forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: adampio 2007-07-25, 18:19:27



Tytuł: Dunski "Zajac"
Wiadomość wysłana przez: adampio 2007-07-25, 18:19:27
Oczywiscie nie jest to zajac, tylko polski klops zrobiony po dunsku, z mielonego miesa......ale dobry!!! Wszysko zajmuje 15 min plus w piekarniku 45 min.
Skladniki:
500 gr mielonego swinskiego miesa
15 gr bulki tartej
200 gr jajek ( 4 cale)
60 gr cebuli
150 boczku, poktojonego w cienkie plastry
100 gr smietany 36 ( ja mam 38)
20 gr smalcu
40 gr masla
10 gr maki
500 gr bulionu
sol
pieprz
mozna dodac 10 gr zurawiny albo temu podobne smakolyki

Sposobrobienia:
1. Wyrobic mieso z jajkami, 6 lyzkami bulionu, cebula i bulka tarta
2. Foremke wysmarowac smalcem ....20 gr, jezeli robimy bez foremki, polozyc odpowiednia ilosc pod pieczen
4. Wlozyc mase do odpowiedniej formy, albo uformowac ksztalt chleba i polozyc na blasze do pieczenia ciasta
5. Na wierzchu polozyc ( oblozyc) pieczen cienkimi plastrami boczku
6. Piec: 15 min na  220 st, pozniej przez 45 min na 175 stopni
7. W miedzyczasie ugotowac ziemniaki, po 100 gr na osobe
8. Jakpieczen jest gotowa, odlac z niej sos i dodac do zasmazki z 40 gr masla z 10 gr maki i reszta bulionu, tzn sos musi byc esty, dlatego trzeba dodawac buliontak aby sos nie byl za zadki, na koncu wmieszac smietane i ewentualnie zurawine...jedna lyzeczke..

Do tego konieczne sa kabaczki z octu, marynowane ......albo co kto lubi ale max 100 gr

wynik jest nastepujacy:

1:2,0:07
gdzie przy zjedzonej potrawie, 100 gr kabaczka, 100 gr ziemnialka 150 gr miesa oraz 100 gr sosu
B: 40, T:79,9 W:29,6

Zycze smacznego.....nic wielkiego a dobre......FARVEL







forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.