Tytu³: OMLET BISZKOPTOWY Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-07-14, 00:02:44 OMLET BISZKOPTOWY
Składniki. 200g Jajka całe 6szt 60g Śmietana 30% 50g Masło ekstra 82,5% 20g Mąka pszenna Sposób przygotowania. Klasyczny omlet biszkoptowy może stać się podstawą do wielu bardziej zaawansowanych potraw. Może być łączony z warzywami, gulaszem, czy szynką. /Dodatki nie są uwzględnione w tabelce./ Porcja dla 2 osób: 4 jajka wbijamy do szklanego naczynia, dodajemy 60 g śmietany (3 łyżki stołowe) i 20 gram mąki (mała płaska łyżeczka). Całość mieszamy mikserem. Masę omletową rozlewamy dokładnie równomiernie do dwóch szklanek (po tyle samo w każdej). Na dwóch omletowych patelniach teflonowych roztapiamy nasze masło i na gorący tłuszcz wlewamy przygotowaną masę. Gdy spód się zarumieni zmniejszamy płomień i podważamy brzegi omletów tak by umożliwić spłynięcie masy pod spód. Gdy środek jest jeszcze półpłynny zsuwamy omlet na ogrzany talerz. Tak przygotowany omlet można również polać zielonym lub czerwonym keczupem. Ogółem 330g B-T-W /29,5/ - /81,1/ - /26,4/ - /950 kalorii/ 100g produktu B-T-W /8,7/ - /23,9/ - /7,8/ - /290 kalorii/ 140g porcja 1 osobowa B-T-W /12,1/ - /33,4/ - /10,9/ - /390 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,8 : 0,9 B+T/140g=45,5g Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |