Tytu³: Kuchnia optymalna a.d. 1935 Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-26, 17:12:20 Consomme royal. Jest to zwykÅ‚y rosół, tylko z nastÄ™pujÄ…cym dodatkiem: LiczÄ…c na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa caÅ‚e jaja, ubić je mocno z kwaterkÄ… sÅ‚odkiej Å›mietanki. Dodać soli, szczyptÄ™ gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej i wlać tÄ™ masÄ™ w foremkÄ™ blaszanÄ… wysmarowanÄ… masÅ‚em, wstawić w rÄ…del z kipiÄ…cÄ… wodÄ… i gotować na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjąć z foremki, pokrajać w paski lub plasterki, wÅ‚ożyć w wazÄ™ i zalać przygotowanym consomme. Dodać także osobno przygotowane knedelki z drobiu. Rosół ten podaje siÄ™ przy wykwintnych obiadach.
Jest to przepis z ksiazki kucharskiej z 1935 roku. Tytu³: Odp: Kuchnia optymalna a.d. 1935 Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-26, 17:35:22 Żółtka ze Å›mietankÄ… - to peÅ‚noporcjowe jedzenie, a do tego jeszcze rosół!. Samo zdrowie.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |