Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (205) Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-08-11, 00:10:50 DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (205)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano Żywienie optymalne stosuję od 7 marca.1999r. Chorowałam m. in. na cukrzycę. Przed dietą cukier miałam 430 trójglicerydy 2400, cholesterol HDL-20. Po 2 miesiącach leki na cukrzycę odstawiłam, cukier bez leków mam od, 110 do 140, czyli jak Pan pisał utrzymuje się w normie dla optymalnych, a trójglicerydy spadły mi do 170mg%., ale nadal utrzymuje się uporczywe pieczenie stóp, pomimo zastosowania prądów selektywnych. Czy prąd powtórzyć? Gdyby przyczyną uporczywego pieczenia stóp u pana były zmiany miażdżycowe w tętnicach, to po prądach selektywnych powinny one ustąpić lub znacznie się zmniejszyć. Jednak przyczyną dolegliwości jest prawdopodobnie tak zwana neuropatia cukrzycowa, czyli zmiany w nerwach obwodowych spowodowane tą samą, co i cukrzyca przyczyną. Te ustępują znacznie wolniej, zatem na poprawę musi pan poczekać. Nie ma obecnie wskazań, aby brać prądy selektywne, zatem nie powinien pan ich przyjmować. JAN KWAŚNIEWSKI Proszę o omówienie tematu zatruć pokarmowych, po 2 latach żywienia optymalnego przydarzyło się mi po przysmażonych pieczarkach z kiszoną kapustą. co należy jeść w czasie zatrucia? P. P. Pieczarki i inne grzyby są produktem bardzo mało wartościowym i optymalni praktycznie ich nie jedzą. Nigdy nie wolno grzybów odgrzewać czy przesmażać. Powstają wówczas w nich związki mogące spowodować zatrucie pokarmowe. Optymalni są odporni na wszelkie infekcje, w tym na zatrucia pokarmowe, ale i im może się takie zatrucie przytrafić. Wystarczy przegłodzić się przez jeden dzień, aby objawy zatrucia ustąpiły. W czasie zatrucia najlepszym będzie rosołek z kurczaka wiejskiego lub cielęciny, z dodatkiem żółtka. Optymalni po zatruciu bardzo szybko regenerują organizm i objawy zatrucia ustępują u nich bardzo szybko. Zawsze lepiej jest przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej i higieny przy przetwarzaniu surowców żywnościowych i nie mieć zatruć pokarmowych, niż bagatelizować te sprawy i mieć kłopoty zdrowotne. Gdy po zatruciu pojawi się apetyt na jedzenie, można stosować normalne żywienie optymalne. Przy zatruciu pokarmowym pochodzenia bakteryjnego z wysoką temperaturą, należy stosować normalne zasady postępowania przy zatruciach. Jeśli potrzebne będą antybiotyki należy je przyjmować. JAN KWAŚNIEWSKI
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |