forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-09-15, 00:26:08



Tytu³: ZAPIEKANKA FASOLOWA Z SZYNKÄ„.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-09-15, 00:26:08
ZAPIEKANKA  FASOLOWA  Z  SZYNKÄ„.

Składniki.
600g Fasolka szparagowa zielona
150g Szynki wieprzowa gotowana
150g Jajka 3
150g Śmietana słodka 30%
100g Cebula
  50g Boczek wÄ™dzony
  50g Ser tarty Parmezan
  50g MasÅ‚o stopione
przyprawy : 1 pęczek pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania.
Cebulę czosnek i boczek pokroić w kosteczkę, a szynkę na wąskie paski Pietruszkę umyć i posiekać. Fasolkę umyć i obrać z włókien. Boczek usmażyć tak, aby był chrupiący. Na tłuszczu z wytopionego boczku usmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor Dodać fasolkę, szynkę i pietruszkę. Wymieszać, włożyć do żaroodpornej formy. Jajka roztrzepać ze śmietaną, tartym parmezanem i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, polać tym fasolkę. Zapiekankę polać stopionym masłem piec w piekarniku.

Ogółem 1300g  B-T-W  /82,1/ - /168,9/ - /57,4/ - /2080 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /6,3/ - /13,0/ - /4,4/ - /160 kalorii/
400g porcja 1 osobowa  B-T-W /25,3/ - /52,0/ - /17,6/ - /640 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 2,1  : 0,7
B+T/400g=77,2g


Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.






Tytu³: Odp: ZAPIEKANKA FASOLOWA Z SZYNKÄ„.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Flawia 2008-03-14, 15:17:04
zrobiłam to wczoraj, bardzo dobre, ale trochę suche wyszło. Moze by nie było takie suche gdyby kto podal w jakiej temperaturze i jak długo zapiekać? ;-)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.