forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2007-07-12, 17:06:12



Tytu³: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-12, 17:06:12
Witam,
czy uzywacie kalkulator ptymalny dostepny na ponizej podanym adresie internetowym
http://www.optymal-btw.webpark.pl/kalkulator.html, czy tez macie inne sposoby wyliczania wartosci tego co jecie?

pozdrawiam
adampio


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-12, 17:33:05
Może zacznij od dokładnego zapoznania się z informacjami zamieszczonymi na www.dr-kwasniewski.pl . Na tej stronie masz wszystko, co jest niezbędne do poprawnego stosowania w praktyce i Diety Optymalnej i Żywienia Optymalnego. Proponuję zacząć do działu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=4
PS
Kalkulator optymalny też tu znajdziesz... o proszę - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=806


Tytu³: Re: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-07-12, 18:50:43
bardzo sie w tym kalkulatorze rozpisuja  na temat owocow i slodyczy ... warzyw
dziwne to troche jest  :) :) :) :) bo sa tam dzialy ktore kojarza sie z dieta a sa puste ...


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-12, 21:05:33
Toan, jestem na diecie juz/dopiero jeden rok, mam potrzebne materialy w formie ksiazek i poszukuje poprostu dodatkowych, ulatwiajacych mi zycie elementow typu kalkulator. Uzywam tego na sieci, teraz mam mozliwosc wykorzystac ten, do ktorego dales mi link, za ktory dziekuje.

pozdrawiam
adampio :D


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2007-07-24, 10:07:49
A ja używam takiego .Tylko że tam są węglowodany ogółem.
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2007-07-24, 10:14:03
"zdrowa"
a czym siÄ™ ten 'twój" różni od podanego przez "adampio"?.  :lol:


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-24, 16:50:32
sabina, .....no coz, to jest ten sam !!!
A Ty jakiego uzywasz, jezeli w ogole uzywasz?


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-24, 17:21:29
Morgano, sa pewne niescislosci, albo roznorodnosci, w podanych przez Ciebie wartosciach BTW, w roznych pokarmach. Nawiazuje tu to Liczydla optymalnego, ktorego jestes wspoltworca.
Podam przyklad:
Boczek wedzony surowy: B 12,7: T: 56 W:0,0 to wartosci w/g polskich-Twoich danych
dunskie mowia: B: 17 T: 28 W: <0,2
mnie niepokoi zawartosc tluszczow, dosc duza roznica !!!
Osobiscie, zmieniam dane w systemie, wyliczjac sobie dzienna porcje, ktora zjadam, ale mimo wszystko duza roznica...przyznasz?
Czy liczydlo jest tylko narzedziem, ktore nalezy dopasowac do swojej opcji, czy tez jest to "swiety" przyzad, na podstawie ktorego powinnismy robic wyliczanke!?


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2007-07-24, 18:12:06
Cytuj z: adampio 2007-07-24, 16:50:32
A Ty jakiego uzywasz, jezeli w ogole uzywasz?


Aby mieć pewność z grubsza, to tabel z książki kucharskiej JK, wagi z Tescomy i CITIZEN SDC-575 12 digit electrick calculator, a do tego jeszcze wÅ‚asnej gÅ‚owy.  :? I to chyba wystarczy, bo wszystko jest z moim zdrowiem OK :D


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-24, 18:57:44
adampio, to proste. Boczek duÅ„ski jast chudy, a nasz tÅ‚usty  :D i stÄ…d ta różnica.


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-24, 20:11:50
Cytuj z: fewa 2007-07-24, 18:57:44
a nasz tłusty ...


Ale nie aż tak. Około T - 47 jest poprawnie.


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-24, 22:20:15
W tabeli którą ja mam to T - 53 , B - 10,1. Coś z tymi tabelami jest nie tak.


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-24, 23:41:01
Cytuj z: fewa 2007-07-24, 22:20:15
W tabeli którą ja mam to T - 53 , B - 10,1. Coś z tymi tabelami jest nie tak.

Takie wartosci ma  boczek wieprzowy bez kosci surowy.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-24, 23:50:36
Racja. Wędzony jest trochę chudszy. :D


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: PanGÅ‚odówka 2009-07-09, 20:07:53
Witam!

ZaczeÅ‚em pare dni temu zabawe w Å»O i odrazu aż siÄ™ prosi jakas uÅ‚atwienie w obliczaniu BTW. ZnalazÅ‚em dwa kalkulatory Jeden autorstwa Irek BieleÅ„ i Karol Braniek z 2000r "liczydÅ‚o optymalne",  drugi o nazwie "kalkulator optymalny". Moje pytanie jest takie który jest bardziej wiarygodny jeÅ›li chodzi o dane BTW bo zuważyÅ‚em sporo różnic. Może jest jakis inny lepszy od tych w/w. Jeszcze jedno pytanie gdzie można znależdz tabele btw w internecie.

Pozdrawiam i licze na odp. doświadczonych w tym temacie.



Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2009-07-09, 20:12:59
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=4


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2009-07-27, 09:30:23
odnośnie liczzydła optylamlengo:
nie zgadzają mi się ilości W w truskawkach mrożonych i malinach...w liczydle jest podane odpowiednio 8,5 i 9,5 natomiast truskawki wg producenta mają 5,4 a maliny między 6 a 7(nie pamiętam dokładnie)


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-27, 10:05:27
   Bo widzisz "Adiqq" w truskawkach i malinach istotna jest PROPORCJA, a nie gramy. I tak dla pierwszego owocu wynosi ona około B:W - 1:10, a dla drugiego około 1:6, a więc PROPORCJA wskazuje, że oba owoce są jadalne na Diecie Optymalnej. I tak na wszelki wypadek dodam, że na Diecie Optymalnej jadalne są wszystkie owoce i warzywa, których PROPORCJA B:W nie jest większa jak 1:17 (z wyłączeniem bananów)
Na Żywieniu Optymalnym ta zasada nie obowiązuje, ale bezpieczniej jest unikać wszystkich świeżych owoców, co mają powyżej
B:W 1-17.

PS
mówimy oczywiście o jedzeniu rozsądnych ilości warzyw i owoców, a w takim przypadku, czy np: w 70g truskawki dostarczy się 4 czy 6g węglowodanów jest praktycznie obojętne. Ważniejsze jest, aby przy tym zjeść np: 70-100g bitej śmietanki (21-30g tłuszczu).


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-27, 10:34:41
Na Diecie Optymalnej - białka z owoców i warzyw nie wlicza się do dobowej gramatury białkowej, z uwagi na nieistotną statystycznie na proporcję ilość białka o niskiej wartości biologicznej, dostarczaną w tych produktach.


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-27, 11:01:41
Przecież się nic nie liczy ;)


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-27, 12:37:03
Cytuj z: renia 2009-07-27, 11:01:41
Przecież się nic nie liczy ;)


Racja, w ostatecznym rozrachunku, ale póki się żyje - ZDROWIE - to jedyne, co się liczy i każdy chory to potwierdzi.


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-27, 13:45:49
...zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto cię stracił....(i odzyskał) ;)


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2009-07-27, 22:21:46
Dla mnie te ilośći są o tyle istotne, że przestrzegam dobowego zapotrzebowania na W...a truskawki(ale tylko mrożone!) bardzo lubię. Nawet w sezonie jak są świeże, to ja wolę mrożonki :) I zdarza się mi ich zjejść na raz sporo np.: całą paczke - a to już 450g...dla W5,4 daje to 24,3g W, ale 8,5 x 4,5=38,2. Często jem je pod koniec dnia, jako uzupełnienie W(wiem,wiem...., ale mam słabość do truskawek :) - wtedy jem je bez śmietany


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adam319 2009-07-28, 00:55:03
Ja jednak pozostanę przy swoim, że truskawki są z innej bajki. :-)
Cytuj:
(...)
„Truskawki to bomba antyutleniaczy”
(...)
Sałatki truskawkowe
Liście rukoli (trzy garście) umyj i osusz. Umyte truskawki (półtorej szklanki) przekrój na pół.
Na suchej patelni upraż garść orzechów pinii (trudno dostępne orzeszki piniowe możesz zastąpić uprażonymi pestkami dyni). Wymieszaj składniki. Polej odrobiną oliwy i octem balsamicznym.
Wariant na słodko: Pół kg pociętych truskawek wymieszaj z dwiema obranymi ze skórki mandarynkami. To tego wlej pół filiżanki rumu i wsyp łyżkę brązowego cukru. Ta sałatka świetnie się sprawdza jako nadzienie do naleśników.
(...)
Pięć sposobów na letnie oczyszczenie organizmu
Aby truskawkowo-szparagowy detoks był skuteczny, zastosuj dodatkowe metody:
1. Zamieniaj białe na brązowe. Dotyczy to ryżu, cukru, makaronu. Brązowe jest z reguły mniej kaloryczne.
2. Wybieraj żywność nieprzetworzoną i niekonserwowaną chemicznie. Na jakiś czas zrezygnuj z puszek na rzecz mrożonek.
3. Wycisz swój kofeinowy nałóg. Kawę i czarną herbatę spróbuj zastąpić np. energetyczną herbatą Roibos lub naparem z mięty.
4. Odpocznij od żywności pakowanej próżniowo. Zawsze zawiera pewne ilości wolnych rodników.
5. A jednak masło. Niewielka jego ilość jest lepsza od margaryny, bo nie zawiera naprawdę szkodliwych tłuszczów trans, które są w margarynach.
(...)
http://polki.pl/dieta_dietyodchudzajace_artykul,7685050.html?print=1

1. Za blisko idące. Mięso niesurowe jest brązowe. :-)
2. No tak
3. Jakież niedoceniane
4. ???
5. No tak


Tytu³: Odp: kalkulator optymalny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-28, 09:43:40
Cytuj:
5. A jednak masło. Niewielka jego ilość jest lepsza od margaryny, bo nie zawiera naprawdę szkodliwych tłuszczów trans, które są w margarynach.


Masło nie zawiera tłuszczy trans?. A to bardzo dziwne, bo z tego co pamiętam samego 18:1 w formie trans - jest aż około 2% w 100g masła!
Ale które geny i w jaki sposób radzą sobie z transtłuszczami pisał tu kiedyś "toan" ;)

PS
jest taki enzym co się zowie hydrataza enoilo-CoA - załatwiająca ten "trans-problem" wynikający z niewiedzy dietetyków.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.