poziom cholesterolu pomiÄ™dzy wynikami badaÅ„ uzyskiwanymi w przeszÅ‚oÅ›ci, na które powoÅ‚uje siÄ™ prof.  Willetta z Harvardu a obecnymi wynikami badaÅ„ prof. Westerna z Duke wynikajÄ… prawdopodobnie z odmiennych warunków metabolicznych, w jakich przeprowadzono każde z tych badaÅ„.  Badania prowadzone w przeszÅ‚oÅ›ci prowadzone byÅ‚y w warunkach Anormalnej diety zwykle wysoko-wÄ™glowodanowej, podczas gdy najnowsze badania Duke byÅ‚y prowadzone w warunkach diety niskocukrowej, w której zaangażowany jest inny proces metaboliczny dajÄ…cy inne rezultaty.  Tak wiec, oba wyniki badaÅ„ sÄ… poprawne, przy czym dotyczÄ… różnych eksperymentów, angażujÄ…cych odmienne Å‚aÅ„cuchy metaboliczne.  Należy oczekiwać, ze najbliższa przyszÅ‚ość przyniesie potwierdzenie tego przypuszczenia, tym bardziej, ze jak siÄ™ okazaÅ‚o nad problematyka ta niezależnie od Duke pracujÄ… intensywnie również inne renomowane oÅ›rodki badawcze..                     

Andrzej Komorowski, Ph .D

PS. Proszę nie traktować tych publikacji jako zaleceń dla kogokolwiek a jedynie jako informacje, która znalazłem na swój własny użytek i z którą chciałem się podzielić z innymi. Nie jestem z wykształcenia lekarzem i nie dysponując słownikiem medycznym, niektóre terminy przetłumaczyłem być może niezbyt fachowo. W razie niejasności proponuje odwołać się oryginalnego tekstu.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.