Tytu³: DIETA MONTIGNAC. WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-12-23, 00:11:19 DIETA MONTIGNAC.
WedÅ‚ug opinii lekarza optymalnego. Dość czÄ™sto zdarza siÄ™ sÅ‚yszeć, że żywienie optymalne nie jest żadnym nowym odkryciem, lecz jednÄ… z diet znanych w różnych krajach pod nazwiskami innych autorów. Jako przykÅ‚ady wymienia siÄ™ amerykaÅ„skÄ… dietÄ™ dr Atkinsa, która rzeczywiÅ›cie zbliżona jest do optymalnej oraz francuskÄ… . Montignac. Twierdzenie o tożsamoÅ›ci tych modeli żywienia pochodzi z reguÅ‚y, z ust laików, którzy najczęściej nie znajÄ… żadnej z nich. Ponieważ omówiona zostaÅ‚a już metoda Atkinsa warto przyjrzeć siÄ™ również zaleceniom francuskiego dietetyka. Sam autor w przeciwieÅ„stwie do wielu twórców diet jest lekarzem i dlatego znane mu sÄ… podstawowe prawa biochemii i fizjologii. Montignac nie jest jednak i nigdy nie byÅ‚ klinicystÄ…, a karierÄ™ od poczÄ…tku zwiÄ…zaÅ‚ z firmÄ… farmaceutycznÄ…, gdzie piastowaÅ‚ funkcje kierownicze. Do opracowania modelu żywienia skÅ‚oniÅ‚a go wÅ‚asna nadwaga, spowodowana czÄ™stymi wizytami w restauracjach, które byÅ‚y konieczne ze wzglÄ™dów zawodowych. Swoje poszukiwania oparÅ‚ o wiedzÄ™ wyniesionÄ… ze studiów oraz wÅ‚asne obserwacje. Autor spostrzegÅ‚ zależność mniejszej zachorowalnoÅ›ci swoich rodaków na choroby ukÅ‚adu krążenia ze sposobem ich odżywiania, które obfituje w masÅ‚o, oliwki i pasztety. JednoczeÅ›nie Francuzi unikajÄ… takich rzeczy jak kanapki z dżemem czy pÅ‚atki Å›niadaniowe. Zjawisko to nazywa siÄ™ fenomenem kuchni francuskiej. Dlatego dieta Montignaca skierowana jest głównie do jego rodaków, którzy z różnych powodów stoÅ‚ujÄ… siÄ™ poza domem. Oprócz zaleceÅ„ dietetycznych autor radzi również jak zachować siÄ™ w czasie sÅ‚użbowych obiadów, rautów czy wizyt, aby odmowa zjedzenia pewnych potraw, nie byÅ‚a potraktowana jako afront. Na czym zatem polega metoda Montignac? Pierwszym spostrzeżeniem autora jest to, że na wadze nie przybieramy, dlatego, że jemy zbyt dużo, ale jemy źle. Aby wprowadzić czytelnika do tematu, przedstawia najpierw podziaÅ‚ substancji odżywczych na B, T, W, witaminy, skÅ‚adniki mineralne i wodÄ™. Szczególnie dużo miejsca poÅ›wiÄ™ca wÄ™glowodanom, które majÄ… wedÅ‚ug niego najwiÄ™ksze znaczenie w patogenezie otyÅ‚oÅ›ci i chorób ukÅ‚adu krążenia. Swój podziaÅ‚ cukrów opiera na indeksie glikemicznym C J G, czyli ich zdolnoÅ›ci do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Wysoki JG powoduje, że po zjedzeniu potrawy zawierajÄ…cej dany cukier, stężenie glukozy znacznie wzrasta, co doprowadza do wiÄ™kszego wyrzutu insuliny. Dobre wÄ™glowodany to te, które majÄ… niski wskaźnik np. warzywa, soja, fruktoza, czekolada, owoce, ciemne pieczywo. Również tÅ‚uszcze pokarmowe dzieli na dobre i zÅ‚e w zależnoÅ›ci od zdolnoÅ›ci podnoszenia poziomu cholesterolu. Za dobre uznaje tÅ‚uszcze roÅ›linne, zwierzÄ™ce natomiast należą do szkodliwych, ponieważ po ich zjedzeniu niebezpiecznie wzrasta stężenie cholesterolu we krwi. Jeżeli chodzi o biaÅ‚ka autor zauważa, że peÅ‚ny skÅ‚ad amino kwasowy zawierajÄ… jedynie biaÅ‚ka, ale zaleca zjadanie zarówno produktów pochodzenia roÅ›linnego, jak i zwierzÄ™cego, tak, aby dieta byÅ‚a zrównoważona. Powinno siÄ™ dostarczać okoÅ‚o 1 g B/ kg m.c. – dla dorosÅ‚ych, a nieco wiÄ™cej dla dzieci w czasie wzrostu. Jako bardzo ważny skÅ‚adnik diety zalecany jest również bÅ‚onnik, który przyÅ›piesza perystaltykÄ™ jelit i chroni przed wieloma chorobami. Należy spożywać go w iloÅ›ci 40 g/dobÄ™, podczas gdy Å›rednia podaż wynosi niewiele ponad 10 g/dobÄ™. Ważnym elementem teorii Montignaca jest odrzucenie mitu kalorii, który od pół wieku ksztaÅ‚tuje nawyki żywieniowe. Autor omawia historiÄ™ amerykaÅ„skich lekarzy Newburgha i Johnstona, którzy w 1930 r ogÅ‚osili swoje odkrycie, a po dalszych badaniach odżegnali siÄ™ od niego. 5 lat, które upÅ‚ynęło od tego czasu spowodowaÅ‚o przyjÄ™cie siÄ™ w nauce ich teorii. Do tej pory powszechnie przyjmuje siÄ™, że otyÅ‚ość jest spowodowana zbyt kalorycznÄ… dietÄ…. Autor wyjaÅ›nia, że po zmniejszeniu iloÅ›ci kalorii w pożywieniu czÅ‚owiek przyzwyczaja siÄ™ do tego, a ponowne ich zwiÄ™kszenie powoduje odkÅ‚adanie siÄ™ nadmiaru - efekt jo-jo. Za przyczynÄ™ otyÅ‚oÅ›ci uznaje siÄ™ nadmierne wydzielanie insuliny spowodowane podażą "zÅ‚ych" wÄ™glowodanów, zwÅ‚aszcza z tÅ‚uszczami, czego kategorycznie zabrania, ponieważ przetwarzane sÄ… na glikogen, nadwyżka lipidów odkÅ‚ada siÄ™. ZÅ‚e odżywianie jest również przyczynÄ… miażdżycy, ponieważ 70% cholesterolu we krwi pochodzi z cukrów wytwarzanych w wÄ…trobie, a tylko 30% z tÅ‚uszczów pokarmowych. Autor zaleca spożywanie tÅ‚uszczów nienasyconych, które dziaÅ‚ajÄ… przeciw miażdżycowo, a znajdujÄ… siÄ™ np. w rybach. Czynnikiem wpÅ‚ywajÄ…cym na ukÅ‚ad krążenia jest również alkohol, który spożywany w znacznych iloÅ›ciach jest przetwarzany na glukozÄ™ i zwiÄ™ksza wydzielanie insuliny. Wino wypijane z umiarem na wpÅ‚yw korzystny, ponieważ podnosi poziom HDL.W celu uÅ‚atwienia stosowania swojej metody majÄ…cej na celu utratÄ™ nadwagi oraz zachowanie zdrowia Montignac podaje zalecenia na 2 etapy. Etap 1:spadek masy ciaÅ‚a - trwa od kilku tygodni do kilku miesiÄ™cy, czyli do czasu osiÄ…gniÄ™cia masy należnej. Ogólne zalecenia to: Eliminacja cukru i miodu (dopuszczalny sÅ‚odzik) Rezygnacja za pieczywa (dopuszcza ewentualnie ciemne i tylko rano) Odstawienie produktów skrobiowych (wysoki IG) Odstawianie ryżu i kukurydzy, makaronów (zwÅ‚aszcza z biaÅ‚ej maki) Ograniczenie owoców (również soków) - można je spożywać same i zawsze ze skórkÄ… CaÅ‚kowita rezygnacja z alkoholu i kawy, gdyż kofeina zwiÄ™ksza wydzielanie insuliny. W tym etapie zalecane sÄ… dwa etapy Å›niadaÅ„: 1. beztÅ‚uszczowe - owoce, chleb peÅ‚noziarnisty, odtÅ‚uszczony twarożek, odtÅ‚uszczone mleko, sÅ‚aba herbata bez cukru 2. bez wÄ™glowodanowe - jaja, boczek, szynka, ser. Obiady należy tak komponować by zawieraÅ‚y biaÅ‚ko i tÅ‚uszcze + bÅ‚onnik np. ryby lub miÄ™so z warzywami. Kolacja powinna zawierać biaÅ‚ko i tÅ‚uszcze (ryby, jaja) lub produkty zawierajÄ…ce dobre wÄ™glowodany (brÄ…zowy ryż, warzywa). Etap drugi - utrzymanie masy ciaÅ‚a - ma już obowiÄ…zywać cale życie. Podstawowe zasady to: nadal eliminacja cukru i miodu zjadanie chleba tylko peÅ‚noziarnistego i tylko do Å›niadania z niewielka iloÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu skrobia pozostaje wyeliminowana owoce zjada siÄ™ tylko na czczo dopuszczalne sÄ… desery kawa nadal zakazana nie należy Å‚Ä…czyć zÅ‚ych wÄ™glowodanów z tÅ‚uszczami nie pić do posiÅ‚ku ponieważ rozcieÅ„cza to soki trawienne i pogarsza wchÅ‚anianie należy wybierać produkty zawierajÄ…ce dobre lipidy (margaryna zamiast masÅ‚a) Dość dużo miejsca autor poÅ›wiÄ™ca zaletom wina, zwÅ‚aszcza czerwonego, które można spożywać w drugim etapie do 0,5l / dobÄ™. Wino, ma wedÅ‚ug niego dziaÅ‚anie "cudowne" na zdrowie i powoÅ‚uje siÄ™ na cytaty wielu znanych postaci historycznych miedzy innymi Hipokratesa. Również bardzo zdrowa jest czekolada, ale zjadana na czczo. Montignac nie jest zwolennikiem uprawiania sportu w celu utraty wagi. Uważa, że wysiÅ‚ek fizyczny powoduje jedynie zużycie rezerw glikogenu pozostawiajÄ…c tÅ‚uszcze. DÅ‚ugotrwale uprawianie sportu wskazane jest w sposób umiarkowany przy odpowiednim zbilansowaniu diety. AnalizujÄ…c zalecenia Dr Montignaca w pierwszej kolejnoÅ›ci rzuca siÄ™ w oczy, że adresatem jest osoba uzależniona zawodowo od spożywania posiÅ‚ków w rozmaitych restauracjach. Autor odwoÅ‚uje siÄ™ czÄ™sto do kart egzotycznych lokali i podaje co można z nich wybierać tak by nie wzbudzać zainteresowania współbiesiadników. Radzi np. by w pierwszym etapie udawać, że pije siÄ™ wino, ponieważ odmowa mogÅ‚aby być poczytana za nietakt lub kÅ‚aść uÅ‚amane pieczywo na boku talerza i go nie jest, co dla polskiego czytelnika musi wydać siÄ™ Å›mieszne. Przeniesienie prawie caÅ‚ej diety na grunt restauracji, może być dla niektórych osób utrudnieniem, choć oczywiÅ›cie można ja stosować w domu. PodstawÄ… stworzenia metody byÅ‚o oparcie jej na mechanizmie dziaÅ‚ania insuliny. Autor sÅ‚usznie zauważyÅ‚, że zarówno otyÅ‚ość jak i wiele chorób spowodowanych jest wysokim wydzielaniem tego hormonu, co jest konsekwencjÄ… stosowanej diety. Głównym zaÅ‚ożeniem Montignaca jest redukcja wydzielania insuliny poprzez zmniejszenie podaży cukrów o wysokim IG. Montignac dostrzega, że najwiÄ™ksze szkody w zdrowotnoÅ›ci wywoÅ‚uje zwiÄ™kszajÄ…ce siÄ™ spożycie cukru. Twierdzi nawet ze powoduje on wiÄ™cej szkód niż alkohol i narkotyki razem wziÄ™te, z czym można oczywiÅ›cie siÄ™ zgodzić. Choć dieta ta znacznie rożni siÄ™ od żywienia optymalnego, to Å‚atwo zauważyć, że w pierwszym etapie wyeliminowana zostaje wiÄ™kszość produktów, których nie jada siÄ™ na żywieniu optymalnym, w zwiÄ…zku z czym znacznie spada ilość zjadanych wÄ™glowodanów, co samo w sobie musi przynieść efekty. Rezygnacja ze zÅ‚ych wÄ™glowodanów wpÅ‚ywa na caÅ‚kowite zmniejszenie ich spożycia i redukuje wystÄ…pienie chorób ukÅ‚adu krążenia. PrzyjÄ™cie IG jako jedynego wskaźnika doboru wÄ™glowodanów nie jest jednak dobrym rozwiÄ…zaniem ponieważ nie decyduje o ich spożytej iloÅ›ci. Nadmiar wÄ™glowodanów, nawet tych o niskim IG i tak wymaga zwiÄ™kszonego wydzielania insuliny. Sama klasyfikacja cukrów tez nie jest doskonaÅ‚a, bo nie bierze pod uwagÄ™ losów poszczególnych czÄ…steczek po wchÅ‚oniÄ™ciu. Fruktoza np. ma bardzo niski, IG ale tylko dlatego ze jest prawie w caÅ‚oÅ›ci przetwarzana na triglicerydy w wÄ…trobie, co przyspiesza wyrzut insuliny prowokowany przez glukozÄ™, a oba cukry wystÄ™pujÄ… w pokarmach zazwyczaj razem. Dość poważnym bÅ‚Ä™dem w metodzie jest uznanie za zÅ‚e tÅ‚uszczów nasyconych gdyż powodujÄ… wzrost poziomu cholesterolu. ZresztÄ… sam autor pisze w kilku miejscach że to cukry sÄ… za to odpowiedzialne. TÅ‚uszcze zwierzÄ™ce nie sÄ… również odkÅ‚adane, jeÅ›li zjada siÄ™ je z wÄ™glowodanami. SÄ… one doskonaÅ‚ym źródÅ‚em energii i w tym celu sÄ… wykorzystywane przez tkanki, natomiast nadmiar cukrów ulega przetworzeniu na tÅ‚uszcze i zmagazynowaniu. Zalecanie przez Montignaca w zasadzie pokrywa siÄ™ z obowiÄ…zujÄ…cymi zaleceniami dietetycznymi. BÅ‚onnik, jako substancja caÅ‚kowicie niestrawna nie jest czÅ‚owiekowi praktycznie potrzebny, a w nadmiarze może okazać siÄ™ szkodliwy. Obecnie coraz częściej pojawiajÄ… siÄ™ doniesienia o jego rakotwórczym dziaÅ‚aniu. Eliminacja kofeiny z diety nie jest oczywiÅ›cie szkodliwa, jednak nie można siÄ™ zgodzić, aby pobudzaÅ‚a ona wydzielanie insuliny. Co prawda kofeina może powodować nieznaczne podniesienie glukozy ale nie wiąże siÄ™ to z wyrzutem hormonu trzustkowego. Zalecenie spożywania wina, nie ma w zasadzie uzasadnieÅ„ fizjologicznych. W cytatach znanych lekarzy można znaleźć wzmianki o cudownych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach prawie każdego przedmiotu, ale nie zawsze musi to mieć uzasadnienie w rzeczywistoÅ›ci. Sam alkohol w maÅ‚ych iloÅ›ciach nie jest szkodliwy i może korzystnie wpÅ‚ywać na krążenie. Do trawienia alkoholu potrzebne sÄ… pewne iloÅ›ci insuliny, jednak wbrew temu co mówi Montignac nie ulega on przetworzeniu na glukozÄ™ lecz aldehyd octowy. RzeczywiÅ›cie niekorzystny wpÅ‚yw ma za to cukier wystÄ™pujÄ…cy w napojach alkoholowych takich jak piwo. BÅ‚Ä™dne jest również twierdzenie autora, że sport nie obniża masy ciaÅ‚a. DÅ‚ugotrwaÅ‚y wysiÅ‚ek fizyczny zmusza organizm do uwolnienia materiałów zapasowych, jakimi sÄ… tÅ‚uszcze tkankowe. Wystarczy przyjrzeć siÄ™ sportowcom by zauważyć, że majÄ… zazwyczaj szczupÅ‚e sylwetki. Innym przykÅ‚adem może być polski polarnik KamiÅ„ski, który maszerujÄ…c przez biegun traci kilkanaÅ›cie kilogramów, mimo że zjada 6000 - 8000 cal na dobÄ™. PodsumowujÄ…c należy stwierdzić, że dieta Montignaca zawiera bardzo ważny element, jakim jest ograniczenie spożycia wÄ™glowodanów, jednak nie można porównywać jej z żywieniem optymalnym. WiÄ™kszość diet ograniczajÄ…cych ilość kalorii i produktów pochodzenia zwierzÄ™cego jest wysoce szkodliwa, co również zauważa autor, ale zalecanie przez niego ograniczenie spożywania tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych nie może być polecane. Stosowanie powyższej metody może w wielu przypadkach skutkować spadkiem masy ciaÅ‚a, ale nie doprowadzi z pewnoÅ›ciÄ… do wyleczenia chorób uznawanych za nieuleczalne. Lek. med. PrzemysÅ‚aw Pala Optymalny konsultant medyczny. Ps. Opracowano na podstawie książki Michaela Montignaca pt. "Dieta dla biznesmena"
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |