Tytuł: Dunski "Zajac" Wiadomość wysłana przez: adampio 2007-07-25, 18:19:27 Oczywiscie nie jest to zajac, tylko polski klops zrobiony po dunsku, z mielonego miesa......ale dobry!!! Wszysko zajmuje 15 min plus w piekarniku 45 min.
Skladniki: 500 gr mielonego swinskiego miesa 15 gr bulki tartej 200 gr jajek ( 4 cale) 60 gr cebuli 150 boczku, poktojonego w cienkie plastry 100 gr smietany 36 ( ja mam 38) 20 gr smalcu 40 gr masla 10 gr maki 500 gr bulionu sol pieprz mozna dodac 10 gr zurawiny albo temu podobne smakolyki Sposobrobienia: 1. Wyrobic mieso z jajkami, 6 lyzkami bulionu, cebula i bulka tarta 2. Foremke wysmarowac smalcem ....20 gr, jezeli robimy bez foremki, polozyc odpowiednia ilosc pod pieczen 4. Wlozyc mase do odpowiedniej formy, albo uformowac ksztalt chleba i polozyc na blasze do pieczenia ciasta 5. Na wierzchu polozyc ( oblozyc) pieczen cienkimi plastrami boczku 6. Piec: 15 min na 220 st, pozniej przez 45 min na 175 stopni 7. W miedzyczasie ugotowac ziemniaki, po 100 gr na osobe 8. Jakpieczen jest gotowa, odlac z niej sos i dodac do zasmazki z 40 gr masla z 10 gr maki i reszta bulionu, tzn sos musi byc esty, dlatego trzeba dodawac buliontak aby sos nie byl za zadki, na koncu wmieszac smietane i ewentualnie zurawine...jedna lyzeczke.. Do tego konieczne sa kabaczki z octu, marynowane ......albo co kto lubi ale max 100 gr wynik jest nastepujacy: 1:2,0:07 gdzie przy zjedzonej potrawie, 100 gr kabaczka, 100 gr ziemnialka 150 gr miesa oraz 100 gr sosu B: 40, T:79,9 W:29,6 Zycze smacznego.....nic wielkiego a dobre......FARVEL
forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |