forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => ArtykuÅ‚y opublikowane => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-12-17, 04:07:46



Tytu³: O OSTEOMALACJI. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-12-17, 04:07:46
O OSTEOMALACJI.
Według opinii lekarza optymalnego.

Kość jest tkanką ulegającą ciągłej resorpcji i nowotworzeni oznacza to, że od urodzenia do śmierci ulega ona stałej przebudowie.
Jest ona zbudowana z elementów włóknistych i komórkowych, które wysycane są substancjami nieorganicznymi nadającymi twardość.
Pozbawienie kości związków mineralnych powoduje, że staje się ona miękka i łatwo ulega odkształceniu, ale nie zwiększa się łamliwość.
Twardość kości jest spowodowana obecnością w nie wapnia.
Można powiedzieć, że wapÅ„ jest jednym z najważniejszych minerałów w ludzkim organizmie. PrzeciÄ™tnie czÅ‚owiek posiada go ponad kilogram (99% w koÅ›ciach), czyli okoÅ‚o 1,5% masy – nie jest to maÅ‚o zważywszy, że okoÅ‚o 75% stanowi woda.
Prawidłowe stężenie wapnia we krwi jest bardzo ważne w procesach krzepnięcia, kurczliwości mięśni, funkcji nerwów, prawidłowej funkcji błon komórkowych. Aby zachować prawidłowe stężenie pierwiastka we krwi, jest on czerpany z pożywienia lub kości, które są jego rezerwuarem w organizmie. Znajduje się on tam głównie w postaci kryształów hydroksyapatytowych związanych z fosforanem wapnia, z dodatkowo, aby dochodziło do mineralizacji kości, konieczna jest obecność fosforu, który znajduje się głównie w podrobach, wątrobie i szpiku. Zalecanie pacjentom zwiększenia spożycia produktówmlecznych nie powoduje żadnej poprawy, gdyż w produktach tych nie ma wystarczających ilości fosforu i mineralizacja kości nie ulega poprawie. Osoby chore na osteomalacji po rozpoczęciu diety optymalnej nie wymagają właściwie żadnego leczenia farmakologicznego, ponieważ w pokarmach znajdują się wystarczające ilości witaminy D3, wapnia i oczywiście fosforu.
Nie ma potrzeby zjadania jogurtów czy skorupek jaj tylko, dlatego. Że są koloru białego, tak jak kości. Chorym należy zwiększyć spożycie wątróbki i szpiku, należy też jadać przynajmniej 4 żółtka na dobę. Wskazane są też wywary z kości zimne nogi i produkty zawierające kolagen. W pierwszych miesiącach diety należy zwiększyć spożycie białka nawet do 2 g na kg masy ciała, ponieważ dieta bogato białkowa zwiększa wchłanialność wapnia.
Poprawa następuje dosyć szybko. Bóle kości zmniejszają się wraz ze spadkiem elastyczności, trwa to zazwyczaj kilka miesięcy.
Objawy mogą być również redukowane przez zastosowanie w leczeniu prądów selektywnych PS, które powodują poprawę ukrwienia i odżywiania tkanek. Należy też pamiętać, że kości ukrwione są dzięki skurczom mięśni szkieletowych, dlatego ruch jest tutaj zawsze wskazany.
Jeżeli po roku żywienia nie nastąpi wyleczenie, to zazwyczaj przyczyną jest gruczolak przytarczyc lub przysadki, które trzeba leczyć operacyjnie.
Czasem spotyka się osteomalację u osób z ciężkimi chorobami nerek, gdzie dochodzi do upośledzenia wchłaniania zwrotnego wapnia, co wymaga już intensywnego leczenia szpitalnego. Oczywiście żywienie optymalne wskazane jest również w takich przypadkach.

                                                                                                                      Lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala
                                                                                                                    konsultant i opiekun medyczny.



forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.