Tytuł: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™ Wiadomo¶ć wysłana przez: baska 2007-08-18, 02:42:27 Cytuj: Oto przepis Schab lub piers z indyka (2kg) 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawaĹ‚ka miÄ™sa, jeĹ›li kawaĹ‚ek jest pĹ‚aski jak w przypadku schabu moĹĽna dać mniej jeĹ›li jest to bryĹ‚ka miesa np Ĺ‚opatka to mozna dac wiÄ™cej) 1 Ĺ‚yĹĽka cukru 1/2 pĹ‚aska Ĺ‚yĹĽeczka pieperzu naturalnego 1/2 pĹ‚aska Ĺ‚yĹĽeczka pieprzu zioĹ‚owego 4 zÄ…bki czosnku 2 Ĺ‚yzki majonezu inne przyprawy: liĹ›c laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle wĹ‚asnego uznania Wykonanie WIECZOREM wodÄ™ wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie maĹ‚e kuleczki). CaĹ‚ość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawaĹ‚ek miÄ™sa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy miÄ™so w garnku przykrytym pokrywkÄ… na caĹ‚a noc. RANO znĂłw doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywkÄ… garnek. Kiedy zalewa zupeĹ‚nie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. OczywiĹ›cie moĹĽemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022.html Zrobilam z lopatki, gotowalam 20 i 15 min. Hm, niebo w gebie! Wyglada jak pieczona, jest taka delikatna, miekka, wilgotna. Moja pierwsza wedlina domowej roboty i jest wspaniala. Polecam wszystkim! Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™ Wiadomo¶ć wysłana przez: kodar 2007-08-18, 17:20:48 Baska,super przepis,
mam pytanie,czy mieso po ugotowaniu i wystudzeniu przechowywac w lodowce do nastepnego gotowania,???? mysle,ze gdyby nie ,to szybko sie zepsuje bez schlodzenia????? :) Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™ Wiadomo¶ć wysłana przez: baska 2007-08-19, 00:20:22 Kodar, nie. Musi stac cala noc na kuchence. Po zrobieniu, moze spokojnie stac kilka dni w lodowce.
Ale najlepsza jest od razu po przygotowaniu! Tytuł: Odp: Szybki przepis na wÄ™dlinÄ™ Wiadomo¶ć wysłana przez: Adiqq 2007-08-19, 08:46:55 przepis nie jest nowy, moi rodzice co roku na wielkanoc cos takiego robiÄ…...tylko ĹĽe miÄ™so siÄ™ pekluje i
zalewa zalewą (podobny skład, ale bez majonezu, stary przepis na zalewę od dziadka-ponad 50 lat ma) w BUNCLOKU :) Kilka dni leży sobie a potem hop do formy (takiej starej specjalnej na szynke) gotuje się, tyle że dużo dłużej, ale ten smak..... :)
forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone. |