Tytu³: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-07, 11:57:48 Encyklopedia Åšwiat dziecka, ksiÄ™ga III, "O życiu" wyd. Res Polona 1991 s. 70.
"TÅ‚uszcze - ...organizm nasz zużywa je jako substancje rezerwowe przeksztaÅ‚cajÄ…c je w cukry, jeÅ›li potrzebna jest energia..." Później na niektórych grupach dyskusyjnych niektórzy "fachowcy" twierdzÄ…, że glukoneogeneza to zamiana tÅ‚uszczu w cukier, a betaoksydacja nie istnieje :lol:. I można powtarzać, że nie ma takiego zestawu genów, który zamieniaÅ‚by tÅ‚uszcz w cukier, ale poglÄ…dy wyniesione z dzieciÅ„stwa :wink: skutecznie uniemożliwiajÄ… interpretacjÄ™ faktów nawet "naukowcom" od żywienia 8) PS Jako ciekawostkÄ™ podam, że glukoneogeneza jest wysoce energożerna i nie jest też odwróceniem glikolizy, gdyż przeksztaÅ‚cenie pirogronianu do glukozy w fazach odwrotnych glikolizie jest termodynamicznie nie możliwe, bo zużywa aż sześć (a nie dwa) wysokoenergetycznych wiÄ…zaÅ„. Dlatego przy zaburzeniach homeostazy, bardziej opÅ‚aca siÄ™ organizmowi wytwarzanie ciaÅ‚ ketonowych, niż produkcja glukozy. 8) Czy nie piszÄ™ zbyt skomplikowanie?. Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-09-07, 12:46:18 Toan, ja jestem ciemna w tych sprawach. To w praktyce, jeżeli jemy zbyt maÅ‚o wÄ™glowodanów, nasz organizm woli wyprodukować ketony niz przetwarzać bialko na wÄ™gle? Dlatego nie warto przy jedzeniu maÅ‚ej iloÅ›ci cukrów zjadać wiecej biaÅ‚ka, którego część zostanie przerobiona na wÄ™gle? Jak to sie dzieje? :|
Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-07, 14:16:35 Trzeba jeść cukrów tyle ile trzeba :wink:, aby nie byÅ‚o ciaÅ‚ ketonowych w moczu, czyli teoretycznie u zdrowego osobnika, wolnego od wad genetycznych i swoistych uwarunkowaÅ„ fizjologicznych okoÅ‚o 0,8g/kg nmc - na Å»ywieniu Optymalnym lub okoÅ‚o 5- i wiÄ™cej g/kg nmc na dietach, gdzie źródÅ‚em energii sÄ… wÄ™glowodany.
Produktem wyjÅ›ciowym dla glukoneogenezy jest zawsze pirogronian, który organizm może wytworzyć prosto z mleczanu, acetylokoenzymu A i Å›ladowo z etanolu oraz z aminokwasów prostoÅ‚aÅ„cuchowych np. z alaniny. Uproszczona przykÅ‚adowa stechiometria tego przypadku jest nastÄ™pujÄ…ca: alfaketoglutaran + alanina <=> glutaminian + pirogronian. Ale zawsze dokÅ‚ada siÄ™ energiÄ™, a życie polega na pozyskiwaniu energii ... i dlatego lepiej jest dostarczyć organizmowi gotowe, niż organizm ma sam synteryzować. PS Na "diecie korytkowej" (BTW okoÅ‚o 1:2:4) (podobnie jak "przy stole" (BTW okoÅ‚o 1:3,5:0,5)) wÄ™glowodany nie sÄ… źródÅ‚em energii dla organizmu, ale na tej pierwszej powodujÄ… insulinooporność, zamianÄ™ wÄ™glowodanów w tÅ‚uszcz i cholesterol, a komórki "korytkowca", jak w gÅ‚odzie i na Å»O - wolÄ… betaoksydować :?, ale o tym to siÄ™ nie Å›ni nawet uniwersyteckim fizjonomom :wink:, bo ich nauczono, że energia w organizmie pochodzi z wÄ™glowodanów 8) I wÅ‚aÅ›nie dlatego to jest genialne leczenie cukrzycy- http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1845.from1189167399;topicseen#msg27669 Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-07, 15:34:19 Cytuj z: toan 2007-09-07, 14:16:35 a komórki "korytkowca", jak w gÅ‚odzie i na Å»O - wolÄ… betaoksydować :?, Na gÅ‚odówce organizm jest zmuszony do betaoksydacji - tak dla Å›cisÅ‚oÅ›ci 8) Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-09-07, 16:03:52 Och, Toan, moze zaczne z toba gadać, jak poczytam Biochemie Stryera. WÅ‚aÅ›nie jÄ… zdobyÅ‚am. PisaleÅ› że jest dobra dla opornych. No, wÅ‚asnie sie opieram :) Najpierw zrobie Prawko, potem... co by tu wymyslić? :roll:
Ja lubie o tych sprawach jak krowie na miedzy - prosto, Å‚opatologicznie :D Jedno zrozumiaÅ‚am. Mam jeÅ›c optymalnie :D No dobra, Lutz bardzo klarownie to opisuje i widać z tego, że energia uzyskana z glukozy kosztuje nas z 10 razy wiecej niz z tÅ‚uszczu. Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: genek 2007-09-07, 18:08:17 Cytuj z: toan 2007-09-07, 14:16:35 Produktem wyjÅ›ciowym dla glukoneogenezy jest zawsze pirogonian, który organizm może wytworzyć prosto z mleczanu, acetylokoenzymu A i Å›ladowo z etanolu oraz z aminokwasów prostoÅ‚aÅ„cuchowych np. z alaniny. Uproszczona przykÅ‚adowa stechiometria tego przypadku jest nastÄ™pujÄ…ca: alfaketoglutaran + alanina <=> glutaminian + pirogronian. Ale zawsze dokÅ‚ada siÄ™ energiÄ™, a życie polega na pozyskiwaniu energii ... i dlatego lepiej jest dostarczyć organizmowi gotowe, niż organizm ma sam synteryzować. PS wÄ™glowodany nie sÄ… źródÅ‚em energii dla organizmu, ale na tej pierwszej powodujÄ… insulinooporność, zamianÄ™ wÄ™glowodanów w tÅ‚uszcz i cholesterol, a komórki "korytkowca", jak w gÅ‚odzie i na Å»O - wolÄ… betaoksydować :?, TrochÄ™ przykro, że z powodu wÅ‚asnej niewiedzy nie jestem w stanie odnieść siÄ™ do twoich wniosków. Studiowanie biochemii idzie u mnie dość opornie. Ale cieszÄ™ sie, że już rozumiem terminologie i wiem o czym piszesz. PS Za kilka tygodni bÄ™dÄ™ w stanie podjąć dyskusje na ten temat. :-) Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-07, 19:23:56 Cytuj z: Ewa 2007-09-07, 16:03:52 jak poczytam Biochemie Stryera... Tak, to bardzo dobra biochemia. CzÄ™sto do niej zaglÄ…daÅ‚em swego czasu, a i teraz lubiÄ™ do niej zerknąć, jak mi coÅ› z gÅ‚owy wypadnie... :? Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-07, 19:44:15 Cytuj z: genek 2007-09-07, 18:08:17 ...podjąć dyskusje na ten temat... OczywiÅ›cie, ale o czym tu dyskutować, skoro wszystko jest napisane "czarno na biaÅ‚ym"?. Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-09-08, 07:15:35 Cytuj z: Ewa 2007-09-07, 16:03:52 Ja lubie o tych sprawach jak krowie na miedzy - prosto, Å‚opatologicznie Dlatego zawsze podziwiam Dr-JK za umiejÄ™tność pisania o niezrozumiaÅ‚ych dla wiÄ™kszoÅ›ci utytuÅ‚owanych miernot zjawiskach w sposób przystÄ™pny i zrozumiaÅ‚y dla wiÄ™kszoÅ›ci osób po maturze, zainteresowanych nieco zagadnieniami biologii 8). Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-09-08, 12:54:02 Tak, Tomek. Wbrew pozorom, to jest sztuka pisać przystepnym jÄ™zykiem, naturalnÄ… polszczyznÄ…. Wielu naukowców pisze hermetycznym jÄ™zykiem, nie koniecznie dlatego, że chca zabrzmieć, ale dlatego, że po prostu nie potrafiÄ… wydostać siÄ™ ze swojej technicznej w pracy uzywanej nomenklatury. Jest to jakieÅ› ograniczenie - brak wyobraźni, empatii i dobrej woli.
A niektórzy naukowcy, tak mi mówiÅ‚a moja przyjaciólka, tez naukowiec i pracownik PAN, najzwyczajniej w swiecie bojÄ… siÄ™ byc posÄ…dzeni o brak profesjonalizmu, wiÄ™c "trujÄ…" i przynudzajÄ… nieprofesjonalnie profesjonalnym jÄ™zykiem :D Tytu³: Odp: Od maÅ‚ego - pomieszać w gÅ‚owie! Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-01-18, 22:31:52 Cytuj z: toan 2007-09-08, 07:15:35 Cytuj z: Ewa 2007-09-07, 16:03:52 Ja lubie o tych sprawach jak krowie na miedzy - prosto, Å‚opatologicznie Dlatego zawsze podziwiam Dr-JK za umiejÄ™tność pisania o niezrozumiaÅ‚ych dla wiÄ™kszoÅ›ci utytuÅ‚owanych miernot zjawiskach w sposób przystÄ™pny i zrozumiaÅ‚y dla wiÄ™kszoÅ›ci osób po maturze, zainteresowanych nieco zagadnieniami biologii 8). Ja też podziwiam dr Jana KwaÅ›niewskiego, za to co zrobiÅ‚ w dziedzinie medycyny i za komunikatywność.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |