forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-09-22, 02:55:53



Tytu³: GOLONKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-09-22, 02:55:53
GOLONKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI.

Składniki.
1200g Golonki wieprzowe peklowane
  400g Pomidorów 1 puszka
  200g Cebula
  200g Papryka zielona
  200g  Åšmietana sÅ‚odka 30%
przyprawy :1 liść laurowy, 5 owoców jałowca, 2 łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania.
Golonkę zalać zimną wodą dodać liść laurowy i rozgniecione owoce jałowca. Zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 60 minut, po ostudzeniu mięso wyjąć. Skórę ponacinać w romby i natrzeć papryką. Golonkę ułożyć w dużej brytfannie lub szklanym żaroodpornym naczyniu wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 200°C, często polewając bulionem. Należy pilnować, aby dno brytfanki było stale wilgotne. Obraną, cebulę pokroić na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w szerokie paski. Cebulę wraz z papryką dodać do mięsa. Na 10 minut przed końcem dodać osączone pomidory. Potrawę doprawić do smaku i dodać śmietanę. Można spożywać golonki samodzielnie lub podać z gotowanymi ziemniakami.

Ogółem 2200g  B-T-W  /236,4/ - /358,2/ - /43,2/ - /4350 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /10,7/ - /16,3/ - /2,0/ - /200 kalorii/
400g porcja 1 osobowa  B-T-W /43,0/ - /65,1/ - /7,9/ - /800 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 1,5  : 0,2
B+T/400g=108,1g

Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.