Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (206) Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-08-12, 03:48:36 DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (206)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano Odpowiedź na pytanie uczestnika spotkania optymalnych 20 czerwca 1999r w Katowicach. Dietę optymalną stosuję od listopada 1998r. Od tego czasu na czczo występuje u mnie cukier we krwi od 137 do 150mg% oraz ketony w moczu ++. Co robić? Byłem u lekarza, przepisał mi tabletki. Czy mam je brać? Zaznaczam, że nie choruję na cukrzycę. "Ciała ketonowe w moczu, nie mające żadnego znaczenia patologicznego, mogą występować u ludzi stosujących dietę bogato tłuszczową" - tak utrzymuje " Biochemia" Harpera. Pan stosuje dietę bogato tłuszczową, ale lepiej, aby ciał ketonowych w moczu nie było. Wystarczy zwiększyć spożycie węglowodanów o 10-15g/na dobę, a ciała ketonowe znikną. Ciała ketonowe mogą czasami utrzymywać się nawet przy większym spożyciu węglowodanów, ale dzieje się tak wówczas, gdy wątroba nie może dostarczać dla mózgu i serca tylu związków wysokoenergetycznych, aby w pełni pokryły one zapotrzebowanie na energię tych narządów. Wówczas wątroba wytwarza ciała ketonowe, które są spalane w mózgu i sercu, gdy brakuje związków wysokoenergetycznych. Wątroba, bowiem łatwiej wytwarza ciała ketonowe niż związki fosforowe wysokoenergetyczne. Woli ona wytworzyć więcej ciał ketonowych, zmuszając w ten sposób mózg i serce do ich spalania, zaś te ostatnie narządy starają się spalać tych związków możliwie mało. Jedną z przyczyn wymuszających wytwarzanie ciał ketonowych, jest obciążenie wątroby dodatkową pracą. Większe niż trzeba spożycie białka w diecie, to dodatkowa praca dla wątroby. Niedobór węglowodanów też zmusza wątrobę do ich wytwarzania, a tego wątroba robić nie lubi. Węglowodany są wytwarzane głównie z białek i glicerolu. Normy poziomu cukru we krwi na czczo są opracowane dla przeciętnych ludzi, często odczuwających głód, zwłaszcza na czczo. Głód u tych ludzi świadczy o zbyt dużym spadku poziomu glukozy we krwi i ta norma okazuje się normą dla głodnych. Optymalni nie odczuwają głodu, bo u nich odczucie głodu zależy od poziomu wolnych kwasów tłuszczowych, a tych organizm ma zapas na tygodnie. Zapas węglowodanów w organizmie jest mały i wystarcza na kilka godzin. Gdy ich poziom w organizmie spadnie nisko, występuje uczucie głodu, gdy spadnie, zbyt nisko, mogą pojawić się stany hypoglikemiczne, co może być groźne, zwłaszcza dla mózgu. Przy żywieniu optymalnym stany hypoglikemiczne nie występują. Optymalni mają na ogół poziom glukozy we krwi od 120 do 140mg% na czczo. Niewielkie odchylenia od tego mogą się zdarzyć i nie są one szkodliwe. Usuniecie ciał ketonowych z moczu przez zwiększenie spożycia węglowodanów zwykle obniża poziom glukozy we krwi. Wyższy poziom węglowodanów we krwi, to większe bezpieczeństwo organizmu w stanach zagrożenia, oczywiście u optymalnych. U nich węglowodany są poważnym zapasowym zbiornikiem tlenu, który może być szybko uwalniany wszędzie tam, gdzie potrzeba. Leków na obniżenie poziomu cukru we krwi brać pan nie powinien. JAN KWAŚNIEWSKI Od 18 miesięcy jestem na diecie optymalnej, a od 6 miesięcy w okolicy podudzia lewej nogi wystąpiły skurcze i ból. Nie wiem, jakie błędy mogłem popełniać. Janusz D. z Sosnowca Podał pan za mało informacji. Jeśli chorował pan na miażdżycę, to nagły ból mięśni podudzia i skurcze, pojawiają się zwykle po zatkaniu przez blaszkę miażdżycową, która się oderwała i zatkała tętnicę. Przyczyna bólu może też być pochodzenia neurologicznego. Trzeba pójść do lekarza, najlepiej w Arkadii, wykonać próbę wysiłkową, ewentualne inne badania i ustalić przyczynę. JAN KWAŚNIEWSKI
forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone. |