forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: baska 2007-08-18, 02:42:27



Tytuł: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™
Wiadomo¶ć wysłana przez: baska 2007-08-18, 02:42:27
Cytuj:
Oto przepis
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 Ĺ‚yĹĽka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 zÄ…bki czosnku
2 Ĺ‚yzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie
WIECZOREM wodÄ™ wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022.html

Zrobilam z lopatki, gotowalam 20 i 15 min. Hm, niebo w gebie! Wyglada jak pieczona, jest taka delikatna, miekka, wilgotna. Moja pierwsza wedlina domowej roboty i jest wspaniala.
Polecam wszystkim!


Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™
Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2007-08-18, 17:20:48
Baska,super przepis,
mam pytanie,czy mieso po ugotowaniu i wystudzeniu przechowywac w lodowce do nastepnego gotowania,????
mysle,ze gdyby nie ,to szybko sie zepsuje bez schlodzenia????? :)


Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™
Wiadomo¶ć wysłana przez: baska 2007-08-19, 00:20:22
Kodar, nie. Musi stac cala noc na kuchence. Po zrobieniu, moze spokojnie stac kilka dni w lodowce.
Ale najlepsza jest od razu po przygotowaniu!


Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™
Wiadomo¶ć wysłana przez: Adiqq 2007-08-19, 08:46:55
przepis nie jest nowy, moi rodzice co roku na wielkanoc cos takiego robiÄ…...tylko ĹĽe miÄ™so siÄ™ pekluje i 
zalewa zalewą (podobny skład, ale bez majonezu, stary przepis na zalewę od dziadka-ponad 50 lat ma) w BUNCLOKU :) Kilka dni leży sobie a potem hop do formy (takiej starej specjalnej na szynke) gotuje się, tyle że dużo dłużej, ale ten smak..... :)


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.