Tytu³: Mniej sÅ‚odyczy, mÄ…ki i ziemniaków - lepsza cera Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rajano 2007-07-29, 12:16:15 Mniej sÅ‚odyczy, mÄ…ki i ziemniaków - lepsza cera
Ograniczenie słodyczy i produktów skrobiowych w diecie może łagodzić zmiany trądzikowe - wynika z najnowszych badań australijskich, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Wcześniejsze doniesienia naukowe sugerowały, że skład diety może mieć wpływ na powstawanie zmian trądzikowych. Najlepiej udokumentowano związek między skłonnością do trądziku a dietą bogatą w skrobię, np. ziemniaki, banany, biały chleb i inne przetwory z wysoko przetworzonej mąki oraz w słodycze. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu w naszej krwi szybko rośnie poziom glukozy. Z dotychczasowych badań wynika, że ten rodzaj diety, określanej jako dieta o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do tycia oraz do spadku wrażliwości naszych tkanek na insulinę, hormon odpowiedzialny za metabolizm glukozy Dzieje się tak, gdyż nagły skok w stężeniu glukozy pociąga za sobą wydzielanie większych ilości insuliny. Ta działając na komórki, głównie wątroby i mięśni, reguluje przyswajanie glukozy. Po dłuższym okresie stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznym nasze tkanki wymagają coraz wyższych dawek insuliny, by móc reagować na ten hormon. Jest to mechanizm prowadzący do rozwoju cukrzycy typu II. Wydaje się również, że wysokie stężenia insuliny we krwi mają związek ze skłonnością do trądziku. Inaczej jest w przypadku produktów z pełnego ziarna zbóż, roślin strączkowych oraz wielu innych warzyw, czy owoców, które po spożyciu nie przekształcają się tak szybko w glukozę i powodują stopniowy wzrost jej stężenia. Aby sprawdzić wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na objawy trądziku naukowcy pod kierunkiem dr Robyn N. Smith z RMIT University w Melbourne przebadali 43 mężczyzn od 15. do 25. roku życia. Losowo wybrano, osoby które przez 12 tygodni miały stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, a które zostaną przy zwykłej diecie. Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym dostarczała w tym przypadku 25 proc. energii z białek, a 45 proc. energii z węglowodanów złożonych, które po spożyciu powodują stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi. Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały u osób stosujących dietę o niskim wskaźniku glikemicznym, w porównaniu z grupą na diecie tradycyjnej. Oprócz tego dieta, która nie powodowała nagłych skoków glukozy, prowadziła do większego spadku masy ciała i zwiększała wrażliwość na insulinę źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1578652,16,1,0,120,686,item.html Pozdrawiam
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |