forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Artykuły opublikowane => Wtek zaczty przez: MORGANO 2007-09-22, 03:03:20



Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY (248)
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-09-22, 03:03:20
DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (248)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Nasza roczna córeczka ma silna astmę. Żeby oddychać musi przyjmować duże dawki silnych leków, zaczęło się od powtarzających się zapaleń oskrzeli. niestety, w swoich książkach nie pisze Pan za dużo o astmie, a to  bardzo częsta choroba tutaj w Kanadzie. Czy warto spróbować? Czy po takim jedzeniu astma może ustąpić? Czy córeczka jest wystarczająco duża, aby dawać jej tak tłuste jedzenie? Zaleca Pan dużo podrobów, a znam teorię, że najwięcej toksyn m. in. pestycydów gromadzi się właśnie w nerkach, wątrobie i skórze. Ostatnie pytanie: czy mięso zwierząt wyhodowanych na hormonach, jak również te produkty mleczne nadają się, żeby je jeść w takich ilościach?
                                                                                            Maria z Toronto


Przyczyną astmy i wszystkich innych chorób zaliczanych do "alergicznych" jest określony, niekorzystny model żywienia. Bezpośrednia przyczyna astmy (niższą) jest przewaga układu wegetatywnego - parasympatycznego w układzie oddechowym. "Leczenie" astmy polega głównie na podawaniu leków pobudzających układ sympatyczny - automatycznie, ale na krótko zmniejszających przewagę układu parasympatycznego. nieco inaczej działają hormony sterydowe, często stosowane w "leczeniu" astmy. A astmy nie trzeba leczyć. Trzeba na nią nie chorować. Jeśli już się choruje, to trzeba chorobę leczyć przyczynowo. A przyczynowym leczeniem astmy jest żywienie optymalne. Zamiast stosować leki, zawsze dla organizmu szkodliwe, dalece prościej, taniej i na trwałe można usunąć przewagę układu parasympatycznego w układzie oddechowym, pobudzając miejscowo układ sympatyczny tak, aby wytworzyć trwałą przewagę tego układu. to można uzyskać przez zastosowanie leczenia prądami selektywnymi S - pobudzającymi układ sympatyczny. Żywienie optymalne i prądy powodowały ustąpienie astmy po 2-3 dniach już u ponad 40% chorych na astmę, przebywających w Arkadii i łączni u ponad 60% po 2 tygodniach. U prawie wszystkich pozostałych astma została wyleczona w domu w okresie 1 miesiąca od leczenia w Arkadii, najdalej astma ustępowała po 3 miesiącach. Dotyczyło to chorych na inne oprócz astmy choroby - rozstrzenie oskrzeli, przewlekłe zapalenie oskrzeli, zmiany włókniste i przewlekłe zapalne  w płucach. U dzieci astma ustępuje szczególni szybko, bo młode organizmy reagują szybciej. Gdyby pani odżywiał się prawidłowo w czasie ciąży i w okresie laktacji, karmiła małą własną piersią, nie byłoby u dziecka ani stanów zapalnych oskrzeli, ani astmy. Tylko dzieci karmione tłustym mlekiem matki nie chorują i wyrastają na niskich, lekkich, późno dojrzewających, wartościowych biologicznie i długowiecznych ludzi. W mleku kobiecym na 1g białka przypada od 2,7 do 11g tłuszczu. Czym skład diety matki jest bardziej zbliżony do pastwiskowego modelu żywienia (wegetarianie), tym mleko ma więcej białka (niedobrze), więcej  węglowodanów, mniej tłuszczu.
Noworodki karmione mlekiem matek żywiących się optymalnie, praktycznie całą liczącą się energii otrzymują w tłuszczu zbliżonym swym składem do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, nie roślinnego. Ponad 90% dostarczanych w mleku węglowodanów organizm oseska zamienia w tłuszcze tak, że tłuszcze dostarczane w mleku i te zrobione z węglowodanów, dostarczają 90-95% całkowitej energii. Praktyczni jedynym liczącym się źródłem energii u takich osesków - są tłuszcze. W grupie optymalnych zawsze można łatwiej zorganizować sobie dostawę wartościowej żywności dla całej grupy, można znaleźć kogoś - kto będzie wypiekał chleby optymalne dla wszystkich, można znaleźć polskiego rzeźnika, który potrafi wytwarzać wędliny według starych technologii. Bo tylko takie nadają się do jedzenia dla człowieka. Pani dziecko jest zbyt małe, aby można było zastosować u niego prądy selektywne. Wystarczy samo żywienie optymalne. Po niedługim czasie astma powinna ustąpić. Natomiast u osób starszych, chorujących na astmę od wielu lat, bardziej korzystne będzie leczenie żywieniem optymalnym i prądami selektywnymi.
W Montrealu prądy selektywne można pobierać u dr Jana PONEJKO  i u Ryszarda UTKAŁY  W Montrealu organizuje się Bractwo Optymalnych. W sprawie informacji należy skontaktować się z ww. osobami.
Po ustąpieniu u dziecka astmy, proszę mnie powiadomić.

                                                                                                                                  JAN KWAŚNIEWSKI


Londyn, 22.12.1999r.
Mam wielu przyjaciół w środowisku żydowskim w Anglii. Słyszeli oni już o żywieniu optymalnym i jego dobroczynnych skutkach. wielu z nich chciałoby przejść na ten model żywienia, ale ze względów religijnych nie bardzo mogą. W swoich książkach pisze Pan, że człowiek powinien jeść dużo wieprzowiny, a oni wieprzowiny jeść nie mogą. Czy można żywić się bez spożywania wieprzowiny? Spotkali się z artykułem napisanym przez Elizabeth  Gleick, zamieszczonym w międzynarodowym wydaniu magazynu "Time" z dnia 25 października 1999r. str., 1-2 pt. "Bądź szybko chudy - co nowego".
Pisze ona o znanym fotografie pracującym w Warszawie Chrisie Niedenthalu, który od 18 miesięcy stosuje żywienie optymalne. Na śniadanie wcina tyle ile chce jajek ze słoniną, ale bez chleba. Smaruje ser masłem i wypija szklankę 30% śmietany. Węglowodanów stara się zjadać około 50g. Niedenhal powiedział, że nie tylko stracił na wadze 12kg, ale też "mam o wiele więcej energii i wyglądam lepiej". Piszę, że "Dieta optymalna stworzona została przez Polaka lekarza Jana Kwaśniewskiego, którego książki są sprzedawane na ulicy". Moi przyjaciele, z którymi rozmawiam, i którym tłumaczę fragmenty Pana książki, wiele rozumieją, niektórzy już zaczęli stosować dietę optymalna, ale chcieliby wiedzieć więcej. Potrzebują informacji w języku angielskim, także niemieckim. Słyszałam, że wyszła książką w języku niemieckim, ale w Anglii jej nie ma. Podobno ma się wkrótce ukazać książka (słyszałem, że nawet dwie) w języku angielskim. Proszę o informację, gdzie te książki będzie można kupić. Proszę też zmodyfikować żywienie optymalne tak, aby i Żydzi mogli stosować ten model żywienia, ponieważ jak sprawdziłam na sobie i usłyszałam od kilku moich przyjaciół, powoduje on rewelacyjne korzystne rezultaty.
                                                                                  Barbara W z Londynu.


Bóg Noego i Mojżesza dysponował kompletną wiedzą dotyczącą odżywiania człowieka. Ale dopiero Bóg Mojżesza znał zwierzęta przenoszące trychinozę oraz wściekliznę i bezbłędnie potrafił wyłączyć ze spożycia przez człowieka wszystkie zwierzęta przenoszące trychinozę, w tym świnki. Przecież nie mógł dać do rąk kapłanów mikroskopu koniecznego do badania mięsa na obecność włośnic, bo prowadząc życie nomadów nie mieli warunków do życia tego urządzenia. Surowymi zakazami ograniczył kontakty ze zwierzętami, które mogły być chore na wściekliznę, lub padły z powodu wścieklizny. W Mojżeszu, Aaronie i jego synach, w Lewitach, znalazł pojętnych uczniów, którzy zrozumieli boską wiedzę i potrafili z tej wiedzy skorzystać. Ludzie nauki w Izraelu dysponowali wiedzą o żywieniu człowieka na takim poziomie, przy którym współczesna "nauka" o żywieniu człowieka to przedszkole, a FAO - to uniwersytet III wieku dla chorych na chorobę Alzheimera. znali oni optymalny wzorzec żywienia i stosowali go sami, tylko dla siebie, pilnie strzegąc tego monopolu na zdrowie, rozum, bogactwo, władzę i długie życie. Znali dietę, którą nazwałem japońską (1972) i ta dieta była stosowana dla wszystkich innych. wiedzieli, jak karmić wojowników, aby byli najlepszymi na świecie. Ta wiedza ze zrozumiałych względów była tajna. Po 40 latach tułaczki po pustyni weszli do Ziemi Obiecanej z najbardziej sprawnym narodowym mózgiem, zastrzeżonym dla Lewitów, z liczną, posłuszną rzeszą pracowitego ludu i z najlepszą armią jaka być mogła, przy ówczesnym poziomie wytwarzania broni.
Podobną armią dysponowali później Persowie, podobną wartość mieli żołnierze Aleksandra Wielkiego, czy chana Kubiłaja, wnuka Czyngis-chana. "Dziesięciu będzie goniło stu, a pięciuset dziesięć tysięcy", napisano w Biblii o wartości bojowej wojowników izraelskich. Monopol kapłanów był strzeżony. Za zjadanie podrobów, tłuszczu, za zabicie zwierzęcia samemu była zawsze tylko jedna kara - śmierć. "Do końca dni waszych, we wszystkich plemionach waszych żadnej tłustości jeść nie będziecie, bo wszystka tłustość jest pańska"( czytaj kapłańska ) - Biblia. Podstawą wyżywienia szerokich rzesz ludności była dieta "japońska". Podstawą były produkty zbożowe i inne roślinne, z wyłączeniem tłuszczu i możliwością zjadania chudego mięsa. Dieta japońska to ryż, jarzyny, chude owoce morza i chude ryby. Zbliżony do diety japońskiej skład miała biblijna manna wytwarzana przez przeszkolonych kapłanów i ściśle racjonowana: omer na rodzinę. Dostosowanie żywienia optymalnego dla ludzi, którym zakazy religijne nie pozwalają na jedzenie wieprzowiny, jest proste. Wystarczy nie jeść wieprzowiny. Może być każde inne mięso, łój, tłuszcz wołowy czy barani, masło, śmietana, smalec gęsi, wątróbki gęsie stłuszczane, oliwa, olej słonecznikowy, orzechy. Kapłani izraelscy wiedzą, że zakaz zjadania wieprzowiny i wielu innych zwierząt, szczegółowo i bez jednego błędu wymienionych w Biblii, był spowodowany możliwością spożycia mięsa zwierzęcia zakażonego trychinozą. Autor książki "Na zachód od Jordanu", traktującej o wojnie izraelsko-egipskiej z 1968r., Andrzej Żeromski, który rozmawiał z wieloma politykami i rabinami, że zdziwieniem zauważył, że w "namiotach" przygotowywanych na święto było o wiele więcej świń niż baranów. Gdy zapytał, co to robią świnie, odpowiedziano mu - to są nasze barany. Spotkałem Żydów, którzy po kilku miesiącach żywienia optymalnego, gdy już rozjaśniło się im w głowie, gdy zrozumieli, dlaczego wprowadzono zakaz spożywania wieprzowiny w przeszłości, wprowadzali wieprzowinę do swej diety i dziwili się, że golonka jest taka smaczna. Dotychczas "Dieta optymalna" ukazała się w języku czeskim (Optimalni dieta ) i w języku niemieckim (Die Optimale Ernährung ), wkrótce ukaże się w języku angielskim. Drugie wydanie "Żywienia optymalnego" ukazało się już w języku angielskim. Przygotowane są wydania w języku francuskim, węgierskim, słowackim, ukraińskim i rosyjskim " Diety optymalnej" lub "Żywienia Optymalnego".
Ponieważ zależy mi na tym, aby Polacy jako pierwsi mogli skorzystać z mojej wiedzy, nakłady książek w innych językach są małe i nie są dostępne w wolnej sprzedaży.

                                                                                                                                  JAN KWAŚNIEWSKI





forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.