Tytu³: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-21, 13:10:56 Wczoraj mojemu mężowi i córce zachciaÅ‚o siÄ™ lodów.
PojechaÅ‚am "na przyczepkÄ™" ,bo nie miaÅ‚am ochoty na lody.ZamówiÅ‚am sobie jednak sernik :) . Mąż z córkÄ… dostaÅ‚ pyszne lody w pucharku a ja...."sernik" .W życiu takiego niemiÅ‚ego sernika nie jadÅ‚am! MiaÅ‚ chyba z miesiÄ…c i byÅ‚ podgrzany najprawdopodobniej w mikrofali ,na to pani poÅ‚ożyÅ‚a gaÅ‚kÄ™ lodów (nie wiadomo po co,bo gdybym chciaÅ‚a loda,to poprosiÅ‚abym o niego ,a nie o sernik) ,a caÅ‚ość byÅ‚a poÅ‚ożona na czymÅ› rozciapcianym truskawkowym .Jak spróbowaÅ‚am to zaniemówiÅ‚am.To byÅ‚o tak sÅ‚odkie,że nie daÅ‚o siÄ™ jeść.Gorzej chyba niż sam cukier. CoÅ› w rodzaju mieszanki cukru,sÅ‚odzika i jeszcze nie wiem czego. OczywiÅ›cie zgodnie z mojÄ… naturÄ… ,wszystko to komentowaÅ‚am przy stoliku. Na koniec mąż rzekÅ‚ ; "Po co tu przyszÅ‚aÅ›?","MogÅ‚aÅ› iść do jakiegoÅ› baru i poprosić o smażonÄ… kieÅ‚basÄ™ i Å›wiÅ„skie nogi " :lol: :P -Å›mialiÅ›my siÄ™ potem z tego -z tych Å›wiÅ„skich nóg oczywiÅ›cie,bo wyobraziÅ‚am sobie jak idÄ™ ,do restauracji i kelner mi podaje Å›wiÅ„skie nogi. NastÄ™pnym razem chyba tak zrobiÄ™ :lol: . Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna77 2007-07-21, 19:32:06 Mnie siÄ™ też dzisiaj zachciaÅ‚o czegoÅ› sÅ‚odkiego ale,że nie miaÅ‚am ochoty na pieczenie i przesiadywanie w kuchni caÅ‚y dzieÅ„ to zrobilam sobie takÄ… maÅ‚Ä… przyjemnoÅ›c: 2 Å‚yżki kakao pomieszalam z 1 Å‚yżkÄ… masÅ‚a i odrobinÄ… Å›mietany i odrobinÄ… cukru , do tego dodalam trochÄ™ orzechów wÅ‚oskich i wyszla mi z tego czekolada z orzechami na miÄ™kko che che... dobre byÅ‚o i zachcianka speÅ‚niona. :D
Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-21, 19:40:27 No tak :) .Zawsze samemu można coÅ› wykombinować .
Mnie siÄ™ tez kiedyÅ› chciaÅ‚o gorzkiej czekolady.KupiÅ‚am i byÅ‚a za sÅ‚odka i również wzięłam kakao ,wymieszaÅ‚am ze Å›mietanÄ… i miaÅ‚am "gorzkÄ… czekoladÄ™" :D . Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna77 2007-07-21, 19:58:39 WÅ‚aÅ›nie z tymi czekoladami to różnie bywa.Przekonalam siÄ™,że najlepiej mi smakuje ta z Goplany.Jest gorzka, a inne np.z Alpen Gold sÄ… b.sÅ‚odkie.Mlecznej to siÄ™ przeÅ‚knąć nie da, a kiedyÅ› to głównie takie siÄ™ jadaÅ‚o. :D
Dawniej przed DO lubiÅ‚am bombonierki lub nadziewane różnymi likierkami cukierki czekoladowe i odkryÅ‚am,że dostajÄ™ po tym migrenÄ™.A teraz jak od czasu do czasu zjem kawaÅ‚ek gorzkiej czekolady to nic siÄ™ nie dzieje (podobnie mój organizm reaguje po chlebie).Niebywale, że po chlebie można mieć migrenÄ™ oprócz mojego męża nikt w rodzinie mi nie wierzy, Å›miejÄ… siÄ™ ze mnie, że coÅ› wymyÅ›lam.A jednak tak u mnie to dziala :( Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 15:14:55 Dla mnie zwykÅ‚e gorzkie czekolady sÄ… za sÅ‚odkie, jedynie do której siÄ™ przyzwyczaiÅ‚am to 70% gorzka Wawel najlepiej mi smakuje. Prawie zawsze jak pijÄ™ kawÄ™ to biorÄ™ sobie kostkÄ™ gorzkiej czekolady. Wczoraj mówiÄ™ do męża"zobacz wczeÅ›niej takiej czekolady nigdy nie jedliÅ›my, a teraz :lol: A tak wogule to nigdy nie przepadaÅ‚am za sÅ‚odyczami, czÄ™sto przeterminowaÅ‚y siÄ™ bo nie miaÅ‚ kto zjeÅ›c/mówiÄ™ o tych dawnych czasach/
Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-22, 17:14:13 Cytuj z: elmo 2007-07-21, 19:40:27 No tak :) .Zawsze samemu można coÅ› wykombinować . Bardzo rzadko miewam zachcianki na cos slodkiego, zdarzaja sie raczej na owoce. Bywa, ze pożeram grejpfruta lub tak jak ostatnio, dopadlem do krzaka czerwonej porzeczki. Wynika to chyba z niedoboru pewnych skladnikow w pozywieniu. "Slodkie" desery latwo samemu przygotowac. Czesto robimy cos takiego: http://www.kuchnia-domowa.aktis.alpha.pl/foto/truskawki_w_galaretce_ze_smietana1.jpg Galaretka Winiary /zawiera kolagen/, owoce - bita smietana bez cukru - gorzka czekolada do posypki. Zima zawsze mam w zamrazalniku truskawki i czarne porzeczki. Z czarnymi porzeczkami deser jest smaczniejszy. Drugi sposob na slodkie to rodzynki lub sliwki w czekoladzie, ale nie te ze sklepu, tylko trzeba zrobic samemu z gorzkiej czekolady. Roztapiamy czekolade, zanurzamy rodzynki lub sliwki, wyciagamy, ukladamy na tacy i do zamrazalnika. Po zastygnieciu czekolady moga byc przechowywane w lodowce. Ale najlepszy sposób to otworzyc lodowke, a tam wedzony boczus sie do nas usmiecha, wystarczy ukroic plasterek...... Pozdrawiam maf Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 18:09:01 KiedyÅ› miaÅ‚am ochotÄ™ na takie Å›liwki w czekoladzie. DziÄ™ki maf za Å›wietny pomysÅ‚. KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am żeby zrobic tak z orzechami laskowymi, tylko nie wiedziaÅ‚am zeby dac do zamrazarki na jakiÅ› czas. Albo migdaÅ‚ek w czekoladzie optoczony kokosem i mamy wÅ‚asne Rafaello :D
Jak damy do zamrazarki owoce /maliny, porzeczki /to czy nie traci siÄ™ witamina C ? Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-22, 20:35:44 Biszkopt wg K.K str. 325 /przepis nr.528--180g maki zastapilam 100g mielonych migdalow reszta jak w przepisie , polalam roztopiona g. czekolada--pycha!
Mozna kombinowac z owocami, bita smietana, itp. wg. smaku i fantazji--polecam! Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:20:20 Hana, wszystkie ksiÄ…zki czytaÅ‚am oprucz kucharskiej. Czyli mÄ…ki wogule nie dajesz? A jak ten biszkopt wyglÄ…da tak jak tradycyjny, pulchny?
KiedyÅ› siÄ™ zastanawiaÅ‚am żeby zastÄ…pic mÄ…kÄ™ orzechami w biszkopcie. Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-22, 21:28:30 Fewa jest pulchny i wyglada "pieknie"/jak udany biszkopt, i jest zolciutki jak zolteczka .
Jak zamiast migdalow dodasz orzechy to biszkopt bedzie mial "brzydki" kolor i w smaku tez nie to - probowalam, ten z migdalami --rewelacja. Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-22, 21:31:56 Cytuj z: fewa 2007-07-22, 18:09:01 KiedyÅ› miaÅ‚am ochotÄ™ na takie Å›liwki w czekoladzie. DziÄ™ki maf za Å›wietny pomysÅ‚. KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am żeby zrobic tak z orzechami laskowymi, tylko nie wiedziaÅ‚am zeby dac do zamrazarki na jakiÅ› czas. Albo migdaÅ‚ek w czekoladzie optoczony kokosem i mamy wÅ‚asne Rafaello :D Jak damy do zamrazarki owoce /maliny, porzeczki /to czy nie traci siÄ™ witamina C ? Zamrazanie powoduje straty wit c. Sa rozne szkoly , niektorzy mowia, ze do 15% inni - ze nawet do 30% w zaleznosci od produktu. Najwiecej strat jest przy dlugotrwalym rozmrazaniu. Dlatego np warzywa gotujemy bez rozmrazania, w malej ilosci wody lub na parze. Ja nie rozmrazam owocow, zamrozone zalewam schlodzona galeretka i do lodowki. Natomiast przy pasteryzacji tracimy nawet do 75% wit C. Dlatego zamrazanie jest lepsze. Pozdr maf Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:45:02 Cytuj z: Hana 2007-07-22, 21:28:30 Fewa jest pulchny i wyglada "pieknie"/jak udany biszkopt, i jest zolciutki jak zolteczka . Jak zamiast migdalow dodasz orzechy to biszkopt bedzie mial "brzydki" kolor i w smaku tez nie to - probowalam, ten z migdalami --rewelacja. Super. Hana, a możesz napisac po kolei jak to robisz, bo wiesz ja z ciastami to nie bardzo umiÄ™. Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-07-22, 21:50:48 Skoro macie dziÅ› przy Å›wiÄ™cie zachcianki to proszÄ™ bardzo na szybko.
TRUSKAWKI  W  CZAPECZKACH 1000 gram truskawki z szypuÅ‚kami   200gram polewy czekoladowej   200 gram polewy orzechowej   100 gram posypka grysik cukierniczy   100 gram wiórki kokosowe Myjemy starannie truskawki i osuszamy je papierowym rÄ™cznikiem nie odrywajÄ…c szypuÅ‚ek. KażdÄ… polewÄ™ oddzielnie rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach WedÅ‚ug instrukcji jaka jest na opakowaniu. TrzymajÄ…c za szypuÅ‚ki zanurzamy truskawki do poÅ‚owy w polewie nastÄ™pnie obtaczamy je w jednej z posypek / tj. w grysiku cukierniczym lub wiórkach kokosowych/.  Dekorowane truskawki odkÅ‚adamy do caÅ‚kowitego zastygniÄ™cia.  Najlepiej je zaserwować na pÅ‚askim talerzu by każdy mógÅ‚ wybrać  sobie tÄ™ najÅ‚adniejszÄ….  Kochanej osobie można wÅ‚ożyć truskawkÄ™ bezpoÅ›rednio prosto   Do ust. Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 21:52:03 Cytuj z: maf 2007-07-22, 21:31:56 Zamrazanie powoduje straty wit c. Sa rozne szkoly , niektorzy mowia, ze do 15% inni - ze nawet do 30% w zaleznosci od produktu. Najwiecej strat jest przy dlugotrwalym rozmrazaniu. Dlatego np warzywa gotujemy bez rozmrazania, w malej ilosci wody lub na parze. Ja nie rozmrazam owocow, zamrozone zalewam schlodzona galeretka i do lodowki. Natomiast przy pasteryzacji tracimy nawet do 75% wit C. Dlatego zamrazanie jest lepsze. Pozdr maf Czyli z tego co piszesz najlepiej jest mrozic i nie rozmrazac za dÅ‚ugo. DziÄ™ki. Moja koleżanka zasypuje porzeczki cukrem w sÅ‚oiku, wytranca siÄ™ taki sok, który potem daje do herbaty, wody. Ciekawe czy zostaje coÅ› tam wit.C. Ale nie pamiÄ™tam czy pasteryzuje. Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-22, 22:18:54 Cytuj z: MORGANO 2007-07-22, 21:50:48 Skoro macie dziÅ› przy Å›wiÄ™cie zachcianki to proszÄ™ bardzo na szybko. TRUSKAWKI  W  CZAPECZKACH 1000 gram truskawki z szypuÅ‚kami   200gram polewy czekoladowej   200 gram polewy orzechowej   100 gram posypka grysik cukierniczy   100 gram wiórki kokosowe Myjemy starannie truskawki i osuszamy je papierowym rÄ™cznikiem nie odrywajÄ…c szypuÅ‚ek. KażdÄ… polewÄ™ oddzielnie rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach WedÅ‚ug instrukcji jaka jest na opakowaniu. TrzymajÄ…c za szypuÅ‚ki zanurzamy truskawki do poÅ‚owy w polewie nastÄ™pnie obtaczamy je w jednej z posypek / tj. w grysiku cukierniczym lub wiórkach kokosowych/.  Dekorowane truskawki odkÅ‚adamy do caÅ‚kowitego zastygniÄ™cia.  Najlepiej je zaserwować na pÅ‚askim talerzu by każdy mógÅ‚ wybrać  sobie tÄ™ najÅ‚adniejszÄ….  Kochanej osobie można wÅ‚ożyć truskawkÄ™ bezpoÅ›rednio prosto   Do ust. No i prosze, niech ktoÅ› spróbuje powiedziec, że na ZO/DO nic nie ma co jeÅ›c, a tu same pysznoÅ›ci. :D Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-23, 16:20:31 Cytuj z: maf 2007-07-22, 17:14:13 Bywa, ze pożeram grejpfruta lub tak jak ostatnio, dopadlem do krzaka czerwonej porzeczki. Ja ostatnio ,podobnie jak Ty, dopadÅ‚am do krzaka malin . Cytuj: Ale najlepszy sposób to otworzyc lodowke, a tam wedzony boczus sie do nas usmiecha, wystarczy ukroic plasterek...... Pozdrawiam maf A jak ja otworzÄ™ lodówkÄ™ ,to uÅ›miecha siÄ™ do mnie kieÅ‚basa gÅ‚ogowska,którÄ… pożeram już chyba od miesiÄ…ca - nic na to nie poradzÄ™,smakuje mi i już . Tytu³: Odp: Zachcianki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-07-23, 21:15:11 Cytuj z: elmo 2007-07-21, 13:10:56 OczywiÅ›cie zgodnie z mojÄ… naturÄ… ,wszystko to komentowaÅ‚am przy stoliku. Na koniec mąż rzekÅ‚ ; "Po co tu przyszÅ‚aÅ›?","MogÅ‚aÅ› iść do jakiegoÅ› baru i poprosić o smażonÄ… kieÅ‚basÄ™ i Å›wiÅ„skie nogi " :lol: :P buuachachaaaaaa :D pozdro dla męża :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |