Tytu³: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-10-18, 01:37:08 O MIAÅ»DÅ»YCY.
WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Współczesna medycyna nie zna przyczyny rozwoju miażdżycy. Prof. W. OrÅ‚owski w swym VII - tomowym dziele "Nauka o chorobach wewnÄ™trznych" podaje aż 5 sprzecznych ze sobÄ… teorii powstawania miażdżycy, a żadna z nich nie podaje sposobu na unikniÄ™cie lub wyleczenie z tej choroby. WedÅ‚ug w/w autora miażdżyca w Polsce rozpoczyna siÄ™ już po 18 roku życia. OczywiÅ›cie w poczÄ…tkowym okresie zmiany w naczyniach krwionoÅ›nych nie dajÄ… objawów i można je wykryć badaniem sekcyjnym. Miażdżyca uważana jest oficjalnie za chorobÄ™ nieuleczalnÄ…, a powszechnie stosowane leki zmniejszajÄ… jedynie objawy, prowadzÄ…c czÄ™sto do przyspieszenia jej rozwoju. Wraz ze stosowanymi lekami zaleca siÄ™ unikanie tzw. Czynników ryzyka. Ostatnio bardzo dużą wagÄ™ przywiÄ…zuje siÄ™ do badania i obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu uważany jest za jeden z czynników przyspieszajÄ…cych rozwój miażdżycy, choć u poÅ‚owy chorych jest on w normie lub na jej granicy. Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol wywoÅ‚uje miażdżycÄ™. Jak do tej pory w żadnej z publikacji medycznych nie spotkaÅ‚em siÄ™ z takim stwierdzeniem - można je spotkać w reklamach telewizyjnych lub przeczytać w kobiecych periodykach. Fachowo pisze siÄ™, że wysoki poziom cholesterolu może przyspieszać rozwój miażdżycy. Wiele chorych osób przekonaÅ‚o siÄ™, że unikanie tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych nie powoduje spadku poziomu cholesterolu, a może go nawet podnieść. Aby to wyjaÅ›nić, należy zastanowić siÄ™, jakie sÄ… losy w organizmie spożywanych przez nas pokarmów, a zwÅ‚aszcza zalecanych oficjalnie wÄ™glowodanów i zakazywanych tÅ‚uszczów, rozpoczynajÄ…c od przewodu pokarmowego. Duże czÄ…steczki tÅ‚uszczów w ogóle nie mogÄ… być wchÅ‚aniane przez nabÅ‚onek jelit, dlatego ulegajÄ… one strawieniu do wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, te za poÅ›rednictwem tzw. biaÅ‚ek noÅ›nikowych sÄ… przenoszone do wnÄ™trza organizmu poczÄ…tkowo do chÅ‚onki, a dopiero potem do krwi. Kwasy tÅ‚uszczowe sÄ… gotowym do wykorzystania i bardzo dobrym źródÅ‚em energii, dlatego wiÄ™kszość tkanek zużywa je w pierwszej kolejnoÅ›ci. ZupeÅ‚nie inny jest metabolizm cukrów. Ich maÅ‚e czÄ…steczki szybko przedostajÄ… siÄ™ do krwioobiegu i prosto z jelit, przez żyÅ‚Ä™ wrotnÄ…, trafiajÄ… do wÄ…troby, gdzie nastÄ™puje przetwarzanie cukrów prostych. Fruktoza jest prawie w caÅ‚oÅ›ci wykorzystywana do produkcji triglicerydów. WystÄ™pujÄ…ca z niÄ… praktycznie zawsze glukoza powoduje zwiÄ™kszone wydzielanie insuliny, która przyspiesza ten proces. Z powyższych faktów jasno wynika, że tÅ‚uszcze pokarmowe nie mogÄ… odkÅ‚adać siÄ™ w naczyniach, a diety zawierajÄ…ce duże iloÅ›ci cukrów prostych powodujÄ… wzrost poziomu triglicerydów i cholesterolu LDL. Szybkość wytwarzania tÅ‚uszczów w organizmie jest u czÅ‚owieka regulowana stanem odżywiania i tak przy dużym spożyciu wÄ™glowodanów wzrasta, a obniża siÄ™ wraz ze zwiÄ™kszeniem podaży tÅ‚uszczów. Przy żywieniu tradycyjnym przyczynÄ… miażdżycy nie sÄ…, jak siÄ™ powszechnie sÄ…dzi tÅ‚uszcze pokarmowe, lecz spożywane wraz z nimi wÄ™glowodany. Najlepsze warunki do powstawania tzw. blaszek miażdżycowych zachodzÄ…, gdy ilość energii pozyskiwana z tÅ‚uszczów i cukrów jest równa i wynosi po okoÅ‚o 45%. Przy takim odżywianiu wolne kwasy tÅ‚uszczowe zaspakajajÄ… zapotrzebowanie na energiÄ™, natomiast cukry proste sÄ… przetwarzane na cholesterol w Å›cianach tÄ™tnic i tam odkÅ‚adajÄ… siÄ™ utrudniajÄ…c przepÅ‚yw krwi i prowadzÄ… do niedotlenienia tkanek. Proces ten jest uważany za nieodwracalny, co kłóci siÄ™ z podstawowym prawem chemicznym, które mówi, że każda reakcja może przebiegać dwukierunkowo. PrzechodzÄ…c na żywienie optymalne mamy do czynienia wÅ‚aÅ›nie z odwróceniem procesów miażdżycowych. Czas ustÄ™powania miażdżycy trwa zwykle od kilku miesiÄ™cy do 2 a wyjÄ…tkowo 3 lat, co zależy głównie od stopnia zaawansowania choroby. Pewne objawy jednak ustÄ™pujÄ… znacznie szybciej, ponieważ poprawia siÄ™ zaopatrzenie w produkty odżywcze i spada zapotrzebowanie na tlen. Dodatkowo stosujÄ…c prÄ…dy selektywne można osiÄ…gnąć niespotykane we współczesnej medycynie efekty. WÅ›ród pacjentów w ciÄ…gu dwóch tygodni obserwowano znacznÄ… poprawÄ™ lub ustÄ…pienie objawów choroby wieÅ„cowej. W chromaniu przestankowym wystÄ™powanie bólów koÅ„czyn dolnych zmniejsza siÄ™ Å›rednio o 100 - 500%. Zawroty gÅ‚owy spowodowane niedotlenieniem mózgu ustÄ™pujÄ… najczęściej miÄ™dzy 10 a 15 dniem pobytu. Ryzyko wystÄ…pienia zawaÅ‚u na żywieniu optymalnym spada Praktycznie natychmiast, o 50%, ponieważ zmniejsza siÄ™ gÄ™stość krwi. W czasie ustÄ™powania miażdżycy można siÄ™ czasem spodziewać wzrostu poziomu cholesterolu ogólnego, czego nie należy siÄ™ obawiać, ponieważ jest to spowodowane m. in. jego uwalnianiem ze Å›cian tÄ™tnic. W tym samym czasie daje siÄ™ jednak zauważyć obniżenie poziomu triglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu HDL. Lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala Optymalny konsultant medyczny. Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 18:42:57 Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzÄ… jajek,a i tak majÄ… miażdżycÄ™.
Albo jedzÄ… i jajka i chleb. Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjaÅ‚y powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byÅ‚yby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszÄ… ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochÄ™ ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorujÄ… (a może nie wiedzÄ…?-nie wiem). Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 18:59:04 Cytuj z: grizzly 2008-02-19, 17:25:52 Tylko ze w Harperze pisze zupelnie cos innego a w prosektorium widac i czuc te miazdzyce pod nozem. I kto tu ma racje????? :shock: :shock: :shock: :shock: No to może napisz,co pisze w Harperze,bo ja nie wiem,a temat ciekawy i godny dyskusji. Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-02-19, 19:06:42 Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57 ......Bo jak piszÄ… ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochÄ™ ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorujÄ… (a może nie wiedzÄ…?-nie wiem)...... Miazdzyca to paskudna choroba, pierwsze objawy zaleza od tego gdzie(w jakich narzadach - tkankach) zostana "pozapychane" naczynia, poczatkowo niema zadnych objawow "namacalnych", ktore moze zaobserwowac u siebie czlowiek, u ktorego rozpoczyna sie ta straszna choroba. Dodatkowo moze ona sie rozwijac bardzo powoli np 40, 30, 20 lat. Jednak przez dziesiec lat, rowniez moze sie rozwinac znacznie, a co najbardziej "dolujace" to to, ze moze nie dawac zadnych specyficznych objawow, albo ukrywac sie pod "maska" inych chorob. Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03 Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57 Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzÄ… jajek,a i tak majÄ… miażdżycÄ™. Albo jedzÄ… i jajka i chleb. Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjaÅ‚y powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byÅ‚yby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszÄ… ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochÄ™ ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorujÄ… (a może nie wiedzÄ…?-nie wiem). Ja stosujÄ™ DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiÅ› czas. Wszystkie wyniki w normie. Żółtek zjadam co dzieÅ„ od 5 do 10 sztuk. Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 19:56:14 Cytuj z: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03 Ja stosujÄ™ DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiÅ› czas. Wszystkie wyniki w normie. Żółtek zjadam co dzieÅ„ od 5 do 10 sztuk. No to tylko pogratulować i oby tak dalej :D A jaki prowadzisz tryb zycia? Jak u Ciebie z aktywnoÅ›ciÄ… ruchowÄ…? Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: gracjusz 2008-02-20, 21:15:00 Witam serdecznie, pozwólcie, że podzielÄ™ siÄ™ kilkoma zdaniami na temat miażdżycy, opartymi tylko i wyÅ‚Ä…cznie obserwacjÄ… trybu życia i diety mojego Taty.
Tata ma 81 lat i wÅ‚aÅ›nie odebraÅ‚em Go ze szpital po udarze niedokrwiennym mózgu, z trwajÄ…cym nadal migotaniem przedsionków i arytmiÄ…. Jak siÄ™gam pamiÄ™ciÄ… , zawsze jadaÅ‚ buÅ‚ki pszenne z powodu nadkwasoty, zupy warzywne na chudym miÄ™sku, ziemniaki na 3/4 talerza, owoce, warzywa surowe ( marchew uprawiaÅ‚ na ogródku i jadaÅ‚ dosÅ‚ownie workami). CaÅ‚e to żarcie byÅ‚o ledwo solone – przynajmniej nigdy nie czuÅ‚em soli i nie mogÅ‚em jeść z TatÄ… z jednej miski ! MaÅ‚o tego – Tata nie piÅ‚ alkoholu ! Tryb życia – poczÄ…tkowo , gdy nie byÅ‚o samochodów ganiaÅ‚ na piechotÄ™, w pracy –częściowo w biurze, częściowo gonitwa po fabryce ( byÅ‚ inżynierem ). W wieku Å›rednim – samochód , autobusy ale też, sporo wycieczek do pobliskiego lasu. Wiek emerytalny – wieczne wÄ™drówki, aktywność w klubach seniorów, kombatantów, dancingi i panienki ( 70-cio letnie). Można by powiedzieć, że jest okazem zdrowia, ze zdrowego odżywiania i aktywnoÅ›ci. Ma tylko jeden ubytek w uzÄ™bieniu, żadnych plÄ…b - chociaż odwiedza stomatologa do drobnych zabiegów. Chyba od jedzenia marchwi ( albo ze staroÅ›ci) wytarÅ‚y siÄ™ nieco mocniej niektóre zÄ™by i tam potrzebny jest stomatolog. Faktyczny stan zdrowia Taty na dzisiaj. - miażdżyca wÅ‚aÅ›ciwie wszÄ™dzie a)– nogi – stopy prawie bez krążenia b) – gÅ‚owa – widziaÅ‚em zdjÄ™cia z tomografu – praktycznie brak Å›wiatÅ‚a we wszystkich naczyniach ( stÄ…d wieloogniskowe udary mózgu Å‚Ä…cznie z pniem ) ( mam fotki na pÅ‚ytce) - serce – migotanie jest sÅ‚absze – ale chyba z powodu cudem wywalczonego stymulatora serca , jeszcze funkcjonuje. c) CHOLESTEROL – caÅ‚y czas na poziomie Å›rednim 140 -160 I jeszcze jedno – Tata ma 2 braci w podobnym wieku . Jeden mieszka na wsi – wÅ‚asna obórka a w niej wieprz, kury, krówka. Drugi – ma domek pod miastem i też kury, prosiak itp. Ich stan zdrowia – dobra pamięć, Å›rednie ciÅ›nienie, cholesterol 150, wszystkie zÄ™by, peÅ‚na czacha wÅ‚osów. I jak siÄ™ pojedzie z wizytÄ… – jest siÄ™ z kim napić… Aha , rodzice Taty mieszkali a wÅ‚aÅ›ciwie ukrywali siÄ™ od kilku pokoleÅ„ w lasach WoÅ‚ynia ( Kresy), jako zbiegowie z carskich kibitek na SyberiÄ™. OczywiÅ›cie dÅ‚ugo nie mieli wÅ‚asnej ziemi i tym samym - możliwoÅ›ci uprawy roli. ByÅ‚o natomiast dużooo zwierzyny w lesie. Jako ciekawostkÄ™ powiem, że żyjÄ…c od pokoleÅ„ z dala od cywilizacji wyksztaÅ‚cili wÅ‚asny jÄ™zyk – nie rozumieli ich ani Polacy ani UkraiÅ„cy ! PS. Na WaszÄ… stronÄ™ trafiÅ‚em poszukujÄ…c diety dla Taty. Szkoda, że o 30 lat za późno. Dużo optymalnego jedzonka ! Zdrowie samo wróci ! Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-24, 16:58:13 Cytuj z: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03 Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57 Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzÄ… jajek,a i tak majÄ… miażdżycÄ™. Albo jedzÄ… i jajka i chleb. Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjaÅ‚y powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byÅ‚yby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszÄ… ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochÄ™ ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorujÄ… (a może nie wiedzÄ…?-nie wiem). Ja stosujÄ™ DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiÅ› czas. Wszystkie wyniki w normie. Żółtek zjadam co dzieÅ„ od 5 do 10 sztuk. Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-02-24, 23:14:54 Gracjusz -jednak zywienie Twojego Ojca do czsu byÅ‚o skuteczne -
bo nie skazone chemią .Moi rodzice są tez w tym wieku -też staram sie namawiac ich do zdrowego żywienia . Wyszło na to ,ze ojciec najchętniej gotuje żebra ,albo nózki w kapuście -no i jaja pod każdą postacią . Z chlebka i słodzenia nie chcą zrezygnować . Jednym słowem koryto . Dziwne tylko ,ze lepiej sie czują ,bo widze jak ojciec po ogrodzie pomyka i wszystko sam robi. Zdrowa -czy Ty naprawde codziennie jadasz jaja ? U mnie tak sie nie da , bo lubie też jakies mięsiwo ,boczek pasztecik czy rybke - więc za duzo białka by mi wyszło, i tak wydaje mi sie ,ze siegam ok40-50 g.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |