forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-08-11, 00:06:49



Tytu³: ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WÄ„TRÓBKI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-08-11, 00:06:49
ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI.

Składniki.
600g Kapusta kiszona
400g Wątróbka wieprzowa
150g Ziemniaki
150g Wywar rosołowy
100g Jajka całe 2 szt
100g Cebula
100g Smalec
  50g BuÅ‚ka tarta
przyprawy : 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, sól

Sposób przygotowania.
CebulÄ™ i czosnek kroimy i dusimy na smalcu.
Ugotowane ziemniaki, wątróbkę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę.
Do masy dodajemy 2 całe jajka, majeranek pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
W zwilżonych rękach formujemy klopsiki, a następnie panierujemy je w tartej bułce.
Klopsiki układamy na metalowej posmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Kapustę dusimy około 30 minut.
Następnie doprawiamy do smaku odrobiną wegetty lub kostką rosołową. Klopsiki układamy na kapuście.
Jako dodatek proponuję ziemniaki piure ze skwarkami i podsmażaną cebulką.

Ogółem 1650g  B-T-W  /112,7/ - /133,7/ - /97,3/ - /2040 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /6,8/ - /8,1/ - /5,9/ - /125 kalorii/
350g porcja 1 osobowa  B-T-W /23,9/ - /28,4/ - /20,6/ - /435 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 1,2  : 0,9
B+T/350g=52,3g

Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.