Tytu³: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: stempel 2007-11-25, 14:40:45 Witajcie.
Mam na imiÄ™ MichaÅ‚, mam 17 lat. Po kilku próbach znalazÅ‚em w sobie samo zapaÅ‚ i uÅ‚ożyÅ‚em jadÅ‚ospis. Zawiera on miÄ™dzy innymi salceson domowy (wg przepisu z książki dr. KwaÅ›niewskiego "Å»ywienie optymalne"), robi siÄ™ go z gÅ‚owizny, skórek i nóg, wszystko wieprzowe. W moim jadÅ‚ospisie widnieje także podgardle wieprzowe. Aby nie popeÅ‚niać radykalnych bÅ‚Ä™dów chciaÅ‚bym z góry zapytać jak przechowywać to miÄ™so czy można po odkrojeniu kawaÅ‚ka podgardla wÅ‚ożyć je do siateczki foliowej i ciach do lodówki czy aby lepiej je zamrozić? To samo tyczy siÄ™ salcesonu lub boczku. JadÅ‚ospis jest jednodniowy. Pokornie proszÄ™ o rady :P Pozdrawiam MichaÅ‚ Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-11-26, 17:07:04 mieso swieze w lodowce mozna przechowywac dosc krotko ,
mieso swieze,nalezy zamarazac, natomiast mieso po rozmrozeniu nie nadaje sie do ponownego zamrazania, lepiej robic wieksza ilosc potrawy,poporcjowac i wtedy zamrazac :) Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-11-29, 19:39:37 kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac.
Michal poporcjuj na takie porcje jakie normalnie zjadasz, np 250 gr i zamroz. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-11-29, 22:13:13 Adam twoja odp.na moja:
kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac. Michal poporcjuj na takie porcje jakie normalnie zjadasz, np 250 gr i zamroz. a ponizej, ja tak pisalam: natomiast mieso po rozmrozeniu nie nadaje sie do ponownego zamrazania, lepiej robic wieksza ilosc potrawy,poporcjowac i wtedy zamrazac wnioskuje,ze w moim poscie "cos" przeoczyles :) Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: stempel 2007-11-29, 22:51:09 DziÄ™kujÄ™ za odpowiedzi.
Czy boczek i salceson mam traktować jako miÄ™sa Å›wieże? Boczek jest pieczony, salceson czarny :lol: :lol: Jem codziennie do Å›niadania 10 dkg boczku, do obiadu 5dkg salcesonu na chlebek. Z miÄ™sa wieprzowego jem jeszcze parówki (sÄ… w osÅ‚onkach), z podgardla zrezygnowaÅ‚em. Pokornie proszÄ™ o rady. MichaÅ‚ Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-11-30, 11:02:37 powiem Ci tak, poniewaz nie mieszkam w Polsce i nie mam mozliwosci zakupu malych porcji np salcesonu czy kichy, wiec przywoza mi ludzie duze porcje, ktor sobie dziele na kawalki i zamrazam. Salceson czy upieczony boczek traktuj tak samo, na kawalki i zamroz. Zawsze jestes pewien, ze masz swieze mieso czy kielbase. Parowki tez mroze, wiec nie widze powodu abys i ty nie mogl. Na dobra sprawe tu mrozi sie wszystko: chleb, mleko, maslo itd.
Ja robie duze zakupy raz na miesiac, wiec musze mrozic i dobrze na tym wychodze. Oczywiscie trzeba miec duza zamrazarke Nie boj sie mrozic, wszystko mozna zamrozic......natomiast nie wolno jak mowilem wczesnie, zamrazac po rozmrozeniu. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-11-30, 14:18:46 kadar, jezeli stwierdzenie "nienadaje sie" = Nie-wol-no, tp przepraszam, zle Cie zrozumialem
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-11-30, 19:56:18 :) :)
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: stempel 2008-01-30, 16:55:50 Witam :D
Mam pytanie. Która wÄ…troba jest dla czÅ‚owieka zdrowsza, woÅ‚owa czy wieprzowa? PragnÄ™ dodawać codziennie kawaÅ‚ek wÄ…troby do wywaru na koÅ›ciach szpikowych. StojÄ™ przed alternatywÄ…, gdyż znajomy mówiÅ‚ mi, że wieprzowa zawiera wiÄ™cej toksyn, tym bardziej jeÅ›li Å›winia jest stara i chora. Jednakże ja wolaÅ‚bym jeść wÄ…trobÄ™ wieprzowÄ…. ProszÄ™ o pomoc :P Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-30, 17:39:38 Cytuj: kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac Jestam ciekawy dlaczego? KtoÅ› wie? Co do wÄ…troby to najzdrowsza jest ta ze zwierzÄ…t żywiÄ…cych siÄ™ naturalnie trawÄ… na pastwisku - barania, jagniÄ™ca, cielÄ™ca i z dziczyzny. Jeszcze podobno królik dostaje wzglÄ™dnie maÅ‚o antybiotyków i innych szitów. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-30, 17:41:31 No i chyba nikt nie poleca jesc wÄ…troby codziennie. Kwasniewski pisaÅ‚ że porcaj wÄ…tróbki zapewnia caÅ‚y kompleks witamin na caÅ‚y tydzieÅ„. Ja tam jem 2 x w tygodniu. Lepiej wiÄ™cej niż mniej. 8)
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-01-30, 18:23:44 Cytuj z: Waldek 2008-01-30, 17:39:38 Cytuj: kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac Jestam ciekawy dlaczego? KtoÅ› wie? To kwestia higieny.Po co siÄ™ Å›wiadomie narażać na zatrucia pokarmowe. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-01-31, 00:19:29 Ja uwazam, ze mieso zamrozone, przynajmniej to do ktorego mamy dostep w polsce, nie nadaje sie do konsumpcji po rozmrozeniu. Zauwazylem, ze /konkretnie karkowka/ jak zamroze i za kilka dni wyjme z zamrazarki, inaczej zachowuje sie w trakcie obrobki cieplnej. Nie wiem dlaczego. Czy to mieso jest uzdatniane jakimis skladnikami, ktore degeneruja sie w procesie zamrazania? W kazdym razie widze roznice, swieze mieso na patelni i rozmrozone. Cios musi byc na rzeczy.
Wracajac do tematu watku i wieku autora, ktory chce robic wlasnorecznie salcesony, gotowac wywary z kosci szpikowych itd, to jestem bardzo zdziwiony. DO jest prostsza w stosowaniu. Pozdr maf Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-01-31, 00:30:30 Chcialbym jeszcze cos dodac na temat podgardla wieprzowego. Pamietam, po 3 miesiacach stosowania DO /w 2002 roku/ bylismy z Ola na pikniku optymalnych w kiekrzu pod poznaniem. Pierwszy raz wtedy spotkalem naszego mistrza.
Byl bufet na powietrzu, grill, a tam pasztety, salcesony, kaszanki i cos czego nie znalem. Mowie do Oli, zobacz bekon z grila jest. Bekonu to dawno na oczy nie widzialem. Bylo to podgardle wieprzowe wedzone z grila, ciete w odpowiedni sposob. Kilka razy udalo mi sie kupic podgardle wedzone, jest super. maf Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-01-31, 07:25:28 Cytuj z: maf 2008-01-31, 00:19:29 Ja uwazam, ze mieso zamrozone, przynajmniej to do ktorego mamy dostep w polsce, nie nadaje sie do konsumpcji po rozmrozeniu. Zauwazylem, ze /konkretnie karkowka/ jak zamroze i za kilka dni wyjme z zamrazarki, inaczej zachowuje sie w trakcie obrobki cieplnej. Nie wiem dlaczego. Czy to mieso jest uzdatniane jakimis skladnikami, ktore degeneruja sie w procesie zamrazania? W kazdym razie widze roznice, swieze mieso na patelni i rozmrozone. Cios musi byc na rzeczy. Wracajac do tematu watku i wieku autora, ktory chce robic wlasnorecznie salcesony, gotowac wywary z kosci szpikowych itd, to jestem bardzo zdziwiony. DO jest prostsza w stosowaniu. Pozdr maf Mrożenie powoduje , że z wody powstaje lód( każdy to wie), który ma wiÄ™kszÄ… objÄ™tość niż woda( też każdy to chyba wie), co z kolei powoduje pÄ™kanie osÅ‚onek włókien mięśniowych w przypadku miÄ™sa lub ogólnie bÅ‚on komórkowych. MiÄ™so mrożone przez to Å‚atwiej ulega obróbce termicznej ( kruszenie dziczyzny na mrozie na tym wÅ‚aÅ›nie polega). A mrożenie warzyw? WczeÅ›niej zaleca siÄ™ blanszowanie ( krótkie gotowanie) aby później po zamrożeniu nie doszÅ‚o do uszkodzenia tych włókien. ZresztÄ… surowe warzywa jak siÄ™ zamrozi i rozmrozi nie nadajÄ… siÄ™ do jedzenia bez ugotowania. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-01-31, 07:28:39 Cytuj z: Waldek 2008-01-30, 17:39:38 Cytuj: kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac Jestam ciekawy dlaczego? KtoÅ› wie? Dotyczy to potraw które po rozmrożeniu nie poddajemy obróbce termicznej, np. lodów, pasztetów, salcesonu itp. Rozmrożenie i ponowne zamrożenie powoduje namnożenie chorobotwórczych bakterii i powstanie toksyn bakteryjnych, czyli spożycie takiego pokarmu grozi zatruciem pokarmowym. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-31, 08:43:17 Cytuj: surowe warzywa jak siÄ™ zamrozi i rozmrozi nie nadajÄ… siÄ™ do jedzenia bez ugotowania a to fakt też zauważyÅ‚em Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-31, 08:53:35 Cytuj: Rozmrożenie i ponowne zamrożenie powoduje namnożenie chorobotwórczych bakterii i powstanie toksyn bakteryjnych, czyli spożycie takiego pokarmu grozi zatruciem pokarmowym. To ciekawe bo wbrew temu co twierdzi dzisiejsza farmakologiczna medycyna owe "chorobotwórcze" bakterie nie wywoÅ‚ujÄ… chorób a jedynie pomagajÄ… usunąć toksyny z organizmu. Zapoznaj siÄ™ z książkami "Szczepienia - ukrywane fakty" i "Toksemia". Zarazki grypy to Å›wietne "narzÄ™dzie" by pozbyć siÄ™ toksyn z ciaÅ‚a. Dodam, że w tradycji żywieniowej wielu ludów jedzono wÅ‚aÅ›nie zepsute, stare miÄ™so peÅ‚ne drobnoustrojów by... wzmocnić, uodpornić i oczyÅ›cić organizm. Np starożytni chiÅ„czycy jedli dla zdrowia... zgniÅ‚e "stuletnie" jaja. Eskimosi jedli "high meat" - miÄ™so, które leżaÅ‚o zakopane przez wiele tygodni. Francuzi - spleÅ›niaÅ‚e sery. Anglicy bodajże stare Å›ledzie itd. WiÄ™c być może z tym rozmrażaniem i zamrażaniem robi siÄ™ widÅ‚y z igÅ‚y. Ja tak oczywiÅ›cie nie zamrażam tylko siÄ™ zastanawiam. 8) Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-01-31, 15:20:30 Cytuj z: Waldek 2008-01-31, 08:53:35 Cytuj: Rozmrożenie i ponowne zamrożenie powoduje namnożenie chorobotwórczych bakterii i powstanie toksyn bakteryjnych, czyli spożycie takiego pokarmu grozi zatruciem pokarmowym. To ciekawe bo wbrew temu co twierdzi dzisiejsza farmakologiczna medycyna owe "chorobotwórcze" bakterie nie wywoÅ‚ujÄ… chorób a jedynie pomagajÄ… usunąć toksyny z organizmu. Zapoznaj siÄ™ z książkami "Szczepienia - ukrywane fakty" i "Toksemia". Zarazki grypy to Å›wietne "narzÄ™dzie" by pozbyć siÄ™ toksyn z ciaÅ‚a. Dodam, że w tradycji żywieniowej wielu ludów jedzono wÅ‚aÅ›nie zepsute, stare miÄ™so peÅ‚ne drobnoustrojów by... wzmocnić, uodpornić i oczyÅ›cić organizm. Np starożytni chiÅ„czycy jedli dla zdrowia... zgniÅ‚e "stuletnie" jaja. Eskimosi jedli "high meat" - miÄ™so, które leżaÅ‚o zakopane przez wiele tygodni. Francuzi - spleÅ›niaÅ‚e sery. Anglicy bodajże stare Å›ledzie itd. WiÄ™c być może z tym rozmrażaniem i zamrażaniem robi siÄ™ widÅ‚y z igÅ‚y. Ja tak oczywiÅ›cie nie zamrażam tylko siÄ™ zastanawiam. 8) Toan kiedys wspominal,jak sie oczywiscie nie myle,ze takie mieso lekko zduszone (moze fachowo,to i inaczej sie nazywa)nie jest szkodliwe do spozycia. :) Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-01-31, 17:19:39 Cytuj z: maf 2008-01-31, 00:19:29 . Czy to mieso jest uzdatniane jakimis skladnikami, ktore degeneruja sie w procesie zamrazania? W kazdym razie widze roznice, swieze mieso na patelni i rozmrozone. Cios musi byc na rzeczy. Pozdrmaf Mieso jest "uzdatniane" produktami sojowymi, dlatego ma dziwna zelowata ciecz/sok, ktory podczas obrobki cieplnej obficie sie pieni. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: MW 2008-02-01, 13:12:08 Cytuj z: Waldek 2008-01-30, 17:39:38 Cytuj: kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2387.0 Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-09-10, 10:59:21 Cytuj: kadar, miesa czy czegokolwiek innego, po rozmrozeniu NIE-WOL-NO !!!! zamrazac Jestam ciekawy dlaczego? KtoÅ› wie? Cytuj: NamnażajÄ… siÄ™ (ponoć) bakterie po rozmrożeniu. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-10, 11:02:14 Nigdy tego nie robiÄ™,bo tak wÅ‚asnie sÅ‚yszaÅ‚am jak napisaÅ‚aÅ› Ewo,ale teraz mi przyszÅ‚o na myÅ›l pytanie,czy w zamrażalniku w ujemnej oczywiÅ›cie temperaturze,te bakterie nie zginÄ…? (choćby jednak ginęły,to i tak nie zdobyÅ‚abym sie na to,aby zjeść potem miÄ™so już wczesniej rozmrożone).
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-09-12, 16:19:38 Zmiany mikrobiologiczne.
W produkcie zamrożonym część mikroflory ginie, natomiast w stosunku do wiÄ™kszoÅ›ci drobnoustrojów niskie temperatury dziaÅ‚ajÄ… jedynie w stopniu bakteriostatycznym, tzn. nie zabijajÄ…, lecz hamujÄ… tylko ich rozwój. Dlatego też miÄ™so po rozmrożeniu psuje siÄ™ o wiele szybciej niż miÄ™so Å›wieże na skutek intensywnego rozmrażania siÄ™ drobnoustrojów, które przetrwaÅ‚y proces mrożenia, a po rozmrożeniu uzyskaÅ‚y dla rozwoju niezbÄ™dne warunki termiczne. Należy również podkreÅ›lić, że jakość miÄ™sa mrożonego i jego trwaÅ‚ość podczas magazynowania zależy w dużym stopniu od stanu bakteriologicznego przed zamrożeniem. Im surowiec jest mniej zakażony, a proces mrożenia przeprowadzony zostaÅ‚ prawidÅ‚owo, tym wiÄ™ksza istnieje gwarancja dobrej jakoÅ›ci miÄ™sa po okresie skÅ‚adowania. Dlatego też zabronione jest mrożenie miÄ™sa, które wykazuje nieprawidÅ‚owe cechy jakoÅ›ciowe przed zamrożeniem, lub powtórne zamrażanie miÄ™sa już rozmrożonego. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: mr_smok 2008-09-12, 16:35:29 mieso wieprzowe poddane obrobce cieplnej wytrzymuje u mnie w lodowce(nie zamrazalniku ) okolo miesiaca.przedluzanie terminu zjadliwosci uzykuje sie tez przez wedzenie lub suszenie . mozna tez zaprawiac miesko w weka.zrobic cos w stylu kielbasy sloikowej lub wlasnie salcesonu .taka obrobka cieplna rowniez przedluza okres spozywalnosci produktu.
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziutek 2008-12-18, 09:37:55 oszukujÄ… nas na wyrobach, szynki, balerony, lepsze kieÅ‚basy
oszukujÄ… nas i na miÄ™sie, szprycujÄ…c je fosforanami, najpierw nie umiano tego robić, potem byÅ‚o 5g/1kg, 7g/1kg, przed wejÅ›ciem do UE byÅ‚o 12 g/1kg, w tej chwili norma to 15g/1kg, robi siÄ™ z kg miÄ™sa 2 kg a może i wiÄ™cej, dlatego jeżeli nie ma dostÄ™pu do Å›winek wiejskich na wÅ‚asnych paszach to lepiej kupować w maÅ‚ych masarniach, supermarkety omijać szerokim Å‚ukiem Sokołów to belgijskie Å›winie przerabiane w Polsce pod polskÄ… nazwÄ…, to siÄ™ nie nazywa BELGIX tylko Sokołów, bo każdy myÅ›li, że polskie to jest to samo co te kurczaki po 5zÅ‚. Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2008-12-18, 10:32:09 Na kursie " Minimum Sanitarne ", sÅ‚yszaÅ‚am, że miÄ™so rozmrożne, po poddaniu obróbce termicznej jest wolne od bakterii i wolno je ponwnie zamrażać. Z pewnoÅ›ciÄ… tak postÄ™pujÄ… /a może i jeszcze gorzej /w gastonomii :x. Ja wolÄ™ tego nie stosować, dlatego nie polecam. :)renia
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-12-18, 11:01:08 Cytuj z: renia 2008-12-18, 10:32:09 Na kursie " Minimum Sanitarne ", sÅ‚yszaÅ‚am, że miÄ™so rozmrożne, po poddaniu obróbce termicznej jest wolne od bakterii i wolno je ponwnie zamrażać. Z pewnoÅ›ciÄ… tak postÄ™pujÄ… /a może i jeszcze gorzej /w gastonomii :x. Ja wolÄ™ tego nie stosować, dlatego nie polecam. :)renia Dlaczego tak nie robisz i dlaczego tego nie polecasz? Cale moje zycie tak robilem i podejzewam, ze wszyscy tak robia. Jak kupuje a zawsze kupuje cala swinie, partuje "grubo" mroze a nastepnie jak potrzebuje np. schabowe to wyciagam pol schabu , robie z niego np kotlety i pieczen. Kotlety jem jednego dnia, reszte kotletow mroze, na drugi dzien jem pieczen i to co zostaje tez zamrazam.....na zas Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2008-12-18, 12:43:06 DiÄ™ki Adampio, wydawaÅ‚o mi siÄ™ to logiczne, ale lubiÄ™ być przezorna/ albo, raczej jestem bojażliwa/. Teraz to już nie mam obaw i jak bedÄ™ miaÅ‚a za dużo rozmrożonego miÄ™sa, to nie bÄ™dÄ™ baÅ‚a siÄ™ zamrażać ponownie, oczywiÅ›cie po ugotowaniu, czy smażeniu. :)pozdrawiam, renia
Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: ^ToM^ 2008-12-18, 21:56:16 Cytuj z: maf 2008-01-31, 00:19:29 Ja uwazam, ze mieso zamrozone, przynajmniej to do ktorego mamy dostep w polsce, nie nadaje sie do konsumpcji po rozmrozeniu. Zauwazylem, ze /konkretnie karkowka/ jak zamroze i za kilka dni wyjme z zamrazarki, inaczej zachowuje sie w trakcie obrobki cieplnej. Nie wiem dlaczego. Czy to mieso jest uzdatniane jakimis skladnikami, ktore degeneruja sie w procesie zamrazania? W kazdym razie widze roznice, swieze mieso na patelni i rozmrozone. Cios musi byc na rzeczy. Wracajac do tematu watku i wieku autora, ktory chce robic wlasnorecznie salcesony, gotowac wywary z kosci szpikowych itd, to jestem bardzo zdziwiony. DO jest prostsza w stosowaniu. Pozdr maf wynika to z faktu, iz mieso podczas procesu zamrazania zmienia swoje wlasnosci. zachodza w nim nieodwracalne zmiany enzymatyczne, fazowe i inne. stad tez po rozmrozeniu musi byc inne niz swieże prosto od rzeźnika. pozdro Tytu³: Odp: Przechowywanie miÄ™sa wieprzowego Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-10-23, 20:39:24 Cytuj z: ziutek 2008-12-18, 09:37:55 oszukujÄ… nas na wyrobach, szynki, balerony, lepsze kieÅ‚basy oszukujÄ… nas i na miÄ™sie,... Może dlatego, że czujÄ…c siÄ™ oszukiwanymi korzystajÄ… w pierwszej kolejnoÅ›ci z cechy naÅ›ladowczej(która to stanowi pierwowzór cechy przystosowawczej) bez udziaÅ‚u przepracowanego od wieków umysÅ‚u.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |