forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: maf 2007-07-18, 18:11:15



Tytu³: Soljanka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-18, 18:11:15
Jest to przepis na zupe, ktorej przepisu szukalem 20 lat. Co prawda nie znalazlem przepisu, ale po 20 latach udalo mi sie zjesc soljanke w knajpie w karpaczu. Dla dobrego kucharza wystarczy zobaczyc, ze zrobieniem nie ma potem problemu.
Zrobilem od razu duza ilosc, bo wiedzialem, ze sie uda
Przepis:
Skladniki
wino biale polwytrawne - 150ml
koncentrat pomidorowy - 120g
salami /nie ser/(dalem 50g wiecej nie mialem, ale mozna dac wiecej)-
Maslo extra - 120g
bulion/wywar z kosci/ew zupa kolagenowa(nie probowalem)/ 3 litry
wieprzowina lopatka lub od szynki - 800g
mieso z piersi kurczaka /2 filety/ - 450g
pieczarka - 200 g /mozna dodac wiecej, ja dalem tyle i BTW jest dla tych skladnikow/
Kielbasa -parowki popularne - 100g
Szynka wiejska - 250g
Boczek wedzony - 150g
Cebula 200g /1 duza lub 2 szt/
Ogorek kwaszony - 400g (6 szt)
papryka czerwona /lub zielona/ swieza - 100g
Wykonanie czas ok 35 min.,
MiÄ™so i  pokrojone pieczarki ugotować w wywarze lub bulionie z kostek rosoÅ‚owych z dodatkiem liÅ›cia laurowego i przypraw - sól, pieprz. Pokroić w kostkÄ™ lub paski boczek wÄ™dzony, kieÅ‚basÄ™, szynke i podsmażyć na maÅ›le. Dodać pokrojonÄ… paprykÄ™ i pokrojone w paski ogórki. Dodać biaÅ‚e wino, krótko dusić. Przyprawić czerwonÄ… mielonÄ… paprykÄ… sÅ‚odkÄ… i szczyptÄ… ostrej. Z wywaru wyjąć miÄ™so i pokroić w kostkÄ™ lub paski. Wszystko dodać do wywaru i krótko podgotować. Dodać pokrojone w paski salami. Podawać w miseczkach z naÅ‚ożonÄ… na wierzch wÅ‚aÅ›ciwÄ… porcjÄ… kwaÅ›nej, gÄ™stej Å›mietany.
Calosc moznaby zagescic. Podobno jest sposob zageszczania zoltkami, ale niestety jeszcze go nie  przerabialem. Zupa ma niesamowity smak, obczestowalem wszystrkich sasiadow - wszyscy stwierdzili, ze taka zupe jedli pierwszy raz w zyciu.
Pozdrawiam
maf
aha BTW
w 100g 6 : 8,4 : 1
wskaznik BTW
1 : 1,38 : 0,1
p.s fotke i przepis dam na mojej stronie



Tytu³: Odp: Soljanka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-18, 18:23:51
Ale i tutaj nie zapomnij wkleić odpowiedniego linka, gdy przepis już zamieścisz. :D
Kiedyś w TVN w programie "Gotuj z Kuroniem" był podany oryginalny syberyjski przepis serwowany w zimie dla osób podróżujących koleją transsyberyjską. Pamiętan tylko, że też był bardzo "niezdrowy" :wink:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.