forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => ArtykuÅ‚y opublikowane => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-10-18, 01:37:08



Tytu³: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-10-18, 01:37:08
O MIAŻDŻYCY.
Według opinii lekarza optymalnego.

Współczesna medycyna nie zna przyczyny rozwoju miażdżycy.
Prof. W. Orłowski w swym VII - tomowym dziele "Nauka o chorobach wewnętrznych" podaje aż 5 sprzecznych ze sobą teorii powstawania miażdżycy, a żadna z nich nie podaje sposobu na uniknięcie lub wyleczenie z tej choroby. Według w/w autora miażdżyca w Polsce rozpoczyna się już po 18 roku życia. Oczywiście w początkowym okresie zmiany w naczyniach krwionośnych nie dają objawów i można je wykryć badaniem sekcyjnym.
Miażdżyca uważana jest oficjalnie za chorobę nieuleczalną, a powszechnie stosowane leki zmniejszają jedynie objawy, prowadząc często do przyspieszenia jej rozwoju.
Wraz ze stosowanymi lekami zaleca się unikanie tzw. Czynników ryzyka. Ostatnio bardzo dużą wagę przywiązuje się do badania i obniżania poziomu cholesterolu we krwi.
Wysoki poziom cholesterolu uważany jest za jeden z czynników przyspieszających rozwój miażdżycy, choć u połowy chorych jest on w normie lub na jej granicy. Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol wywołuje miażdżycę. Jak do tej pory w żadnej z publikacji medycznych nie spotkałem się z takim stwierdzeniem - można je spotkać w reklamach telewizyjnych lub przeczytać w kobiecych periodykach. Fachowo pisze się, że wysoki poziom cholesterolu może przyspieszać rozwój miażdżycy. Wiele chorych osób przekonało się, że unikanie tłuszczów zwierzęcych nie powoduje spadku poziomu cholesterolu, a może go nawet podnieść. Aby to wyjaśnić, należy zastanowić się, jakie są losy w organizmie spożywanych przez nas pokarmów, a zwłaszcza zalecanych oficjalnie węglowodanów i zakazywanych tłuszczów, rozpoczynając od przewodu pokarmowego.
Duże czÄ…steczki tÅ‚uszczów w ogóle nie mogÄ… być wchÅ‚aniane przez nabÅ‚onek jelit, dlatego ulegajÄ… one strawieniu do wolnych kwasów tÅ‚uszczowych, te za poÅ›rednictwem tzw. biaÅ‚ek noÅ›nikowych sÄ… przenoszone do wnÄ™trza organizmu  poczÄ…tkowo do chÅ‚onki, a dopiero potem do krwi. Kwasy tÅ‚uszczowe sÄ… gotowym do wykorzystania i bardzo dobrym źródÅ‚em energii, dlatego wiÄ™kszość tkanek zużywa je w pierwszej kolejnoÅ›ci.
Zupełnie inny jest metabolizm cukrów.
Ich małe cząsteczki szybko przedostają się do krwioobiegu i prosto z jelit, przez żyłę wrotną, trafiają do wątroby, gdzie następuje przetwarzanie cukrów prostych. Fruktoza jest prawie w całości wykorzystywana do produkcji triglicerydów. Występująca z nią praktycznie zawsze glukoza powoduje zwiększone wydzielanie insuliny, która przyspiesza ten proces.
Z powyższych faktów jasno wynika, że tłuszcze pokarmowe nie mogą odkładać się w naczyniach, a diety zawierające duże ilości cukrów prostych powodują wzrost poziomu triglicerydów i cholesterolu LDL. Szybkość wytwarzania tłuszczów w organizmie jest u człowieka regulowana stanem odżywiania i tak przy dużym spożyciu węglowodanów wzrasta, a obniża się wraz ze zwiększeniem podaży tłuszczów.
Przy żywieniu tradycyjnym przyczyną miażdżycy nie są, jak się powszechnie sądzi tłuszcze pokarmowe, lecz spożywane wraz z nimi węglowodany. Najlepsze warunki do powstawania tzw. blaszek miażdżycowych zachodzą, gdy ilość energii pozyskiwana z tłuszczów i cukrów jest równa i wynosi po około 45%. Przy takim odżywianiu wolne kwasy tłuszczowe zaspakajają zapotrzebowanie na energię, natomiast cukry proste są przetwarzane na cholesterol w ścianach tętnic i tam odkładają się utrudniając przepływ krwi i prowadzą do niedotlenienia tkanek.
Proces ten jest uważany za nieodwracalny, co kłóci się z podstawowym prawem chemicznym, które mówi, że każda reakcja może przebiegać dwukierunkowo. Przechodząc na żywienie optymalne mamy do czynienia właśnie z odwróceniem procesów miażdżycowych.
Czas ustępowania miażdżycy trwa zwykle od kilku miesięcy do 2
a wyjątkowo 3 lat, co zależy głównie od stopnia zaawansowania choroby.
Pewne objawy jednak ustępują znacznie szybciej, ponieważ poprawia się zaopatrzenie w produkty odżywcze i spada zapotrzebowanie na tlen.
Dodatkowo stosując prądy selektywne można osiągnąć niespotykane we współczesnej medycynie efekty.
Wśród pacjentów w ciągu dwóch tygodni obserwowano znaczną poprawę lub ustąpienie objawów choroby wieńcowej. W chromaniu przestankowym występowanie bólów kończyn dolnych zmniejsza się średnio o 100 - 500%. Zawroty głowy spowodowane niedotlenieniem mózgu ustępują najczęściej między 10 a 15 dniem pobytu.
Ryzyko wystąpienia zawału na żywieniu optymalnym spada
Praktycznie natychmiast, o 50%, ponieważ zmniejsza się gęstość krwi.
W czasie ustępowania miażdżycy można się czasem spodziewać wzrostu poziomu cholesterolu ogólnego, czego nie należy się obawiać, ponieważ jest to spowodowane m. in. jego uwalnianiem ze ścian tętnic. W tym samym czasie daje się jednak zauważyć obniżenie poziomu triglicerydów i wzrost poziomu cholesterolu HDL.
                                               
                                                                                                              Lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala
                                                                                                            Optymalny konsultant medyczny.
                                       







Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 18:42:57
Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzą jajek,a i tak mają miażdżycę.
Albo jedzÄ… i jajka i chleb.
Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjały powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byłyby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszą ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochę ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorują (a może nie wiedzą?-nie wiem).



Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 18:59:04
Cytuj z: grizzly 2008-02-19, 17:25:52
Tylko ze w Harperze pisze zupelnie cos innego
a w prosektorium widac i czuc te miazdzyce pod nozem.


I kto tu ma racje????? :shock: :shock: :shock: :shock:





No to może napisz,co pisze w Harperze,bo ja nie wiem,a temat ciekawy i godny dyskusji.


Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-02-19, 19:06:42
Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57
......Bo jak piszą ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochę ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorują (a może nie wiedzą?-nie wiem)......


Miazdzyca to paskudna choroba, pierwsze objawy zaleza od tego gdzie(w jakich narzadach - tkankach) zostana
"pozapychane" naczynia, poczatkowo niema zadnych objawow "namacalnych",
ktore moze zaobserwowac u siebie czlowiek, u ktorego rozpoczyna sie ta straszna choroba.
Dodatkowo moze ona sie rozwijac bardzo powoli np 40, 30, 20 lat.

Jednak przez dziesiec lat, rowniez moze sie rozwinac znacznie,
a co najbardziej "dolujace" to to, ze moze nie dawac zadnych
specyficznych objawow, albo ukrywac sie pod "maska" inych chorob. 



Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03
Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57
Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzą jajek,a i tak mają miażdżycę.
Albo jedzÄ… i jajka i chleb.
Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjały powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byłyby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszą ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochę ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorują (a może nie wiedzą?-nie wiem).




Ja stosuję DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiś czas. Wszystkie wyniki w normie.

Żółtek zjadam co dzień od 5 do 10 sztuk.



Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-19, 19:56:14
Cytuj z: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03
Ja stosuję DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiś czas. Wszystkie wyniki w normie.

Żółtek zjadam co dzień od 5 do 10 sztuk.




No to tylko pogratulować i oby tak dalej  :D
A jaki prowadzisz tryb zycia? Jak u Ciebie z aktywnością ruchową?


Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: gracjusz 2008-02-20, 21:15:00
Witam serdecznie, pozwólcie, że podzielę się kilkoma zdaniami na temat miażdżycy, opartymi tylko i wyłącznie obserwacją trybu życia i diety mojego Taty.
Tata ma 81 lat i właśnie odebrałem Go ze szpital po udarze niedokrwiennym mózgu, z trwającym nadal migotaniem przedsionków i arytmią.

Jak siÄ™gam pamiÄ™ciÄ… , zawsze jadaÅ‚ buÅ‚ki pszenne z powodu nadkwasoty, zupy warzywne na chudym miÄ™sku, ziemniaki na 3/4 talerza, owoce, warzywa surowe ( marchew uprawiaÅ‚ na ogródku i jadaÅ‚ dosÅ‚ownie workami). CaÅ‚e to żarcie byÅ‚o ledwo solone – przynajmniej nigdy nie czuÅ‚em soli i nie mogÅ‚em jeść z TatÄ… z jednej miski !  MaÅ‚o tego – Tata nie piÅ‚ alkoholu !

Tryb życia – poczÄ…tkowo , gdy nie byÅ‚o samochodów ganiaÅ‚ na piechotÄ™, w pracy –częściowo w biurze, częściowo gonitwa po fabryce ( byÅ‚ inżynierem ).
W wieku Å›rednim – samochód , autobusy ale też, sporo wycieczek do pobliskiego lasu.
Wiek emerytalny – wieczne wÄ™drówki, aktywność w klubach seniorów, kombatantów, dancingi i panienki ( 70-cio letnie).

Można by powiedzieć, że jest okazem zdrowia, ze zdrowego odżywiania i aktywności.
Ma tylko jeden ubytek w uzębieniu, żadnych pląb - chociaż odwiedza stomatologa do drobnych zabiegów. Chyba od jedzenia marchwi ( albo ze starości) wytarły się nieco mocniej niektóre zęby i tam potrzebny jest stomatolog.

Faktyczny stan zdrowia Taty na dzisiaj.
- miażdżyca właściwie wszędzie
a)– nogi – stopy  prawie bez krążenia
b) – gÅ‚owa – widziaÅ‚em zdjÄ™cia z tomografu – praktycznie brak Å›wiatÅ‚a we wszystkich naczyniach ( stÄ…d wieloogniskowe udary mózgu Å‚Ä…cznie z pniem )
( mam  fotki na pÅ‚ytce)
- serce – migotanie jest sÅ‚absze – ale chyba z powodu cudem wywalczonego stymulatora serca , jeszcze funkcjonuje.
c) CHOLESTEROL  – caÅ‚y czas na poziomie Å›rednim 140 -160

I jeszcze jedno – Tata ma 2 braci w podobnym wieku . Jeden mieszka na wsi – wÅ‚asna obórka a w niej wieprz, kury, krówka. Drugi – ma domek pod miastem i też kury, prosiak itp.
Ich stan zdrowia – dobra pamięć, Å›rednie ciÅ›nienie, cholesterol 150, wszystkie zÄ™by, peÅ‚na czacha wÅ‚osów. I jak siÄ™ pojedzie z wizytÄ… – jest siÄ™ z kim napić…

Aha , rodzice Taty mieszkali a wÅ‚aÅ›ciwie ukrywali siÄ™ od kilku pokoleÅ„  w lasach WoÅ‚ynia ( Kresy), jako zbiegowie z carskich kibitek na SyberiÄ™. OczywiÅ›cie dÅ‚ugo nie mieli wÅ‚asnej ziemi i tym samym - możliwoÅ›ci uprawy roli. ByÅ‚o natomiast dużooo zwierzyny w lesie. Jako ciekawostkÄ™  powiem, że żyjÄ…c od pokoleÅ„ z dala od cywilizacji wyksztaÅ‚cili wÅ‚asny jÄ™zyk – nie rozumieli ich ani Polacy ani UkraiÅ„cy !

PS. Na Waszą stronę trafiłem poszukując diety dla Taty. Szkoda, że o 30 lat za późno.

Dużo optymalnego jedzonka !
Zdrowie samo wróci !


Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-24, 16:58:13
Cytuj z: zdrowa 2008-02-19, 19:45:03
Cytuj z: Edyta 2008-02-19, 18:42:57
Grizzly,nie wiem za bardzo jak to "ugryźć" ,bo widzisz ludzie nie jedzą jajek,a i tak mają miażdżycę.
Albo jedzÄ… i jajka i chleb.
Natomiast interesuje mnie to,czy gdyby faktycznie jajka sprzyjały powstawaniu miazdżycy niezaleznie od proporcji BTW,to po jakim czasie byłyby widoczne pierwsze oznaki miażdżycy.Bo jak piszą ludzie,to sa zazwyczaj niektórzy na diecie trochę ponad 10 lat,a na miażdżyce nie chorują (a może nie wiedzą?-nie wiem).




Ja stosuję DO już 10-ty rok i miażdżycy nie mam. A robie badania co jsakiś czas. Wszystkie wyniki w normie.

Żółtek zjadam co dzień od 5 do 10 sztuk.


a moze przedstawilabys nam swoje wyniki krwi,to tylko jest grzeczna prosba,a co to oznacza w      n o r m i e ??? :?


Tytu³: Odp: O MIAÅ»DÅ»YCY. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-02-24, 23:14:54
Gracjusz -jednak zywienie Twojego Ojca do czsu było skuteczne -
bo nie skazone chemią .Moi rodzice są tez w tym wieku -też staram sie namawiac ich do zdrowego żywienia . Wyszło na to ,ze ojciec najchętniej gotuje żebra ,albo nózki
  w kapuÅ›cie -no i jaja pod każdÄ… postaciÄ… . Z chlebka  i sÅ‚odzenia nie chcÄ… zrezygnować .
Jednym słowem koryto . Dziwne tylko ,ze lepiej sie czują ,bo widze jak ojciec
  po ogrodzie pomyka i wszystko sam robi.
  Zdrowa -czy Ty naprawde codziennie jadasz jaja ? U mnie tak sie nie da ,
    bo lubie też jakies miÄ™siwo ,boczek  pasztecik czy rybke -
  wiÄ™c  za duzo biaÅ‚ka by mi wyszÅ‚o, i tak wydaje mi sie ,ze siegam ok40-50 g.
 
   


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.