forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Artykuły opublikowane => Wtek zaczty przez: MORGANO 2007-07-31, 04:09:14



Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (194)
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-07-31, 04:09:14
DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (194)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

TŁUSTE ŻYCIE
Co wolno, czego nie wolno?


Dziś, zgodnie z obietnicą publikujemy autorską (doktora Kwaśniewskiego) listę produktów niejadalnych dla człowieka przy żywieniu optymalnym.
Pytania o to, co wolno, a czego nie wolno spożywać zadają najczęściej początkujący zwolennicy diety optymalnej, którzy jeszcze nie zapoznali się z książką pod tym samym tytułem. Dieta Kwaśniewskiego zakłada ścisły rozdział pożywienia w tym wypadku rozdział tłuszczów i węglowodanów. Diety, które docierają do nas ostatnio z USA i krajów zachodnich lansują podobne zasady, przy czym zalecają oparcie pożywienia albo na węglowodanach (owoce, kasze, produkty mączne, makarony), albo na białkach ( mięso ryb, chude mięsa wołowe, drób, cielęcina), a bywają również diety zalecające tłuszcze. Przypominamy, że o zgubnym wpływie mieszania "paliw”, czyli np. cukrów i tłuszczów, doktor Kwaśniewski pisał już 30 lat temu! A oto lista produktów niewskazanych dla ludzi na diecie optymalnej:
1. Cukier, słodycze
2. Miód
3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty. Owoce mało słodkie: agrest, porzeczki, maliny, poziomki, jeżyny, truskawki mogą być okresowo spożywane zamiast jarzyn i ziemniaka lub zamiast mleka w ilości do 300g/dobę. Spośród owoców najmniej korzystny skład maja jabłka. Ich względna wartość jest 8 razy niższa od płatków owsianych, 4 razy niższa od ziemniaków, 2,5 razy niższa od bananów. Gdy pisano Biblię, nie było gorszych od jabłek produktów. Zatem właśnie jabłko uznano- wówczas za symbol najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności.
4. Ryż i kasze
5. Chleb i pieczywo
6. Ciasta, kluski, potrawy mączne
7. Ziemniaki
8. Mąka ziemniaczana, budyń, kisiel
9. Groch i fasola (fasolkę szparagową można traktować jako jarzynę)
10. Słodzone płyny
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego
12. Soł według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.
Uwaga: przy żywieniu optymalnym zapotrzebowani człowieka na białko i energię jest najniższe ze wszystkich rodzajów diet. Dla człowieka dorosłego nie przekracza 50g białka i 2000 Kcal/dobę, przy pełnym pokryciu potrzeb organizmu i możliwości zjadania potraw bez żadnych ograniczeń ilościowych.
Na 1g białka powinno przypadać powyżej 2,5g tłuszczu i nie więcej jak
0,8g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej.


                                                                                                        JAN KWAŚNIEWSKI



forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.