Tytu³: Indeks glikemiczny a choroby nowotworowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2007-08-27, 00:19:56 Współczesna Onkologia(2005)vol. 9;4(183-188)
Insulina oraz insulinopodobny czynnik wzrostu – znaczenie w kancerogenezie U chorych z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi stwierdza siÄ™ wiÄ™kszÄ… czÄ™stość wystÄ™powania cech insulinoopornoÅ›ci niż w populacji ogólnej [1, 2]. W przypadku obu tych nowotworów wiÄ™ksze ryzyko zachorowania stwierdza siÄ™ u osób z nadwagÄ… i otyÅ‚ych, u których insulinooporność wystÄ™puje częściej (ryzyko u osób z BMI >25 jest wiÄ™ksze o 30–50 proc.) [3]. Insulinooporność jest podstawowym mechanizmem powstawania cukrzycy typu 2. U chorych z cukrzycÄ… rak jelita grubego i rak piersi wystÄ™puje o ok. 50–70 proc. częściej niż w ogólnej populacji [4, 5]. Ryzyko jest wiÄ™ksze u chorych, którzy chorujÄ… na cukrzycÄ™ dÅ‚użej niż 10 lat, co przemawia dodatkowo za znaczeniem insulinoopornoÅ›ci. Regularna aktywność fizyczna, która wyraźnie obniża oporność na insulinÄ™, powoduje zmniejszenie ryzyka raka jelita o 30–50 proc. [4]. Hiperinsulinemia pogarsza prognozÄ™ w raku piersi [5]. Wysoki poziom peptydu C, bÄ™dÄ…cego markerem wydzielania insuliny, w prospektywnym badaniu byÅ‚ powiÄ…zany ze zwiÄ™kszonym ryzykiem raka jelita grubego [6]. We wÅ‚oskim badaniu oceniano wpÅ‚yw stężenia fruktozaminy (jako poÅ›redniego markera istnienia zaburzeÅ„ metabolicznych dotyczÄ…cych gospodarki wÄ™glowodanowej) na ryzyko raka piersi. Stężenie fruktozaminy zbadano w zamrożonych próbkach krwi 5,5 roku po ich pobraniu. W tym czasie w grupie ponad 10 tys. kobiet uczestniczÄ…cych w badaniu stwierdzono 144 przypadki raka piersi. U kobiet z najwyższego tercyla stężenia fruktozaminy stwierdzono o 60 proc. wiÄ™ksze wzglÄ™dne ryzyko raka piersi niż u kobiet z najniższego tercyla [7]. W badaniach na zwierzÄ™tach wykazano, że zastosowanie streptozocyny, która niszczy komórki beta wysp trzustkowych, powodujÄ…c niedobór insuliny i cukrzycÄ™, spowalnia wzrost guzów nowotworowych sutka [8]. U szczurów, którym podawano iniekcje insuliny, stwierdzono wiÄ™kszÄ… ilość i wiÄ™kszy rozmiar nieprawidÅ‚owych ognisk krypt jelitowych (aberrant crypt foci – ACF), które sÄ… uznawane za stan przedrakowy raka jelita u zwierzÄ…t laboratoryjnych [9]. Pod wpÅ‚ywem insuliny prowokowane farmakologicznie guzy jelita powstawaÅ‚y szybciej i w wiekszej iloÅ›ci [10]. Insulina jest znanym czynnikiem mitogennym (chociaż udowodniono to tylko dla ponadfizjologicznych stężeÅ„ insuliny), co bywa wykorzystywane w hodowlach tkankowych [8]. Insulina pobudza też sekrecjÄ™ IGF i ten efekt wydaje siÄ™ podstawowym czynnikiem sprzyjajÄ…cym kancerogenezie, ponieważ IGF bierze udziaÅ‚ w wielu procesach dotyczÄ…cych wzrostu i podziałów komórkowych. Ponad 90 proc. krążącej puli IGF jest zwiÄ…zane z biaÅ‚kiem wiążącym IGF (insulin-like growth factor binding protein – IGFBP). WiÄ™kszość IGF i IGFBP jest wytwarzana w wÄ…trobie przy pobudzajÄ…cym udziale hormonu wzrostu [11]. Katabolizm obu tych zwiÄ…zków odbywa siÄ™ w tkankach obwodowych pod wpÅ‚ywem proteaz. Receptory dla IGF znajdujÄ… siÄ™ zarówno w prawidÅ‚owych komórkach nabÅ‚onkowych, jak i komórkach nowotworowych. Ich aktywacja hamuje apoptozÄ™ komórkowÄ…. Zatem IGF może pobudzać kancerogenezÄ™ poprzez modyfikujÄ…cy wpÅ‚yw na mechanizm programowanej Å›mierci komórek. Wysokie stężenie IGF przyczynia siÄ™ również do nasilenia iloÅ›ci podziałów komórkowych, co może sprzyjać wystÄ™powaniu mutacji molekularnych, w konsekwencji których dochodzi do inicjacji nowotworzenia [12, 13]. Na stężenie IGF w surowicy krwi wpÅ‚ywajÄ… w istotny sposób czynniki żywieniowe. GÅ‚odzenie (a zwÅ‚aszcza niedobór niezbÄ™dnych aminokwasów) powoduje obniżenie stężenia IGF, podczas gdy nadmierne spożycie pokarmów może nasilać jego produkcjÄ™ [14]. W porównaniu ze sposobem żywienia z przewagÄ… tÅ‚uszczów, dieta wysoko wÄ™glowodanowa silniej pobudza syntezÄ™ IGF [15]. Badania prowadzone na zwierzÄ™tach sugerujÄ…, że w wydzielaniu IGF pewnÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… również substancje mineralne, przede wszystkim cynk [16]. Dlaczego IGF jest tak istotny dla inicjacji kancerogenezy? Powodem tak dużej roli IGF w procesie inicjacji kancerogenezy jest fakt, że wpÅ‚ywa on na regulacjÄ™ ekspresji genu ras. Tymczasem mutacje biaÅ‚ka ras, wytwarzanego pod wpÅ‚ywem genu ras, sÄ… stwierdzane we wczesnych etapach rozwoju raka (przede wszystkim raka jelita grubego) [17]. Wykazano, że mutacje ras przyczyniajÄ… siÄ™ do przemiany komórek polipów gruczoÅ‚owych w komórki raka jelita [18]. Jak już wczeÅ›niej wspomniano, produkcja IGF jest pobudzana przez hormon wzrostu. Obserwacje chorych z akromegaliÄ…, która przebiega ze znacznie podwyższonym wydzielaniem hormonu wzrostu wykazujÄ…, że u tych chorych ryzyko Å‚agodnych i zÅ‚oÅ›liwych guzów jelita grubego jest kilkanaÅ›cie razy wiÄ™ksze [19]. U mężczyzn, którzy brali udziaÅ‚ w amerykaÅ„skim badaniu Physicians’ Health Study, badano stężenie IGF w surowicy i odniesiono je do ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. W czasie 12 lat obserwacji na raka zachorowaÅ‚y 192 badane osoby. Obliczono, że u mężczyzn z najwyższym stężeniem IGF (górny kwintyl) wzglÄ™dne ryzyko raka jelita byÅ‚o 1,5-krotnie wyższe niż u mężczyzn z najniższym stężeniem IGF (dolny kwintyl) [20]. Podobne wyniki otrzymano, analizujÄ…c stężenie IGF u osób biorÄ…cych udziaÅ‚ w badaniu Flexi-Scope Trial – wysokie stężenie IGF byÅ‚o powiÄ…zane z wiÄ™kszym ryzykiem dużych polipów jelita (pow. 1 cm Å›rednicy) oraz polipów z dysplazjÄ… komórkowÄ… dużego stopnia [21]. W innych badaniach stwierdzono, że wysokie stężenie IGF zwiÄ™ksza ryzyko raka prostaty, pÅ‚uc oraz piersi [8, 22]. Indeks glikemiczny WystÄ™powanie insulinoopornoÅ›ci w dużym stopniu zależy od różnych czynników żywieniowych. Najważniejszym czynnikiem sprzyjajÄ…cym insulinoopornoÅ›ci jest dodatni bilans energetyczny. Znaczenie majÄ… jednak również rodzaj i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci spożywanych wÄ™glowodanów, a zwÅ‚aszcza ich indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych definiuje siÄ™ jako pole pod krzywÄ… zmiany stężenia glukozy (odpowiedzi glikemicznej) po spożyciu badanego produktu w iloÅ›ci zawierajÄ…cej 50 g wÄ™glowodanów, w porównaniu z polem pod krzywÄ… produktu standardowego (glukozy lub biaÅ‚ego pieczywa) zawierajÄ…cego takÄ… samÄ… ilość wÄ™glowodanów [23]. Jest on wartoÅ›ciÄ… staÅ‚Ä… dla okreÅ›lonego produktu. MówiÄ…c ogólnie, niskim IG charakteryzujÄ… siÄ™ nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych, owoce i wiÄ™kszość warzyw oraz razowe pieczywo. Natomiast produkty wysoko przetworzone cechujÄ… siÄ™ na ogół wysokim IG. Wysoki IG majÄ… również sÅ‚odkie napoje oraz gotowane ziemniaki i ryż [24]. W celu okreÅ›lenia wpÅ‚ywu zÅ‚ożonych posiÅ‚ków oraz caÅ‚ego sposobu żywienia na reakcjÄ™ glikemicznÄ… wprowadzono pojÄ™cie Å‚adunku glikemicznego. Jest on iloczynem wartoÅ›ci IG oraz zawartoÅ›ci wÄ™glowodanów w porcji produktu. OkreÅ›la zatem nie tylko jakość wÄ™glowodanów obecnych w produkcie, ale również ich ilość [25]. Koncepcja IG cieszy siÄ™ coraz wiÄ™kszym zainteresowaniem fizjologów, stanowiÄ…c pożyteczne narzÄ™dzie przydatne w badaniach metabolizmu wÄ™glowodanów. Lawino roÅ›nie liczba publikacji odnoszÄ…cych IG diety do patogenezy, zapobiegania i leczenia wielu chorób przewlekÅ‚ych, w tym otyÅ‚oÅ›ci, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i zaburzeÅ„ gospodarki lipidowej [23, 26]. UkazujÄ… siÄ™ również prace wiążące wysoki IG diety z wiÄ™kszym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Jest to zwiÄ…zane z wpÅ‚ywem produktów o wysokim IG na glikemiÄ™. Ich spożycie powoduje gwaÅ‚towny i wysoki wzrost stężenia glukozy w surowicy krwi. Na skutek tego dochodzi do silnego pobudzenia wydzielania insuliny. Jeżeli w zwyczajowym sposobie żywienia dominujÄ… produkty o wysokim IG, to dochodzi do niemal permanentnego hiperinsulinizmu. Gdy taka sytuacja utrzymuje siÄ™ przez wiele lat, to (na skutek współdziaÅ‚ania wielu mechanizmów, w tym utraty wrażliwoÅ›ci tkanki mięśniowej i tkanki tÅ‚uszczowej na dziaÅ‚anie insuliny w przebiegu otyÅ‚oÅ›ci) istnieje zwiÄ™kszone ryzyko powstania insulinoopornoÅ›ci, charakteryzujÄ…cej siÄ™ coraz mniej sprawnym wchÅ‚anianiem glukozy do komórek różnych tkanek pod wpÅ‚ywem tej samej iloÅ›ci insuliny [23, 26]. Do insulinoopornoÅ›ci może dochodzić również z powodu bezpoÅ›redniego toksycznego wpÅ‚ywu hiperglikemii [27]. Dowody na wpÅ‚yw IG diety pochodzÄ… przede wszystkim z prac epidemiologicznych. W badaniach laboratoryjnych udaÅ‚o siÄ™ jednak udowodnić, że wysoki IG zwiÄ™ksza wzglÄ™dne ryzyko mutacji genu Ki-ras w kodonie 13 [28]. U szczurów z farmakologicznie indukowanym rakiem jelita, którym podawano karmÄ™ o wysokim IG, stwierdzono wczeÅ›niejsze tworzenie siÄ™ nieprawidÅ‚owych ognisk krypt jelitowych i wiÄ™kszÄ… ich liczbÄ™ niż w grupie otrzymujÄ…cej karmÄ™ o niskim IG [9]. Badania epidemiologiczne dotyczÄ…ce wpÅ‚ywu IG na ryzyko nowotworów W wielu badaniach epidemiologicznych oceniano ryzyko powstawania nowotworów zÅ‚oÅ›liwych w odniesieniu do spożycia poszczególnych produktów spożywczych. W Japonii stwierdzono zwiÄ™kszone ryzyko raka jelita grubego u osób spożywajÄ…cych najwiÄ™ksze iloÅ›ci ryżu, który charakteryzuje siÄ™ wysokim IG [29]. Podobna zależność zostaÅ‚a wykazana w Australii w przypadku wysokiego spożycia ziemniaków, również majÄ…cych wysokÄ… wartość IG [30]. W populacji amerykaÅ„skiej wiÄ™ksza czÄ™stotliwość spożywania przekÄ…sek zawierajÄ…cych rafinowane cukry o wysokim IG korelowaÅ‚a dodatnio z ryzykiem raka jelita [31]. Natomiast w wiejskiej populacji Chin wyższe ryzyko raka jelita byÅ‚o dodatnio skorelowane z wysokim spożyciem ryżu, cukru i produktów zawierajÄ…cych przetworzonÄ… skrobiÄ™ [32]. Na podstawie wyników tych prac wydaje siÄ™, że ryzyko raka jelita jest wiÄ™ksze u osób, u których w zwyczajowym sposobie żywienia dominujÄ… produkty spożywcze o wysokim IG. W ostatnich latach przeprowadzono szereg badaÅ„, w których ryzyko różnych nowotworów zÅ‚oÅ›liwych odnoszono bezpoÅ›rednio do Å›redniego IG lub Å‚adunku glikemicznego diety. Ich wyniki zostanÄ… omówione poniżej. IG a rak jelita W badaniu obejmujÄ…cym wielotysiÄ™cznÄ… populacjÄ™ amerykaÅ„skÄ… Slattery oceniaÅ‚ Å›redni IG diety na podstawie wywiadu czÄ™stoÅ›ci spożycia (food frequency questionnire). Zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, których zwyczajowy sposób żywienia charakteryzowaÅ‚ siÄ™ najwyższym Å›rednim IG i którzy prowadzili siedzÄ…cy tryb życia, stwierdzono wyższe ryzyko wystÄ…pienia raka jelita grubego (wzglÄ™dne ryzyko przy porównaniu najwyższego i najniższego kwintyla wynosiÅ‚o dla mężczyzn 3,46 a dla kobiet 2,00). Natomiast u osób aktywnych fizycznie Å›rednia wartość IG nie wpÅ‚ywaÅ‚a na ryzyko raka jelita. Wysoki Å›redni Å‚adunek glikemiczny diety zwiÄ™kszaÅ‚ ryzyko raka jelita o 69 proc. u kobiet i 87 proc. u mężczyzn. Zależność pomiÄ™dzy wysokim spożyciem cukru a ryzykiem raka byÅ‚a wyraźnie niższa [33]. W badaniu, które Franceschi przeprowadziÅ‚ we WÅ‚oszech, wykazano zwiÄ™kszone o 70 proc. ryzyko powstania raka jelita grubego u osób, których dieta miaÅ‚a wysoki Å‚adunek glikemiczny w porównaniu z dietÄ… o niskim Å‚adunku glikemicznym (porównywano najwyższy i najniższy kwintyl IG) [34]. Levi oceniaÅ‚ Å›redni IG diety u ponad 300 chorych z rakiem jelita grubego w porównaniu ze sparowanÄ… grupÄ… kontrolnÄ…. Dla osób ze Å›redniego i wysokiego tercyla IG stwierdzono wyższe ryzyko raka jelita w porównaniu z najniższym tercylem. WzglÄ™dne ryzyko wynosiÅ‚o odpowiednio 2,2 oraz 1,8 [35]. Higginbotham wybraÅ‚a z grupy 40 tys. kobiet uczestniczÄ…cych w programie Women’s Health Study 174 kobiety, które podczas 8 lat obserwacji zachorowaÅ‚y na raka jelita grubego. OkazaÅ‚o siÄ™, że grupa o najwyższym Å›rednim Å‚adunku glikemicznym diety (górny kwintyl) miaÅ‚a 2,85 razy wiÄ™ksze wzglÄ™dne ryzyko zachorowania niż grupa o najniższym Å‚adunku glikemicznym [36]. Terry opublikowaÅ‚ wyniki badania prospektywnego przeprowadzonego w grupie niemal 50 tys. kobiet w wieku 40–59 lat w Kanadzie, które obserwowano Å›rednio przez ponad 16 lat. W tym czasie w tej grupie stwierdzono ok. 600 przypadków raka okrężnicy i odbytnicy. Porównano ryzyko wystÄ…pienia raka jelita w zależnoÅ›ci od caÅ‚kowitego spożycia wÄ™glowodanów, spożycia cukrów prostych oraz Å›redniego Å‚adunku glikemicznego diety, porównujÄ…c grupy z najwyższego i najniższego kwintyla spożycia. W przypadku żadnego z ocenianych parametrów nie stwierdzono różnic istotnych statystycznie (różnica wzglÄ™dnego ryzyka nie przekraczaÅ‚a 5 proc.) [37]. Wyniki tej pracy nie potwierdzajÄ… znaczenia koncepcji IG w patogenezie raka jelita. UkazaÅ‚a siÄ™ jedna praca dotyczÄ…ca wpÅ‚ywu Å‚adunku glikemicznego diety na powstawanie polipów dystalnego odcinka jelita grubego. W grupie ponad 34 tys. kobiet w czasie 16 lat obserwacji stwierdzono 1 715 przypadków polipów jelita. Nie wykazano, aby wysoki IG oraz wysoki Å‚adunek glikemiczny diety zwiÄ™kszaÅ‚y ryzyko powstania polipów [38]. IG a rak piersi Augustin i wsp. badali sposób żywienia kobiet z wczesnym rakiem piersi w porównaniu ze sparowanÄ… grupÄ… kontrolnÄ…. Wykazano, że wysokie spożycie przekÄ…sek zawierajÄ…cych przetworzone wÄ™glowodany o wysokim IG zwiÄ™ksza wzglÄ™dne ryzyko raka 1,3 raza [39]. Potuischman i wsp. w grupie kobiet po menopauzie stwierdzili 1,5 raza wiÄ™ksze wzglÄ™dne ryzyko raka w grupie z wysokim Å‚adunkiem glikemicznym diety [40]. Cho i wsp. dokonali analizy danych pochodzÄ…cych z badania Nurses’ Health Study, w którym uczestniczyÅ‚o ponad 90 tys. kobiet. W ciÄ…gu 8 lat obserwacji w tej grupie stwierdzono 714 przypadków raka piersi. U kobiet z nadwagÄ… lub otyÅ‚ych z najwyższym Å‚adunkiem glikemicznym diety stwierdzono wiÄ™ksze wzglÄ™dne ryzyko raka (1,6 raza) w porównaniu z grupÄ… z najniższym Å‚adunkiem glikemicznym. Natomiast u kobiet z prawidÅ‚owym BMI nie stwierdzono takiej zależnoÅ›ci [41]. W tej samej grupie u części kobiet zebrano wywiad dotyczÄ…cy sposobu żywienia w okresie uczÄ™szczania do szkoÅ‚y Å›redniej. WzglÄ™dne ryzyko raka piersi u kobiet z górnego kwintyla Å›redniego IG diety byÅ‚o niemal o 50 proc. wyższe niż u kobiet w dolnego kwintyla [42]. W badaniu Women’s Health Study wzięło udziaÅ‚ niemal 40 tys. kobiet w wieku pow. 45 lat. Po 7 latach stwierdzono 946 przypadków raka piersi. Nie stwierdzono, aby Å‚adunek glikemiczny diety zwiÄ™kszaÅ‚ ryzyko raka piersi w caÅ‚ej badanej populacji. Jednak w podgrupie kobiet w okresie przed menopauzÄ… wiodÄ…cych siedzÄ…cy tryb życia wzglÄ™dne ryzyko byÅ‚o wyższe 2,35 raza u kobiet z najwyższym Å‚adunkiem glikemicznym w porównaniu z grupÄ… o najniższym Å‚adunku glikemicznym diety [43]. Autorzy przypuszczajÄ…, że wpÅ‚yw Å‚adunku glikemicznego na rozwój raka piersi jest modulowany przez dodatkowe czynniki, w tym styl życia i czynniki hormonalne. U kobiet uczestniczÄ…cych w badaniu Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort (ponad 63 tys. osób) po 5 latach udokumentowano 1 442 przypadki raka piersi. Nie stwierdzono wpÅ‚ywu IG ani Å‚adunku glikemicznego na wzglÄ™dne ryzyko raka [44]. W badaniu Leviego i wsp. u kobiet ze Å›redniego i wysokiego tercyla Å‚adunku glikemicznego diety wystÄ™powaÅ‚o wiÄ™ksze ryzyko raka piersi; odpowiednio 1,6 oraz 1,3 w porównaniu z grupÄ… o najniższym Å‚adunku glikemicznym [35]. W kanadyjskim badaniu National Breast Screening uczestniczyÅ‚o niespeÅ‚na 50 tys. kobiet. W czasie Å›rednio ponad 16-letniej obserwacji rozpoznano 1 461 przypadków raka piersi. W grupie kobiet po menopauzie najwyższy Å‚adunek glikemiczny diety zwiÄ™kszaÅ‚ wzglÄ™dne ryzyko raka o 1,87 raza w porównaniu z grupÄ… o najniższym Å‚adunku glikemicznym. U kobiet w okresie przedmenopauzalnym nie stwierdzono wpÅ‚ywu Å‚adunku glikemicznego na ryzyko raka piersi [45]. Wreszcie w pomenopauzalnej populacji kobiet duÅ„skich nie wykazano wpÅ‚ywu indeksu glikemicznego ani Å‚adunku glikemicznego diety na wzglÄ™dne ryzyko raka piersi [46]. IG a rak trzustki Badania epidemiologiczne wskazujÄ…, że stosowanie diet wegaÅ„skich (zawierajÄ…cych warzywa i owoce majÄ…ce w wiÄ™kszoÅ›ci niski IG) jest zwiÄ…zane z niższym ryzykiem raka trzustki [47]. WÅ›ród kobiet biorÄ…cych udziaÅ‚ w badaniu Nurses’ Health Study w czasie 18 lat obserwacji stwierdzono 180 przypadków raka trzustki. U kobiet z prawidÅ‚owÄ… masÄ… ciaÅ‚a (BMI <25), aktywnych fizycznie, wysoki Å‚adunek glikemiczny diety (górny kwintyl) zwiÄ™kszaÅ‚ ryzyko raka trzustki o 53 proc. Natomiast u kobiet z nadwagÄ…, prowadzÄ…cych siedzÄ…cy tryb życia wzglÄ™dne ryzyko raka trzustki byÅ‚o 2,67 raza wyższe w grupie o najwyższym Å‚adunku glikemicznym w porównaniu z grupÄ… o najniższym Å‚adunku glikemicznym [48]. IG a inne nowotwory zÅ‚oÅ›liwe Opublikowano tylko kilka prac dotyczÄ…cych wpÅ‚ywu IG lub Å‚adunku glikemicznego diety na ryzyko innych nowotworów zÅ‚oÅ›liwych. WiÄ™kszość z tych prac pochodzi z tego samego oÅ›rodka kanadyjskiego. Na podstawie badania sposobu żywienia ponad 1 000 kobiet z rakiem jajnika w porównaniu z grupÄ… kontrolnÄ… w grupie o najwyższym Å‚adunku glikemicznym diety (górny kwartyl) stwierdzono wyższe ryzyko raka (1,7 raza) w porównaniu z grupÄ… z najniższym Å‚adunkiem glikemicznym (dolny kwartyl) [49]. W badaniu kohortowym u ponad 23 tys. kobiet po menopauzie w ciÄ…gu 15 lat stwierdzono 415 przypadki raka macicy. Wysoki Å‚adunek glikemiczny diety (górny kwintyl) byÅ‚ zwiÄ…zany z nieco wyższym wzglÄ™dnym ryzykiem raka – 1,24. Po wyÅ‚Ä…czeniu grupy kobiet z cukrzycÄ… wzglÄ™dne ryzyko wzrosÅ‚o do 1,46 [50]. W przypadku raka jamy ustnej, krtani i przeÅ‚yku wzglÄ™dne ryzyko w populacji wÅ‚oskiej o najwyższym Å‚adunku glikemicznym diety (górny kwintyl) byÅ‚o 1,8 raza wyższe niż w grupie o najniższym Å‚adunku glikemicznym [51]. Wysoki Å‚adunek glikemiczny (górny kwartyl) zwiÄ™kszaÅ‚ wzglÄ™dne ryzyko raka żoÅ‚Ä…dka o 1,94 raza w porównaniu z niskim Å‚adunkiem glikemicznym (dolny kwartyl) [52]. Dla raka prostaty najwyższy kwintyl Å‚adunku glikemicznego diety byÅ‚ zwiÄ…zany z ryzykiem 1,41 raza wyższym niż w grupie z najniższym Å‚adunkiem glikemicznym [53]. Wnioski Na podstawie badaÅ„ laboratoryjnych, badaÅ„ prowadzonych na zwierzÄ™tach oraz badaÅ„ epidemiologicznych u ludzi wykazano, że wysoki Å‚adunek glikemiczny diety może zwiÄ™kszać ryzyko wystÄ…pienia wielu nowotworów zÅ‚oÅ›liwych. Mechanizm tego wpÅ‚ywu nie jest dotychczas w peÅ‚ni poznany, jednak wiele danych przemawia za znaczeniem hiperinsulinemii i insulinoopornoÅ›ci. NiezbÄ™dne sÄ… dalsze wielokierunkowe badania, które pozwolÄ… na peÅ‚niejsze wyjaÅ›nienie obserwowanych zjawisk patofizjologicznych oraz być może pozwolÄ… na sprecyzowanie zaleceÅ„ żywieniowych przydatnych w prewencji chorób nowotworowych. Adres do korespondencji dr med. Janusz Ciok Pracownia Prewencji Pierwotnej Chorób Uwarunkowanych Zanieczyszczeniami i Wadliwym Å»ywieniem ZakÅ‚ad BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia Instytut Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia ul. PowsiÅ„ska 61/63 02-903 Warszawa e-mail: jciok@izz.waw.pl http://www.termedia.pl/showpdf.php?article_id=3394&filename=Indeks.pdf&priority=1
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |