forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: lekarka 2007-10-27, 19:25:18



Tytu³: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-10-27, 19:25:18
DostaÅ‚am w prezencie (nie Å‚apówka!  :shock:) bardzo dużo orzechów.
Proszę o przepis tortu/babki bez mąki, może być w składzie masło, jaja.
:D .
DziÄ™kujÄ™.  :D 


Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-10-27, 20:17:13
Ewa--ja robie tak:otwieram ksiazke z przepisami na slodkosciach-- make zastepuje orzechami laskowymi mielonymi, wyrzucam z przepisu cukier, porcje masla zwiekszam 2-3-krotnie,porcje jaj/zoltek do 8-10szt./1-2 cale, +zoltka---i w ten sposob dostosowuje przepis do naszych potrzeb.

Wloskie orzechy swietnie nadaja sie do chrupania w chwilach leniuchowania.


Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-27, 20:23:09
Polecam orzechy macadamia ,są bardzo dobre w smaku i zawierają duzą ilość tłuszczu-aż 76% .
Dobre są również orzechy nerkowca i też zawierają dużo tłuszczu,ale mniej niż poprzednie.


Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-10-27, 22:58:30
W książce kucharskiej JK jest przepis na biszkopt optymalny.Hana kiedyś pisała, że dała zamiast 10 dag mąki 8 dag migdałów. Wyprubowałam, udaje się i jest świetny. A co do orzechów to można zrobic jako dodtek do kremu tortowego, a podstawą jest ten biszkopt. Ja kiedyś robiłam tak:
-  podpiekÅ‚am na patelni orzechy, aby miaÅ‚y lepszy aromat nastÄ™pnie posiekaÅ‚am drobno/10 dag/
-  masÅ‚o utarÅ‚am z cukrem pudrem na puszystÄ…masÄ™ /40 dag/i cukier 10 dag/
-  zrobiÅ‚am budyÅ„ z szklanki Å›mietanki i 15 żółtek /zagotowac Å›mietanÄ™ dodac powoli rozmieszane żółtka, tak jak siÄ™ robi lody/ - wystudzic
-  czekoladÄ™ gorzkÄ… 70% rozpuÅ›cic w kÄ…pieli wodnej
-  ucierajÄ…c ponownie masÅ‚o poÅ‚Ä…czyc stopniowo z czekoladÄ… rozpuszczonÄ…
-  dalej ucierajÄ…c poÅ‚Ä…czyc stopniowo z budyniem Å›mietankowym
-  na koniec wsypac orzechy do masy, wymieszac i posmarowac częściÄ… masy jednÄ… warstwÄ™ biszkoptu/rozkrojonego/ przykryc drugÄ… warstwÄ…, posmarowac resztÄ… masy i udekorowac orzechami wedÅ‚ug gustu.
Dzięki budyniu śmietankowego masa nie jest taka twarda. Jak ktoś nie lubi czekolady to można pominąc ten składnik i tak samo się tyczy orzechów, można zastąpic innymi orzechami lub migdałami.
Przepis jest łatwy, jedynie trzeba uważac na ten budyń aby się żłtka nieścieły. Moim dzieciom i nie tylko bardzo smakował ten torcik.

 



Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-10-28, 13:06:52
Przez analogie do moich ciasteczek magnezowych, mozna to zrobić tak:

4 jaja
10 dkg rodzynek
25 dkg orzechow- pokruszonych
pół łyzeczki proszku do piecz.
Wszystko wymieszac b. dokładnie - masa nie może być płynna, a już jesli , to nalezy dodac orzechow.
Wykładać łyżką w formie ciastek na wczesniej wysmarowane masłem brytfanki.Piec ok 30 min
Tym razem bez BTW- ale zapewniam -jadalne.
Pozd.


Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-10-29, 15:55:03
To bedzie najlepsze ciacho:  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=154


Tytu³: Odp: ORZECHY
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-11-10, 18:38:25
Zrobiłam coś z: 2 żółtka, 100g masła, szklanka orzechów wł. tartych/mielonych, cukru pudru do smaku (nie miałam rodzynek).
180st w piekarniku ok. 10 min. Trzeba pilnować bo szybko siÄ™ rumieniÄ…/przypalajÄ…. Bardzo kruche. Dziecko zjadlo  :D.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.