Tytu³: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-10-27, 19:25:18 DostaÅ‚am w prezencie (nie Å‚apówka! :shock:) bardzo dużo orzechów.
ProszÄ™ o przepis tortu/babki bez mÄ…ki, może być w skÅ‚adzie masÅ‚o, jaja. :D . DziÄ™kujÄ™. :D Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-10-27, 20:17:13 Ewa--ja robie tak:otwieram ksiazke z przepisami na slodkosciach-- make zastepuje orzechami laskowymi mielonymi, wyrzucam z przepisu cukier, porcje masla zwiekszam 2-3-krotnie,porcje jaj/zoltek do 8-10szt./1-2 cale, +zoltka---i w ten sposob dostosowuje przepis do naszych potrzeb.
Wloskie orzechy swietnie nadaja sie do chrupania w chwilach leniuchowania. Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-27, 20:23:09 Polecam orzechy macadamia ,sÄ… bardzo dobre w smaku i zawierajÄ… duzÄ… ilość tÅ‚uszczu-aż 76% .
Dobre sÄ… również orzechy nerkowca i też zawierajÄ… dużo tÅ‚uszczu,ale mniej niż poprzednie. Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-10-27, 22:58:30 W książce kucharskiej JK jest przepis na biszkopt optymalny.Hana kiedyÅ› pisaÅ‚a, że daÅ‚a zamiast 10 dag mÄ…ki 8 dag migdałów. WyprubowaÅ‚am, udaje siÄ™ i jest Å›wietny. A co do orzechów to można zrobic jako dodtek do kremu tortowego, a podstawÄ… jest ten biszkopt. Ja kiedyÅ› robiÅ‚am tak:
- podpiekÅ‚am na patelni orzechy, aby miaÅ‚y lepszy aromat nastÄ™pnie posiekaÅ‚am drobno/10 dag/ - masÅ‚o utarÅ‚am z cukrem pudrem na puszystÄ…masÄ™ /40 dag/i cukier 10 dag/ - zrobiÅ‚am budyÅ„ z szklanki Å›mietanki i 15 żółtek /zagotowac Å›mietanÄ™ dodac powoli rozmieszane żółtka, tak jak siÄ™ robi lody/ - wystudzic - czekoladÄ™ gorzkÄ… 70% rozpuÅ›cic w kÄ…pieli wodnej - ucierajÄ…c ponownie masÅ‚o poÅ‚Ä…czyc stopniowo z czekoladÄ… rozpuszczonÄ… - dalej ucierajÄ…c poÅ‚Ä…czyc stopniowo z budyniem Å›mietankowym - na koniec wsypac orzechy do masy, wymieszac i posmarowac częściÄ… masy jednÄ… warstwÄ™ biszkoptu/rozkrojonego/ przykryc drugÄ… warstwÄ…, posmarowac resztÄ… masy i udekorowac orzechami wedÅ‚ug gustu. DziÄ™ki budyniu Å›mietankowego masa nie jest taka twarda. Jak ktoÅ› nie lubi czekolady to można pominÄ…c ten skÅ‚adnik i tak samo siÄ™ tyczy orzechów, można zastÄ…pic innymi orzechami lub migdaÅ‚ami. Przepis jest Å‚atwy, jedynie trzeba uważac na ten budyÅ„ aby siÄ™ żłtka nieÅ›cieÅ‚y. Moim dzieciom i nie tylko bardzo smakowaÅ‚ ten torcik. Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-10-28, 13:06:52 Przez analogie do moich ciasteczek magnezowych, mozna to zrobić tak:
4 jaja 10 dkg rodzynek 25 dkg orzechow- pokruszonych pół Å‚yzeczki proszku do piecz. Wszystko wymieszac b. dokÅ‚adnie - masa nie może być pÅ‚ynna, a już jesli , to nalezy dodac orzechow. WykÅ‚adać Å‚yżkÄ… w formie ciastek na wczesniej wysmarowane masÅ‚em brytfanki.Piec ok 30 min Tym razem bez BTW- ale zapewniam -jadalne. Pozd. Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-10-29, 15:55:03 To bedzie najlepsze ciacho: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=154
Tytu³: Odp: ORZECHY Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-11-10, 18:38:25 ZrobiÅ‚am coÅ› z: 2 żółtka, 100g masÅ‚a, szklanka orzechów wÅ‚. tartych/mielonych, cukru pudru do smaku (nie miaÅ‚am rodzynek).
180st w piekarniku ok. 10 min. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią/przypalają. Bardzo kruche. Dziecko zjadlo :D.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |