forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2007-07-26, 17:12:20



Tytu³: Kuchnia optymalna a.d. 1935
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-26, 17:12:20
Consomme royal. Jest to zwykły rosół, tylko z następującym dodatkiem: Licząc na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa całe jaja, ubić je mocno z kwaterką słodkiej śmietanki. Dodać soli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlać tę masę w foremkę blaszaną wysmarowaną masłem, wstawić w rądel z kipiącą wodą i gotować na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjąć z foremki, pokrajać w paski lub plasterki, włożyć w wazę i zalać przygotowanym consomme. Dodać także osobno przygotowane knedelki z drobiu. Rosół ten podaje się przy wykwintnych obiadach.

Jest to przepis z ksiazki kucharskiej z 1935 roku.


Tytu³: Odp: Kuchnia optymalna a.d. 1935
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-26, 17:35:22
Żółtka ze śmietanką - to pełnoporcjowe jedzenie, a do tego jeszcze rosół!. Samo zdrowie.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.