Tytu³: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: barsaf 2007-12-25, 08:27:57 Gdzie to mazna kupic?? Jesli sa kosci to z karkowki, skorki to w golonce. A czy mozna kupic sane w/w produkty??
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-04, 07:23:17 No też mnie to ciekawi. Albo np przydaÅ‚by siÄ™ sam szpik już gotowy w sÅ‚oiku. Bo dzwigac 10 kg koÅ›ci, ciÄ…c siekiera i wydÅ‚ubywać caÅ‚y dzieÅ„ jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi siÄ™ nie widzi. :? :lol:
PozostanÄ™ chyba przy Å‚oju i tranie. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-01-05, 00:09:29 Cytuj z: Waldek 2008-01-04, 07:23:17 No też mnie to ciekawi. Albo np przydaÅ‚by siÄ™ sam szpik już gotowy w sÅ‚oiku. Bo dzwigac 10 kg koÅ›ci, ciÄ…c siekiera i wydÅ‚ubywać caÅ‚y dzieÅ„ jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi siÄ™ nie widzi. :? :lol: PozostanÄ™ chyba przy Å‚oju i tranie. Nie trzeba wydÅ‚ubywać szpiku wykaÅ‚aczkÄ… :-) Szpik bardzo dobrze wychodzi z koÅ›ci w procesie wygotowywania. Szczególnie gdy koÅ›ci po zagotowaniu sÄ… dalej gotowane w cyklach 30sekundowych np. przez 7 sekund podgrzewane a przez 23 sekundy stygnÄ…. Co za cudo daje taki efekt, a no wyklÄ™ta przez co niektórych mikrofalówka pracujÄ…ca na 1/4 mocy. Ja gdy kupujÄ™ nóżki wieprzowe proszÄ™ w sklepie o ich przerÄ…banie na połówki, jeszcze nigdy nie spotkaÅ‚em siÄ™ z odmowÄ…. A do mikrofalówki wstawiam je w wazie do zupy z przykrywkÄ… aby zmniejszyć parowanie i nieprzyjemny zapach. Po 2ch godzinach zmiany ciÅ›nienia pary powstajÄ…ce w połówkach koÅ›ci wypÅ‚ukujÄ… je od wewnÄ…trz do czysta. Koszt takiego gotowania (przy masie 1kG (koÅ›ci + wody)) to 800W x 10min + 250W x 120 min = 0,63kWh 0,63kWh x 40groszy = 25 groszy. Nie bawmy siÄ™ wiÄ™c w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek :-) PS Wartość odżywcza tranu jest znacznie bardziej problematyczna niż np. parówek. RozsÄ…dna porcja dzienna to wywar z jakiÅ› 50g szpiku wiÄ™c o gotowaniu 10kg koÅ›ci nie ma mowy :-) *** Ewa sprawdzi "jakiÅ›", "jakichÅ›" bo pewnie jest w tym jakiÅ› niuans *** Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-01-05, 11:22:06 Skoro na to czekasz. OczywiÅ›cie, że "jakichÅ› 50g szpiku" Nie wtrÄ…cam siÄ™ do receptury. Staram sie nie uzywać mikrofali.
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-01-05, 11:28:11 Cytuj z: adam319 2008-01-05, 00:09:29 Co za cudo daje taki efekt, a no wyklÄ™ta przez co niektórych mikrofalówka pracujÄ…ca na 1/4 mocy. Nie bawmy siÄ™ wiÄ™c w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek :-) To może jeszcze powiesz, za bp. Å»yciÅ„skim, że żywność genetycznie modyfikowana też jest OK? Wybacz, wolÄ™ być jaskiniowcem! Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-01-05, 17:43:11 Cytuj z: bea561 2008-01-05, 11:28:11 Wybacz, wolÄ™ być jaskiniowcem! W tamtych czasach dyskusje o zdrowiu z uwagi na brak forum internetowego i niskÄ… poprawność jÄ™zykowÄ… byÅ‚y bardzo uproszczone. Zdrowszy byÅ‚ ten kto byÅ‚ silniejszy. W przypadkach spornych przegrany zaliczaÅ‚ uderzenie paÅ‚kÄ… w gÅ‚owÄ™ i napiÄ™tnowany guzem byÅ‚ ciÄ…gniÄ™ty po bÅ‚ocie za wÅ‚osy na oczach rozbawionej gawiedzi. Może Mariusz Pudzianowski miaÅ‚by szansÄ™ mieć racjÄ™ w tamtych czasach, ale ty ... chyba byÅ› musiaÅ‚a wynaleźć ogieÅ„, może i elektryczność, a może nawet kuchenkÄ™ mikrofalowÄ… :-) Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-01-05, 19:54:48 Adas, ciebie w tamtych czasach musiaÅ‚abym wziÄ…c za rÄ™kÄ™ ;). No, chyba że znalazÅ‚abym jakis pukiel :lol:
Bo oczywiÅ›cie to ja miaÅ‚abym racjÄ™ ;))))) Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-06, 07:22:09 Mikrofali, parówek i gmo nie wÅ‚Ä…czÄ™ do diety opty :roll:
Ale patent z wygotowywaniem może wypróbuje. SwojÄ… droga szkoda, że nie można szpiku nabyć tak jak smalcu. Ale z drugiej strony też dobrze bo mÄ™dzie natural szpik bez syfów. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Wojciech 2008-01-06, 10:22:46 ja kupuje koÅ›ci na targu, porÄ…bane. WkÅ‚adam do gara i gotuje wywar. Szpik sam wypÅ‚ywa z koÅ›ci. Co nie wypÅ‚ynie to trzeba wyÅ‚upac, ale wychodzi bardzo prosto
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Wojciech 2008-01-06, 10:24:48 widziaÅ‚em tez kiedys w sklepie miÄ™snym szpik w sÅ‚oiku, ale takiego nie chce, jest poddany obróbce termicznej
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-02-15, 16:10:20 A czy ktoÅ› siÄ™ orientuje ile biaÅ‚ka i tÅ‚uszczu jest w 100 g skórki wieprzowej?
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2008-02-15, 16:44:11 SkÅ‚ad skórek wieprzowych w 100g B -23 T -20,4 Pozdrawiam Krystyna Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: malgo35 2008-02-15, 19:14:29 KoÅ›ci szpikowe kupujÄ™ na bazarku, proszÄ™ o poćwiartowanie siekierÄ… i mam problem z gÅ‚owy, koszt 1kg wynosi 2 zÅ‚ote. GotujÄ™ godzinÄ™ w szybkowarze, który otwieram po ok. dwóch godzinach. Znaczna część szpiku wypÅ‚ywa sama, to co pozostanie w koÅ›ciach można Å‚atwo wydobyć np. nożem. W smaku żadna rewelacja.
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-02-15, 19:23:13 Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby byÅ‚ smaczny?
Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. ByÅ‚ przesycony aromatami z duszenia kurczaka. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-02-15, 19:58:21 Zastanawia mnie czemu skórki sÄ… takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.
Czy to biaÅ‚ko ze skórek jest gorszej jakoÅ›ci, czy to po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i Å‚ojem? Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-02-15, 20:14:52 Cytuj z: Ewa 2008-02-15, 19:23:13 Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby byÅ‚ smaczny? Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. ByÅ‚ przesycony aromatami z duszenia kurczaka. SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo. Szpik z kostek kurzych????????????????????????? Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 20:20:34 Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:14:52 SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo. Hana! Ty to potrafisz zachÄ™cić czÅ‚owieka do gotowania! :D MówiÄ™ Ci w sekrecie,że rzadko jest taki dzieÅ„,kiedy gotujÄ™,żebym nie pomyslaÅ‚a o Twoim sercu wkÅ‚adanym w przyrzadzane posiÅ‚ki -jesteÅ› dla mnie autorytetem w tej dziedzinie! :D Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-02-15, 20:33:20 Edyta, dziekuje za slowa uznania.
Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 20:42:14 KiedyÅ› czytaÅ‚am,ze uczucia jakie sÄ… wkÅ‚adane podczas przyrzadzania posiÅ‚ków ,udzielajÄ… siÄ™ tym którzy je spozywajÄ… :)
Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:33:20 Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji. To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem :) Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-02-15, 21:03:22 Cytuj z: Waldek 2008-02-15, 19:58:21 Zastanawia mnie czemu skórki sÄ… takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam. Czy to biaÅ‚ko ze skórek jest gorszej jakoÅ›ci, czy to po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i Å‚ojem? Zdecydowanie - gÅ‚upota ludu! Ja też uwielbiam miÄ™ciutkie, udotowane skórki np. z nóżek czy goloneczki. Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami sÄ… nie dokoÅ„ca ...zdepilowane :lol: Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 21:08:52 Cytuj z: bea561 2008-02-15, 21:03:22 Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami sÄ… nie dokoÅ„ca ...zdepilowane :lol: Ja też takie lubiÄ™ :lol: . Jak gotujÄ™ sobie wywar z nóżek wieprzowych na galaretÄ™,to zawsze obiecujÄ™ sobie,że je wÅ‚ożę takie drobne do wywaru,zeby miec je w galarecie,ale potem praktycznie nie ma co już wkÅ‚adać,po zjadam je w trakcie :roll: Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-15, 21:36:56 Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 20:42:14 KiedyÅ› czytaÅ‚am,ze uczucia jakie sÄ… wkÅ‚adane podczas przyrzadzania posiÅ‚ków ,udzielajÄ… siÄ™ tym którzy je spozywajÄ… :) Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:33:20 Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji. To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem :) Wydaje mi sie, ze w przyrzadzaniu potraw jest troche egoizmu. Tak przez chwile sie teraz nad tym zastanawialem. Ja gotuje nie po to aby "cokolwiek" ugotowac, nakarmic, dac jesc - gotuje dlatego zeby kazda potrawa byla SZTUKA. Najwieksza radosc sprawia mi to, ze wszyskim smakuje, chwala kucharza. Tak jak szefa kuchni w wykwintnej restauracji. I tutaj wlasnie widze ta nutke egoizmu szefa kuchni. Wracajac do skorek wieprzowych, to skora z golonki gotowanej czy tez nozek wieprzowych to nie ta skorka. Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak. Pozdr maf Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-15, 21:46:14 Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 21:08:52 Jak gotujÄ™ sobie wywar z nóżek wieprzowych na galaretÄ™,to zawsze obiecujÄ™ sobie,że je wÅ‚ożę takie drobne do wywaru,zeby miec je w galarecie,ale potem praktycznie nie ma co już wkÅ‚adać,po zjadam je w trakcie :roll: Wyzeranie produktow do potrawy jest niedobre. Nigdy nie wyzeram jak robie galart z nozek. Wyzeram zawsze tylko skwarki jak topie slonine :lol: Pozdr maf Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 21:50:20 Ale ja lubiÄ™ wyżerać :D i trudno doprawdy jest mi siÄ™ powstrzymać :roll:
PS.A czym siÄ™ różni wyżeranie skwarków w trakcie topienia sÅ‚oniny, od wyżerania skórek w trakcie gotowania nóżek ? :lol: Zaznaczam,że ta galareta to tylko dla mnie,nie robiÅ‚abym takiego "Å›wiÅ„stwa" :P ,gdybym gotowala dla caÅ‚ej rodziny :) Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-16, 00:51:09 Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 21:50:20 PS.A czym siÄ™ różni wyżeranie skwarków w trakcie topienia sÅ‚oniny, od wyżerania skórek w trakcie gotowania nóżek ? :lol: Chyba sie rozni. Slonine topimy na smalec, i on jest najwazniejszy. Skwarki sa dodatkiem, nie zawsze pozadanym. Galareta z nozek jest calosciowo potrawa, najlepsza jest jak proporcje miesa/skorek itd do wywaru sa zachowane. Widzialem juz gospodynie, co wyzarly cale mieso i praktycznie galareta skladalala sie glownie z samej galarety. Ola bardzo lubi nozki, takie na goraco, wiec przewaznie dokladam do gotowania 1 szt wiecej. Zdarza nam sie, ze gotujemy nozki tylko do zjedzenia na goraco. Jest taka potrawa portugalska pezinhos de coentrada (nozki wieprzowe w sosie kolendrowym) , przepis przyslala mi "Jopty" (optymalna z czasow czatowania). Przepis jest na mojej stronie. Pozdr maf Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-16, 10:14:36 Cytuj z: maf 2008-02-16, 00:51:09 Widzialem juz gospodynie, co wyzarly cale mieso i praktycznie galareta skladalala sie glownie z samej galarety. Pozdr maf To w takim wypadku widziaÅ‚eÅ› mnie :roll: ,no co zrobić,jak muszÄ™ w trakcie gotowania próbować,czy już dobre :?: Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-02-16, 10:38:17 Cytuj z: maf 2008-02-15, 21:36:56 Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak. Pozdr maf A może by tak przyrzÄ…dzić "skórki ala flaczki"? Taki pomysÅ‚ mi teraz przyszedÅ‚ do gÅ‚owy. KiedyÅ› pacjenta optymalna mówiÅ‚a mi, że najpierw gotuje wywar z dodatkiem skórek, a później kroi skórki jak makaron. Z kolei Atkinson proponuje suszone i zmielone skórki wieprzowe zastosować jako panierkÄ™ do kotletów. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-28, 00:09:36 Cytuj z: bea561 2008-02-16, 10:38:17 Cytuj z: maf 2008-02-15, 21:36:56 Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak. Pozdr maf A może by tak przyrzÄ…dzić "skórki ala flaczki"? Taki pomysÅ‚ mi teraz przyszedÅ‚ do gÅ‚owy. KiedyÅ› pacjenta optymalna mówiÅ‚a mi, że najpierw gotuje wywar z dodatkiem skórek, a później kroi skórki jak makaron. Z kolei Atkinson proponuje suszone i zmielone skórki wieprzowe zastosować jako panierkÄ™ do kotletów. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28 Czy ktoÅ› zna proporcje koÅ›ci szpikowych
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 11:51:44 MyslÄ™,że proporcje koÅ›ci szpikowych sÄ… wprost proporcjonalne do wieku zwierzÄ™cia (o ile chodzi o zwierze).
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 14:02:35 Cytuj z: Edyta 2008-03-01, 11:51:44 MyslÄ™,że proporcje koÅ›ci szpikowych sÄ… wprost proporcjonalne do wieku zwierzÄ™cia (o ile chodzi o zwierze). Nie gniewaj siÄ™, ale nawet żart powinien mieć jakieÅ› podstawy. WykazaÅ‚aÅ› brak zrozumienia matematycznego pojÄ™cia „wprost proporcjonalny” :-) Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 14:05:14 Nie gniewam siÄ™ :)
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-01, 15:19:07 Cytuj z: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28 Czy ktoÅ› zna proporcje koÅ›ci szpikowych Moze,przepis z K.K. na wywar z kosci ze str.128 bedzie ci pomocny.Na wywar potrzeba 3 kg kosci wieprzowych i wolowych,w tym co najmniej polowa kosci szpikowych.Kosci ´zalewane sa 4 litrami wody,z czego wychodzi 2 litry wywaru.100g z calosci wynosi:B 0,9g;T 1,7g;W - :)Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 18:21:19 Cytuj z: kodar 2008-03-01, 15:19:07 Cytuj z: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28 Czy ktoÅ› zna proporcje koÅ›ci szpikowych Moze,przepis z K.K. na wywar z kosci ze str.128 bedzie ci pomocny.Na wywar potrzeba 3 kg kosci wieprzowych i wolowych,w tym co najmniej polowa kosci szpikowych.Kosci ´zalewane sa 4 litrami wody,z czego wychodzi 2 litry wywaru.100g z calosci wynosi:B 0,9g;T 1,7g;W - :)W koÅ›ciach szpikowych , a wÅ‚asciwie w wywarze z tych koÅ›ci bÄ™dzie praktycznie tylko tÅ‚uszcz. Jego ilość jest w sumie niewielka w stosunku caÅ‚ej iloÅ›ci jakÄ… jemy w ciÄ…gu dnia. OsobiÅ›cie tego tÅ‚uszczu nie liczÄ™. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 18:28:47 Bea561 gotowalas wywar z kosci szpikowych?
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 18:41:22 Te koÅ›ci szpikowe w przypadku powiedzmy Å›winki to które?
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 18:59:53 Lepsze i wartosciowsze sa od krowki --to te okragle ze szpikiem w srodeczku.
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:02:45 Cytuj z: Hana 2008-03-01, 18:28:47 Bea561 gotowalas wywar z kosci szpikowych? Cytuj z: adam319 2008-03-01, 18:41:22 Te koÅ›ci szpikowe w przypadku powiedzmy Å›winki to które? KoÅ›ci dÅ‚ugie, czyli te z szynki lub Å‚opatki. Trzeba je porÄ…bać. MyÅ›lÄ™, że można je kupić na rynku w budkach, w których sprzedajÄ… miÄ™so. W mojej miejscowoÅ›ci jest maÅ‚a prywatna masarnia, kupujÄ™ połówkÄ™ Å›winiaka. KoÅ›ci po wykrojeniu miÄ™ska rabiÄ™ i gotujÄ™ wywar. A szpik , który siÄ™ nie wytopi lubiÄ™ wysysać. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:04:33 Od mÅ‚odej krówki lub cielaczka, masz racjÄ™ Hana. Ale trudno dostepne :(
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:09:10  Ja tez tak robie, /wyssysam co sie da /z tych kosci oczywiscie/ ale wolowe maja wiecej szpiku i jest tlusciejszy (moim zdaniem) i te duze maja wewnatrz taki piekny azurek --to dopiero przyjemnosc w wyssysaniu.
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:20:52 Wiesz Hana, narobiÅ‚aÅ› mi smaku z tymi woÅ‚owymi kośćmi. MuszÄ™ sie wybrać w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-01, 19:25:19 Cytuj z: bea561 2008-03-01, 19:20:52 Wiesz Hana, narobiÅ‚aÅ› mi smaku z tymi woÅ‚owymi kośćmi. MuszÄ™ sie wybrać w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D u mnie sprzedaja kosci pociete w krazki,takze do szpiku mozne dostac sie bez problemu.Juz w dziecinstwie jadalam szpik,ktory tez lubila moja mama.Ona slonine jadala na surowo. :shock: :)Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:27:50 Musze stwierdzic, ze ludzie wbrew pozorom bardzo malo wiedza na temat "zdrowego odzywiania sie " .
W krotkim czasie wypadalo mi zaliczyc kilka przyjec, z przekaskami, i widzialam te spojrzenia na moj talerz---sprowadzalam rozmowe na temat chorob/dolegliwosci ..i bylam wtedy w swoim zywiole, pozniej bylo tylko za i przeciw, a raczej tylko za tlustym jedzeniem ! Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:29:34 Cytuj z: bea561 2008-03-01, 19:20:52 Wiesz Hana, narobiÅ‚aÅ› mi smaku z tymi woÅ‚owymi kośćmi. MuszÄ™ sie wybrać w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D Chetnie bym do Ciebie dolaczyla i pomogla w wyssysaniu. Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 19:45:16 Ja czÄ™sto kupujÄ™ dÅ‚ugie Å›wiÅ„skie żebra z kawaÅ‚kami nieokrojonego miÄ™sa po 2zÅ‚/kg. GotujÄ™ tak dÅ‚ugo, że jestem w stanie je zÄ™bami zmiażdżyć z węższego koÅ„ca a nastÄ™pnie po wstÄ™pnym obezsaniu odgryźć jakieÅ› 10cm i nastÄ™pnie wyssać zawartość pozostaÅ‚ej części koÅ›ci.
Modne jest pytanie: Czy tak szczegółowy opis jest normalny? I pytanie rzeczowe: Mam nadziejÄ™, że szpik z tych koÅ›ci jest też OK? Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 20:01:54 Cytuj z: adam319 2008-03-01, 19:45:16 Ja czÄ™sto kupujÄ™ dÅ‚ugie Å›wiÅ„skie żebra z kawaÅ‚kami nieokrojonego miÄ™sa po 2zÅ‚/kg. GotujÄ™ tak dÅ‚ugo, że jestem w stanie je zÄ™bami zmiażdżyć z węższego koÅ„ca a nastÄ™pnie po wstÄ™pnym obezsaniu odgryźć jakieÅ› 10cm i nastÄ™pnie wyssać zawartość pozostaÅ‚ej części koÅ›ci. Masz ugryzienie o mocy szczÄ™k imadÅ‚a ,ale czy to jest normalne w przypadku czÅ‚owieka? :roll: Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: renata 2008-06-17, 19:01:45 .Ja znalazlam szpik wolowy i loj okolonerkowy wolowy w sloiczkach.rzeznik -KAPECKI -Nie wiem czy Wam to cos mowi ale spotkalam jego reklame w "optymalni".Ja kupuje go i dodaje do wszystkich zup nawet tych ugotowanych na kosciach szpikowych wieprzowych [kosci wolowych niestety nie znalazlam nigdzie w sklepie ]
Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-06-17, 19:51:42 Cytuj z: Edyta 2008-03-01, 20:01:54 Cytuj z: adam319 2008-03-01, 19:45:16 Ja czÄ™sto kupujÄ™ dÅ‚ugie Å›wiÅ„skie żebra z kawaÅ‚kami nieokrojonego miÄ™sa po 2zÅ‚/kg. GotujÄ™ tak dÅ‚ugo, że jestem w stanie je zÄ™bami zmiażdżyć z węższego koÅ„ca a nastÄ™pnie po wstÄ™pnym obezsaniu odgryźć jakieÅ› 10cm i nastÄ™pnie wyssać zawartość pozostaÅ‚ej części koÅ›ci. Masz ugryzienie o mocy szczÄ™k imadÅ‚a ,ale czy to jest normalne w przypadku czÅ‚owieka? :roll:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |